LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Počela sezona krpelja - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

09.03.2007., petak

Počela sezona krpelja

zzjz


Topliji, proljetni mjeseci sobom donose i pojačanu aktivnost krpelja, parazita toplokrvnih životinja, a iznimno i čovjeka. U našim krajevima najčešće se susreće šumski ili šikarni krpelj vrste Ixodes ricinus, a određeni značaj ima i pseći krpelj Rhipicephalus sanguineus. Krpelji za svoj razvoj i razmnožavanje trebaju obrok krvi, pa je upravo to razlog zašto povremeno žive kao nametnici na toplokrvnim kralješnjacima (pticama i sisavcima) kojima sišu krv.

k


Rasprostranjeni su široko u prirodi, najčešće na rubnim područjima šuma, u sloju grmlja i niskog raslinja, u šikarama i područjima visoke trave. Krpelj ima mali radijus kretanja koji se mjeri metrima, svoju žrtvu ne traži aktivno poput komaraca, već se popne na vršak grančice i nepomično čeka. Ukoliko čovjek ili životinja dotaknu krpelja, on se svojim nožicama zakvači i pređe na žrtvu. Kroz izvjesno vrijeme šeta po tijelu i traži pogodno mjesto za obrok krvi (meki, vlažniji dijelovi kože, pregibi na tijelu, vlasište).
Prilikom uboda rilcem krpelji izlučuju tvar kojom se pričvrste uz kožu, te slinu putem koje mogu prenositi uzročnike određenih zaraznih bolesti ukoliko su i sami zaraženi. Prenose čitav niz bolesti, ali je značajno napomenuti da nisu zaraženi u velikom broju. Krpelji su najbrojniji i najaktivniji u proljeće i rano ljeto, te znatno rjeđe u jesen, dok se tijekom hladnih mjeseci ne susreću.
Značajnije bolesti koje prenose krpelji su
- Krpeljni meningoencefalitis
- Lymska bolest – borelioza
- Erlichioza
- Babezioza


Navedene bolesti su tzv. bolesti prirodnih žarišta jer se pojavljuju samo na određenim područjima zbog uske povezanosti s prirodnim staništem prenosioca (krpelja). Najugroženiji su ljudi koji profesionalno učestalo borave u prirodi (šumski radnici) ili su u prirodi često zbog hobija (planinari, lovci, izletnici, djeca – polaznici škole u prirodi i sl.).

Opće mjere zaštite od krpelja:

- izbjegavajte provlačenje kroz grmlje, odnosno u prirodi se krećite očišćenim putevima
- izbjegavajte ležanje direktno na travi
- nosite prikladnu odjeću svjetlijih boja, dugih rukava i nogavica i ne ostavljajte je na grmlju
- nosite prikladnu, zatvorenu obuću
- prije odlaska u prirodu koristite repelentna sredstva (odbijaju krpelje) nanošenjem na odjeću i otkrivene dijelove tijela
- nakon povratka iz prirode presvucite odjeću i obavezno! pažljivo pregledajte cijelo tijelo, posebice područje pazuha, dojki, pupka, prepona i vlasišta
- kod male djece posebice treba pretražiti područje glave

Ukoliko se otkrije krpelj koji se pričvrstio na kožu, potrebno ga je što prije odstraniti jer se skraćivanjem vremena provedenog na koži smanjuje i mogućnost eventualnog prijenosa uzročnika bolesti. Odnosno, rizik od infekcije veći je što je boravak krpelja na tijelu duži.
Krpelja je potrebno izvaditi cijelog bez prethodnog premazivanja bilo kakvim (inače uvriježenim) sredstvima, zato što navedeni postupak premazivanja uzrokuje pojačano izlučivanje sline krpelja, te eventualno pojačano ubacivanje i mogućih uzročnika pojedinih zaraznih bolesti. Krpelja se vadi pincetom hvatanjem neposredno uz kožu, te ga se laganim povlačenjem, bez naglih trzaja, izvlači iz kože. Nakon opisanog postupka potrebno je mjesto uboda dezinficirati medicinskim alkoholom. Ukoliko prilikom vađenja dođe do otkidanja tijela krpelja i posljedičnog zaostajanja rilca u koži, ono se odstranjuje uz pomoć sterilne igle.

Jedina specifična preventivna zaštitna mjera (cijepljenje) odnosi se samo na zaštitu od jedne bolesti koju prenose krpelji, a to je KME - krpeljni meningoencefalitis (virusna upala mozga i moždanih ovojnica). Cijepljenje protiv KME preporuča se za ugroženi dio ukupne populacije, prvenstveno za osobe profesionalno izložene mogućnosti zaraze kao što su šumski radnici. Osim njih, cijepljenje se preporuča za osobe koje zbog osobnih sklonosti često borave u prirodi, kao što su planinari, izletnici, lovci i sl. Cijepljenje se provodi injiciranjem tri doze cjepiva u određenim razmacima kroz godinu dana, te naknadnim docjepljivanjem jednom dozom cjepiva svake tri godine. Napominjem kako se područje naše županije smatra područjem srednje zaraženosti krpelja virusom KME. Za usporedbu, područje oko Zagreba smatra se područjem jake zaraze, a prema nekim istraživanjima tamošnja zaraženost krpelja virusom KME bila je 3/1.000 (na tisuću ulovljenih krpelja bila su tri pozitivna). Dokaz slabe zaraze krpelja našeg područja, te dobre zaštićenosti najugroženijih cijepljenjem, vidi se i po tome što u zadnjih desetak godina u Zavod nije pristigla niti jedna prijava tog oboljenja kod ljudi.

Puno češća bolest našeg područja koju također prenose zaraženi krpelji je Lymska borelioza. Za navedenu bolest svake godine pristigne nekoliko prijava oboljenja, a zbog relativne podcijenjenosti, realno pretpostavljamo kako je broj zaraženih svake godine veći od broja prijavljenih. Lymska bolest uzrokovana je spirohetom koja u razdoblju inkubacije od 3 do 32 dana nakon ugriza krpelja uzrokuje karakterističnu promjenu na koži oko mjesta ugriza. Ta promjena naziva se kronični migrirajući eritem, a odlikuje se centrifugalnim širenjem crvenila kože uz blijeđenje promjene u sredini.

r


Fotografije:ZZJZvpz
Uočavanje opisane promjene na koži nakon ugriza krpelja svakako zahtijeva posjet liječniku zbog propisivanja antibiotske terapije. Liječenje ranog stadija bitno je kako bi se spriječile kasne komplikacije nervnog sustava, srca i krvnih žila ili zglobova. Cijepljenje protiv KME ne štiti cijepljenu osobu i protiv Lymske bolesti!

Ostale bolesti koje prenose krpelji (erlichioza, babezioza, tularemija, rikecioza) rijetke su na našem području.

Ravnatelj Zavoda
mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.
specijalist epidemiolog



- 11:25 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.