novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!
Isključi prikazivanje slika

09

ned

01/22

"Tko - što?!"

hajjnezir.blog.hr

Nije bitno – bitno je . . . . tko je to rekao!!

24 Kuća na stijeni i kuća na pijesku.

(Ovdje je bitno i tko i što govori i imali tko pouku da rimi!?)
*
»Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. 25 Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni.«
26 »Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. 27 Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.«
28 Kad Isus završi te svoje besjede, mnoštvo osta zaneseno njegovim naukom. 29 Ta učio ih kao onaj koji ima vlast, a ne kao njihovi pismoznanci.
*
* 151. Reci: "Dođite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje; da
Mu ništa ne pridružujete, da roditeljima dobro činite, da djecu svoju, zbog
neimaštine, ne ubijate - Mi i vas i njih hranimo - ne približujte se nevaljalštinama,
bile javne ili tajne; ne ubijajte onog koga je Allah zabranio ubiti, osim
kada to pravda zahtijeva - eto, to vam On preporučuje da biste razmislili -
*
* 68. i oni koji se mimo Allaha drugom bogu ne klanjaju, i koji, one koje
je Allah zabranio, ne ubijaju, osim kada pravda zahtijeva, i koji ne bludniče; -
a ko to radi, iskusiće kaznu,
*
* 33. I ne ubijajte nikoga koga je Allah zabranio, osim kad pravda
zahtijeva!* A ako je neko, ni kriv ni dužan, ubijen, onda njegovom
nasljedniku dajemo vlast, ali neka ni on ne prekoračuje granicu u ubijanju, ta
njemu je data vlast.*
*
* 48. Kad budu pozvani Allahu i Poslaniku Njegovu da im On presudi,
neki od njih odjednom leđa okrenu;
* 49. samo ako znaju da je pravda na njihovoj strani, dolaze mu poslušno.
* 50. Da li su im srca bolesna, ili sumnjaju, ili strahuju da će Allah i
Poslanik Njegov prema njima nepravedno postupiti? Nijedno, nego žele
drugima nepravdu učiniti.
*
Ono gore rečeno odnosi se na nas ljude, posebno one koji pouku ne primaju nego se smatraju neovisnima a u stvarnosti se ohole misleći da nikad posljedice za svoja djela neće snositi. hn.
*
„Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni.“
*
Stijena kuće – države je njen USTAV!!

Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku.
Nikada aneks ne može biti pravedan USTAV.

*
hn. J

Ima li promjene pozadine?

hajjnezir.blog.hr

Nadam se da je sada sve u redu sa mojim blogom?
Uživajte uvjetovanu slobodu!, hn. :)

USKORO - NOVA KNJIGA POEZIJE

moj-plavi-svijet.blog.hr

U S K O R O - nova 9. zbirka poezije koju je napisala moja draga prijateljica pjesnikinja

ŽELJKA JOTANOVIĆ

"NA PUTU ŽIVOTA"

Ovu knjigu sam pripremila za tisak-štampanje.

Knjiga uskoro izlazi iz tiska, a do tada molim - malo strpljenja sretan ovo je posebno lijepa zbirka poezije sretan u kojoj su zastupljena i 2 gosta pjesnika sretanspominjen se.....

donabellina.blog.hr


sičan se kužine moje matere , otvorenih polica na kojima su bili pijati , čikare i bokali za " daj bože priliku" kad neko dodje ili kad je baš fešta koja triba sve ovo što na rakamanim policama stoji da se vidi.

Ovakvo sudje se nije duperalo svaki dan : ono za "petkom" bilo je u donjem dijelu zelene kredence, a ovo za "svetkom" na zidu kužine di nije mogla dičja ruka doć.
I nje bilo prašine : svake subote ujutro mati je skidala i brisala komad po komad. I složila. Svake dvi šetemane, ovo merlo bi inkolavala i napola suvo vrućim sumprešom sumprešavala a onda stavili i uvik s novim puntinama pribila uz dasku...

Veliki, ugradjeni špaker imao je ka kod svih valjda u to doba široki svijetli rub i moja ženska, dičja dužnost je bila da svaki dan posli obida uzmem carta da vera i strugam do sjaja sve tri strane ruba. Da blista, ne da se sjaji....A bila sam poslušno dite, suvo ka štap i nisam prigovarala nikad. To su bili, ako pamtite, neki veliki špakeri na drva ija bi koji put sila i gurnila noge u otvorenu pećnicu da se ugriju....I danas su mi noge za kaznu uvik ledene , ali više nema takvih špakera pa patim kako znan...

