NE TAKO, TABITA

11 rujan 2023

"Kao što je bio slučaj sa svećenstvom koje je zlostavljalo djecu, svećenstvo koje je zlostavljalo svoje žene također je poticano - ili dopušteno - da se sele iz države u državu.

Tabitha, koja sada ima 59 godina i živi u Sydneyu, bila je udana za anglikanskog svećenika koji ju je desetljećima emocionalno, financijski i seksualno zlostavljao, a koji je premješten u drugi dio zemlje kada je razotkriven.

On je kontrolirao glazbu koju je slušala, knjige koje je čitala, vino koje je pila.

Zahtijevao je da zna gdje je u svakom trenutku i nije smjela koristiti bankomat ili piti limunadu bez njegovog dopuštenja.

Prijetio joj je razvodom ako se ošiša i stalno ju je optuživao da ga vara. Naljutio ga je način na koji je posudicu sa žitaricama stavila u ormarić, pa je na njoj čvrstim crnim slovima napisao: "OVAKO TABITHA".

Bio je župnik. Tabithino samopouzdanje bilo je uzdrmano.

Godinama je sanjala o odlasku, ali nije odlučila sve dok joj nije rekao, jednog dana u šetnji, da će se razvesti od nje ako ne udovolji "pokvarenom" popisu seksualnih zahtjeva. Ona je odbila.

Bezuspješno je tražila podršku mjesnih biskupa; odbijali su vjerovati da se loše ponio. Njezin muž preselio se u drugu državu, kako bi vodio drugu župu.

Danas je Tabitha ponovno izgradila svoj život, radi i konačno je oslobođena dugova nakon što je prošla financijski paraličan razvod.

Njezino dvoje djece gotovo je odraslo. Ali ona pati od depresije, nema ušteđevine i morat će napustiti Sydney kad ode u mirovinu jer si ne može priuštiti stanarinu.

Usamljena je i bori se s osjećajem neuspjeha. Puno gleda Netflix.

Sjedeći za konferencijskim stolom u svom uredu, pijuckajući čaj, Tabitha je za ABC News rekla:

"U jednoj od rijetkih većih svađa koje sam imala sa svojim bivšim nakon razlaza, kad mi je dobacivao citate iz Biblije, sjećam se da sam vikala na njega da to nije utemeljeno na Bogu, i kako se usudio dovesti Boga u svoje nasilje na meni kada to nije bila njegova krivnja."

Imena su promijenjena kako bi se zaštitili oni u ovom prilogu koji su preživjeli obiteljsko nasilje."

image host

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.