LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Američka učiteljica Mimi Hughes preplivat će u lipnju Dravu od izvora do ušća - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

21.03.2007., srijeda

Američka učiteljica Mimi Hughes preplivat će u lipnju Dravu od izvora do ušća

pitomača


«Pojedinci su stvarni nositelji pozitivnih društvenih i okolišnih promjena» misao je vodilja nevjerojatne Mimi Hughes, koja nakon četveromjesečnog plivačkog maratona Dunavom od izvora do ušća prošle godine, isti pothvat namjerava ponoviti na Dravi tijekom lipnja 2007. godine. Tim činom ona želi ukazati na vrijednost žive rijeke Drave u srcu Europe, pružiti aktivnu potporu nevladinim udrugama i svim društvenim i političkim naporima da se zaustavi beskrupulozna eksploatacija rijeke i njenog bogatstva: biljnih i životinjskih vrsta, njihovih staništa i bogate rezerve pitke vode za budućnost ove međunarodne regije. Mimi Hughes živi u državi Tennessee, radi kao učiteljica čitanja i posebno se bavi učenicima koji teško savladavaju tu vještinu. Pedeset joj je godina i majka je četvoro djece. Kao tipična Amerikanka, odrasla je u sredini kojoj je termin «zdrav život» vrlo stran: hamburger i Cola Cola, manjak kretanja i nedostatak društvene i okolišne odgovornosti tipični je životni stil kojem se Mimi osobnim primjerom oduprla, učinivši svoj život primjerom za mnoge druge. Trčanjem i plivanjem počela se baviti najviše kako bi svojoj djeci dala pozitivan primjer, a da je u tome uspjela govore njeni sljedeći pothvati: pretrčala je Veliki kanjon rijeke Kolorado, izvela spektakularni plivački «bijeg» iz kaznionice Alkatraz te je 1996. dobila čast da nosi i olimpijsku baklju kao aktivni promotor sporta.

pitomača


Svoju društvenu odgovornost pokazuje na američkoj i svjetskoj sceni: 1997. preplivala je Beringov tjesnac između Amerike i Rusije u znak podrške svjetskom miru, a 2003. godine 652 milje dužine rijeke Tennessee kako bi svojim sunarodnjacima ukazala na potrebu ekološke i društvene svijesti pojedinca i društva.

Zašto se ove godine odlučila za Dravu? Kako je uopće saznala za rijeku koja njenim sunarodnjacima sigurno ne znači mnogo? Rješenje je jednostavno: upoznala je Davida Reedera, našeg dragog doživotnog suradnika i borca za Dravu i prihvatila njegov poziv da se uključi u kampanju očuvanja Drave! Njen pothvat biti će svojevrsni hommage tom velikom borcu za okoliš kojeg smo imali sreću i čast zvati svojim prijateljem.

pitomača


Mimi trenutno obilazi okolišne udruge po Sjedinjenim državama, namjerava sa svojom misijom upoznati i Ala Gorea, bivšeg predsjedničkog kandidata čija je knjiga o klimatskim promjenama uznemirila i konačno probudila savjest velikog broja Amerikanaca. Od nas, njenih suradnika u pothvatu, očekuje pomoć pri organizaciji puta i boravka u Europi, jednog pratitelja u kajaku na svakom dijelu puta te informiranje javnosti na taj način da što više ljudi sazna za njen projekt i sudjeluje u njemu. Konačno, od naše će umješnosti ovisiti i krajnji uspjeh ovog nesebičnog čina hrabre i jedinstvene plivačice: hoće li nam njen pothvat pomoći u promicanju vrijednosti naše Drave? Hoće li nas potaknuti da žrtvujemo više svog vremena i truda za očuvanje vrijednosti koje nismo dovoljno svjesni?

pitomača


Sljedeći će mjeseci pokazati jesmo li dostojni ovako velikog pothvata i može li nas Mimi Hughes ujediniti u borbi za živu Dravu kako je to činio naš pokojni neprežaljeni prijatelj David Reeder.

Helena Hećimović
Ekološko društvo Koprivnica – Dravska liga

- 20:21 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.