Intanto, kako starim pari mi, da ono grubo vrime odrastanja je bilo lipje nego sve makinje, tosteri, štapni i drugi mikseri što me okružuju ...ali ne bi se vratila...ne

Krv nije voda

freshcayg.blog.hr

Uvik san se pita za koje idiote se snimaju emisije tipa Krv nije voda, i slično.
Nekako mi se činilo da ovi na televizoru bumerang ne bi snimali takve idiotarija da ne postoji publika za tako nesto.
Pokušavao sam vizualizirati nekog toliko glupog i nije išlo, činilo mi se uvijek previše.
A onda je došao covid i Nole, i shvatio sam da ništa nije previše, da je ljudska glupost stvarno bezgranična.

Šta vi mislite jesu li oni koji su antivakserima davali pravo na drugačije mišljenje, sada kada je bjelodano koliki su to u stvari idioti, svjesni da su ispali glupani.

Mislite li da Ce drugi put kad idioti budu imali drugačije mišljenje promisliti tko i kakvo drugo mišljenje ima, da ponovo ne ispadnu glupani.

Stalno se prica o nekim podjelama, kakve crne podjele, sa teroristima, pedofilima , silovateljima, i antivakserima se ne pregovara, i točka nema tu nikakvih podjela, prica o podjelama daje takvim likovima koji se bez ikakvog uporišta kockaju s tuđim životima, daje tim psihičkim bolesnicima pravo na postojanje, pa ako mislite da su silovatelji pedofili, ili antivakseri možda u pravu, super za vas.

Svima nam je jasno da znanstvenici ne znaju sve, ali bi i svima s elementarnom inteligencijom trebalo bit jasno da to ne možemo kao argument priznati psihopatama koje ne znaju ništa.

Zato je dobro da se povremeno pojave covid i Nole, jer ništa tako ne razotkriva pjesnike ili vrhunske intelektualce, koji si svako malo uzimaju za pravo da pljuju po Hrvatima, i Hrvatskoj, pritom se pretvarajući da su i sami Hrvati, ili da su kobajagi iznad tih nacionalnih podjela, jer ništa ne razotkriva ljude kao odnos prema covidu i Noletu, Srbinu koji voli čiča Dražu, i antivakseru.

Doduše sve to je zaludu dok ima nevinih blogerica s razvijenim majčinskim instiktima, koje Ce uvik više virovat Muji nego svojim ocima.

Dakle za propast civilizacije neće bit krivi smradovi koji glume vrhunske intelektualce, ni kojekakvi kobajagi pjesnici nego glupače s majčinskim instiktima.

Prošlost i budućnost

medlife.blog.hr

U nekom bezveznom filmu zapazila sam jednu mudru izjavu: "Ako ne pustiš prošlost iza sebe, stalno će gušiti tvoju budućnost."

Uglavnom, razmišljam kako bi bilo lijepo imati knjižaru. Raditi u njoj, a kad nema posla čitati pokraj izloga. Nekad bi po izlogu šarale kapljice kiše, a nekad ga probijale slabašne zrake sunca koje su potisnule oblake. Skuhati kavu s puno mlijeka i polako je pripijati dok okrećem žućkaste stranice knjige. To se nažalost nikad neće ostvariti, ali ovih dana uređujem stan i planiram kupiti ogromnu policu za knjige. Već zamišljam kako ih slažem na policu i divim im se kad su postavljene na svoje mjesto.

Jutros sam popila odličnu kavu. Ista kao i uvijek, ali ipak mi je nešto bilo drugačije. Dok sam ispijala kavu primjetila sam da su sunce prekrili oblaci prepuni kapi kiše, tako da sam odmah pripremila računalo kako bih napisala ovaj post, rokovnike kako bih organizirala svoj idući tjedan i knjigu iz anatomije kako bih ponovila sve osnove koje bi mi mogle zatrebati na operacijama. Čim dovršim navedeno i mali milijun drugih obaveza, istražit ću što ima novo kod vas. Ali sada, samo ću uživati u kiši.

ODA O ZAKONU

tignarius.blog.hr

Cijeli život sam proveo na rubu raznih zakona!
To se valjda zove slobodarski duh!

Onda sam upisao Pravni fakultet u Zagrebu (na godini s Miroslavom Kutlom i Ivom Jospovićem) pa sam nakon završene 2 godine (a provedene 4) shvatio da nisam za to...:))
Ovo je malo autoironije!

Ali jednu stvar sam zapamtio a vezana je za Cicerona; Najveće pravo je najveća nepravda!!!

A Goethe je napisao:
Proučio sam mudroslovlje
k tom još i pravo
a jadna ostadoh budala
što zna koliko je znala

Mogao bih naći puno poveznica s oba citata!

A zašto ovo pišem?

Pa, kad su Đokovića zaprli tam u nekoj britanskoj vukojebini, neki moji frendovi su rekli..Hebi ga, moraš poštivati zakone a kao primjer su uzeli da su potomci britanskog otpada neku ženu zatvorili jer prilikom ulaska u tu vukojebinu nije prijavila jednu bananu u svojoj torbi!!!
Bi li ijedan razuman čovjek mogao oko tog diskutirati!!!?????????

Znači, kako je Ciceror "prorokovao" banda legalista, će crpeći svoje "pravo" iz zakona kroz represivni mehanizam kontrolirati sve!!!
O tome su mnogi velikani pisali pa mali Tiggi neće ponavljati

Sjećate li se antraxa?
Svinjske gripe?
Ptičije gripe?
Kravljeg ludila?

Sve je nestalo!

Nakon ovih probnih balona, sad imamo veliki balon korone, koji je uspio!
Prestrašiti cijeli planet!
Bojim se da korona nije najveći balon, ima tu dosta balona u skladištu "meštra svih hulja"
Manipulacija sa strahom od smrti se pokazala kao apsolutno najučinkovitija i nema tog represivnog aparata koji može biti tako efikasan kao sustav da te susjed ubije jer ne nosiš masku, koja je naravno zakonska obveza!!!
Ali nije nikad dosta, osim što se moramo maskirati, moramo se i cijepiti!
Ali nije ni to dosta, moramo se još jednom cijepiti!
Ali avaj, nije ni to dosta, moramo se još jednom....
A ne, nije dosta, moramo se testirati.....he..he

Papci, mislili ste umaći filantropskoj bagri..e nećete

Tu su specijalne postrojbe raznih luđaka i izluđenih znanstvenika i genijalnih stručnjaka za život koje će te presresti, upasti u stan i "vakcinisat"

Odavno imam tezu da ovim svijetom upravljaju samo dva zla, britanski imperij i kineska komunistička partija, kao glavni izvođač radova!
Sad sam puno bliže tezi da je sve "imperija" koja je izrasla na temaljima jednog drugog luđaka koji je Thomasu More-u odsjekao glavu na panju!!!Marija govori o sebi ...(IV dio):

