ARIJA, TERPSIHORA

03 veljača 2023

TERPSIHORA, Giovanni Santi (fotka Terpsihore iz moje enciklopedije, ME JLZ 1971.-1977.)



"DRUGO IZDANJE.
SVA PRAVA PRIDRŽANA COPYRIGHT BY
JUGOSLAVENSKI LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD, ZAGREB TISAK, BAKROTISAK, OFFSET I UVEZ GRAFIČKI ZAVOD HRVATSKE, ZAGREB
Drugo izdanje Muzičke enciklopedije izlazi prošireno u tri sveska. Sva ranije objavljena materija pregledana je i dopunjena novim biografskim i bibliografskim podacima. U drugo izdanje uvrštena su mnoga nova imena kompozitora, muzikologa i muzičkih umjetnika koji su u međuvremenu zauzeli odredeno mjesto u muzičkom životu svojih zemalja; unijeti su podaci iz područja jazza kao i zabavne muzike, koja sve više ulazi u svakodnevni život suvremenog čovjeka. Obrađeni su i novi muzički pojmovi na polju tzv. avangardne muzike, kojih nije bilo u ranijem izdanju. Smatrajući da su koreografi i baletni umjetnici ravnopravni partneri ostalim muzičko-scenskim radnicima, redakcija je unijela čitav niz novih imena s tog područja.
Radi boljeg pregleda narodna muzika svakog naroda izložena je u novom izdanju u istom članku s umjetničkom. U nastojanju da nova edicija i u ovom pogledu dosegne nivo nacionalno reprezentativnog djela, redakcija je posvetila punu pozornost sintetičkom prikazu muzičke kulture jugoslavenskih naroda i narodnosti. Što se tiče likovne opreme, znatno je proširen ilustrativni dio i povećan broj likovnih priloga u bakrotisku i u boji."


Što je arija?



PUCCINI


ARIA
U ovom kratkom filmu inspiriranom Puccinijevom operom, Madame Butterfly je marioneta koja živi sama na otoku dok ne stigne zgodni mladi mornar Pinkerton. Kad ponovno otplovi u svom bijelom čamcu, Butterfly čeka njegov povratak, žudeći za ocem za svoje dijete... Nagrađen 2002. godine nagradom norveških filmskih kritičara za najbolji kratki film.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.