Ususret osmini finala hrvatskog nogometnog kupa

26.10.2021.

Danas i sutra na rasporedu su dvoboji osmine finala nogometnog kupa (utakmica Oriolika i Rijeke odigrat će se 13.11.). U borbi za Rabuzinovo sunce ostalo je još 16 momčadi. Šesnaestina finala igrala se prije nešto više od mjesec dana. Iako je kup varljivo natjecanje u kojem se često događaju iznenađenja, ovaj put vidjeli smo tek jedno. Riječ je o utakmici Mladost Ždralovi – Inter Zaprešić. Premda je Inter u toj utakmici slovio kao favorit, taj status nije uspio opravdati.
Trećeligaš iz neposredne okolice Bjelovara slavio je 3:1 te se plasirao u sljedeću fazu natjecanja. Mjesec dana kasnije, očekuju nas nova uzbuđenja u hrvatskom nogometnom kupu. Parovi osmine finala su: Belišće-Hajduk, BSK Bijelo Brdo-Dinamo, Šibenik-Slaven Belupo, Oriolik-Rijeka, Gorica-Mladost Ždralovi, Varaždin-Lokomotiva, Rudeš-Osijek i Rudar Labin-Istra 1961. U nastavku teksta detaljno ću prokomentirati svih osam parova.

Belišće-Hajduk – domaćini su već drugu uzastopnu sezonu u samom vrhu 3.HNL Istok, što samo potvrđuje njihove visoke ambicije (ulazak u drugu ligu). Trenutno se nalaze na drugom mjestu sa samo dva boda manje od vodećeg Vukovara (koji također ima drugoligaške ambicije). U prošlom kolu Belišće je s 2:3 slavilo na gostovanju kod Croatije Đakovo, čime su nastavili mrtvu trku s Vukovarom za prvo mjesto. Hajduk se pak nalazi u prilično nepovoljnoj situaciji. Već dva tjedna ne zna za pobjedu u prvenstvu (poraz od Šibenika i remi s Goricom), a ujedno je i isto toliko vremena bez postignutog pogotka. Unatoč činjenici da je u obje spomenute utakmice stvorio pregršt izglednih prilika, nijednu od njih nije realizirao. Hajduk se tako nalazi u golgeterskoj krizi, a idealnu priliku za izlazak iz nje vidi upravo u utakmici protiv Belišća. Jasno je da je Hajduk veliki favorit u ovom dvoboju, no to tek treba potvrditi na travnjaku. Uostalom, ne sjetimo se samo koliko su se Bili mučili u šesnaestini finala u Biogradu (gubili su1:0 te su tek u nastavku došli do preokreta i pobjede). Belišće će pak učiniti sve da na domaćem terenu pokuša kreirati jedno od najvećih iznenađenja cjelokupnog natjecanja.

BSK Bijelo Brdo-Dinamo – klub iz mjesta nedaleko Osijeka već je dvije godine na čelu drugoligaške ljestvice. Prošle sezone bili su jedno najugodnije iznenađenje lige, no nisu pokazali želju za ulaskom u viši rang, pa je novi prvoligaš postao Hrvatski Dragovoljac. I u aktualnoj sezoni BSK je ponovno na vrhu. U prošlom kolu slavili su na gostovanju kod Dubrave (0:2) te su i dalje prvi s 20 bodova na kontu. Druga liga je ove sezone iznimno napeta. Tako npr. sedmoplasirani Orijent ima samo šest bodova manje od BSK-a, dok Inter i Kustošija (koji su na začelju ljestvice imaju tek 12 bodova manje od vodećih Slavonaca! Nesumnjivo, bit će ovo možda i najspektakularnija i najneizvjesnija drugoliagška sezona u povijesti. Dinamo pak prolazi kroz dosta neugodan period. Ni on, baš kao ni Hajduk, već dva kola ne zna za prvenstvenu pobjedu (3-3 na Rujevici i 1-1 protiv Istre na Maksimiru). Uz to, lošem raspoloženju u momčadi doprinio je i europski poraz na gostovanju kod Rapida. Premda su Modri bili favoriti u tom dvoboju, nisu odigrali na svojoj razini te su Bečani došli do zaslužene pobjede. Priliku za popravak dojma Dinamo vidi upravo u ovotjednom kupu susretu. Ne treba ni govoriti da je Dinamo veliki favorit i da bi sve osim njegove pobjede bila prvoklasna senzacija. Domaćini će pak učinit se da im poremete račune. Nadaju se da bi na krilima dobrih ovosezonskih prezentacija i domaćeg terena mogli poremetiti račune europskom Dinamu.

Šibenik-Slaven Belupo – ovo je ujedno i jedini prvoligaški dvoboj u osmini finala kupa. Također, bit će to drugi dvoboj ovih momčadi u svega pet dana. Prvenstvena utakmica koja se u petak odigrala na Šubićevcu završila je remijem. Slaven Belupo ove sezone igra jako loše i trenutno drži pretposljednju poziciju prvenstvene ljestvice. Od posljednjeg Hrvatskog Dragovoljca udaljen je tek jedan bod, dok mu osmoplasirana Istra bježi čak pet bodova. Šibenik je pak u dobrom ritmu. Uz već spomenuti remi protiv Farmaceuta vrijedi istaknuti i slavlje u domaćem ogledu protiv Hajduka. Šibenčani su tako pokazali da će i ove sezone svima biti tvrd orah i da protiv njih nitko ne može unaprijed upisati bodove. Sukladno svemu navedenome, složit ćemo se da je Šibenik favorit u ovom dvoboju. No, nešto se pita i Koprivničane. Momčad Zorana Zekića u ovom susretu traži priliku za prekid negativnog niza.

Oriolik – Rijeka – još jedan slavonski niželigaš traži iznenađenje protiv momčadi iz samog vrha hrvatskog nogometa. Klub iz Oriovca već godinama nastupa u 3.HNL Istok, a trenutno se nalaze na 14. mjestu. U nedjelju ih je čekalo gostovanje u Kutjevu, na kojem su poraženi 3:0. Rijeka je pak prošli tjedan jedina od prvoligaša imala dvostruki HNL program. Naime, njihov prvi ovosezonski dvoboj s Lokomotivom je odgođen (trebao se igrati u kolovozu, ali Rijeka je tražila odgodu zbog europskih obveza), pa je njihov zaostali susret odigran u srijedu. Utakmica se igrala na Rujevici, a Lokomotiva je došla do neočekivane pobjede. Četiri dana kasnije uslijedio je novi ogled istih ekipa, ovaj put u Kranjčevićevoj. Epilog njihovih ovotjednih međusobnih dvoboja – svatko je ostvario po jednu gostujuću pobjedu. Što se tiče kupa, Rijeka je naravno, izraziti favorit u ovom dvoboju. No, Oriolik je prošle sezone igrao u četvrtfinalu, u kojem je tijesno poražen od Istre. U ovom malom slavonskom mjestu sanjaju pobjedu momčad s Kvarnera i drugo uzastopno četvrtfinale. Naravno, snovi su jedno, a realnost nešto sasvim drugo. No, lopta je okrugla i ništa nije nemoguće.

Gorica – Mladost Ždralovi – ovo je jedini susret prvoligaša i niželigaša u kojem je domaćin prvoligaš. Goričani su prošli vikend odnijeli veliki bod iz Splita, što im je dalo dodatan vjetar u leđa. Trenutno se nalaze na 6. mjestu, što ih, s obzirom da žele izboriti Europu, ne zadovoljava. Što se tiče kupa, vrijedi istaknuti da su se u šesnaestini finala namučili više nego li se tome itko nadao. Protivnik im je bio senjski Nehaj, koji je na poluvremenu imao i vodstvo. Ipak, Turopoljci su u nastavku ubacili u brzinu više te na kraju uvjerljivo slavili (3:7). Kao što sam istaknula u uvodu teksta, Mladost je u šesnaestini finala pomalo neočekivano eliminirala Inter. Uz to, trenutno zauzimaju treće mjesto u 3.HNL Sjever, te vode mrtvu trku s Bjelovarom, Poletom, Radnikom i Međimurjem. No, u prošlom su kolu doživjeli domaći poraz od Poleta. Poraz od izravnog konkurenta za naslov definitivno ih je poljuljao i to baš uoči najvažnije utakmice sezone. Iako je Gorica favorit (a uz to je i domaćin), treba biti na oprezu. Mladost je svoju kvalitetu pokazala izbacivanjem Intera, dok se Gorica namučila u Senju. Upravo zato si ne smije dopustiti da olako svati ovaj dvoboj, jer bi ih takav pristup mogao skupo koštati.

Varaždin-Lokomotiva – dvoboj bivšeg i aktualnog prvoligaša. Varaždinci su sve do prošle sezone igrali u najjačem rangu hrvatskog nogometa. No, nisu uspjeli tu i ostati, pa se danas natječu u 2.HNL. Nakon 10 odigranih kola nalaze se na 6. mjestu s 14 osvojenih bodova. Prošli vikend remizirali su na gostovanju kod druge momčadi Osijeka. Lokomotiva trenutno zauzima peto mjesto na ljestvici HNL-a (prošli tjedan su odigrali dva ranije spomenuta ogleda s Rijekom) te je vrlo blizu borbe za europske pozicije. Evidentno da je Lokomotiva u srijedu veliki favorit, ali to tek treba dokazati na terenu. Varaždincima, koji se nadaju ekspresnom povratku u 1.HNL, motiva definitivno neće nedostajati.

Rudeš – Osijek – još jedan dvoboj bivšeg i aktualnog člana prve hrvatske nogometne lige. Domaćini trenutno drže drugu poziciju drugoligaške ljestvice, sa samo dva boda manje od vodećeg BSK-a. Prošlo kolo donijelo im je domaći ogled s Rudešom, kojeg su svladali 3:0. Osječani su pak u Gradskom vrtu dočekali Hrvatski Dragovoljac, te su upisali tijesnu, ali važnu pobjedu. Iako se očekivalo da će za Bijelo-plave to biti lagan zadatak, ispostavilo se da to neće biti tako. Dragovoljac je odlično parirao favoriziranim domaćinima, koji su ih uspjeli slomiti tek u završnici utakmice. Što se tiče kupa, Osijek je favorit. No, Rudeš ove sezone ima vrlo visoke ciljeve, a utakmica protiv Osijeka vide kao priliku za dokazivanje.

Rudar Labin – Istra 1961 – domaćin je višegodišnji član 3.HNL Zapad, u kojoj trenutno zauzima 6. mjesto. U prošlom kolu trebali su igrati s Uljanikom, međutim taj dvoboj je odgođen. Istra je u 13. kolu HNL-a osvojila veliki bod na gostovanju u Maksimiru. To joj je ujedno i ogroman vjetar u leđa za nastavak sezone, a predstoji joj gostovanje u Labinu. Također, Istra je prošle sezone igrala u finalu ovog natjecanja te će to pokušati ponoviti. Jasno je da je Istra favorit u ovom susretu, no ne smiju ga shvatiti olako. Prošle sezone zamalo su se opekli kod Oriolika, koji je uz malo sreće mogao do iznenađenja. Žele li doći do četvrtfinala bez prevelikog stresa, Zeleno-žuti se ne smiju opustiti.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.