novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!
Isključi prikazivanje slika

02

čet

02/23

Ljubav

stella.blog.hrAko želiš...

izzivoda.blog.hr

Ti si slikar.
Ako želiš da netko vidi tvoje slike
moraš mu reći
da klikne
na tvoju stranicu.

Mig 61

izzivatra.blog.hr

Svi smo se već susretali s različitim izgovorom engleskih riječi kod Engleza i Amerikanaca. Za princa Harryja, vojvodu od Sussexa, koji je zapravo Henry Charles Albert David, Englezi će jasno reći Hari, dok će Amerikanci i Hrvati njegovo ime izgovarati kao Heri. Londonski nogometni klub Tottenham Ameri i većina Hrvata izgovarat će kao Totenhem, a Englezi kao Totnem. Primjera je mnogo i vrlo su zanimljivi. Hrvati jako vole svako englesko "a" - ako se nalazi kao prvi ili drugi samoglasnik u riječi - pretvarati u "e", time valjda dokazuju svoje znanje engleskoga, pa će tako baš svaki voditelj ili voditeljica na televiziji ime poznatog zagrebačkog šoping-centra Avenue Malla pročitati kao Evenju Mol (u izgovoru nije "nj", već n+j, dakako). Podrazumijeva se da će njujorški Manhattan svi čitati kao Menhetn, iako se kod Engleza jasno čuje Manhatn ili čak Manhaten (naravno, samo donekle, jer je engleski izgovor ipak puno mekši od tvrdog, kameno-konkretnog hrvatskog). Kad smo se ja i supruga od 2008. do 2017. mnogo puta londonirali, znao sam joj tupiti - iako ona beskrajno bolje zna engleski od mene - kako se kod puno engleskih riječi čuje svako slovo napisano na papiru. Čak se i kod riječi avenue negdje u daljini može čuti to zadnje slovo "e". Siguran sam da način pisanja engleskih riječi ima veze s njihovim davnim izgovorom u varijacijama staroengleskog/anglosaskog, pa čak i s još većim davninama.

Zadnjih godina moja je supruga puno volonterski prevodila tekstove, govore i knjige s indijskog engleskog na hrvatski, a ja bih kontrolirao prijevod i lektorirao. Kažem "indijski engleski" zbog toga što smo se osvjedočili o zanimljivim razlikama između britanskog, američkog, indijskog, talijanskog i nigerijskog engleskog. :)) Amerika i Engleska, osim što će biti dvije zemlje proleterske, imaju mnoge svoje lokalne, specifične idiome i riječi neprevodive na naš jezik, a ima ih i indijski engleski. Kad bismo kod ovog potonjeg naišli na takvu neku riječ, ne bi nam pomogli ni rječnici ni google-prevoditelj ni bogato englesko-američko iskustvo moje supruge. Tada bih ja opet počeo tupiti na osnovi svoje nepriznate i neprepoznate lingvističke genijalnosti koju samo ja vidim, tupiti o tome kako riječ ili zatvoren skup riječi treba nekako rastvoriti na doslovna značenja, ma koliko ona bila debilna, i onda o njima kontemplirati. Ne trebam ni reći da bih tu i tamo s tom svojom teorijom zaista bio u pravu pa bismo na google-tražilici inteligentno ponudili rješenje i gle - otvorile bi nam se neke definicije koje je Google isprva skrivao kao zmija noge. Nevjerojatno je koliko je važno znati što točno upisati u tražilicu. I nevjerojatno je kakva sreća može nastati kad nakon pet sati istraživanja konačno shvatiš kako prevesti na hrvatski jednu jedinu riječ! :)

No da se vratim na temu posta koju još nisam ni započeo. U planu sam imao napisati samo tri rečenice, a gle u što su se one pretvorile. Dakle, u večerašnjem, tzv. središnjem Dnevniku HTV-a, a povodom skorog prijevoda na hrvatski knjige Spare, novinarka u prilogu u jednom je trenutku rekla: "Princ Heri i Migan Markl." Migan! To je nov moment u hrvatskom načinu izgovaranja engleskih riječi! Dosad se "a" masovno pretvaralo u "e", a sad se, eto, "e" počelo pretvarati u "i"! Slijedom toga pretpostavljam da ćemo na nacionalnim televizijama uskoro početi slušati o Memphisu kao o Mimfisu, o američkoj jazz-pjevačici Melody Gardot kao o Milodi, o argentinskom nogometašu Lionelu Messiju kao o Misiju, o Leonardu Bernsteinu kao o Lionardu Birnstinu, a o Meg Ryan kako piše u naslovu. ;)

01

sri

02/23

Do kada ...

thelightoftheuniverse.blog.hr

ćemo živjeti u blagodatima koje možemo zahvaliti na muci većine poniženih?

Kad znamo ovo ....

RUDNICI STRAVE Iz ovog pakla stižu naši pametni telefoni, laptopi i električni auti, djeca rade za 2 dolara

Osjećamo li sram?

Wednesday

ffp2.blog.hr

Danas sam dobila mačka u vreći.
Doslovno.(Tko se nije skrio, mačak u vreći bio.)Ovog malog bijelog inače od milja zovemo i Psihopatić.
Nigdje se taj ne zaustavi dulje od 5 minuta a nalazimo ga stvarno posvuda.
Na vrhu ormara, iza frižidera, u umivaoniku i perilici sudja.
I kao da mu to nije dosta nego još radi i na tome da ga zabunom pošaljemo u Abu Dabi,

što bi mala Maška sa sigurnošću od 99,999 posto proslavila puštanjem balona.
Pogled govori tome u prilog više od bilo kojeg mijauka.Stari Mačak večeras se odlučio na bijeg od dosadnjakovića i pronašao mir u sinovoj sobi, daleko od fotoaparata.
Bolja polovica spakirala je pakete sa stripovima koji idu na aukciju.
Bayern i opet vodi 3 razlike na poluvremenu.
Neda mi se večeras završiti šarenu Veneciju, kojom obično ubijam nogometne večeri.Prolazi još jedna ničim posebna, dosadna srijeda.P.S. umjesto nekih teških tema , evo još malo krivih odgovora.
(Ovo me baš polako zabavlja.)
Dakle, tko je god izmislio ova pitanja, definitivno je kontinentalac.
Jer pitajte bilo kojeg Primorca ili Dalmantica koji je pravi odgovor i zgroženo će vam reći samo:Iliti ovo ignoriranje klimatskih promjena kad za Božić nekada možeš van bez jakne a onda na Uskrs padne snijeg:Jednadžbe mu isto nisu jača strana:I taman kad smo pomislili da siječanj nikada neće završiti, i da će trajati barem 48 dana ipak je došla veljača:

uskraćena Veljača

mcmlx.blog.hr


Utemeljitelj Rima, Romul, je kreirao kalendar od 10 mjeseci.
Zato je prosinac imao latinsko brojčano ime

Godina reforme kalendara Julija Cezara - 46. pr.Kr. - bila je najduža godina u povijesti, doslovno.

Kako bi bio siguran da njegov novi kalendar počinje u pravom trenutku, sinkroniziran sa solarnom godinom, morao je dodati tri interkalarna mjeseca.

I tako je ta 46. pr.Kr. imala 445 dana.

U nekom su trenutku siječanj i veljača dodani na početak umjesto na kraj kalendara.
Svi mjeseci su dobili 30 ili 31 dan.
Osim - veljače.
Čak i one prijestupničke.

Naš odnos

odranska26.blog.hr

Godinama odgađamo naš odnos.
Iz navike svakodnevnice.
A on je tu.
Snubi tvoja duša moju i obratno.
Ljubi moja duša tvoju i obratno.
Treba raditi, sijati, odmarati, moliti, seksati se, jesti, graditi, plaćati račune, kupovati hranu i odjeću, posjećivati rodbinu, prijatelje i doktore.
A naš odnos je tu.
Ne misli nikud otići.
Odmjeren je i kulturan, nadasve strpljiv.
On na nas čeka i njemu je svejedno hoćemo li se ikada odazvati.
Naš odnos je dobar, miran čovjek sa manirima.
Nikad nam neće pričiniti neugodu, tugu ili tjeskobu.
Jasno ga vidim. I on jasno vidi nas.
Ne opominje, ne zamjera, ne požuruje.
On nam je dat
i mi ga možemo prigrliti
i ne moramo.
Bezuvjetno je naš.
Postoji da voli i to mu je jedina svrha.
Baš kao Bog? - pitaš me
Nešto njemu blisko. - odgovaram.

Ovisnost ili navika?

ljubavjejednostavnoljubav.blog.hr

Upozoravamo mladost da je previše na internetu. Pričamo im o opasnostima koje tamo vrebaju, o ovisnosti koja se, kao i sve druge ovisnosti, liječi apstinencijom. U ovom slučaju od ekrana. Govorimo im da idu vani na igrališta, malo odraslijima, da idu u prirodu. Problem nastaje kad nas poslušaju. Kad teška srca, odlažu mobitele i spremaju se vani. Svjesni u kojem vremenu živimo, vraćamo im mobitele. Htjeli, ne htjeli, dostupnost u današnje vrijeme, itekako je potrebna. Istina je, da im radi njihove sigurnosti i osobnog mira, uskraćujemo slobodu, ali nam vrijeme u kojem živimo, ne ostavlja puno izbora.

Što je s nama, koji smo sve mogućnosti koje moderna tehnologija nudi, jednu po jednu usvajali, koja je postala nedjeljiv dio naše svakodnevnice? Jesmo li i mi, htjeli priznati, ili ne, postali ovisni?
***
U vrijeme kada cijene divljaju, svako poskupljenje, udarac je na već osiromašen kućni budžet. Na obavijest tele operatera da će i ovako previsok iznos računa za usluge koje pruža, biti uvećan za stopu inflacije, mom financ ministru, mrak je pao na oči. Zove ih , priča o manjkavostima njihovih usluga, da bi na kraju razgovora, bio zadovoljan. Kaže mi da ugovor može prekinuti bez plaćanja naknade raskida ugovora prije isteka istoga. Brine ga, kaže, jedino Internet, koji je, po njegovom mišljenju, samo meni potreban. Mene je opet brinula televizija koju on voli gledati. Na kraju, dogovorimo se da TV, fiksni telefon(konačno) i Internet odjavimo, a mobilne tarife ostavimo i za nagradu, drugi dan, na ugovorenih pet giga prometa, gratis, dobijemo još jednu.

Što radimo kad smo izmreženi?

Ono što i svaki dan. Pazimo mališane. Dok smo s njima, ne treba nam televizija, mobitel ni Internet. Sve što trebamo su papir, bojice, kockice i mašta.

Kad nismo s mališanima, slušamo muziku. Nakon dugo vremena, uključujemo gramofon, vadimo omiljene ploče. Vraćamo se u prošlost, u sjećanja. Ostatak vremena, čitamo, on na mobitelu, ja knjige.

Prva tri dana sve je bilo dobro. Četvrti dan, dođe s kartama. Kaže da mu je dosta čitanja. U redu. Kartamo se do dugo u noć. Meni nije važna pobjeda, a on ne zna gubiti. Kao u dobra, stara vremena. Drugi dan, samouvjereno, opet donese karte, ne znajući da sam odlučila malo ozbiljnije pratiti karte. On gubi, karte lete po sobi. Ja se smijem, on se ljuti. Prije spavanja kaže da sutra igramo šah. Iako znam da nemam velike šanse, pristajem. Dok on razmišlja o svakom svom potezu i , eventualno mom koji će uslijediti, bez žurbe, mogu skuhati kavu. To me užasno živcira. Ne igramo za velemajstora, već kratimo vrijeme.

Sedmi dan, moj noćobdija i ranoranilac, potrošio gige na mobitelu i ne zna što bi sa sobom. Dolaze nam veliki unuci. I oni bi se, kao nekad, kartali. Lijepo provedeno popodne. Sretni i oni i mi. Bez svega onoga što mislimo da je danas nezamjenjivo. Nezamjenjiva je jedino ljubav, nemjerljiva pripadnost i sjećanja na odrastanja.

Nakon deset dana, umreženi smo. Je li nam nešto nedostajalo? Jesu. Nedostajale su navike koje smo, uz sve ono što nam se nudi, stekli.
Lijepo je znati, da nismo zaboravili kako ne treba puno za vratiti se korak unatrag. Biti zadovoljan. I sretan.
***
Na kraju, čitam što sam napisala. Zašto sam na početku, način života mladih nazvala ovisnost, a na naš…navika? Mogla sam to izbrisati, ali nisam. Dobro je znati kad pogriješim.
Kako bi danas izgledao svijet bez interneta i svega onoga što moderna tehnologija nudi, a način života zahtijeva? Kako bi izgledao život u vrijeme karantene i izolacije? Umreženost je danas potreba. Način življenja.
Ako ono što nam se nudi stvara naviku, a navika ovisnost, svi smo ovisnici.

Težak dan

luki2.blog.hr

Današnji dan Mia i ja smo provele u veterinarskoj ambulanti :(((( Sve je bilo sinoć u redu, međutim jutros je Mia počela povraćati; Povratila je jadna sve što je pojela u dva dana...:((((( Odmah sam, bez odlaganja, naručila taksi i odmah otišla - nisam prethodno ni nazvala...Jako sam se preplašila...:(((( Tamo smo najprije ispričale što nas muči; izvadili su joj krv - nalazi sve u najboljem redu. Dobila je lijek protiv povraćanja i proljeva; infuziju koja je kao u usporenom filmu tekla tri i pol sata...:(((((Branimir vet je jednoj gospođi objašnjavao bolesna legla i švercanje pasa, zarade...:(((( Da Ti se želudac okrene:(((( Došle smo kući, s uputama da Mia idućih nekoliko dana jede konzervice intestinal hrane (znači, hrane koja je odlična upravo za gastro smetnje) i smije rižu i piletinu....Pojela je žlicu riže i piletine, i prezirno je odbila u drugom pokušaju....Ništa, u igri su konzerve. To hoće jesti. Eto, tako - neki nervozan dan. Još mi je došla u pet prijateljica na kavu, jer se imala nešto potužiti na svijet i život. Nisam je mogla odbiti, jer sam osjetila u glasu da ni njoj nije neki dan...:(((((
Sutra ću predstaviti wufa iz Azila Osijek - danas nemam volje ni snage, a zna se da to u tom slučaju ne ispadne najbolje....Držite palčeve Miji za ozdravljenje, a sutra smo na infziji u deset....Uffff...:(((((
Moram ujutro još predignuti lijek, koji su joj napisali....u ljudskoj ljekarni, koja mi je blizu.....
U ovom danu radost je bio poziv moje prijateljice sutra popodne na ručak.....Svjetlo, svjetla mi dajte....Ljubim!

Koliko bih ti puta još rekla da te volim

sokolova.blog.hr

Koliko puta bih ti još rekla da te volim
da me nisu prigrlile sve te moje smrti
u koje sam već bila spremna
zagaziti bez straha,
pristigle u kišnim oblacima
nekoh drugog neba,nekog vremena drugog
ni boljeg ni goreg od ustajale prolaznosti
u koju sam, svojevoljno, bez tebe zašla.
Vremena, u kojem više mjesta nije bilo
za još jedan tvoj dodir kojim me nisi dotakao,
za još jednu moju pjesmu koju nisi proživio,
klecanje mi koljena kad me ruši sjena tvoja
dok čeka na slabost i nemoć golog sata
dok uvlačiš se u svaku moju neizgovorenu riječ kojom te uzimam bez kajanja i bez srama.
Ja potopljena sam kišama olovnim
i bezizraz mog lica u kojeg sam skrila sve tuge samo da radovanje tvojih očiju ne potamni.
Koliko puta bih ti još rekla da te volim
da nas nisu razdvojile sve te preduge ceste
koje sam sama iscrtala u svom crnom umu
samo da za mnom, onim trnovitim, i ne kreneš,
da noć ne raspori se glasno mojim žudnim ahom kad kliziš niz moje svjetove
kojima te želim.
Grljenjem, svaki moj bijeg kojim bježim
hladna prema svom kamenitom jutru,
čvrsto ne stegneš.
Ludost da ne vidiš opet u mom oku
i ne otruješ se o beskraj još jednog čekanja
kad otići moram tamo gdje me nema.
Koliko puta bih ti još rekla da te volim
da nisam izbijala sama sebi dah
kojim te dišem, pribijala se noćima na zid
kojeg sam sama sagradila
samo da te ne vidim,
da te ne tražim, samo da te ne volim više.

OD KRPE DO IDRA

kolumbina.blog.hr
"Velika je moć znati klonuti do krpe i čekati vjetar da

postaneš jedro."

Vesna Krmpotić

a kako ste vi ?

donabellina.blog.hr

ima dana kad me ni volja ni rič progovorit
kažeš, štufajica da sam i da ne nosim posal doma
i da bi tila, nije mi od volje otvarat vrata s osmihom
ka prije
i bez da ti rečem ti znaš šta mi triba : samo bokun mira
lipa rič da mi malo reta daš
a vrime nam oboje biži ko dane više broji
friži od života svima su nam dublji
sve smo riđe skupa
namisto
sve bliži

Veljača...

mecabg.blog.hr

Veljača…
Važno obaveštenje za rođene
1951
1963
1075
1987
1999
2011…
Nastupio je mesec veljača.
U akciju.
Nemoj posle nisam znao.


Obaveštavam sve pozvane mace da je žurka zakazana u podrumu prebačena na tavan iz tehničkih razloga

Zna li se što za nas rođene 2022, jesmo li i mi pozvani??Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum