15

srijeda

lipanj

2016

Sukob interesa? U INA-i?


INA je mala (iako se na vlastitim web stranicama (http://www.ina.hr/default.aspx?id=8) reklamiraju kao srednje velika europska) naftna kompanija (poduzeće) (osnovana prije 52 godine). U vrijeme osnutka (1, siječnja 1964.g.) stvorena je spajanjem već postojećih rafinerija Rijeka i Sisak s Naftaplinom ...
Korištenje domaćih nalazišta (čija se povijest korištenja proteže u daleku povijest) stvorilo je uvijete za stvaranje domaće naftne kompanije ...

Nafta u Hrvatskoj poznata je od davnine. U XII. st. spominje se katran koji se prodavao u Dubrovniku. Iz XIV. st. postoji zapis s preporukama za pripravu lijekova iz nafte. U XV. st. u dubrovačkoj se ljekarni, uz ostale lijekove, prodavao i olio petrolio. Poznato je da se nafta u XVI. st. »kopala blizu Hvara, nedaleko od Neretve … i u Panoniji.« Organizirano istraživanje i vađenje nafte započelo je u XIX. st., a bilo je regulirano Austrijskim općim rudarskim zakonom iz 1854. Otkrivena su ležišta u Selnici, Peklenici, Ribnjaku, Velikom Pogancu, Mikleuški, Baćin Dolu i Starom Petrovu Selu. Pisani trag o vađenju nafte u Peklenici u Međimurju iz bunara dubokoga nekoliko metara postoji iz 1836., a crpenje rudarskim načinom započelo je 1855. u Mikleuški.
Uz dobivanje nafte razvijala se i preradba, pa su u Baćin Dolu i Mikleuški izgrađeni pogoni za dobivanje kolomasti. Prva rafinerija nafte u Hrvatskoj, kao jedna od prvih u Europi, izgrađena je već 1883. u Rijeci, u blizini luke, što je bila pogodnost za prijevoz sirovine morem, a njezinih prerađevina morem i željeznicom. Rafinerija u Rijeci tada je podmirivala trećinu potreba Austro-Ugarske za naftnim proizvodima, u prvome redu za petrolejom, parafinom, org. otapalima i katranom. God. 1885. prerađeno je 30 000 t sirove nafte, pretežito u rafinirani petrolej, a već 1887. proradilo je i postrojenje za proizvodnju mazivih ulja. God. 1927. izgrađena je i rafinerija nafte u Sisku.

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=42761


Naftni posao u Hrvatskoj nije bez tradicije. Ali je tek komunističkom erom poprimio neku novu dimenziju ...

Tek osnutkom INA-e naftni posao postaje dio šireg posla. Trgovanja oružjem i vojnom potporom diktatorskim režimima. U tom (širem) kontekstu, INA ulaže u istraživanja (u Libiji, Iraqu, Siriji, SSSR-u, ...).
Naftni posao je postao paravan za trgovanje vojnom moći.
U INA-i (naftni posao) su se narojili agenti, specijalci, kreatori specijalnog rata. Po raspadu sfrjota, koncesije (isplate za trgovinu oružjem mimo UN-ovih konvencija o kontroli oružja) na naftna nalazišta bivaju (tkz. privatizacijom) vraćena (vlasnicima) zbog nemogućnosti isporuke oružja i potpore vojnim diktaturama ...

U leglu protuzakonitih radnji (koje su potkopavale temelje svjetskog mira i UN-a), u leglu strašnih i beskrupuloznih ljudi (agenata i sijača bijede), našla se "konzultantica" koja je sa svojim (beznačajnim) poslovnim ugovorom izazvala (agente) preispitivanje postojanja sukoba interesa. Smiješno.

Nastojanje stvaranja (lažne) zavjere u naftnoj kompaniji, nastoji se prikriti pravi karakter te kompanije (koju treba uništiti). INA-u treba ugasiti i koncesiju naftnog posla vratiti novoosnovanim hrvatskim kompanijama koje će eksploatirati domaću naftu, a ostatak uvoziti i baviti se profesionalno naftnim poslom (za razliku od INA-e koja producira političke afere).

Karamarko je na udaru idiota (kojima krv kapa zajedno sa svakom kapi nafte koju prerade).

(Što u toj konstelaciji snaga predstavlja MOST, zaključite sami ... Vrijeme je za razmontiranje udbaškog stroja koji je sudjelovao u širenju međunarodnog terorizma i servisiranju krvavih, zločinačkih, vojnih, proruskih diktatura.)



Oznake: INA, mala naftna kompanija, povijest, trgovina oružjem, širenje vojne moći. krvave diktature, vojne diktature, naftna nalazišta, UN konvencije, protuzakonite radnje, leglo agenata, beskrupuloznost, "konzultantica", profesionano bavljenje naftnim poslom, idioti, udbaški stroj, međunarodni terorizam

21

subota

svibanj

2016

Sdp nije socijalna, već socijalistička (lopovska) partija



Sdp raspušta ogranke ...

Ništa posebno. Kad se na nacionalnoj televiziji u udarnom terminu, centralnom Dnevniku, ne bi pojavio jedan od predsjednika raspuštenog ogranka i osvetnički priopćio kako sdp nije socijalna stranka ...

Strahota. Sdp nije socijalna već socijalistička stranka. Koliko moraš biti glup pa biti predsjednik odbora (?) jedne stranke, a ne znaš koji je osnovni politički program te stranke.
SDP je socijalistička partija, a socijalizam i socijalnost nisu istovjetni ili slični politički pogledi.
Socijalizam zagovara društveno vlasništvo nad svim sredstvima za proizvodnju (i producira povećanje siromaštva), socijalnost zagovara veću potporu društva siromašnim slojevima društva (kojih je u svim socijalističkim državama više).

Socijalnost (ili borba protiv siromaštva) je mjera koju su prve pokrenule Velika Britanija i USA (polovinom prošlog stoljeća).

(Floskula o socijalnosti socijalizma proističe iz predrevolucionarnog vremena, kada su komunističke partije pozivale siromašne na slom društva. Po uspostavi komunističko/socijalističkih društava borba protiv siromaštva prestala je biti tema komunističkih partija ... a uspostavljene su vojne diktature kojima je jedini cilj bio uspostaviti državno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju (nacionalizacijama, osnivanjem privrednih subjekata koji su u državnom ili društvenom vlasništvu). Sama mjera smanjenja siromaštva nije im bila cilj interesa. Propovijedali su jednakost (u siromaštvu).)

Onaj tko je vjerovao kako lopovi (sdp) mogu obnašati vlast u RH, uvjerio se kako su kao veći lopovi otišli s vlasti ...


Oznake: SDP, raspuštanje ogranaka, predsjednik ogranka, socijalistička partija, vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju, borba protiv siromaštva, komunizam, vojne diktature, lopovi i vlast, veći lopovo