novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!
Isključi prikazivanje slika

14

uto

05/24

Slatko u životu

stella.blog.hr


Dušo moja

Kad pogledi zarone
jedno drugome do biti,
do najdubljeg u nama,
osetimo šta smo jedno drugom.

Šta si ti meni, a šta ja tebi?
Izroni u trenu i zablista
neko posebno ime,
samo naše, nikom dato.

Ti nisi ljubav, nisi potreba,
ti si duša duše moje.
Da l‘ tek rastankom shvatiš
šta sam ja tebi, dušo?

438774144-2753393021482214-7079365926016600425-n

Taj vražji internet hehe...

eurosmijeh.blog.hr



Internet je prva stvar koju je čovječanstvo izmislilo,
a da je ne razumije, te najveći eksperiment u anarhiji koji smo ikada imali.
Eric Schmidt



Internet tretira cenzuru kao grešku u radu, te je automatski zaobilazi.
John Perry Barlow



Internet postaje gradski trg globalnog sela sutrašnjice.
Bill Gates



Ljudi su inače jako oprezni kada govore o svojim privatnim
životima, ali kada odu na internet mnogo su otvoreniji.
Paulo Coleho



Mi smo još uvijek na samim počecima interneta.
Jimmy Wales



Internet je Vijagra za veliki biznis.
Jack Welch



Internet u hotelima bi trebao biti besplatan. Zaista mi se gadi
kada mi naplate pet dolara za bocu vode pored kreveta.
Francis Ford Coppola



13

pon

05/24

Osjetite sebe

thelightoftheuniverse.blog.hr

Kaže mi – ne fokusirajte se na materijalno. Koliko god se kroz materiju želite izboriti za promjenu, toliko više ćete biti neuspješni. To nije vaš svijet. Niti će ikad biti. Pitam vas zaista – gdje ste to različiti? Kad si odgovorite na to pitanje, tada ćete znati da ste spoznali same sebe. Tad ćete biti pobjednik nad ovim svijetom. Bit ćete u njemu, ali ne dio njega. U svijet dolazite kroz posudu. Da li ćete biti kvalitetno vino unutar posude, ili, pak, samo voda, ili, pak, smrdljiva voda, to ovisi o vama. No, to vas ne određuje na ovom materijalnom svijetu. To određuje vašu posudu. Tamo, van posude, takvi ste kakvi jeste. Ne događa se propast u posudi. Već kad se dogodi propast, ona ulazi u posudu.

Tu ste da shvatite tko ste vi koji se krećete. Propast je kad se prestanete kretati. To je sredina i tu sve staje. Milost je kad se ponovno pokrenete. Nasmije se. Okrene se i krene dalje.

Reciprocitet

supatnikll.blog.hr



Većina homoseksualaca koje poznam mrzi hadezeovce, Hercegovce iako u stvari ne razlikuju Bosance i Hercegovce, njima je važno da je objekt mržnje Hrvat iz Bosne i Hercegovine, automatski je Hercegovac i vrijedan prezira, i katolike, jer svi su oni potencijalni klečavci.

Osim homoseksualaca gore navedene mrze i pederi što se očituje iz zapisa onih koje retko viđamo s djevojkama, a još se nisu outali.

Sad bi ja postavio retoričko pitanje imaju li hadezeovci, Hercegovci i katolici pravo mrziti u istoj mjeri, znači ni za dlaku više, homoseksualce, pedere, vrhunske intelektualce i sve druge koji njih tako strasno i bez zadrške mrze.

Šta vi mislite dragi kolege, postoje li mržnje koje su prihvatljive, ili barem prihvatljivije.

Kako bi vi protumačili izjavu dražesne Irkinje Bambi, kada kaže Jebite se mi smo poijedili, jel da da zvuči ko da joj je izjavu napisao Bora Dežulović a Novosti objavile.

Šta mislite, ko su to oni, koga su pobijedili, kako i zašto.

