Pegaz je leteći konj

09 kolovoz 2022

Licemjerje, riječ, mogla bi i značiti mjeru različitosti poruka koje u istom trenutku odašilju naše lice i naša guza, pa što je ta razlika u signalima snažnija, licemjerje je veće, čisto kao matematička, fizička, izmjeriva veličina, odnosno kategorija. Što je govor guze različitiji od govora lica, istina je manja, a licemjerje veće, i obratno.

Ako vrijedi postavka da se poruci čovjekovog lica može vjerovati samo ako je identična poruci cijelog tijela, a istina je emanacija iste poruke iz istog subjekta u istom ili različitom vremenu neovisno gledamo li to lice pred sobom sad ili kad ono postoji i ponaša se u različitom vremenu i prostoru, i u ili izvan public sfere, onda to lice šalje poruku autentičnu.

Licemjerje je to veće što je veća razlika između javne i privatne poruke određenog lica i pridruženog mu guznog naličja. Različitošću između istovremenih poruka njegove guze i njegovg lica, i različitišću poruka lica kad ga gledamo i kad ga ne gledamo, ili kad ono misli da ga ne gledamo, mjeri se snaga licemjerja promatranog lica i licemjernost njegovih poruka. Kad lice propovijeda skromnost, a guza pod svilom je zinula na zlato, ili kad propovijeda čednost, a guza pod svilom je zinula na k., licemjerje galopira k'o ponajbolji trkaći konj ili kobila.

(misao o licemjerju, moja, inspirirano van Meytensovom Klečećom časnom, recto i verso)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.