Ususret osmini finala hrvatskog nogometnog kupa

26.10.2021.

Danas i sutra na rasporedu su dvoboji osmine finala nogometnog kupa (utakmica Oriolika i Rijeke odigrat će se 13.11.). U borbi za Rabuzinovo sunce ostalo je još 16 momčadi. Šesnaestina finala igrala se prije nešto više od mjesec dana. Iako je kup varljivo natjecanje u kojem se često događaju iznenađenja, ovaj put vidjeli smo tek jedno. Riječ je o utakmici Mladost Ždralovi – Inter Zaprešić. Premda je Inter u toj utakmici slovio kao favorit, taj status nije uspio opravdati.
Trećeligaš iz neposredne okolice Bjelovara slavio je 3:1 te se plasirao u sljedeću fazu natjecanja. Mjesec dana kasnije, očekuju nas nova uzbuđenja u hrvatskom nogometnom kupu. Parovi osmine finala su: Belišće-Hajduk, BSK Bijelo Brdo-Dinamo, Šibenik-Slaven Belupo, Oriolik-Rijeka, Gorica-Mladost Ždralovi, Varaždin-Lokomotiva, Rudeš-Osijek i Rudar Labin-Istra 1961. U nastavku teksta detaljno ću prokomentirati svih osam parova.

Belišće-Hajduk – domaćini su već drugu uzastopnu sezonu u samom vrhu 3.HNL Istok, što samo potvrđuje njihove visoke ambicije (ulazak u drugu ligu). Trenutno se nalaze na drugom mjestu sa samo dva boda manje od vodećeg Vukovara (koji također ima drugoligaške ambicije). U prošlom kolu Belišće je s 2:3 slavilo na gostovanju kod Croatije Đakovo, čime su nastavili mrtvu trku s Vukovarom za prvo mjesto. Hajduk se pak nalazi u prilično nepovoljnoj situaciji. Već dva tjedna ne zna za pobjedu u prvenstvu (poraz od Šibenika i remi s Goricom), a ujedno je i isto toliko vremena bez postignutog pogotka. Unatoč činjenici da je u obje spomenute utakmice stvorio pregršt izglednih prilika, nijednu od njih nije realizirao. Hajduk se tako nalazi u golgeterskoj krizi, a idealnu priliku za izlazak iz nje vidi upravo u utakmici protiv Belišća. Jasno je da je Hajduk veliki favorit u ovom dvoboju, no to tek treba potvrditi na travnjaku. Uostalom, ne sjetimo se samo koliko su se Bili mučili u šesnaestini finala u Biogradu (gubili su1:0 te su tek u nastavku došli do preokreta i pobjede). Belišće će pak učiniti sve da na domaćem terenu pokuša kreirati jedno od najvećih iznenađenja cjelokupnog natjecanja.

BSK Bijelo Brdo-Dinamo – klub iz mjesta nedaleko Osijeka već je dvije godine na čelu drugoligaške ljestvice. Prošle sezone bili su jedno najugodnije iznenađenje lige, no nisu pokazali želju za ulaskom u viši rang, pa je novi prvoligaš postao Hrvatski Dragovoljac. I u aktualnoj sezoni BSK je ponovno na vrhu. U prošlom kolu slavili su na gostovanju kod Dubrave (0:2) te su i dalje prvi s 20 bodova na kontu. Druga liga je ove sezone iznimno napeta. Tako npr. sedmoplasirani Orijent ima samo šest bodova manje od BSK-a, dok Inter i Kustošija (koji su na začelju ljestvice imaju tek 12 bodova manje od vodećih Slavonaca! Nesumnjivo, bit će ovo možda i najspektakularnija i najneizvjesnija drugoliagška sezona u povijesti. Dinamo pak prolazi kroz dosta neugodan period. Ni on, baš kao ni Hajduk, već dva kola ne zna za prvenstvenu pobjedu (3-3 na Rujevici i 1-1 protiv Istre na Maksimiru). Uz to, lošem raspoloženju u momčadi doprinio je i europski poraz na gostovanju kod Rapida. Premda su Modri bili favoriti u tom dvoboju, nisu odigrali na svojoj razini te su Bečani došli do zaslužene pobjede. Priliku za popravak dojma Dinamo vidi upravo u ovotjednom kupu susretu. Ne treba ni govoriti da je Dinamo veliki favorit i da bi sve osim njegove pobjede bila prvoklasna senzacija. Domaćini će pak učinit se da im poremete račune. Nadaju se da bi na krilima dobrih ovosezonskih prezentacija i domaćeg terena mogli poremetiti račune europskom Dinamu.

Šibenik-Slaven Belupo – ovo je ujedno i jedini prvoligaški dvoboj u osmini finala kupa. Također, bit će to drugi dvoboj ovih momčadi u svega pet dana. Prvenstvena utakmica koja se u petak odigrala na Šubićevcu završila je remijem. Slaven Belupo ove sezone igra jako loše i trenutno drži pretposljednju poziciju prvenstvene ljestvice. Od posljednjeg Hrvatskog Dragovoljca udaljen je tek jedan bod, dok mu osmoplasirana Istra bježi čak pet bodova. Šibenik je pak u dobrom ritmu. Uz već spomenuti remi protiv Farmaceuta vrijedi istaknuti i slavlje u domaćem ogledu protiv Hajduka. Šibenčani su tako pokazali da će i ove sezone svima biti tvrd orah i da protiv njih nitko ne može unaprijed upisati bodove. Sukladno svemu navedenome, složit ćemo se da je Šibenik favorit u ovom dvoboju. No, nešto se pita i Koprivničane. Momčad Zorana Zekića u ovom susretu traži priliku za prekid negativnog niza.

Oriolik – Rijeka – još jedan slavonski niželigaš traži iznenađenje protiv momčadi iz samog vrha hrvatskog nogometa. Klub iz Oriovca već godinama nastupa u 3.HNL Istok, a trenutno se nalaze na 14. mjestu. U nedjelju ih je čekalo gostovanje u Kutjevu, na kojem su poraženi 3:0. Rijeka je pak prošli tjedan jedina od prvoligaša imala dvostruki HNL program. Naime, njihov prvi ovosezonski dvoboj s Lokomotivom je odgođen (trebao se igrati u kolovozu, ali Rijeka je tražila odgodu zbog europskih obveza), pa je njihov zaostali susret odigran u srijedu. Utakmica se igrala na Rujevici, a Lokomotiva je došla do neočekivane pobjede. Četiri dana kasnije uslijedio je novi ogled istih ekipa, ovaj put u Kranjčevićevoj. Epilog njihovih ovotjednih međusobnih dvoboja – svatko je ostvario po jednu gostujuću pobjedu. Što se tiče kupa, Rijeka je naravno, izraziti favorit u ovom dvoboju. No, Oriolik je prošle sezone igrao u četvrtfinalu, u kojem je tijesno poražen od Istre. U ovom malom slavonskom mjestu sanjaju pobjedu momčad s Kvarnera i drugo uzastopno četvrtfinale. Naravno, snovi su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. No, lopta je okrugla i ništa nije nemoguće.

Gorica – Mladost Ždralovi – ovo je jedini susret prvoligaša i niželigaša u kojem je domaćin prvoligaš. Goričani su prošli vikend odnijeli veliki bod iz Splita, što im je dalo dodatan vjetar u leđa. Trenutno se nalaze na 6. mjestu, što ih, s obzirom da žele izboriti Europu, ne zadovoljava. Što se tiče kupa, vrijedi istaknuti da su se u šesnaestini finala namučili više nego li se tome itko nadao. Protivnik im je bio senjski Nehaj, koji je na poluvremenu imao i vodstvo. Ipak, Turopoljci su u nastavku ubacili u brzinu više te na kraju uvjerljivo slavili (3:7). Kao što sam istaknula u uvodu teksta, Mladost je u šesnaestini finala pomalo neočekivano eliminirala Inter. Uz to, trenutno zauzimaju treće mjesto u 3.HNL Sjever, te vode mrtvu trku s Bjelovarom, Poletom, Radnikom i Međimurjem. No, u prošlom su kolu doživjeli domaći poraz od Poleta. Poraz od izravnog konkurenta za naslov definitivno ih je poljuljao i to baš uoči najvažnije utakmice sezone. Iako je Gorica favorit (a uz to je i domaćin), treba biti na oprezu. Mladost je svoju kvalitetu pokazala izbacivanjem Intera, dok se Gorica namučila u Senju. Upravo zato si ne smije dopustiti da olako svati ovaj dvoboj, jer bi ih takav pristup mogao skupo koštati.

Varaždin-Lokomotiva – dvoboj bivšeg i aktualnog prvoligaša. Varaždinci su sve do prošle sezone igrali u najjačem rangu hrvatskog nogometa. No, nisu uspjeli tu i ostati, pa se danas natječu u 2.HNL. Nakon 10 odigranih kola nalaze se na 6. mjestu s 14 osvojenih bodova. Prošli vikend remizirali su na gostovanju kod druge momčadi Osijeka. Lokomotiva trenutno zauzima peto mjesto na ljestvici HNL-a (prošli tjedan su odigrali dva ranije spomenuta ogleda s Rijekom) te je vrlo blizu borbe za europske pozicije. Evidentno da je Lokomotiva u srijedu veliki favorit, ali to tek treba dokazati na terenu. Varaždincima, koji se nadaju ekspresnom povratku u 1.HNL, motiva definitivno neće nedostajati.

Rudeš – Osijek – još jedan dvoboj bivšeg i aktualnog člana prve hrvatske nogometne lige. Domaćini trenutno drže drugu poziciju drugoligaške ljestvice, sa samo dva boda manje od vodećeg BSK-a. Prošlo kolo donijelo im je domaći ogled s Rudešom, kojeg su svladali 3:0. Osječani su pak u Gradskom vrtu dočekali Hrvatski Dragovoljac, te su upisali tijesnu, ali važnu pobjedu. Iako se očekivalo da će za Bijelo-plave to biti lagan zadatak, ispostavilo se da to neće biti tako. Dragovoljac je odlično parirao favoriziranim domaćinima, koji su ih uspjeli slomiti tek u završnici utakmice. Što se tiče kupa, Osijek je favorit. No, Rudeš ove sezone ima vrlo visoke ciljeve, a utakmica protiv Osijeka vide kao priliku za dokazivanje.

Rudar Labin – Istra 1961 – domaćin je višegodišnji član 3.HNL Zapad, u kojoj trenutno zauzima 6. mjesto. U prošlom kolu trebali su igrati s Uljanikom, međutim taj dvoboj je odgođen. Istra je u 13. kolu HNL-a osvojila veliki bod na gostovanju u Maksimiru. To joj je ujedno i ogroman vjetar u leđa za nastavak sezone, a predstoji joj gostovanje u Labinu. Također, Istra je prošle sezone igrala u finalu ovog natjecanja te će to pokušati ponoviti. Jasno je da je Istra favorit u ovom susretu, no ne smiju ga shvatiti olako. Prošle sezone zamalo su se opekli kod Oriolika, koji je uz malo sreće mogao do iznenađenja. Žele li doći do četvrtfinala bez prevelikog stresa, Zeleno-žuti se ne smiju opustiti.

Dario Melnjak – novi početak

23.10.2021.

Ovoljetni prijelazni rok bio je jedan od najproduktivnijih u novijoj povijesti Hajduka. Klub je pojačan s nekoliko vrlo kvalitetnih nogometaša iz Hrvatske i inozemstva, a među njima je i Dario Melnjak. Riječ je o 28-godišnjem Varaždincu koji je prošlu sezonu proveo u turskom Rizesporu, a u posljednje dvije godine skupio je i osam nastupa za Vatrene. Vrlo dobre igre u Turskoj privukle su pozornost njihovih najjačih klubova. Premda je izgledalo da će Melnjak iz Riszespora otići u Fenerbache ili Bešiktaš, to se nije dogodilo. Kada se već činilo da će i ovu natjecateljsku sezonu provesti u redovima Rizespora, dogodio se veliki preokret. Naime, sredinom rujna obznanjeno je da je Dario Melnjak novi igrač Hajduka!

Tako je nakon Krovinovića, Livaje, Katića, Eleza i Vukovića među Bile stiglo još jedno poznato lice s HNL travnjaka. Za one koji ne znaju, Dario je u razdoblju od 2013.-2015. igrao za Slaven Belupo. Dobre igre u dresu Farmaceuta privukle su pozornost inozemnih klubova te je u veljači 2015. Melnjak potpisao za belgijski Lokeren. No, u njemu se nije naigrao. Nije se uspio izboriti za minutažu u klubu pa je ubrzo poslan na posudbu u Neftchi. U Azerbajdžanu je odigrao tek 10 utakmica, da bi se potom vratio u Slaven Belupo (ovaj put na posudbu). Za momčad iz Koprivnice ubilježio je 13 nastupa i jedan pogodak, nakon čega je prešao u slovenski Domžale. Tu je konačno proigrao. U 43 odigrana susreta upisao je 8 pogodaka, a kao nagrada za dobre prezentacije na travnjaku stigao je transfer u Rizespor. U Turskoj je proveo dvije i pol godine, tijekom kojih se ustalio u prvih 11 te postao jedna od najvažnijih igračkih karika kluba. Odlični nastupi u turskoj Super Ligi zamijećeni su i Hrvatskoj, pa je ubrzo stigao poziv Zlatka Dalića. Riječ je bila o okupljanju uoči prijateljske utakmice protiv Tunisa u Varaždinu. Bilo je to 11. lipnja 2019. Dario je u toj utakmici upisao debi za Vatrene. Sudbina je htjela da to bude baš u njegovom rodnom Varaždinu, zbog čega je bio posebno emotivan. Hrvatska je tu utakmica neočekivano izgubila 1:2, no s obzirom da je bila riječ o prijateljskom susretu, taj poraz nikakvu dramu. Na Melnjaku se vidjelo da igra pod dojmom (zbog ranije spomenutih razloga), te nije uspio pokazati ni polovicu svojih realnih mogućnosti. Međutim, već na sljedećoj utakmici pokazao je svu raskoš svog talenta. Bilo je to u rujnu 2019. kada je Hrvatska gostovala kod Francuske u sklopu 2. kola elitne skupine Lige nacija. To je ujedno bio i prvi okršaj tih reprezentacija nakon moskovskog finala Mundijala. Samim time, taj dvoboj se u Hrvatskoj čekao s velikim zanimanjem. Svima je još bilo „friško“ sjećanje na bolan poraz u finalu, pa su ljudi u Hrvatskoj ovu utakmicu vidjeli kao sjajnu priliku za revanš. Kada su sat i pol prije utakmice objavljene početne postave, svi u Hrvatskoj bili su nemalo iznenađeni. Naime, bekovski par Vatrenih činila su dvojica igrača za koje nitko nije ni sanjao da će započeti utakmicu. Bili su to Filip Uremović i Dario Melnjak! Obojica su odigrali fenomenalno, pogotovo u napadačkom dijelu. Hrvatska je odigrala vrlo dobru utakmicu, no na koncu je poražena s 4:2. Primili smo zaista jeftine golove i to uglavnom kroz samo srce obrane. Što reći osim da naš stoperski par kao nije došao na utakmicu. Iako je Hrvatska doživjela drugi uvjerljiv poraz u samo tri dana (prethodno je poražena s 4:1 u Portugalu), cjelokupni dojam bio je znatno bolji negoli u Portugalu. Melnjak je od 2019. do danas odigrao ukupno 8 utakmica za Vatrene, a posljednja je bila ona protiv Malte u ožujku ove godine. Od tada je „nestao“ s Dalićevog radara. Premda se očekivalo da će se naći na listi putnika za Euro (pogotovo nakon svega oko Borne Sose), to se nije dogodilo. Umjesto njega, u avion su ušli Borna Barišić i Domagoj Bradarić, kao i Joško Gvardiol, koji je polivalentan igrač i može pokriti više pozicija (i stopersku i bekovsku). Četiri mjeseca nakon završetka EP-a, Melnjakov status i dalje je nepromijenjen. Hrvatska je od Eura odigrala pet utakmica (nastavak kvalifikacija za SP u Kataru), a ulogu lijevih bočnih u njima su imali Barišić i Sosa.

Dario Melnjak u međuvremenu je napustio Rizespor i priključio se Hajduku. Taj transfer realiziran je sredinom rujna. Dario je tako dobio priliku za novi početak. Do sada je odigrao tek dvije utakmice za Hajduk, te je pokazao da će biti pravo pojačanje za Bile. Iako se još uvijek nije ustalio u prvih 11, vjerujem da će se to ubrzo promijeniti. Iskreno, pomalo mi je nevjerojatno da Melnjak grije klupu nauštrb Čoline. Istina, David je dobar igrač, a ujedno i hrvatski U-21 reprezentativac, no još uvijek nije u rangu Melnjaka. Svaka čast Čolini, ali Melnjak je u ovom trenutku ipak dimenzija više. K tome, Dario ima bogato inozemno iskustvo, a uz to je i povremeni reprezentativac. Dapače, povratak u HNL odlična je prilika da pokaže da i dalje ima kvalitetu za nacionalni dres. Sve što mu je potrebno je kontinuitet nastupa, koji trenutno nema. Međutim, ponavljam, vjerujem da će se i to uskoro promijeniti. Dario je fantastičan igrač i Hajduk je s njim na velikom dobitku. Nadam se da će i trener Gustafsson to prepoznati i da će Melnjak napokon dobiti priliku da pokaže koliko zapravo vrijedi.

Preporođeni Marin Jakoliš briljira u narančastom, umjesto u bijelom dresu

21.10.2021.

Kroz Hajduk je u posljednjih 10-ak godina prodefilirala masa nogometaša pridošlih iz svakog kutka svijeta, no samo je mali dio njih opravdao očekivanja. Neki od njih vrlo brzo su otpisani (Velez, Ateara, Cassio, Patinho, Bulos), za neke se samo čekao istek posudbe kako bi se vratili u svoje klubove (Todorović, Mujakić, Abdukholikov, Umut Nayir), dok su neki od njih dobili i još uvijek dobivaju na desetke prilika, no bez adekvatnog učinka (Diamantakos, Iluridze). Prije dvije sezone u Hajduk je stigao Marin Jakoliš, koji je samo mjesec dana ranije nastupio na U-21 Euru. Riječ je o iznimno talentiranom napadaču na čijem je dovođenju inzistirao tadašnji trener Bilih Damir Burić. Popularni Šolta prethodno ga je trenirao u austrijskom Admiralu, te ga je poželio dovesti u Hajduk. Transfer je ubrzo realiziran, a Marin Jakoliš predstavljen je kao nova „devetka“ Majstora s mora.

Hajdukov navijački puk od njega je imao velika očekivanja, no stvari su vrlo brzo krenule silaznom putanjom. Naime, Jakoliš se nikako nije uspijevao izboriti za poziciju startera, te je dobivao skromnu minutažu u kojoj nije mogao puno pokazati. Vjerovalo se da mu je potreban proces prilagodbe na novu momčad i način igre, no ni nakon nekog vremena nije bilo vidljive promjene. Onda se dogodilo nešto nedopustivo. Naime, odlaskom Josipa Juranovića u Legiju Hajduku je postala deficitarna pozicija desnog beka. Unatoč angažmanu Asima Muratović iz tuzlanske Slobode (koji je odmah proslijeđen Hajduku II), upražnjenu poziciju silom prilika popunio je ni manje ni više nego Marin Jakoliš! Pored čitavog niza obrambenih igrača, ta odgovornost svaljena je na leđa momka koji se u Hajduku tek trebao dokazati (ali kao napadač, ne kao desni bek). Kao što se moglo i očekivati, Marin se na tom mjestu nije uspio adaptirati, te je igrao vrlo loše. Dolaskom bosanskohercegovačkog reprezentativca Darka Todorovića, mladi Šibenčanin preselio je na klupu. Jer, Hajduk je sada imao pravog desnog beka, pa više nije morao krpati tu poziciju. Nažalost, Jakoliš je ispao iz svih kombinacija, te je sve rijeđe uopće dobivao šansu da zaigra. Kad je pred kraj prošle sezone dobio priliku na gostovanju kod Goricu, odmah ju je i iskoristio. Hajduk je izgubio 3:1, a jedini pogodak za Bile postigao je upravo Jakoliš. Činilo se da bi nakon toga napokon mogao dobiti pravu priliku da se pokaže na svojoj primarnoj poziciji, no to se nije dogodilo. Unatoč solidnom izdanju na ovoljetnim pripremama, Marin Jakoliš na koncu je posuđen Šibeniku. Tako je Hajduk po drugi put u dvije sezone poslao jednog svog igrača na kaljenje na Šubićevac. Prošle sezone Narančastima je posuđen Sahiti, koji je ubrzo postao njihov ponajbolji igrač. Premda su ga kolumbijski vlasnici Šibenika htjeli otkupiti od Hajduka, Bijeli su spustili rampu i odlučili mu dati pravu priliku za dokazivanje. Poučen prošlosezonskim poučkom, Majstor s mora odlučio je poslati još jednog igrača na posudbu u Šibenik. Kao što sam ranije istaknula, riječ je o Marinu Jakolišu, napadaču koji je početke karijere proveo upravo na Šubićevcu (zanimljivo, Hajduk ga je htio dovesti kada mu je bilo tek 15 godina, no u konačnici je transfer propao). U novom-starom okruženju fenomenalno se snašao, te je zajedno s Antoniom Marinom (koji je tu na posudbi iz Dinama) prava napast za protivničke obrane. Dio napadačke linije Narančastih je i Ivan Delić, također dojučerašnji igrač Hajduka. Nakon niza posudbi (Vraždin, Istra, Slaven Belupo) na kojima nije uspio doći do izražaja (uvjerljivo najbolji je bio u Istri, no odlaskom na novu posudbu ubrzo se „pogubio“), Bili su mu ovog ljeta odlučili dati slobodne papire. Nedugo potom, Delić je postao član Šibenika. I on se, baš poput Jakoliša, preporodio u novom okruženju. Do sada je prošlo više od četvrtine prvenstva, a Delić je u tom razdoblju zabio tri gola i ostvario dvije asistencije. Još jedan dokaz da Šibenik na neki način postaje oaza (privremena ili dugotrajna) za one koji se nisu odmah uspjeli dokazati u Hajduku. Vratimo se Marinu Jakolišu. U 13 odigranih kola postigao je četiri pogotka, kojima je pridodao i pet asistencija. Sam Marin kaže da se preporodio dolaskom u Šibenik, te da sad napokon može pokazati sve svoje kvalitete. U Hajduku je stalno igrao pod velikim pritiskom, kojeg mu nije bilo nimalo lako izdržati. Upravo zato je od uprave kluba zatražio odlazak na posudbu, pri čemu je inzistirao da ode upravo u Šibenik. Želja mu je ubrzo ostvarena i Jakoliš je vrlo brzo proigrao. Za razliku od razdoblja provedenog u Hajduku, sada igra isključivo na svojoj prirodnoj poziciji. Nije mu puno trebalo da uhvati pravi ritam i počne pokazivati ono zbog čega je ustvari i doveden. Zapravo, jedino što mu je trebalo je kontinuitet nastupa, ovdje ga je dobio. Trener Rosas i kolumbijske gazde jako su zadovoljni Jakoliševim igrama u narančastom dresu, te ga ubrzo planiraju otkupiti od Hajduka. Uprava Bijelih ostavila je Narančastima tu opciju, no uz uvjet da Šibenik do kraja ove polusezone uplati Hajduku 250 000 eura.

Uprava Narančastih najavila da će čim prije krenuti u otkup Jakoliševog ugovora, a kako će se situacija razviti vidjet ćemo u narednih mjesec dva. Bila bi prava šteta da Hajduk izgubi jednog vrlo dobrog napadača, no tu si je kašu sam zakuhao. Iskreno, Hajduk je napravio začuđujuće lakomislen potez. Izgleda da ih Sahitijev slučaj ničemu nije naučio. Naime, kada je Sahiti prošle sezone stigao na posudbu u Šibenik, Hajduk im je također ponudio mogućnost otkupa (tada za 400 000 eura), ali tek po završetku sezone. Iako su Narančasti izrazili želju za otkupom njegovog ugovora, cijena od 400 000 eura na kraju im se činila previsoka. Srećom po Hajduk, Sahiti se vratio na Poljud te je vrlo brzo postao standardni član prve postave Majstora s mora. Upravo mi je nevjerojatno da Hajduk ponovno radi istu grešku. Očito misle, ako se prošli put sve sretno završilo, da će tako biti i ovaj put. Ali nigdje ne piše da će to zaista biti tako. Dapače, Šibenik je zagrizao za Jakoliša i učinit će sve da se ne ponovi slučaj Sahiti. A onda će biti prekasno. I Dinamo također ima igrača na posudbi u Šibeniku (Antonio Marin), ali Narančastima nije ostavio mogućnost otkupa. Tako rade ozbiljni klubovi. Hajduk se u ovom slučaju jako loše postavio, a želi li se vratiti u sam vrh hrvatskog nogometa, ovakve stvari si ne smije dopuštati.

Vatreni u lovu na pobjedu kojom bi se još više približili Kataru

11.10.2021.

Prije tri dana Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je uvjerljivu pobjedu na gostovanju na Cipru (0:3). Dalićevi izabranici odigrali su odličnu utakmicu, koja je mogla završiti i još ponekim pogotkom u mreži domaćina. Hrvatska je u tom dvoboju imala dosta problema s realizacijom izglednih prilika, a želi li večeras srušiti Slovačku takav luksuz si neće moći dopustiti. Slovaci su jedna ozbiljna i dobro posložena reprezentacija, a iako su izgubili praktički sve šanse za plasman na Mundijal, Hrvatska se ne smije opustiti.

Nakon sedam odigranih kola Slovačka se nalazi na četvrtom mjestu sa 9 osvojenih bodova, čak sedam manje od Hrvatske i Rusije. Na trećem mjestu je Slovenija, koja ima 10 bodova, a večeras joj predstoji domaći ogled s Rusijom. Taj susret umnogome će odrediti njihovu sudbinu. Ukoliko pobijede, doći će na samo tri boda zaostataka za Zbornajom, dok u slučaju remija ili poraza gube svaku šansu za plasman u Katar. Hrvatska je u vrlo komfornoj situaciji. Nalazi se na čelu skupine s identičnim brojem bodova, ali boljom gol-razlikom od Rusa. Nakon što večeras odigramo susret sa Slovacima, do kraja ovo ciklusa preostaju nam još gostovanje na Malti i utakmica s Rusijom na Poljudu. Upravo taj susret trebao bi odrediti izravnog putnika na Svjetsko prvenstvo. No dobro, dosta o kalkulacijama, vratimo se današnjoj utakmici. Kao što sam ranije istaknula, Slovaci su dobra reprezentacija i nema mjesta podcjenjivanju. Uostalom, u to koliko su zapravo opasni uvjerili smo se prije mjesec dana u Bratislavi. Hrvatska nije izgledala dobro, Slovačka je djelovala opasnije i konkretnije, ali Ivica Ivušić u svom je debiju bio nesavladiv. Ipak, pred sam kraj susreta, Vatreni su uspjeli probiti domaću obranu i vratiti se u Hrvatsku s tri velika boda. Nadam se da su naši dečki iz te utakmice izvukli pouke i da se više neće ponoviti čuveni hrvatski pristup „lako ćemo“. Budemo li u svom pravom izdanju, vjerujem da pobjeda ne bi trebala doći u pitanje. Što se tiče sastava za večerašnju utakmicu, sam Dalić najavio je dvije promjene u odnosu na gostovanje na Cipru. Naime, Kovačić je u Larnaki dobio treći žuti karton, zbog čega neće konkurirati za večerašnji dvoboj. Na njegovo mjesto tako će uskočiti Mario Pašalić. Druga promjena odnosi se na obranu. U prvu postavu se (nakon odrađene kazne zbog kartona) vraća Domagoj Vida, pa bi na klupu trebao preseliti netko iz tandema Ćaleta-Car/Gvardiol.

Hoće li i izbornik naknadno napraviti još neke preinake, tek ćemo vidjeti. Dilema je svakako kako će izgledati naš vezni red. Jedino sigurno je to da će u njemu zaigrati Modrić i Pašalić. Za pretpostaviti je da ćemo zaigrati s trojicom veznjaka, pa je jedina hoćemo li tu vidjeti Marcela Brozovića ili Nikolu Vlašića. Za očekivati je da će to ipak biti Brozović, dok bi Vlašić ponovno mogao na poziciju desnog krila. Međutim, to nije njegova prirodna pozicija i na njoj se ne snalazi baš najbolje, pa tek treba što će po tom pitanju odlučiti Dalić. Postoje tri solucije. Prva je ta da Vlašić bude treći veznjak a Brozović preseli na klupu. Druga opcija je da Vlašić ponovno zaigra na krilu. Treća varijanta je da Niksi ispadne iz prvih 11, a umjesto njega upadnu Brekalo ili Oršić. Još već problem je pitanje centralnog napadača. Znamo da Andrej Kramarić nije klasična „devetka“ i evidentno je da se na toj poziciji ne snalazi. Kao alternacija se nameće Marko Livaja, međutim ni on nije primarno centarfor, već polušpica (baš kao i Kramarić). Međutim, s obzirom da u rosteru nemamo ni jednu pravu špicu, za očekivati je da će netko od njih dvojice biti u vrhu napada. Sve ostalo je manje-više poznato.

Toliko o sastavu, a sada malo o taktici. Slovaci su vrlo čvrsta i odlično organizirana reprezentacija. Mislim da će se postaviti slično kao i Slovenija protiv Hrvatske u Ljubljani. To znači da će na našu kombinatoriku nastojati odgovoriti pojačanom dozom agresivnosti. Također, za očekivati je da će težiti brzim i učestalim prekršajima kako bi razbili ritam naše igre. Kako tome doskočiti? Jednostavno, protok lopte mora biti izuzetno brz, a svaki igrač smije imati samo jedan dodir (nema „carinjenja“ lopte). Takvim načinom igre onemogućit ćemo ih u naumu da igraju agresivnu obranu. Jer, kada igramo brzo, velika je vjerojatnost da će njihovo nastojanje da nam oduzmu loptu rezultati prekršajem. Nakon nekoliko takvih prekršaja, morat će odustati od takvog načina igre, jer će u protivnom veliki dio njihove momčadi biti kartoniran. Mislim da je to pravi način za suprostaviti se Slovacima.

Sve što mi je preostalo je poželjeti sreću Vatrenima u večerašnjoj utakmici. Znam da neće biti lako, ali vjerujem u ove dečke. Imamo odličnu reprezentaciju prepunu talenata i ne trebamo brinuti za budućnost. Hrvatska je već sada blizu plasmana na SP, a nadam se da će večeras oko 22:30 biti još bliže!

Gorica i Škrljevo slavili, Šibenka poražena na startu Alpe Adria Cupa

02.10.2021.

Sredinom tjedna hrvatski predstavnici odigrali su susrete prvog kola nove sezone Alpe Adria Cupa. Za one koji ne znaju, riječ je o srednjoeuropskom košarkaškom natjecanju u kojem se natječu klubovi iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Slovačke, Austrije i Poljske. Naši klubovi su već godinama redoviti sudionici ovog natjecanja, u kojem nastupaju sa solidnim uspjehom. Tijekom dosadašnjih godina Hrvatsku su u Alpe Adria Cupu predstavljali uglavnom Škrljevo, Osijek i Zabok, no ove sezone situacija je nešto drugačija. I dalje imamo tri predstavnika, no od spomenute trojice „preživjelo“ je samo Škrljevo, dok su preostala dva naša kluba Gorica i Šibenka (za oboje je to bio premijerni nastup u ovom natjecanju).

Za njih oboje ovo je premijerni nastup u ovom natjecanju. Prije nego li se posvetim rezultatima hrvatskih klubova na startu natjecanja, istaknut ću dvije zanimljivosti. Naime, svi naši predstavnici u prvom su kolu bili domaćini. Također, svi su za suparnike imali slovačke klubove! Uistinu zanimljiv splet okolnosti. Gorica u posljednjih nekoliko godina postiže sve bolje rezultate u domaćim okvirima (prošle sezone dogurala je do polufinala play-offa), a prošle sezone imala je i prvi nastup u ABA 2 ligi. Iako su se potajno nadali da bi se mogli uključiti u borbu za doigravanje, na kraju su se morali zadovoljiti skromnim 10. mjestom. No, s obzirom da im je to bilo prvo sudjelovanje u jednom takvom natjecanju, razloga za preveliko nezadovoljstvo nije bilo. Ove godine odustali su od igranja „dvabe“, te su se umjesto toga odlučili okušati u Alpe Adria Cupu. Prvi protivnik bio im je Spissky Rytieri, a Turopoljci su slavili s 93:69. Iako znamo da Slovaci nisu košarkaška nacija, njihovi predstavnici u ovakvim natjecanjima mogu biti itekako konkurentni. Velikogoričani su odlična ekipa, te svojim protivnicima nisu pružili ni najmanju šansu, no da je protiv Spissky Rytiera igrala npr. Šibenka, vjerujem da bi dvoboj bio znatno neizvjesniji. Naime, Šibenčani imaju mladu i neiskusnu momčad, kojoj je ovo prvi izlazak u Europu nakon dugog niza godina, te bi im svaki osvojeni bod bio velika premija. Realno, teško da mogu očekivati prolazak skupine, naročito nakon uvjerljivog poraza u prvom kolu. Narančasti su za protivnika također imali slovački klub, a riječ je o Levicama. Šibenka je već u ranoj fazi utakmice ušla u minus, koji je konstantno rastao. U jednom trenutku Patroiti su vodili s preko 20 razlike, no pred sam kraj Šibenčani su uspjeli ublažiti poraz. Konačni rezultat bio je 64-79. Dakle, sve je jasno. Ukoliko ne dovedu još barem 2-3 kvalitetna pojačanja, Šibenka neće moći ozbiljnije konkurirati u Alpe Adria Cupu. Dan nakon Šibenke i Gorice, na parket su izašli i košarkaši Škrljeva. Suparnik im je bila Priedviza, a krajnji ishod bio je 83-70 za Škrljevo. Zeleni su dominirali tijekom cijele utakmice, te na kraju zasluženo slavili. Za one koje ne znaju, Škrljevo je malo mjesto nedaleko od Rijeke, čiji se košarkaši već godinama natječu u najjačem rangu hrvatske košarke. Ove sezone odlično su posložili momčad, te bi vrlo lako mogli biti „darke horse“ domaćeg prvenstva (a da to nisu neutemeljene tvrdnje pokazali su pobjedom protiv Zadra). Ukoliko i dalje nastave pružati dobre partije, mogli bi dogurati možda i do polufinala play-offa (ne bi se uopće iznenadila da tako zaista i bude).

Drugo kolo Alpe Adria Cupa donosi nove izazove za hrvatske predstavnike. Također, i ovaj put će svi naši klubovi biti u ulozi domaćina. Šibenka će na Baldekinu ugostiti Wels, dok će Gorica dočekati Klosterneuburg. Košarkaši Škrljeva ugostit će Iliriju. Utakmice su na rasporedu 19. i 20. listopada.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.