novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!
Isključi prikazivanje slika

25

čet

02/21

Hod kroz Korizmu

vajrapani.blog.hr

Iako ranije nisam ništa spominjao, već više od godinu dana mi je jasno da ljude elementarno možemo podijeliti na dvije skupine. Oni koji uslijed svoje dobre karme već sada jesu pratitelji youtube kanala „Kings and Generals“ i one druge, koji još tragaju za smislom, tj. koji će „udariti po subscribe button-u“ tek naknadno kada im dozriju u umu povoljni uvjeti za to.

Pratim taj kanal već duže vrijeme, a vjerujem tako i mnogi od vas. Da, znam, iritantno je to što na početku svih novijih videa idu različite reklame, za kojekakve kompjuterske igrice, online tv i slično, ali moramo razumijeti da je to mala cijena napretka! To je je cijena progresa, a kanal je stvarno učinio ogromne korake od svojih početaka do danas. „Content“ im je vrhunski.

Kanal je stekao takav utjecaj da čak neki netalentirani wannabe influenceri u Americi su osjetili zavist i mržnju pa su pokušavali nametnuti tezu da „Kings and Generals“ nije objektivan u pogledu Američkog Građanskog Rata nego da drže više „proconfederate“ stranu. To patetično spletkarenje im se obilo o glavu jer kanal je naravno posto još popularniji.

"Kings and Generals" je ne samo objektivan u prikazima svih bitaka i povijesnih okolnosti nego se trude spomenuti svoje izvore, radove i imena autora na koje se referiraju. Malo si ponekad dopuste poneki „clickbait“ naslov (kao što je slučaj s donjim videom) ali za sada im se još može progledati kroz prste.
Svatko će na tome kanalu naći nešto za sebe, a ja sam ovdje izvojio jedan video koji je nešto najbolje što sam pogledao... pa možda ikad! Onome tko umije slušati i razmišljati možda će se ukazati i neke intrigantne paralele sa našim današnjim svjetskim aktualnostima! A ako i neće svejedo vrijedi pogledati, najbolji je to mogući način za utrošiti 18min 33s!!Sada traje Korizma, vrijeme odricanja od svjetovnih „užitaka“ kada ćemo se suzdržavati maksimalno od svih poroka, (oni koji ih imaju to jest), pa možemo si tijekom toga vremena kao nagradu za trud priuštiti da svako toliko pogledamo neki dokumentarni video na kanalu „Kings and Generals“

Nekoliko vizura sa jednog nedjeljnog preliminarnog španciranja, od 14.-og ovog mjeseca, ako se ne varam

Bilo je to uglavnom u vrijeme onog jezo-strahotnoga ledenog vala, tzv. „Zvijeri sa istoka“, jedno tri dana u sredini veljače temperatura se nije dizala preko nule! Brrrrr! Pravo malo ledeno doba. Svizac se nije šalio :-O


Ali barem se smrznulo blato pa se moglo bez brige na brdo do zgodnoga „vidikovca“.Kroz Korizmu i dalje od nje kanim se vratiti hodanju. Hodanje je najbolja meditacija. Hodati i hodo(m) častiti na sveta mjesta religijskoga značaja, ili pak velikih povijesnih bitaka, na mjesta rođenja ili smrti slavnih ratnika junaka...
Dopušteno je štovište i hodočastiti ponekad na neka mjesta koja imaju profan, prirodoslovni, da ne kažem puki geomorfološki značaj, nije ni to za baciti! Ima i to svoju jednu vrijednost!

Pogled u smjeru sjevera na goru Ivanščicu...

...sa slabašnim snježnim pokrivačem.

Mislim da ću negdje u predstojećem periodu odhodati na sjever preko Gore na drugu stranu u drugačiji sjevernjački svijet, skroz gore u dolinu Bednje, tamo negdje do Kuljevčice i do ušča riječice Kamenice u Bednju. To bi mogla biti bomba od šetnje, ali nisam siguran koliko dugo će mi trebati da se kondicijski povratim do toga šetačkoga nivoa. Zimus nisam puno hodao. Ako počnem ozbiljno s treningom za oko mjesec dana idem!
Leptiri

prag-cz.blog.hr

Blogerici Isabel sam obećao postaviti fotografije leptira.Fotografije su prošle godine snimljene..


poslije svega

donabellina.blog.hr

......kad god mi padne na um napisati nešto dvojim izmedju
lijepih riječi ugodjaja koje ostavljaju melidiozan trag
ili tvrdih rečenica zbilje svima poznate kojoj ne tražim
ni uljepšavanje, ni opravdanje postojanja u kojoj smo svi
marionetski smješteni često bez ikakvog očekivanja
sudbinski gotovo pomireni sa sobom i svime oko nas.

i što onda s pjesmom kad je podastreš onima koji medju riječima
ne naslućuju smisao
koji tek tako lepršavo leptirski prodju poetikom bez zbilje
i ne vide puninu praznine pretočene u stih
lice i naličje onoga koji piše onima koji čitaju

......i, kao sada dok ovo pišem sebi
u krilatoj moći noćne tišine
pitam se
kako mi je uopće palo na pamet
služiti se riječima i dokazivati njihovu moć?cry

Epicentralna etnografija

bergaz.blog.hr

"Grijeh je" protratiti ova lijepa i sunčana popodneva unutar nekakva četiri zida, ako baš ne mora...
Ovog puta je za šetnju nasumce odabrana podsljemenska ruralna zona baš ispod koje je bio hipocentar "trešnje" prije nekih jedanaest mjeseci.
Onamo me nije bila odvela neka "senzacionalistička" znatiželja "stanjem na terenu", nego neka davna dječačka sjećanja na izlete prema Sljemenu koji su se poduzimali onuda, po silasku s busa u obližnjem Markuševcu.

Između "hrpe" novovjekih kuća još se tu i tamo mogu pronaći stare drvenjare koje su naoko "dobro prošle" u potresu.


Koliko dugo će one opstati, vrlo vjerojatno napuštene i zbog očiglednog nekomfora njihovog interijera, teško je procijeniti.


Čak se i "gospodarske zgrade", štale, sjenici... doimaju jednako nahereni kao i prethodnih desetljeća.


Način njihove gradnje, spajanjem zidnih greda "lastinim repom", sigurno je pridonio toj fleksibilnosti konstrukcije i održanju.


Za razliku od toga, kojekakve zidane, ciglene konstrukcije nisu "preživjele"...
Ali, vidi vraga, klasična, masivno zidana "krušna peć" naoko je preživjela opako drmanje.


Još se tu i tamo nađu kojekakvi simpatični, usamljeni ostaci nečega što više "nema smisla"...


... kao možda ni ove "štenge" kojima se danas ne pristupa baš ničemu.


Da odskočim od možda suhoparne etnografije, nije se moglo izbjeći i zapažanje "nove-gradnje", ali na način koji mi po svemu naginje na pedantan "švedski stil".


A da odskočim još dalje, ne mogu izbjeći i uvijek drag prizor da si netko u svom šljiviku sklepa neku klupicu na kojoj će, poslije vjerojatnog dnevnog težačkog rada, provesti koji trenutak u miru... i smiraju predvečerja.

Kralj

taango.blog.hr

Za mene ne vrijede nikakvi izbori,
jer ja sam zauvijek kralj.uvijek kralj.

Izvor slike:internet

Slatko, slađe, najslađe

teutinaljubav.blog.hr

Od tvojih kremšnita i kocki od sira, slađe su samo tvoje usne, Ljubavi moja najslađa. Željan sam da se sladim.
Kako su dobreeeee
Cheese pie
Mi za blog 1

Nema naslova

messangerpigeon.blog.hr


Kad mislim kako se izliječiti od ove stvarnosti
Vidim kilometre pod nogama
Besciljne
Ali odhodati ću bol
Do horizonta,
To mi je jedina šansa da si
Probudim Sunce
I ostanem
Na toplom

Razapinjanje Ega

athropa.blog.hr

Mislim da je vrijeme. Predugo sam zatvorena u nekim svojim stanjima. Predugo sama sa sobom.
Gledam stvari iz svoje perspektive, cak i kad pokusavam pomoci drugima.

Prije sam nosila labirinte oko sebe, sad me stiti tek... Mjehuric sapunice na kojem se dogadja refrakcija i refleksija Svjetlosti.

A da konacno napustim i taj mjehuric?

Prihvatim, stvarno?

Povremeno se izbacim van sebe i promatram. U jednom razdoblju ucinila sam mnogo Dobrog. I mnogo Loseg.
Kad se sve zbroji, niti se ponosim, a niti zalim.

Mozda trebam odbaciti stvari koje me zadrzavaju?
Prokleti Ego. Razapeti ga, jednom zauvijek?

Zivjeti Ljubav, bez trazenja da mi se vrati.
Platila sam svoje dugove.
I nitko mi zapravo ne duguje nista.

Vrijeme je. Idem korak dalje.

Najljepši dar bogova

nessunodivoi.blog.hrNajdraža mi priča iz grčke mitologije.

Kleobis i Biton sinovi Herine svećenice Kidipe, u nedostatku volova, sami su se upregli u kola i vozili majku u svečanom ophodu 8 kilometara. Momci od umora zaspali su na stepenicama hrama. Njihova majka, sva ponosna Kidipa se molila Heri, da ih obdari najljepšim darom koji može dobiti smrtnik od bogova. Hera je čula majku i uslišala ju te ih je častila smrću u snu pa se nisu više probudili.
.........
Molio sam te da da mi pomogneš. Otići ću iz tvog života zauvijek, rekla si.

I sad samo čekam da zaspim.


Srca od rajčice

slucajnosrce.blog.hr

Dugo sam vjerovao da je povrće, kad sam jednog dana saznao da je srce.

(srce uočila Marina)

(srce uočila Zvonka)

Buđenje

builderica.blog.hrLjubičice...
Svakog proljeća, iznova me probude, mirisom, slatkom, nježnom ljepotom..
i podsjete da život ide dalje...
Ove godine kao da nam je proljeće požurilo...Kao da stiže ranije da nam poruči da sve nije izgubljeno, da će depresiji doći kraj...Da ništa, pa i sav jad koji je ova korona donijela ljudima, nije vječan...Proći će, šapuću nježne glavice ljubičica, pomjerajući se na povjetarcu i šireći miris koji lagano putuje onima koji ga osjete i vole...
Proći će, šapuću prvi, rano probuđeni vijesnici proljeća...
Ne dajte se ljudi, punite se ljepotom prirode koja je oko nas, probudite se i vi!...Dosta ste spavali!..Pokrenite se! Djelujte!..Učinite svoj život boljim i ljepšim, nitko drugi vam neće to napraviti umjesto vas...Priroda se budi, probudite se i vi...Ne dajte da vam itko uništi vaše snove, ideale, ne dajte da vas teška vremena, ružne vijesti, depresija, svlada...Krenite u potragu za srećom, ona je tu oko nas, nekada je od trke, koja nam je nametnuta, ne primjetimo...A tu je, samo se osvrnuti trebamo, okrenuti i pogledati svijet oko sebe, otkrivati one istinske, prave stvari, vrijednosti, koje ljude čine ljudima, a čovjeka čovjekom...Duboko udahnuti miris ljubičica, uroniti u djetinjstvo i sjetiti se koliko je ljepote bilo u našoj mladosti i nevinim dječijim igrama, druženju sa dragim ljudima, dugim šetnjama kroz parkove, šumu i pričama sa prijateljima koji su nas uvijek razumjeli...Idemo uroniti u maštu, provesti u njoj toliko vremena da shvatimo, zašto naš život ima smisla i krenuti iz početka, sve, kao priroda, probuditi u sebi novo proljeće, udahnuti miris ljubičice i krenuti dalje, bez osvrtanja na sve loše što je iza nas. Priroda to uvijek čini, idemo s njom pod ruku i mi...

BOG SA VIZITKOM

shadowofsoul.blog.hrslika: digital artist

Vidjela sam danas nešto lijepo
što me ostavilo u dubokom uvjerenju,
da u Boga ipak vjerujem slijepo
i da se pustim Njegovom povjerenju.

Mislila sam, Bog će mi vizitku dati
svaki puta kad ga zatreba duša,
ali nije to tako i tako se vjera ne prati,
već se dubinom duše ona sluša.

Nema nikakvog Boga sa vizitkom u ruci,
koji će se spustiti kad je teško nama,
već ga sami potražimo u našoj muci,
a to svaka duša mora učiniti sama.

Zatvaram oči kad u duhovnost ulazim,
jer otvorene oči često puta griješe
i polako u taj bezdan svjetlosti silazim,
a oči duše moje blaženo se smiješe.

napisano: 28.11.2010. u 14.55h na portalu Magicus, iz 4. zbirke
"PLESAČ NA ŽICI"
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=54169http://www.digitalne-knjige.com/varga4.php
https://blog.dnevnik.hr/zajednoprotivplagijata/


ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7889-53-1 Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Nema naslova

yoda.blog.hr

Elements

Zavoljela sam petak
Ponovo.
Predugo sam voljela ponedjeljak.
Umorio me,
ali i spasio,
ponedjeljak.
Petak je sada bolji
i od vikenda.

Otpuštanje.
Dopuštanje.
Zaboravljanje,
onoga što se može zaboraviti.

Sax

The Last Knit

NEKA IH BUDE SRAM

andrea-bosak.blog.hr

može i mora ih biti sramota što gledaju svoju dobit na tuđoj nesreći, sakrivaju donacije, naplaćuju donacije, koriste se tuđom nesrećom za svoju dobit
SRAMOTA
do kada ćemo šutjeti na lopovluk?

Avionska uzbuđenja

sakurra.blog.hr

Uvodim malo dinamike na blog (hehehehe...) a avioni su taman ono što će mi za to tebati. Evo četiri vrlo kratka videa:

Na ovom Morski već u Zagrebu počeo pjevati japanski hehehe...


Polijetanje iz Zagreba uz moje "stručno" objašnjenje heheheh...


Slijetanje u Varšavi opet uz moje "stručno" opisivanje hahahah...


Napokon slijetanje u Tokiju - aerodrom Narita - uz tiho ali uzbuđeno dahtanje hahahaha...

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum