< travanj, 2022  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Travanj 2022 (1)
Veljača 2022 (1)
Siječanj 2022 (1)
Prosinac 2021 (1)
Studeni 2021 (2)
Listopad 2021 (2)
Kolovoz 2021 (3)
Srpanj 2021 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (3)
Travanj 2021 (1)
Ožujak 2021 (2)
Veljača 2021 (3)
Siječanj 2021 (4)
Prosinac 2020 (1)
Studeni 2020 (3)
Listopad 2020 (5)
Rujan 2020 (5)
Kolovoz 2020 (3)
Srpanj 2020 (4)
Lipanj 2020 (5)
Svibanj 2020 (10)
Travanj 2020 (8)
Ožujak 2020 (3)
Veljača 2020 (8)
Siječanj 2020 (5)
Prosinac 2019 (3)
Studeni 2019 (4)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (3)
Srpanj 2019 (5)
Lipanj 2019 (6)
Svibanj 2019 (14)
Travanj 2019 (4)
Ožujak 2019 (4)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (4)
Prosinac 2018 (3)
Studeni 2018 (3)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (3)
Kolovoz 2018 (3)
Srpanj 2018 (51)
Lipanj 2018 (8)
Svibanj 2018 (3)
Siječanj 2017 (2)
Travanj 2016 (1)
Listopad 2009 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ime mu kaže.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

13.02.2021., subota

KB „Dubrava“ – netko bi konačno morao otići

Ravnatelj ili ministar, a najbolje obojica jer su očito nedorasli problemu kojeg bi trebali riješiti.

Pisao sam dosad u nekoliko navrata o nedostacima uočenim u KB „Dubrava“ koje su u javnost iznosili anonimni „zviždači“, a neki od tih nedostataka koje nitko i ne pokušava otkloniti su naprosto katastrofalni i neoprostivi.
Uvijek kad bi se u javnosti pojavili neki kompromitantni detalji, pokušavalo ih se nemušto demantirati i svim silama ući u trag „zviždačima“ ne bi li ih se identificiralo, a potom „zna se“, umjesto da se „zaleglo na rudo“ i (pre)brojne probleme makar pokušavalo otkloniti.

Osobno smatram da je i ona priča oko onog „tuluma osoblja“ samo još jedna „dimna bomba“ svjesno puštena u javnost s namjerom da se diskreditiranjem osoblja, prikazujući te ljude neodgovornim, pažnja javnosti skrene sa stvarnih problema i pokuša javnosti reći „eto vidite s kakvim to ljudima Uprava ima posla, još je dobro da situacija u Kući nije i gora“.

No kad se umjesto „zviždača“ pod punim imenom i prezimenom javi čovjek za kojeg nitko ne može reći da ne poznaje bolnički sustav i izađe u javnost nabrojivši nekoliko uočenih neoprostivih nedostataka koje je kao pacijent na Covid-19 odjelu uočio, što je trebao biti znak odgovornima da je vrag odnio šalu.
Da, radi se o poznatom kliničkom psihijatru Hermanu Vukušiću koji piše o onom što je on uočio za vrijeme dok je kao pacijent ležao na Covid-19 odjelu u KB „Dubrava“.

Piše čovjek o problemima sa sanitarnim čvorovima, prozorima koji se danima ne daju zatvoriti, držanju otvorenih vrata na bolesničkim sobama jer nema dojavnog sustava, pa se pacijenti moraju iz sveg glasa derati kako bi dozvali sestre, osim rano u jutro nema čaja ni za pacijente ni za personal …
Kakva je to sumorna atmosfera kad bolnički hodnici odjekuju od zapomaganja teških bolesnika i dozivanja sestara!?

Ministre, zar još nisi smijenio ravnatelja ma koliko poslušan vojnik tvoje „Zna se!“ partije on bio, premda je već prije radi tvojih brojnih propusta netko trebao smijeniti tebe.

Ili je zaista članska iskaznica UZP-a „Zna se!“ dozvola za nerad, nemar, javašluk, korupciju i kriminalne radnje svih vrsta?
Prema primjeru svega što je dosad izašlo u javnost o situaciji u KB „Dubrava“, izgleda da je.

I da se legitimiram, ja ne pišem o situaciji u KB „Dubrava“ ISKLJUČIVO na temelju nekih dojmova iz anonimnih dojava kao što to rade „renomirani“ komentatori i analitičari ovoga i onoga, koji najčešće pojma nemaju o onome o čemu tako „znalački“ pišu, ja sam jedno vrijeme radio u velikoj bolnici i znam kako takav veliki i složeni organizam „diše“.

Znam kako bi se, da je ikome uopće do toga stalo, prvo proveo onaj tko je zadužen za poslove upravljanja tehničkim sustavima zgrade (facility management) i tekućim i investicionim održavanjem.

Taj nemar, taj nerad, taj javašluk u takvoj instituciji im sve elemente kaznenog djela, zato što nefunkcioniranje makar dijela nekog od sustava može direktno utjecati na zdravlje kako pacijenata tako i osoblja.

Greške u sustavu HVAC (grijanje, ventilacija, priprema zraka) mogu dovesti do pojave legionele, koja se prema prijavi jednog „zviždača“ i dogodila, ali je vješto „zamagljena“, premda se radi o zarazi koja se ni pod kojim uvjetima ne smije zatajiti.

Ja ni u kojem slučaju ne želim reći da ravnatelj bolnice mora biti stručnjak za upravljanje tehničkim sustavima zgrade, on je jedino odgovoran da postoje oni koji te poslove poznaju i da imaju dovoljno tehničkog osoblja (inženjera, tehničara i kućnih majstora svih struka) da mogu intervenirati u svakom trenutku i kvar ili nedostatak u funkcioniranju opreme otkloniti.

Na tim poslovima bolnica može imati zaposlene svoje ljude ili ugovoriti obavljanje tih poslova s nekom od specijaliziranih firmi, tada sigurno ne bi došlo do toga da primjerice diesel elektro agregati ne „kresnu“ u trenutku nestanka struje.

U slučaju ovako zahtjevnog, velikog, složenog i osjetljivog organizma, kao što to bez svake sumnje KB „Dubrava“ je, ne postoji baš ništa što bi potpadalo pod UZP „Zna se!“ tako omiljenu maksimu; „OVO NE TREBA I BEZ OVOGA SE MOŽE“.

Sve treba i sve mora biti besprijekorno i u funkciji.

Ako ministar i ravnatelj to ne znaju, onda se bez njih može.
O da, itekako!

Oznake: KB "Dubrava", ravnatelj, ministar, zviždači, Herman Vu

25.01.2021., ponedjeljak

KB „Dubrava“ – okretanje pile naopako

Na vjesticu kako su 08. 01. 2021. u sporednoj prostoriji KB „Dubrava“ neke sestre i pomoćno osoblje imali veselicu, navodno povodom odlaska jedne sestre u Njemačku, što je „sedma sila“ eksploatirala do neukusa („alkohol je tekao potocima“)
Svirala je harmonika, pjevalo se, neki su zaigrali kolo, zaštitne maske baš i nisu bile na „gotovs“ …

I kako to u Hirvatistanu već uobičajeno biva, nevažno odjednom dobiva značaj nečeg silno važnog, duhovi se uskomešaju, krenu lavine optužbi, osnovanih, a još češće neosnovanih, traže se odgovorni, koje naravno treba raščerečiti …

Dobro, možemo se složiti da takvo tulumarenje, baš i ne priliči ustanovi i vremenu sadašnjem, ali zapitajmo se jel' to baš krucijalni problem te ustanove ili možda postoji strah dušobrižnika da se čitava djelatnost bolnice ne bi svela na zanemarivanje bolesnika i tulumarenje zaposlenika. A onda se to proširi poput epidemije i takvu „praksu“ prihvate sve zdravstvene ustanove. Ma užas živi!
Jel' to?
Pa hajdemo sad istraživati, tko je sve sudjelovao, kako je harmonikaš unio harmoniku u bolnicu, kako je unesen alkohol i koliko ga je uneseno, a moralo ga je biti puno, kad je već „tekao u potocima“, a onda i ne na zadnje kakvo je bilo kolo koje se zaigralo, da nije nedajbože neko koje „miriše“ na srpska kola.
Priznajte da je to sve prevažno, a da bi ostalo do kraja neistraženo, a svi sudionici rigorozno kažnjeni.
I ne samo sudionici, nego i svi oni u čiju „zonu odgovornosti“ događaj spada, od portira, zadnjeg referenta, šefića, pa preko ravnatelja do samog ministra, ako ne i premijera.
Svima otkaz i istjerati ih u Srbiju, iako bi oni sami radije u Njemačku ili Irsku. Osim premijera, on bi radije u Bruxelles.