Je li vas ponekad strah da je dragi kolega Fresh bio u pravu kad je rekao da će se jednom dražesna Bambi, Fašisti, ateisti, antivakseri, i simpatizeri iranskog islamskog fundamentalizma koji financira Palestinske teroriste, udružiti i krenuti na vas koji se ne bi šteli mešati, a šta ako neki Srbin u Sarajevu ubije recimo Macrona i zlostavljačicu, šta ćemo onda, oćemo li znati ko je neprijatelj.

Inače Hercegovce mrze čak i Hercegovci, a Bosanci pogotovo, bilo mi je urnebesno prije desetak godina kad su sinovi mog bivšeg poslodavca, koji su kad je krenuo rat u Bosni i Hercegovini, s roditeljima pobjegli u Hrvatsku, onako ozbiljno tvrdili da svima koji ne plaćaju porez u Hrvatskoj treba oduzeti pravo glasa, šta ćeš djeca čula na televiziji.

Uskoro će novi izbori za EU parlament, pazite za koga ćete glasati, nemojte svoj glas dati strankama koje podržavaju dražesnu Bambi, i onu kreaturu koja se fura na to da je dvanaestogodišnjakinja, koja voli Frozen i Jelenu Karleušu, a koji su bezočno pokrali našeg Marka.

Kad dođe dan izbora, zakitite se nečim heklanim i glasajte za naše.

Zatvaranje priče, meow

konobarica123.blog.hr

Ono kad kažeš sebi ma neću se nervirat, šta bude - bude.
Iako, kad je naš dečko završio sa nastupom rekoh opet, pa ovo nije moglo bolje bit. Dao je sebe cijelog u tih par minuta. možda ipak...
Čentrine, pomalo zaboravljeni etno predmet koji je bio simbol ovogodišnjeg nam predstavnika, taktički sam rasporedila. Na svaki naslon stražnjeg sjedala u autu po jedan. Na tanki TV treći. Bubija prekrila sa četvrtim. On je pak totalno nezainteresiran za cijelu situaciju sve prespavao, pa nisam dobila nikakav meow back. Do Markovog nastupa slušali smo, secirali i komentirali konkurente i one manje nam opasne. Ukupno gledano nije ovo bio loš Eurosong. Glazbeno.
I onda famozno glasanje. Iako se neću nervirat i šta bude - bude, srce je bubnjalo u prsima.
I bilo je što je bilo.
Danas, dva dana nakon, gotovo da mi je i drago da je baš tako bilo.
Zašto?
Zato što nas je taj divni dečko naučio nekoj dobroti, iskrenosti i jednostavnosti. Zato što niti jednim slovom nije osporio pobjedu svog konkurenta. Nije se zamarao niti glasovima žirija, niti nebinarnošću, niti raznoraznim teorijama zavjere politike i kuhanja glasovima. O čemu smo svi mi ostali onako vrući imali što reći. Kada su ga pitali da li je tužan, iskreno je odgovorio da je mislio da će biti tužan, ali da uopće nije.
Per spare ad astra.
Momak pravih vrijednosti.
Njemu zaista nije toliko, kao nama ostatku države, bitno prvi je ili drugi. On je svoje napravio. Izveo svoju pjesmu najbolje što je mogao. Izvadio svaku stanicu snage i nevjerojatnom energijom uz članove benda i dvoje plesača pomeo pozornicu, a publiku bacio u trans. Iskren.
Osobno, pitala sam se što je to toliko dobro u toj pjesmi pobjednika. Vokal? odličan. Ali bilo je barem 5-6 jednako dobrih vokala te večeri. Melodija? dobra. Ali bilo je barem 10 slično dobrih. Ritam? nema. Scenski nastup? pohvalan. Imali su ga i drugi. Outfit? zbunjujući, priznajem. No bilo ih je još sličnih. Što onda?
Evo odogovora. Ništa. Ni po čemu pobjednička pjesma nije bila najbolja te večeri.
Moje mišljenje, (iako okarakterizirano kao jedna od famoznih teorija zavjere)- stručnjaci su se uplašili izraelske uistinu dobre pjesme, vidjeli u kom smjeru priča kreće, zaokrenuli za 360 i napravili što su napravili davši glasove, i kupujući neke buduće, jednoj manjini.
Nadalje, da su dečko došli odjeveni u, uvjetno rečeno, normalni outfit, neko odijelo na primjer i da nisu cmoljilli svojom popratnom pričom te otpjevali istu pjesmu - bili bi negdje 13. Onako realno. Toliko je ta, eto pjesma pobjednička dobra. E, a upravo koliko je pjesma dobra, toliko je neprirodno bilo pročitati rečenicu treću unatrag.
Postoje 2 spola. Kako će se netko identificirati njegova je stvar. Može se identificirati kao drvo i super. Ima moju apsolutnu potporu. Može se oblačiti u suknje, papuče, hlače ili peraje. Njegov/njen odabir. Može se oslobađati svojih demona na kakav god način hoće, dok to ne afektira i vrijeđa okolinu.
Pa se pitam se, kolika je povreda okoline na defileu zastava izaći sa zastavom manjine, kad je izrijekom to parada izvođača sa zastavama države koju predstavljaju?
I na kraju, svi mi imamo neku svoju priču.
Ima ju i Marko.
Koji je svojom jednostavnošću i iskrenošću, uz zaista dobru pjesmu koju je sam napisao i skladao, na najbolji mogući način predstavio svoju zemlju na toj manifestaciji, ostvario najbolji rezultat otkako nam je samostalne države, a do tamo došao pobijedivši u nacionalnom natjecanju na koje je upao kao rezerva.
The end.
P.S. moja dijaspora, Rim tim, je obavila svoj tagi dim odmah po otvaranju glasovanja.
Wink, wink, meow.

JEDNO CIJELO (2/3 + 1/3)

dvitririchi.blog.hr

U ovoj zemlji nema Majstora, razmišljala je gospođa 2/3 naglas, vozeći se na posao. Jednostavno ne-ma. I ne mislim na vrle i cijenjene majstore za kućanske uređaje i ostale trice i kučine, ti su već odavno napustili ove krajeve, njih naravno da više nema, no i ne trebaju joj takvi. Odavno je ona naučila sve te stvari obavljati sama i uglavnom joj niti ni ne trebaju ti šlampavci. Svoje mašine ona poznaje u dušu i ne bi dobro ni podnijela da joj neki amater prčka po, recimo, kondenzatoru ventilatora. Da ga dira s nespretnim prstima dok mu ona na licu čita neznanje i nesigurnost. Radije će ona i to sama naručitii zamijeniti. Neš ti atomske fizike ili metafizike čak.

Eto, vozila se ona neki dan na posao u društvu Josipe Lisac koja joj je na uho pjevala originalnu obradu neke pjesme. Pjevala joj je, mislim, "ti si Genije, čudo prirode, ti sve na svijetu znaš i Majstor si za sve". I gospođi 2/3 je sinulo da je gospođa Josipa sjela u njen auto da je podsjeti na činjenicu da takvi - netko ih zove Geniji, netko Majstori, netko Čarobnjaci - više ne postoje.

Mihail je na primjer takvoga napisao kao nestvarnog, prozračnog, lelujavog ... stranca. Stranca kojemu nitko nije mogao odrediti točnu starost, nitko mu nije mogao dati konkretan opis jer je stranac bio ... eteričan. Stranac je putovao kroz vrijeme i pio kavu s Kantom, baš kao i 2/3 i još je imao svakojakih čudesnih, neuhvatljivih, neshvatljivih i neopipljivih sposobnosti.

Eto, takav meni treba da bih bila potpuna, razmišljala je gospoda 2/3, ali, hm, ipak mora biti i konkretno opipljiv i realno uhvatljiv. Mora mi priuštiti zagrljaj od kojeg će me proći srsi. Za početak, naravno...

A dalje...
Što dalje? Nema dalje. Kraj.

...
Naknadno dodana vrijednost (jer vi to, ipak, zaslužujete):

20240514-095330

Hrvatska - Ujedinjeno Kraljevstvo 4:1 - mladi

gogame.blog.hr

Pandanet Youth Go European Team Championship 2024
1. sezona Lige
10. Europsko ekipno prvenstvo u gou za mlade 2024.
5. kolo
Pandanet, 08. 05. 2024.

I sezona liga mladih se bliži kraju. I ovdje je odigrano pretposlijednje kolo. Europske se lige za mlade u gou igraju u dvije jakosne lige od po četri reprezentacije. Mi smo u ligi A.
U prvoj polovini sezone smo sva tri meča izgubili. U drugom pak nižemo pobjede. Trebalo je vremena da se otklone početni umišljeni strahovi. I tako naši mladi igrači i igračice sve više uživaju u čaroliji kamenčića, i sve više liče na respektabilnu cjelinu. Dolaze i neki novi klinci i klinceze.
Pogledajmo nove rezultate.
Liga AUkrajina - Rumunjska 2:3Hrvatska - Ujedinjeno Kraljevstvo 4:1LigaBTurska - Francuska 3:2Njemačka - Poljska 4:1Rumunjska je uzvratila Ukrajini za poraz u prvom dijelu. Mi smo se obilato revanširali otočanima.
U ligi B Njemačka sve pobjeđuje. Obilato su već osigurali prvo mjesto. Turci su pobjedom dostigli Francuze.
Pogledajmo kako smo odradili novu pobjedu. Hrvatska - Ujedinjeno Kraljevstvo 4:1ploča: Stjepan Medak 3. dan - Scott Cobbold 4. dan 1:0( 8.5)ploča: Roko Crvelin 3. dan - Ryan Zhang 2. dan 0:1(pre.)ploča: Teo Sladetić 1. kyu - Michael Mitcham-Harding 3. kyu 1:0(pre.)ploča: Tonka Žderić 4. kyu - Zoe Walters 9. kyu 1:0(pre.)ploča: Jakov Sičić 4. kyu - Blake Shamoon 6. kyu 1:0(19.5)Jakov i Tonka su odradili pobjede već u utorak, pa smo srijedu dočekali sa vodstvom od 2:0.
U srijedu nam igraju prve tri ploče, a to su svi do 18 godina starosti. Pao je samo Roko, veliki borac. Krenuti će i njega.
Stjepan se revanširao Scott-u. Teo je bio prejak za Michaela.
Konačno pobjeđujemo sa 4:1.
Da još pogledamo tablice u obje lige.
Liga A Mj. Reprezentacija K BP 1. 2. 3. 4. 5. Kaz + = - BodUkrajina 5 14 4 2 2 2 4 0 3-0-2 6Ujedinjeno Kraljevstvo 5 11 3 4 1 2 1 0 3-0-2 6Rumunjska 5 13 1 3 5 4 0 0 2-0-3 4Hrvatska 5 12 2 1 2 2 5 0 2-0-3 4 Liga B Mj. Reprezenta K BP 1. 2. 3. 4. 5. Kaz + = - BodNjemačka 5 19 4 3 2 5 5 0 5-0-0 10Francuska 5 11 3 2 4 1 1 0 2-0-3 4Turska 5 10 1 2 1 4 2 0 2-0-3 4Poljska 5 10 2 3 3 0 2 0 1-0-4 2U poslijednjem kolu igramo sa vodećom Ukrajinom.

bl. Muradenu

KAD BI SVI LJUDI....

tignarius.blog.hr

Nekako sam uvije gruntao što ljude navlači na zlo, odnosno što i mene vuče...
S godinama shavtiš mehanizam (ako imaš vjere) i shvatiš da mu se teško oduprijeti.
Za razliku od većine ili svih religija, mislim da je katoličanstvo, (što bi uključilo i kršćanstvo i judaizam) jedino koje potpuno jasno kaže da je u Početku sve bilo dobro, dapače i vrlo dobro i da tek s padom dolazi zlo!
Zlo koje nam se danas servira u svim oblicima i u svim medijima, guta sve materijalno a nažalost i ono duhovno..
Kao što Petar kaže; Ne bojte se onog koji vam može ubiti tijelo nego onog koji vam može "ubit" dušu, tako se i ja borim da mi je đava ne odnese!
Evo taman na "našem" Dnevniku HRT-a izvješćuju da su se dva pedera u Rijeci potukli do smrti
Nije poznato jesu li bili članovi HDZ-a....ili ne daj Bože HSP-a...što bi vjerovatno "naša" televizija sigurno naglasila.
Ned znam spada li ovu črni cirkus od zakona o femicidu!?
Pitanje (je danas) ima li smisal ona "Kad bi svi ljudi...".jer i djeca su već kontaminirana zlom koje se pandemijski širi a ova civilizacija, unatoč silnoj ljubavi i brizi za druge i drugačije i za očuvanje prirode i ružičastih plamenaca i rijetkih ptica na Madagaskaru, kao i onih smiješnih merkata...još nije izmislila "cijepivo"
Prije jedno 3.700 godina je Abraham molio Jahvu da ne spali Sodomu ako nađe ijednog pravednika i nije uzpio.
Eto ja molim da nas Bog sačuva bar u ovom obliku jer će nas progresivni progresivizam vratiti u stvarni primitivizam nakon Pada!

Idem pojest ražnjiće od jučer, ne volim lazanje.



Hrvatska - Italija 2:2 - 8. kolo EGTC

gogame.blog.hr

Hrvatska - Italija 2:2
8. kolo Liga B 7. svibanj 2024.
Europska Go Liga – 14. sezona – 2023/24.
Pandanet go server - internet



Odigrano je ovo pred zadnjim kolom kolo. Ostalo je još samo jedno.
Termin kola je bio utorak 7. svibnja, ali smo sa Talijanima dogovorili tri partije za ponedjeljak 6. svibnja. Igralo se, naravno, na Pandanetu.
Pogledajmo, ipak, prvo rezultate mečeva 8. kola.Turska - Austrija 3:1Belgija - Srbija 1:3Hrvatska - Italija 2:2Finska - Švicarska 2:2Irska - Litva 2:2Pobjede su ostvarili samo Turci i Srbi. Po prvi puta ove sezone Talijani nisu među pobjednicima. Bod su im uzeli Hrvati.
Četvorka sa dna je međusobno podjelila bodove
Pogledajmo kako smo to 'remizirali' sa Italijom. Hrvatska - Italija 2:2ploča: Stjepan Meštrović 4. dan - Davide Bernardis 5. dan 1:0(for.)ploča: Stjepan Medak 3. dan - Alessandro Pace 5. dan 1:0(13.5)ploča: Mirta Medak 3. dan - Carlo Metta 4. dan 0:1(pre.)ploča: Roko Crvelin 3. dan - Davide Minieri 3. dan 0:1(pre.)Prve tri smo ploče riješili još u ponedjeljak. Prvo je rješena 1. ploča. David se nije pojavio na mreži, pa smo bez borbe poveli sa 1:0.
Roko i Mirta gube predajama, pa Italija vodi sa 2:1.
Ostao nam je Stjepan Medak, da pokuša izvuči nerješen rezultat za nas u urorak. I uspio je! Stjepan igra sve bolje i jače. Bravo i hvala Stjepane!
I izvukli smo nerješeno, a Talijanima je ovo prvi ekipni izgubljeni bod ove sezone.
Pogledajmo tablicu naše lige B prije poslijednjega kola. Mj. Reprezenta K BP 1. 2. 3. 4. Kaz + = - BodTurska 8 28 5 8 7 8 0 8-0-0 16Italija 8 24 5 5 8 8 2 7-1-0 15Belgija 8 15 5 4 3 4 1 4-1-3 9Srbija 8 14 4 4 2 4 0 2-4-2 8Hrvatska 8 15 5 3 2 5 0 2-3-3 7Austrija 8 14 8 3 1 2 0 2-2-4 6Finska 8 13 2 4 5 3 1 1-4-3 6Litva 8 12 1 4 6 1 0 1-4-3 6Švicarska 8 11 5 2 2 3 1 0-4-4 4Irska 8 9 0 3 4 2 0 0-3-5 3Više ni teoretski ne možemo izletjeti iz lige B.
U zadnjem kolu igramo sa Litvom.

bl. Muradenu

* Pizza šuta ... 720 kcal

minus40kg.blog.hr

20240511-214722

10 dag pizza tijesta ... 260
5 dag mljevenog miješanog mesa ... 150
5 dag luka ... 20
5 dag ribanog žutog sira ... 190
10 dag pizza umaka ... 50
0,05 dl maslinovog ulja ... 50
sol, origano, ...

- na ulju dinstaj luk, pa meso, posoli, miješaj
- umiješaj umak, složi na tijesto, dodaj sir
- peci u pećnici na 250 st. oko 10 min.


Ovo mu dođe kao modificirane lazanje.
U svakom slučaju jako fino i ne baš malo kalorično.

STARAC U MORE

starrynight2022.blog.hr

Starac u more


Jedan je starac
Skočio u more
I dobro je proš'o
Moglo je biti
I puno gore
Šlog, infrakt, il aneurizma
Mogla mu je pući
Pa ne bi više nikad
Vratio se kući
Ovako se samo
Sav nekako smanjen
Vratio iz pučine
Ronjenja više nisu mu
Trice, tripice i kučine
I dugo je samo
Otvarao i zatvarao
Škrge

Jednom sam mu
U prolazu kroz kamenjar
Rekla:
Ne kaže se infrakt
Jebala te učiteljica
Ko da ga je pogodila
Amorova strijelica
Od tad od njega nigdi
Mira nimam
I traži me u programu ZAŽELI


image host


Kuharski trikovi...

mecabg.blog.hr

Kuhinjski trikovi.
Lako je vrhunskim kuharima u restoranima, sto pomagača, sveće, vino,
tiha muzika, zaljubljen pogled.
Niko i ne gleda u jelo.
Budi ti svaki dan u svojoj kuhinji nepogrešiva i romantična.
Zato sam napravila malu tabelu uputstva za nas, svakodnevne spremačice hrane.

S7300451

1.Ako se hrana presoli, ne dodajte krompir,
samo izjavite da je to egzotični začin koji je afrodizijak i teško se nabavlja.
2. Zagorelo jelo je dobro za probavu,
kao onaj ugalj što se nekad davao u tabletama.
3. Ako vam pas ili mačka pojede šnicle spremljene za ručak,
stavite ruke na bokove, podignite obrve i
-Ko ne voli životinje, ne voli ni ljude...i napravite palačinke.
4. Ako vam se ne da kuhati,
izjavite ukućanima da je za dobro zdravlje potrebno preskočiti jedan obrok,
a ako celi dan ne jedu, pucaće od snage.
Ako to ne pomogne,
budite drastični, recite im da su debeli.
Nije teško kuhati svaki dan, treba se samo setiti svih finesa.

Zid strave, a nije Berlinski (1/5)

morskamorska.blog.hr



Stari nije bio građevinar. Ni vrtlar. Ni keramičar. Ni vodoinstalater. Ni električar. Bio je visoko obrazovani intelektualac kojem je samoukost bila pod kožom. Sam je gradio, ugrađivao, instalirao, ukrašavao, vrtlario. Sve je pretvorio u hobi.

I tako je kuća rasla koliko se od mirovine uspjelo uštedit. Ruke i radove nije trebalo plaćati jer je on bio meštar glavom i bradom. Mama je uskakala di god je mogla. A mogla je i htjela puno. Ako je za neke radove trebalo više ljudi, uskakala je rodbina. Susjeda, u prvim godinama, nije ni bilo.

Stari je bio spor ali do bola pedantan i precizan, Mama je pak bila na atomski pogon i stalno ga je požurivala. Kamene ploče, s urušenih pojata, stavljao je mjesecima po dvoru. Bridovi su morali odgovarat veličinom, bojom, nijansom, hrapavošću, glatkoćom i ko zna čime sve kako bi fuga, boje kamena, sve povezala u jednu cjelinu.

U par desetljeća naraslo je zdanje. Viseći vrtovi su mu bili posebna poslastica. A u njima, sve sadnice poredane u geometrijskom nizu. Po veličini, boji, sorti, dozrijevanju.

Gradio je Stari u vremenu bez ceste, struje, vode. Sav materijal je dovozio kaićem iz susjedne vale do koje je iz Blata bio makadamski put. I sve je prošlo preko njegovih ruku. Toliko truda, muke i upornosti je bio apsolutno njegov izbor života.

I tako, tu u Vali, ugrađivala sam dio po dio sebe. Ko puzzle. Od svojih najranijih dana. Najvećim dijelom okružena velebnom tišinom, beskrajem mora i neba, mirom i spokojem. Dubine plavetnila su me mamila. Možda sam zato morska iz dubina.

..nastavlja se...

Klaonica 5; Dresden

mcmlx.blog.hr


ulomak iz romana “God Bless You, Mr. Rosewater”: “Zdravo, djeco. Dobro došli na Zemlju. Ljeti je vruće, zimi je hladno. Okrugla je, vlažna i prenapučena. Kad izađete, imat ćete nekih stotinjak godina na raspolaganju. Postoji samo jedno pravilo meni poznato. Kvragu, budite dobri”. Budite dobri”.

Knjigu "Klaonica 5" sam uspio pročitati dugo nakon gledanja ekranizirane inačice.
Ni meni nije jasno kako je Kurt Vonnegut mogao tako dugo ostati neprevođen. .
Zajedljivo sarkastična, mračno smiješna, ratna priča prožeta Vonnegutovom znanstvenom fantastikom smatra se jednim od najvećih antiratnih romana svih vremena.
Nepotrebno je reći da uključuje dobru dozu grubog jezika, kakav vojnici znaju koristiti.
Vonnegut ne piše iz romantične, vatrene perspektive koja prevladava u kulturi nakon Drugog svjetskog rata.
Kako nam kaže u prvom autobiografskom poglavlju romana, nakon neugodnog razgovora sa suprugom svog ratnog prijatelja (Mary O'Hare, kojoj je posvećena Klaonica-5), shvatio je da će knjiga koju je trebao napisati doprinijeti kulturna mitologija koja perpetuira ratove i glamurizira sudjelovanje mladića u njima. Dakle, Vonnegut joj je dao obećanje, kako ako ikada završi svoju knjigu i po njoj se napravi film, neće biti uloga glumaca poput Franka Sinatre ili Johna Waynea.
Ne bi bilo uloga za “glamurozne, ratne, prljave starce”, koji “učine da rat izgleda jednostavno divno, pa ćemo ih imati puno više.
Posljedično, Vonnegutov roman ne hvali britanske bombardere koji su izvršili bombardiranje Dresdena, ne opravdava američku umiješanost ili općenito podupire Drugi svjetski rat po tom pitanju.
Umjesto toga, pisao je o gladnim i bolesnim ratnim zarobljenicima.
Priča nam o dobrom čovjeku koji je preživio bombardiranje, ali je pogubljen jer je iz ruševina izvadio čajnik.
I kao što Vonnegut ističe u romanu, "u ovoj priči gotovo da i nema likova, a nema gotovo nikakvih dramatičnih sukoba."
Napisao je to na ovaj način jer je "jedan od glavnih učinaka rata, naposljetku, taj da ljudi obeshrabreni da budu likovi”, pod čime misli da ih se doživljava kao ljudska bića.

Vonnegut je na jednoj tribini ispričao i ovo:
“Moj ujak Alex Vonnegut, prodavač životnog osiguranja školovan na Harvardu koji je živio u ulici North Pennsylvania 5033, naučio me je nečemu vrlo važnom.
Rekao je da, kada stvari stvarno idu dobro, trebamo biti sigurni da to PRIMIJETIMO.
Govorio je o jednostavnim prilikama, a ne o velikim pobjedama: možda o ispijanju limunade u vrućem poslijepodnevu u hladu ili o mirisu obližnje pekare; ili pecanje, i ne mareći hoćemo li što uloviti ili ne, ili čuti nekoga kako sasvim sam jako dobro svira klavir u susjednoj kući."
#ŠkolskaKnjiga
klaonica5-k

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum