Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Devastirana obala Drave

drava


Ekološko društvo Koprivnica i Dravska liga održali su konferenciju za novinare na obali rijeke Drave blizu mosta kod Botova, na mjestu bivšeg iskapališta šljunka. Zbog čega baš tamo objasnila je članica Predsjedništva Dravske lige Helena Hečimović.
- „Da pokažemo dokle smo doveli našu najveću vrijednost na ovom terenu, a to je rijeka Drava. Prizor koji smo zatekli na obali Drave je više nego žalostan; prostor je zapravo vrlo devastiran i deseci metara obale su iskopani u ime zaštite od poplava, u ime održanja plovnosti... Ali sve su to priče koje iza sebe sakrivaju samo pohlepu za šljunkom i ništa drugo.“
Koncesija za iskapanje šljunka na tom mjestu istekla je prije dva dana, tako da više nema pravne osnove njegova nastavka. To je prema riječima Helene Hečimović jedan problem manje, no još uvijek veliki problem predstavlja hidroelektrana Novo Virje koja se i dalje nalazi u prostornom planu Koprivničko–križevačke županije. Ovih je dana iz Ministarstva zaštite okoliša došlo pismo te, kaže Hečimović, po njihovom stručnom mišljenju hidroelektrana Novo Virje nije prihvatljiva za okoliš i ne vide razloga da ona i dalje ostane u našem prostornom planu. U očuvanje rijeke Drave priključili su se prijatelji Dravske lige i Ekološkog društva Koprivnica iz cijelog svijeta. I stoga će Amerikanka Mimi Huges u lipnju preplivati Dravu od njezinog izvora do ušća, upozoravajući na sve opasnosti koje prijete ovoj rijeci.
Radio Koprivnica

Post je objavljen 15.03.2007. u 17:37 sati.