idragi28.blog.hr

1. Nakon uzašašća moga Sina, dugo sam još živjela u svijetu.. Bog je to htio kako bi se promatranje moga načina života još više duša obratilo k Njemu, a apostoli i drugi izabranici bili osnaženi.
2. Svo vrijeme koje sam još živjela na zemlji, nakon uzašašća mog Sina, posjećivala sam ona mjesta na kojima je On činio svoja čudesa i na kojim je patio. Njegova patnja bila je tako jako utisnuta u moje srce, te bilo što da sam radila uvijek je jednako bila svježa u mom pamćenju.
3. Kada sam jadnog dana, a nekoliko godina od uzašašća moga Sina, bila vrlo mučena težnjom doći k Njemu, ugledala sam blistavog anđela koji mi je rekao: „Tvoj Sin, koji je naš gospodin i Bog, poslao me da ti javim da je vrijeme da tijelom dođeš k Njemu, kako bi ti dao priređenu krunu.“ Odgovorila sam anđelu: „Poznaješ li dan ili sat kada ću se odijeliti od ovoga svijeta.“ Anđeo je odgovorio: „Doći će prijatelj tvoga Sina koji će pokopati tvoje tijelo.“
4. Nakon ove najave, anđeo je nestao, a ja sam se pripremala za rastanak tako što sam još jednom posjetila sva mjesta gdje je moj Sin patio. I kada je moj duh jednog dana bio ushićen u divljenju Božjoj ljubavi, moja duša, u tom promatranju, bila je ispunjena takvim veseljem da se jedva mogla sabrati. U tom promatranju, moja duša odijelila se od tijela.
5. Kada sam predavala svoj duh, oni koji su bili zajedno sa mnom u kući, po neobičnoj svjetlosti spoznali su kakve su se božanske stvari događale na meni. Moje tijelo zatim su odnijeli u dolinu Josafat i pokopali prijatelji moga Sina – koje je Bog poslao. S njima su se pojavili bezbrojni anđeli kao sunčane čestice. Zli se duhovi nisu sudili približiti.
6. Petnaest dana moje je tijelo ležalo pokopano u zemlji, a tada je, praćeno mnoštvom anđela, prihvaćeno u nebo. Ja sam Majka Božja, zato što se Njemu tako svidjelo, no, ja sam i majka sviju koji su u nebeskoj radosti.
7. Imaju li djeca po svojoj volji ono što im je potrebno, za povećanje njihova veselja radost će im biti uvećana vide li prijazno lice svoje majke. Bogu se tako sviđa, sve u nebeskom dvoru ispuniti radošću klicanjem mojoj čistoći i mojim vrlinama, iako oni snagom istog Boga već imaju na neshvatljiv način svako dobro.
8. Ja sam majka sviju koji se nalaze u čistilištu. Jer, sve kazne koje njima pripadaju, a zbog svojih se grijeha trebaju očistiti, svakog se sata zbog moje molitve nešto ublažavaju. Bogu se sviđa da neke od kazni koje su jadne duše zaslužile, budu ublažene.
9. Ja sam majka svekoliko pravednosti koja je u ovom svijetu. Tu je pravednost ljubio moj Sin najsavršenijom ljubavlju. I kao što je ruka majke uvijek pripravna suprotstaviti se na obranu sina svoga srca, ukoliko bi netko krenuo da ga povrijedi, tako sam i ja neprekidno pripravna pravednike, koji su u svijetu, braniti i osloboditi iz svake duhovne opasnosti.
10. Ja sam i majka svih grešnika koji se žele popraviti i voljni su nadalje ne vrijeđati Boga. Poput majke pune ljubavi koja, kada vidi da neprijatelji oštrim mačevima napadaju njezina sina, spremna je zaštititi ga, tako sam i ja spremna grešnika uzeti u zaštitu u svoje krilo. Ja tako činim i činit ću prema svim grešnicima koji moga sina istinskim pokajanjem i pravom ljubavi prema Bogu mole za milosrđe.
11. No, ja imam dva sina za koja sam se osobito bojala i bojim se: prvi je moj Sin Isus Krist koji je rođen iz mog djevičanskog tijela sa svrhom da bi objavio svoju ljubav i spasio duše, i stoga se nije plašio tjelesnih poteškoća ni prolijevanja svoje krvi, nije prezreo slušati govore poniženja i izdržati muku najbolnije smrt. On sam je Bog, svemoćan u vječnoj radosti.
12. Drugi – kojeg smatram svojim Sinom je onaj koji svoje mjesto ima na papinskoj stolici, ukoliko sluša Njegove zapovijedi i Njemu je odan savršenom ljubavi... (Objave, knj IV., pogl. 138)!

E H O ... 49

shadowofsoul.blog.hrslika: internet


Jadranka Varga: O Č I

Ovo je lijepa noć
poput plavih očiju
jasno kristalna,
čista i nezaboravna.

U meni postojim "ja",
u mojem "ja" živi duša,
ne... duša ne živi u mojem “ja”,
duša živi posebna,
ona je dio titraja srca,
treptaja oka,
ona je uvijek tu
kao na početku života,
kao na zalazu Sunca,
kao u sredini noći,
ako i pogledam
u taj turbulentni svijet
očima slijepima na svjetlost,
znam da će me titraj srca
dovesti do koraljne boje duše.

Dao si boju mom životu
i stigla sam do tebe,
doplovila je i moja lađa
prema tvojoj čistoj duši.

Vidim Mjesec,
približava se njegova punoća,
opet će biti zatamnjenih misli,
opet će biti iluzija, privida,
ciklus se ponavlja,
zato i gledam ovaj turbulentni svijet
očima slijepima na svjetlost,
gledam ih očima tame,
jer takav je taj turbulentni svijet,
ali srce je čisto i prečisto,
jer jedino očima duše
vidimo ljepotu života.


napisano: 06.12.2008. 17:12:42h na portalu Iskrica weblog, a iz 1. zbirke "SJENA DUŠE"
http://www.iskrica.com/weblogs/post.php?web=1461&log=279005

i 23.05.2014. objavljeno na portalu Magicus:
https://www.magicus.info/ostalo/poezija/oci-20


http://www.digitalne-knjige.com/varga.phpslika: digital art

Ivan Dragičević: U SJENI SVOJE DUŠE

Znala mi je baka reći:
“sinko, ti si moja duša”,
znala je što to znači,
jer je bila na izvoru svjetlosti
koja nas svih obasjava,
al’ većina baku ne sluša.

