LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Ivka Skender,voditeljica triju folklora - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

14.03.2007., srijeda

Ivka Skender,voditeljica triju folklora

Četiri desetljeća ljubavi prema folkloru

Već četrdeset godina Pitomačanka Ivka Skender njegovateljica je izvorne pjesme, plesa i kola, ali i voditeljica nekoliko folklornih grupa. Da je zaljubljena u sve što je izvorno, narodno, odaje i njen dnevni boravak u stanu.
- Točno je da sam veliki ljubitelj folklora i svega pratećeg vezanog za izvorne kulture. Ta ljubav seže još iz mojeg djetinjstva kada sam u drugom razredu osnovne škole s kolegicom Nadom Tišljar pjevala u emisiji "MIKROFON JE VAŠ" 1957. godine, emitiranoj na Radio Zagrebu. Bila sam i članica prve filmske grupe koju je vodio gospodin Mirko Lauš. Iako se moda pjesama i plesova stalno izmjenjivala, ja sam trajno ostala kod svoje najveće ljubavi za domaće i izvorno.
Angažirani ste na više mjesta, imate puno istomišljenika i suradnika?
- Trenutačno vodim tri folklorne skupine: u okviru Udruge žena "Gračanka" stariju grupu sa 16 članova i mlađu sa 20 članova s njihovim muzikašima, zatim dramsku sekciju i KUD "Podravka" u Starogradačkom Marofu sa 14 članova folklora i 6 glazbenika.
Koju vrstu folklora njegujete?
- Isključivo plešemo i pjevamo izvorna kola i pjesme ovoga kraja. Posebno su lijepa uskrsna pjevana kola, ivanjska kola, božićni običaji, običaji za Sveta tri kralja, a da ne spominjem svatovske običaje. Sve to pada u zaborav i naši mladi najčešće nemaju pojma o tome. Naše je da to istrgnemo iz zaborava i njegujemo dalje. Muzika, e tu nema problema. Ne biste vjerovali, na probu znaju istovremeno doći po šest bajzara. Zar to nije sjajno?!

ivka


Fotografija:Virovitički list
Posebno želim pohvaliti gospodina Igriča iz Križnice koji dva puta tjedno, dobrovoljno na svojem biciklu preveze preg Drave svojega bajza u Starogradački Marof da bi nam svirao na probi folklora. To je ljubav koju stvarno cijenim.

Okruženje vas odaje da ste ljubiteljica i skupljačica narodnih nošnji?
- Ova poculica mi je naslijeđe od moje mame. Ona ju je naslijedila od svoje i tako je iz generacije u generaciju sačuvana do naših dana. Kao takva već više godina internetski svima je dostupna. Uspjela sam pribaviti sebi za ljubav kompletne podravsku, slavonsku i posavsku nošnju i sve ih ljubomorno čuvam za sljedeće generacije. Sve su tkane i vezene na domaćem lanenom platnu. Dobro su očuvane, što me posebno veseli. To je moja ljubav i moje blago. Moje članice i članovi folklora, nošnje koje su uglavnom njihove, osobno čuvaju kod svojih kuća, jer nam je to sigurnije i jednostavnije.
Koje sve smotre posjećujete i s kime surađujete?
- Posjećujemo se unutar folklornih društava prvenstveno u našoj općini i županiji, a po mogućnosti putujemo i dalje. Svake godine posjećujemo KUD u Svetoj Nedjelji, zatim Šandrovec Kladare, Podravske Sesvete, Otrovanec, Turanovac, Donji Miholjac, Špišić Bukovicu, Viroviticu, Petrovsko u Zagorju, a surađujemo i s jednom zagrebačkom udrugom umirovljenika. Sve su to manje-više uzvratni posjeti, a sve prilagođujemo financijskom dosegu.
Priređujemo i zabave, a uz sve teškoće posljednjih godina prihode od ulaznice darivale smo pitomačkoj udruzi " Podravsko sunce" koja još uvijek prikuplja novac za mamograf.
Nešto novca dobijemo od općine Pitomača, nešto od Virovitičko-podravske županije, a najviše doprinosi članstvo samo.

Tko vam najviše pomaže?
- Uz sve ostale u Starom Gracu istaknula bih gospođu Ružu Posavec, predsjednicu Udruge žena, ali i cijelu njenu obitelj na koju uvijek mogu računati. U Starogradačkom Marofu to je gospođa Kata Miklić, koja ne samo da je aktivna članica folklora, nego je to žena koja je u posljednjih deset godina nositeljica svih aktivnosti u selu. Bez nje teško bi se i znalo za malo podravsko selo Starogradački Marof, koje ima svega stotinjak stanovnika.

Barica Mihoković
Virovitički list

- 15:58 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.