Pored ovakvog „neoprostivog“ grijeha tko mari za „banalnosti“ poput curenja krova, „šetnji“ štakora i žohara po objektu, neodržavanja tehničkih sustava zgrade, posebno grijanja, hlađenja, ventilacije, pripreme zraka, protupožarne zaštite … kakvi filteri i HEPA filteri za zrak, kome to treba!?
Neprovođenje zakonom propisanih ispitivanja i inspekcijskih nadzora je minorna stvar u odnosu na grijeh tuluma.
Kad su zadnji puta očišćeni i dezinficirani ventilacijski kanali i kuhinjske nape?
Zašto na Covid – 19 odjelu nema „sanitarnih koridora“ za osoblje ili zašto nije u funkciji spalionica medicinskog otpada su ipak minorna pitanja u odnosu na tulum.
Ako se pak pojavi legionela, sve ćemo učiniti da to zataškamo.
Jel' tako?

Ali šalu na stranu sudionici tuluma prekršili u radnu disciplinu i moraju biti sankcionirani, samo to treba učiniti na način da oni budu svjesni toga da su učinili nešto što se ne smije i da oni osjete sram radi toga, nekakve prekomjerne sankcije, koje neki „čistunci“ prizivaju, mogu u ljudima izazvati samo revolt.
Osobno mislim da bi sve sudionike trebalo identificirati, a onda bi ravnatelj trebao naći vremena i sa svakim od njih nasamo porazgovarati , ali ne napadački, nego na način da svakog od njih navede da sam prizna da je pogriješio, to je jamstvo da taj više nikad neće učiniti ništa slično.
Nikakvih otkaza i javnog sramoćenja ne bi smjelo biti.

Ako tako postupi svi zaposlenici će ravnatelja svrstati u kategoriju „ljudi“ ugled među njima će mu silno porasti.

Ja takav postupak ravnatelja ne zagovaram u slučaju drugih povreda radne discipline i neodgovornog ponašanja, da ne spominjem onog tko je polomio glavnu sklopku etažnog razvodnog ormara, jer to je diverzija i svjesno nanošenje štete, a to se goni „do Boga“.

Oznake: KB "Dubrava", tulum zaposlenika, radna disciplina, prekršaj, sankcioniranje

21.01.2021., četvrtak

Tko o čemu, ja o KB „Dubrava“

I ne samo o tome!

Na temelju šturih podatak koje su „zviždači“ posredovali javnosti napisao sam dva priloga (07. 11. i 01.12. 2020.) na temu stanja u KB „Dubrava“.

Danas čitam o velikim problemima koje KB „Dubrava, ali i druge zagrebačke bolnice imaju zbog gomilanja infektivnog otpada, čije su se količine od pojave Covid – 19 pandemije rapidno povećale.
E sad, za druge zdravstvene ustanove ne znam, ali ono što znam je da je KB „Dubrava“ projektirana i izgrađena kao samodostatni objekt, najmoderniji te vrste u ondašnjoj SFRJ, takve probleme jednostavno nije smjela imati, jer je imala vlastitu funkcionalnu spalionicu medicinskog otpada, koji uglavnom spada u kategoriju opasnog otpada.

E sad kome je od HDZ-ovih genijalaca koji su se smjenjivali na čelu klinike palo na pamet da zaustave rad vlastite spalionice i zbrinjavanje otpada povjere nekom vanjskom dobavljaču, usudio bih se reći nekoj firmi u vlasništvu nekog od viđenijih HDZ-ovaca, ja niti znam niti želim nagađati, ono što znam je da je to bilo nedopustivo.

Još je gore ako je klinička spalionica onesposobljena do neupotrebljivosti ili potpuno uništena, jer, ako je ispravna, sad bi je samo trebalo servisirati i pustiti u rad.

Iako nepotrebno, ali ipak prihvatljivo bilo bi da je spaljivanje opasnog otpada iz KB „Dubrava“ povjereno Spalionici opasnog otpada PUTO-u, znam da se tamo spaljivao otpad iz nekih zdravstvenih ustanova, samo to postrojenje je potpuno uništeno u požaru 2002., čime je grad Zagreb ostao bez mogućnosti zbrinjavanja opasnog otpada.
Nisam registrirao da je itko od odgovornih radi toga pokazao ikakvu zabrinutost.

Samo izgleda da o puštanju u rad vlastite spalionice, ako je nisu potpuno uništili, nitko u KB „Dubrava“ i ne razmišlja, pitanje je jel' tamošnja HDZ-ova posada uopće zna da je klinika imala ili još uvijek ima spomenuto postrojenje!?
I što s njim!?

A onda, opet, priča me povuče, pa se sjetim onih Bandićevih „prijetnji“, koje su se protekom vremena izgubile u besmislu njegovih obećanja, kako će u Zagrebu izgraditi spalionicu otpada jednako onoj koju ima Beč.
Rezultat Bandićevih „prijetnji“ je da Zagreb uopće nema riješeno pitanje odlaganja i zbrinjavanja otpada, a kamo li opasnog otpada.

I na kraju, ukoliko spalionica otpada u KB „Dubrava“ nije uništena i može je se osposobiti, ne bi li onda bilo pametno to i učiniti, spaljivati u njoj vlastiti otpad, a višak kapaciteta koristiti za spaljivanje otpada iz drugih zdravstvenih ustanova u Zagrebu?

Može li takvo što uopće doprijeti do HDZ-ovskih „domoljubljem“ zacementiranih mozgova?

Oznake: KB "Dubrava", covid-19, infektivni otpad, spaljivanje opasnog otpada

07.11.2020., subota

KB „Dubrava“, primjer neznanja, nebrige i propadanja?

Upitnik sam stavio zato što znam da u svakoj vijestici koja pronađe put do javnosti ima i pretjerivanja, ponekad nenamjernog, a ponekad iz zlobe, zato bi bilo dobro da se javnosti obrate oni iz KB Dubrava koji su zaduženi i odgovorni za upravljanje tehničkim sustavima objekta (facility management) i iznesu činjenično stanje uz navođenje mjera koje su poduzete, koje poduzimaju i koje namjeravaju poduzeti u smislu otklanjanja nedostataka. Uvijek i od svega najgora je šutnja.
Ja komentiram ono što je prodrlo u javnost.

Povremeno i škrto su se u medijima pojavljivale informacije u uočenim nedostacima na objektu, opremi i funkcioniranju u KB „Dubrava“, da bi upravo ta bolnica počela puniti stupce medija otkako je maloumno određena da bude isključivo Covid bolnica i tako stavljana u rang „Arene“.

Tu bolnicu radi „demokratskih promjena“ prati prokletstvo njenog „porijekla“, gradila ju je omražena JNA kao vojnu bolnicu po uzoru na američke vojne bolnice, kao vrhunsku zdravstvenu ustanovu da bude na raspolaganju i civilima.
Treba li reći da bi je „domoljubi“ najradije razorili ili je bar prenamijenili, da ih ne podsjeća na „protunarodni režim“, koji je u pauzama svoje „protunarodnosti“ gradio gospodarske objekte, ceste, mostove, odgojno-obrazovne ustanove, bolnice, stanove … pa i pokoju crkvu, za razliku od „domoljuba“ koji su uspjeli uništiti gotovo sve čega su se dotaknuli, jedino im je gradnja crkava išla, kažu da ih je u zadnjih 30 godina izgrađeno oko 900.

Eh da, fama volant, da je tu bolnicu htio u svoje vlasništvo prevesti čovjek poznat po tome da „nikad ne laže, samo ponekad ne govori istinu“ i da je tu transakciju osujetila tek prerana smrt neumrlog hrvatskog „velikana“.

Dakle bolnica za 21. stoljeće, u punom smislu te riječi, koja je gotovo kao samodostatni pogon i počela s radom i to vrlo uspješno, sve dok „vrhunski stručnjaci“ iz HDZ-a nisu s jednim tako složenim mehanizmom počeli ravnati po principu „ovo ne treba“, „bez ovoga se može“, a ovo ćemo prepustiti nekom od zaslužnih „domoljuba“, kao što je primjerice slučaj sa spalionicom otpada, zaustavljanjem koje su rapidno porasli troškovi grijanja, a potencijalno opasni bolnički otpad za čije se zbrinjavanje izbranom „domoljubu“ plaća, završava po šikarama, poljima i livadama, pa i na vodozaštitnom području.