Pogled na taj turbulentni svijet
koji obitava u sjeni duše,
duše koju ne vidi od sjene
ne vidi ljepote njene.

pjesme su iz zajedničke zbirke "EHO POEZIJE"

autori: Jadranka Varga - Sjena duše

i

Ivan Dragičević - EuM-Evanđelje u molitvama*


http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.php

ISBN zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem ISBN 978-953-7673-60-4 (SJENA DUŠE) i ISBN 978-953-48599-0-2 (EHO POEZIJE) Sva autorska prava pridržana. Ni jedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

14.09.2021. objavljeno na blogu:
https://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2021/09/1629536198/oci.html

APOKRIFI - treći dio

geomir.blog.hr

OVDJE i OVDJE opisao sam dvije,
da kažemo, službene verzije Isusovog rođenja, po Mateju i po Luki.
Poprilično mirakulozni opisi,
a pošteno rečeno i ne baš uskladivi jedno s drugim.
Napose i to, da neke „činjenice“ nemaju historijske podloge.

Ovdje ću sada prenijeti stare zapise kršćanskih autora
o Marijinom i Isusovom rođenju i ditinjstvu, tzv. apokrifi.
Ništa od toga nije izabrano da uđe u klub dvadesetsedmorice,
u Novi Zavjet.
Pitam se zašto, kad su u ono vrime
te priče bile veoma popularne i čitane
što se vidi po mnogobrojnim sačuvanim prijepisima
na svim ondašnjim jezicima.

Pogledajmo Jakovljevo proto-evanđelje.
Jakov, Isusov brat, vidi (Mat. 13, 55)

Evo link na original tog evanđelja, u prevodu na srpski i ćirilicu.


Jakovljevo proto-evanđeljes neta

Joakim, veoma bogat, i Ana, njegova žena, nikako da dobiju dijete.
Moleći Boga obećaše da će, ako dobiju dijete, bilo muško ili žensko,
posvetiti cijeli njegov život Bogu.
I Ana, uz pomoć Božju, zatrudni i rodi se djevojčica, Marija.
Da bi sačuvali njenu čistoću, napraviše u kući svetište za dijete
da bude izolirano od dodira s ičim nečistim.
Kada je Marija napunila dvije godine
Ana odluči da ispuni svoje obećanje,
da kćer posvetiti Bogu i zato je predade u Hram u Jeruzalemu.
Tamo je Marija od tada živjela bez dodira s ikim.
Čak su joj hranu donosili anđeli.
Kad je napunila 12 godina svećenici Hrama shvatiše da imaju problem.
Počela je ulaziti u pubertet, a to znači da će uskoro imati menstruacije.
Po Mojsijevom zakoniku žene u tom stanju „nisu čiste“
i ne mogu boraviti u Božjoj kući.s neta

Šef hrama bijaše Zakarija,
kojem se kasnije na isti način zače sin, Ivan krstitelj.
On sazva sve udovce u Izraelu uz uvjet da ponesu štap.
Naravno, i Josip je bio u tom društvu.
Zakarija pokupi štapove ode u Hram i pomoli se.
Vrati se i udovcima povrati štapove, ali tek kad posljedni dade Josipu
iz njega izleti golubica i spusti se na Josipovu glavu.
To bijaše Božji znak i Josip izabran kao zaručnik Marije,
na što se on pobunio, da je star, da će mu se rugati.
Na kraju je pristao, jer ko je on da se može protiviti Božjoj volji!?
Odveo je doma, ali i otišao za poslovima na duže vrijeme.
U međuvremenu dođe Anđel i Mariji najavi trudnoću,
kaže se, kad je imala 16 godina.
Tad se Josip vrati i dozna da je trudna te htjede da je otjera,
jer on nije mogao biti uzrok toj trudnoći.
Bio otsutan, 6 mjeseci, na poslu.
Tada mu se u snu javlja anđeo i objašnjava da je to Božja volja.
I ovdje se onda ponavlja priča kao kod Luke.s neta


Popis pučanstva, put u Betlehem, ali tu se priča malo mijenja.
Mariji započeli trudovi na pola puta, Josip se uspaničio
Josipov sin primjeti neku špilju, uđoše unutra.
Josip vidi neku ženu uz brijeg i upita da li je ona babica.
Ona potvrdi i upita: Što se događa? Žena se porađa!
Tvoja žena? upita babica. Ne to mi je vjerenica. Što?
To je ustvari djevojka koju su držali u Hramu,
ona je sveta i djevica, i sada rađa.
Kad dođoše pred špilju oblak im sakrije vidik,
a onda ih zaslijepi jarka svjetlost iz špilje i kad progledaše
vidješe dijete koje se diglo i uzelo grudi svoje majke da se nahrani.
Babica uzvikne: "Danas je sjajan dan za mene,
jer sam vidjela novo čudo."
Babica je izašla iz špilje i Salome ju dočeka.
Babica joj reče: “Salome, Salome, vidjeh čudo neviđeno.
Djevica je rodila, suprotno svom prirodnom stanju.”s neta

