Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

Sukob interesa? U INA-i?


INA je mala (iako se na vlastitim web stranicama (http://www.ina.hr/default.aspx?id=8) reklamiraju kao srednje velika europska) naftna kompanija (poduzeće) (osnovana prije 52 godine). U vrijeme osnutka (1, siječnja 1964.g.) stvorena je spajanjem već postojećih rafinerija Rijeka i Sisak s Naftaplinom ...
Korištenje domaćih nalazišta (čija se povijest korištenja proteže u daleku povijest) stvorilo je uvijete za stvaranje domaće naftne kompanije ...

Nafta u Hrvatskoj poznata je od davnine. U XII. st. spominje se katran koji se prodavao u Dubrovniku. Iz XIV. st. postoji zapis s preporukama za pripravu lijekova iz nafte. U XV. st. u dubrovačkoj se ljekarni, uz ostale lijekove, prodavao i olio petrolio. Poznato je da se nafta u XVI. st. »kopala blizu Hvara, nedaleko od Neretve … i u Panoniji.« Organizirano istraživanje i vađenje nafte započelo je u XIX. st., a bilo je regulirano Austrijskim općim rudarskim zakonom iz 1854. Otkrivena su ležišta u Selnici, Peklenici, Ribnjaku, Velikom Pogancu, Mikleuški, Baćin Dolu i Starom Petrovu Selu. Pisani trag o vađenju nafte u Peklenici u Međimurju iz bunara dubokoga nekoliko metara postoji iz 1836., a crpenje rudarskim načinom započelo je 1855. u Mikleuški.
Uz dobivanje nafte razvijala se i preradba, pa su u Baćin Dolu i Mikleuški izgrađeni pogoni za dobivanje kolomasti. Prva rafinerija nafte u Hrvatskoj, kao jedna od prvih u Europi, izgrađena je već 1883. u Rijeci, u blizini luke, što je bila pogodnost za prijevoz sirovine morem, a njezinih prerađevina morem i željeznicom. Rafinerija u Rijeci tada je podmirivala trećinu potreba Austro-Ugarske za naftnim proizvodima, u prvome redu za petrolejom, parafinom, org. otapalima i katranom. God. 1885. prerađeno je 30 000 t sirove nafte, pretežito u rafinirani petrolej, a već 1887. proradilo je i postrojenje za proizvodnju mazivih ulja. God. 1927. izgrađena je i rafinerija nafte u Sisku.

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=42761


Naftni posao u Hrvatskoj nije bez tradicije. Ali je tek komunističkom erom poprimio neku novu dimenziju ...

Tek osnutkom INA-e naftni posao postaje dio šireg posla. Trgovanja oružjem i vojnom potporom diktatorskim režimima. U tom (širem) kontekstu, INA ulaže u istraživanja (u Libiji, Iraqu, Siriji, SSSR-u, ...).
Naftni posao je postao paravan za trgovanje vojnom moći.
U INA-i (naftni posao) su se narojili agenti, specijalci, kreatori specijalnog rata. Po raspadu sfrjota, koncesije (isplate za trgovinu oružjem mimo UN-ovih konvencija o kontroli oružja) na naftna nalazišta bivaju (tkz. privatizacijom) vraćena (vlasnicima) zbog nemogućnosti isporuke oružja i potpore vojnim diktaturama ...

U leglu protuzakonitih radnji (koje su potkopavale temelje svjetskog mira i UN-a), u leglu strašnih i beskrupuloznih ljudi (agenata i sijača bijede), našla se "konzultantica" koja je sa svojim (beznačajnim) poslovnim ugovorom izazvala (agente) preispitivanje postojanja sukoba interesa. Smiješno.

Nastojanje stvaranja (lažne) zavjere u naftnoj kompaniji, nastoji se prikriti pravi karakter te kompanije (koju treba uništiti). INA-u treba ugasiti i koncesiju naftnog posla vratiti novoosnovanim hrvatskim kompanijama koje će eksploatirati domaću naftu, a ostatak uvoziti i baviti se profesionalno naftnim poslom (za razliku od INA-e koja producira političke afere).

Karamarko je na udaru idiota (kojima krv kapa zajedno sa svakom kapi nafte koju prerade).

(Što u toj konstelaciji snaga predstavlja MOST, zaključite sami ... Vrijeme je za razmontiranje udbaškog stroja koji je sudjelovao u širenju međunarodnog terorizma i servisiranju krvavih, zločinačkih, vojnih, proruskih diktatura.)





Post je objavljen 15.06.2016. u 14:15 sati.