Da u Hrvatskoj stanuju odgovorne vlasti, vlasti kojima je stalo i vlasti koje brinu, one bi sasvim sigurno već nakon prvih saznanja uputile u bolnicu inspekcije posebno one zaštite pri radu, zaštite od požara i zaštite okoliša, iz pročitanog zaključujem da se odredbe odnosnih zakona bar djelomično nisu ili uopće nisu poštovale, pretpostavljam da ni zakonom propisana ispitivanja na objektu nisu rađena.
No takvo što se od postojećeg Državnog inspektorata predvođenog izrazito „domoljubnim“ Andrijom Mikulićem teško može očekivati, možda tek po izričitom Plenkovićevom nalogu, koji očito još nije pristigao, a kad će i hoće li uopće, ne zna se.

Ako su objavljeni podaci istiniti, onda bi KB „Dubrava“ trebalo privremeno zatvoriti, a zatvoriti i ponekog odgovornog za stanje objekta i opreme, ah da, malo teže, ne možeš tek tako zatvarati u materijalnom smislu silno otežale „domoljube“, izvršiti sve popravke na objektu i opremi, izvršiti sve servise, provesti sva zakonom propisana ispitivanja, provesti deratizaciju i dezinsekciju objekta i tek nakon toga je ponovo otvoriti.
KB „Dubrava“, ovakva kakva je danas je opasna i po pacijente i po zaposlenike.

Samo kao ilustracija razine neznanja; procuri ravni krov, građevinski najjeftinije rješenje, ali kasnije vrlo skupo za održavanje (mora se potpuno obnavljati svakih 7-10 godina), oni to prema navodima djelomično saniraju, a to se ne može djelomično sanirati, nego se mora izvršiti potpuna obnova. Stručnjaci kao trajno rješenje preporučuju se ili napraviti kosi krov ili postaviti polimernu krovnu prevlaku trajnosti do 50 godina.

Navedeno je da se prilikom nestanka električne energije nisu uključili elektroagregati koje bolnica ima, a elektroagregati se ne uključuju samo ako su u kvaru ili nisu propisno održavani.
Uobičajeno je da se ovakvi objekti elektroenergetski priključuju na dvije trafostanice, ako to prilikom gradnje nije učinjeno, onda je to propust, pa do nestanka električne energije na objektu može doći tek u uvjetima kvara dalekovoda ili nekakvog generalnog kvara mreže, malo je vjerojatno da bi obje trafostanice istodobno ispale iz pogona, ali ako se i to dogodi, na scenu stupaju elektroagregati koji moraju „kresnuti kao upaljač“.
Elektroagregate se, bili oni u pogonu ikad ili nikad, servisira svakih šest mjeseci uz obaveznu zamjenu ulja i filtera za zrak i gorivo. Osim toga ih se svakih 15 dana mora uključiti i pustiti da nekoliko minuta odrade u režimu testnog rada.

Ako po objektu „šeću“ štakori i žohari, to samo upućuje na propuštanje inače obvezne dezinsekcije i deratizacije.

I na kraju, najopasnije od svega, nedostaci na sustavu ventilacije i pripreme zraka, navodi se da su iz sustava uklonjeni filteri za zrak kao i HEPA filteri neophodni za dovode zraka u operacijske dvorane i druge „čiste sobe“.

Spomenuta je čak i pojava legionele, što meni zvuči pomalo nevjerojatno, pretpostavljam da bi vijesti o tome, već i radi kompleksnosti i zahtjevnosti procesa zdravljenja sustava i suzbijanja legionele našle put u javnost.

Generalno, sustavi za pripremu zraka (klimatizaciju) servisiraju se svakih šest mjeseci uz obavezno čišćenje i dezinfekciju postrojenja, kao i zamjenu svih filtara.
Najmanje jedanput godišnje moraju se očistiti i dezinficirati svi ventilacioni kanali.
Nape i ventilacioni kanali u kuhinjama čiste se svakih tri mjeseca.

Posla je puno, vrlo je zahtjevan i jako je skup.

Oznake: KB "Dubrava", jna, vojna bolnica, domoljubi, Državni inspektorat, Andrija Mikulić, upravljanje tehničkim sustavima, legionela, priprema zraka, HEPA filteri, deratizacija dezinsekcija