Saloma je odgovorila: "Živ Gospodin, Bog moj, ako ne umetnem prst
i ne ispitam njezino stanje, neću vjerovati da je djevica rodila."
I učini to, a onda zakuka: “Teško meni zbog moga grijeha i nevjere.
Stavila sam Boga živoga na kušnju, i sada moja ruka je u plamenu.
I gle, anđeo se Gospodnji pojavi i reče joj:
“Salome, Salome, Bog uslišio tvoju molitvu.
Prinesi svoju ruku djetetu i podignite ga; i naći ćeš spas i radost.”
Salome je radosno prišla i podigla dijete govoreći:
"Ja ću mu se klanjati, jer je rođen kao veliki kralj Izraelu."
Potom se čuo glas:
"Salome, Salome, ne javljaj sva čudesa koja si vidjela
dok dijete ne uđe u Jeruzalem."s neta


Tada dođoše Mudraci i ide ista poznata priča o njima.
Epilog:
Ja Jakov, onaj koji sam napisao ovaj izvještaj u Jeruzalemu,
sakrio sam se u pustinji kad je nastao nemir nakon Herodove smrti,
sve dok nemir nije prestao. Tamo sam proslavio Boga, Učitelja,
koji mi je dao mudrost da napišem ovaj izvještaj.
Milost sa svima koji se boje Gospodina. Amen.

Interesantno je da ovo evanđelje napisano na grčki jezik
i bilo popularno u istočnom dijelu carstva.
Za zapadni dio prevedeno na latinski jezik, ali sa izvjesnim opisima
aktivnosti malog Isusa dvogodišnjaka. Pa tako u latinskom prevodu piše:

Na dugom putovanju naiđoše na jednu pećinu iz koje izviriše zmajevi
i svi premru od straha. Isus tad istupi pred zmajeve
i nagovori ih da im budu zaštita na daljnjem putovanju.
Zatim naiđoše na neke lavove i leopardes neta

i Isus i njih nagovori da i oni budi njihova pratnja i zaštita.
Zatim ogladnješe i ožednješe, a sunce pripeklo samo tako.
Sjedoše u hladovinu nekog visokog stabla sa slasnim plodovima
koji su visili na najvišim, nedohvatljivim granama.
Tada Isus naredi stablu da se sagne i plodovi dođoše na dohvat ruke.
Zatim naredi da iz stijene poteče hladna voda i tako se napojiše.

Postoje još dva Evanđelja,
koja napisa Juda, Didimus -Tomas, navodno, Isusov brat blizanac. (Mat. 13, 55)
Didimus i Tomas, obe riječi imaju značenje „blizanac“!


Didimus i Tomas


Jedno Evanđelje je poznato kao Koptik Evanđelje po Tomasu
pronađeno u Egiptu
odprilike kad sam kao beba bio tamo,
a nazvano koptik,
jer je napisano na tom Egipatskom jeziku i poprilično je poznato danas,
jer sadrži 114 Isusovih izreka
od kojih se neke nalaze i u NZ, no neću o tome.s neta

Drugo je poznato još iz srednjeg vijeka
i govori o Isusu djetetu od 5 do 12 g. koje čini čudesa.

Evo link na tekst tog Evanđelja na engleskom jeziku

Infancy Gospel of Thomas

A ja ću navesti samo par interesantnih djela Isusovih
dok je bio mali dječak.

Pa tako na početku se opisuje
kako se Isus igra na ulici gdje ima blatnjave vode
I on pravi skulpture malih vrabaca, a bila je subota. Tad naiđe neki Židov
i pokudi ga da krši Božji zakon jer radi subotom, pa to reče i Josipu.
Tada Josip kaže sinu: Zašto radiš stvari koje nisu dozvoljene subotom?
Tad Isus klapne rukama i reče: Poletite! I svih 12 vrabaca odletješe.
Inkriminirajući dokaz odleti s njima.

Drugi put dok je Isus išao ulicom
neki dječak trčeći zakači Isusovo rame.
Isus reče: Nećeš završiti ovo svoje putovanje!
I dječak istog časa padne mrtav!
Naravno roditelji otiđoše Josipu i protestiraše
da on i njegovi nisu dobro došli u njihovo mjesto.
Nauči svoje dite da nas blagoslivlja, a ne ubija!
Josip mu reče: Ovi ljudi pate zbog tebe i zbog toga nas mrze.
Ja znam da to što govorim nije moje
i ubuduće, tebi za ljubav ću šutjeti, reče Isus,
ali ovi ljudi koji me optužuju će biti kažnjeni.
I ti ljudi momentalno oslijepiše i zahvati ih silan strah.
Kad Josip vidje što je Isus učinio
razbjesni se i snažno ga povuče za uho.
Sada se Isus razbjesni pa kaže:
Previše je da tako nerazumno postupiš.
Zar ne znaš da ja nisam tvoj? Nemoj me više uznemiravati."s neta


Poslije toga igrao se s nekim dječacima na ravnom krovu jedne kuće
i dječak imenom Zeno spotakne se i padne s krova
i ostade na mjestu mrtav.
Njegovi roditelji odmah optužiše Isusa da ga je on bacio s krova.
Isus dođe dolje i stade pred dječaka i pozva ga:
Zeno, jesam li te ja bacio s krova?
Zeno se digne i reče:
Ne Gospode, nisi me ti bacio, ti si me dignuo od mrtvih!

Kad mu brata Jakova ujela otrovnica,
Isus samo dahne na ugriz i otrov nestane.

Ako bi Josip prilikom gradnje greškom
neku gredu prepilio kraću nego što je potrebno
Isus bi mirakulozno učinio da se greda produži na pravu mjeru.

I na kraju Evanđelja poznata priča iz Evanđelja po Luki 2. 41-50
O Isusu dvanaestogodišnjaku u hramu u Jeruzalemu.s neta

I to bi otprilike bilo sve što postoji zapisano o rođenjima Isusa
i njegove majke Marije bilo priznato ili nepriznato od matere Crkve.
I priznajem da nisam za sve ovo znao prije!

Eto, prošao je i alternativni datum Isusovog rođenja
pa s blagim zakašnjenjem onima kojima to nešto znači
Objašnjenje kršćanskog znaka raspoznavanja - RIBAŠKRIPA MISLI

sewen.blog.hr

Škripe misli moje, ka stepenica za tavan
Iskrivile se grede i pod je neravan.
Te misli ka stara kuća, nemaju bilo
A nekad se ode živilo i ilo i pilo.

Otresa san jubav ka lancun sa žice
I od onoga momenta ti nisan vidi lice.
I volija bi... jer sve je umrlo od tada
Volija bi te nesrest na ulicama ovog grada.

Zaokružija san mista di više neću.
Naša san jučer prazan okvir u smeću.
Ne sićan se slike u njemu, a znan ko je bija
Samo san zaplaka i onda se ludo nasmija...

Fićom na Vis

emirnisic.blog.hrVis je uzvišenje iznad Kalesije piramidalnog oblika koje je u podnožju prečnika oko 1500 metara, nadmorske visine je oko 425 metara, vidljivo je iz cijele Sprečke doline, i odozdo izgleda dosta veće nego što zaista jeste. Prvi dani januara bili su dosta topli i sunčani pa šteta je bilo da ih moj prijatelj Valter i ja ne iskoristimo za svoje avanture. Planirali smo putovanje do Vrela Bosne ali iz nekih razloga taj put smo odgodili, pa smo se odlučili popeti na „najveći vrh Sprečke doline“ i to baš sa Fićom koji će skorih dana napuniti 61 godinu.
Noć prije oprao sam Fiću, a jutro sam proveo ploirajući kromirane dijelove kako bi Fićo bio što ljepši, u tome mi je pomogao prijatelj Tarik. Dan je odmicao i kada je košarica sa kafom, mlijekom i gurabijama bila spremna, okrenuo sam ključ i Fićo se veslo oglasio, cijelim je putem bez problema primao gas i mamio poglede. Svratili smo prvo u Kikače, kako bi Valter pogledao neki VW kombi koji mu se već dugo sviđa, ali vlasnik je odlučan da ga ne prodaje. Šteta!


Sunce još uvijek sja pa idemo na naš dogovoreni izlet, nižu se pravci na rubu Sprečkog polja i vrlo brzo stižemo u Kalesiju, prelazimo rijeku Spreču iznad koje se izdigao Vis. Čeka nas uspon i težak put dužine oko 1600 metara, ispred nas idu kros četverotočkaši , a mi lagano osvajamo centimetar po centimetar klizavog i oštorog kamena, na trentke Fićo malo klizi u stranu ali se bori. Tješim se činjenicom da su prije samog početka proizvodnje Fiće, pozvali nekoliko proizvođača automobila koji su bili voljni prodati svoju licencu za proizvodnju nacionalnog automobila u Jugoslaviji, čekao ih je test od 1000 kilometara po tada užasnim putevima, i od svih pobijedio je upravo Fiat 600D kao najuspješniji na tom testu, a baš u takvom se upravo vozimo. Sredina uspona ka visu je najopasnija, jer podloga nije dobro uvaljana, puna je rupa i vrlo često oštrih kamenica koje strše iz tla, plašim se najgoreg ; da kamen ne ošeti nešto vitalno na automobilu, u najgorem slučaju karter ali sreća prati hrabre, nekoliko minuta kasnije Fićo je na vrhu tik uz krosere i džipove.


Uživamo u pogledu na dolinu i na okolna brda, pijemo kafu uz jak vjetar opijeni srećom i svojim uspjehom koji će nekima izgledati možda i bezvezno. Dolje ispod je prva solarna elekratana u BIH na krovu sportske dvorane koja je već dugo u izgradnji. Gledamo polijetanje paraglajdera, i sve nam liči na proljeće koje je došlo prerano čak drugog januara.
Silazak sa Visa bio je podjednako uzbudljiv, a mi smo se smijali i pjevali opijeni nekom čudnom srećom, ponosni na Fiću koji savladava teške prepreke. Do nekih novih avantura pogledajte video u nastavku.


Prijateljici za rođendan...

dinajina-sjecanja.blog.hr


Ambasadorici mira iz Švedske, pesnikinji i multimedijalnoj umetniici Slavici Božičević, na dar za rođendan...

Hladnoća je ledila dah, a onda se Vremenu u prkos dogodilo sunce. Dočekala nas je Slava i nasmiješeni prijatelji. U njihovom očima kristalna čistoća smislenog života. Sjedili smo u krugu tankoćutne prisnosti, nezaboravni trenuci u kojima se ništa ne čini, a čini sve…
Promocija zbirke, slijed Slavinih uspomena, svaki stih, svaka sintaksa u sebi krije dušu njenog vremena. Osjetih začudnu povezanost prošlosti utkanu u romor glasova..
Zrak je bio pun titraja srca i divljenja Slavinom umijeću izričaja. Glasovi su napisano slijevali u stvarnosti. Bila je to iluzija neopisive ljepote, privid iznjedren iz Slavine ispovjedi o njenom nastajanu, kao galija prepuna blaga usidrena u vali snovitih izričaja, slika oslikana izmišljajem koji se pretakao u zbilju. Pričinjalo mi se kao da je vrijeme stalo. Tonovi pijana i glas sopranistice su doživljaj uramili u punoću doživljaja. U uzavreloj blagosti zimske večeri i susretu srodnih duša ispreplitale su se misli i osjećaji u idilićnu sliku poezije, idilićnu sliku Vremenu u prkos.
Ovo je tek pokušaj pretakanja doživljaja u izričaj. Neopisivi su osmijesi, neizreciva su osjećanja prisnosti koja nas je opijala. Vratili smo se kući bogatiji jednom lijepom uspomenom.

Slava i mi... susret srodnih duša...Sluhom uranjam u bitak vremena,
opijaju me osjećaji.
Sjećam se, ti i moj On
u poetskom dijalogu.

Kradljivac sam neprocjenjive datosti,
otkidam djeliće misli, slažem mozaik
vaši dijaloga.

Misao o savršenstvu, nadahnuće uronjeno
u emocionalno pamćenje

Čovjek je mjera svim stvarima.

Znam, ti mila
nisi imala dovoljno vremena... tvoj On
je otiašao prerano.

Dijana Jelčić
Jučer/danas

carapa.blog.hr

Palenta kuhana sa majčinom dušicom i maslinovim uljem.

Pohane bukovače, pohala sam sa brašnom od kukuruza i slanutka.

Grah salata sa radičem, zelenom i crvenom paprikom, češnjakom, ljubičastim lukom i svježim komoračom.

Na sve to sam stavila još par kapi limuna, svježi peršin i mješavinu sušenih začina.(čili papričice, bosiljak, peršin, sušeni luk)mlijun pahulja

avaspava.blog.hr

Stigli su i snijegovi
sad se možemo vratiti u ulicu Pahulja
gdje vječito padaju kristali od suza
i noću svijetle mutne ulične lampe.

Vraćam se na početak priče;
vrijeme je za crnu maskaru
i crveni pupoljak ruže u snijegu.

Anđeo u pokušaju
slatki snovi od lana
u puder boji
ostaviću ih tebi.

A meni treba da se vratim na početak priče;
oduvijek mi je bilo lakše tako
bez snova
jer od njih ti bude na kraju muka
kao i od šake žele bombona.

Vraćam se crnoj maskari u ulici Pahulja
ulici sa milijun kristalnih pahulja
i ako me ikad opet budeš tražio
od tih milijun nijedna neću biti ja
a sve će ti na mene ličiti.

Kako znam?
I sama sam tako nekog pokušala vratiti.

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum