Sportska-Ćakulona

ponedjeljak, 30.08.2021.

Zašto veliki dio klubova iz regije ispada od nogometnih "liliputanaca" već na startu europskih kvalifikacija?

Završene su kvalifikacije za europska klupska nogometna natjecanja. Za razliku od prethodnih godina, ovog ljeta imamo i jedan novitet. Naime, uz već standardne Ligu prvaka i Europsku ligu, od ove sezone krenula je i Konferencijska liga. Riječ je o trećem po snazi klupskom natjecanju, u kojem nastupaju uglavnom momčadi čije se nacionalne lige nalaze ispod 15. mjesta na UEFA-inoj ljestvici. Naravno, uz njih je tu i dio šestoplasiranih i sedmoplasiranih klubova iz „lige pet“, kao i iz ostalih top 15 liga. U pretkolima Konferencijske lige tako su se našli svi klubovi s prostora bivše Jugoslavije, no nažalost, većina ih je ispala već u ranoj fazi natjecanja.

Da stvar bude gora, dobar dio njih eliminiran je od strane ekipa iz najlošijih kontinentalnih liga, u kojima je nogomet još uvijek na amaterskoj razini. Upravo to je ono što najviše boli. Jer, jedno je kad ispadnete od npr. Šahtara ili pak Athletic Bilbao-a, a sasvim drugo kad Vas izbace Tobol ili Milsami. Pa krenimo redom. U kvalifikacijama KL nastupila su ukupno 22 kluba, među kojima 3 hrvatska (Hajduk, Osijek i Rijeka), 4 bosanskohercegovačka (Borac, Velež, Sarajevo i Široki Brijeg), 3 srpska (Partizan, Čukarički i Vojvodina), 4 crnogorska (Dečić, Budućnost, Sutjeska i Podgorica), 3 slovenska (Domžale, Maribor, Olimpija), četiri makedonska (Skhupi, Sileks, Skhendija i Struga) i tri kosovska (Drita i Prishtina i Llapi). Njih sedam eliminirano je već na prvoj prepreci i to uglavnom od ekipa koje su igrački znatno lošijih od njih (moldavski Milsami i Petrocub, latvijski Liepajas, itd.). Iako danas svi igraju nogomet, ispadanja od moldavskih i latvijskih predstavnika još uvijek su teško shvatljiva. Istina, Moldavija ima relativno jaki Sheriff, koji je čest sudionik završne faze kvalifikacija Lige prvaka, a ima i četiri plasmana u skupinu EL. No, nitko od ostalih moldavskih klubova nikada nije napravio nikakav europski iskorak, pa su eliminacije Sarajeva i Podgorice baš neugodna iznenađenja. Još jedna sramota je i ispadanje sjevernomakedonske Struge od latvijskog Liepajasa. Latvija nema ni jaku ligu, ni jaku reprezentaciju, pa je ovo uistinu teško razumjeti. Istina, ni makedonska liga ne odiše nekom snagom, no nitko me neće uvjeriti da nije jača od latvijske. Pa pobogu, Vardar je prije nekoliko godina igrao skupinu Europske lige!

Oni koji su prošli u drugo pretkolo, kao i oni koji su se tek tada uključili u natjecanje, ponovno su imali velikih problema, a znatan dio nije uspio „preživjeti“ (8). Nažalost, u skupinu onih koji su zaustavljeni ovoj fazi natjecanja nalazi se i Hajduk, za kojeg je koban bio kazahstanski Tobol. To je nesumnjivo jedan od najbolnijih europskih posrtaja u povijesti kluba, tim više što su Bili prvu utakmicu dobili 2:0. No, u uzvratu je uslijedio raspad sistema, te je Hajduk razbijen u Kostanayu (4:1 za Tobol). Nakon ispadanja od Gzire 2019., ovo je najveća sramota u povijesti Hajduka. Ispadanju sjevernomakedonskih predstavnika od latvijskih priključila se i Skhendija, koju je izbacila Riga. Crnogorska Budućnost poražena je od velškog Torshavna, a definitivno najveća senzacija je eliminacija banjalučkog Borca. Naime, prvake BIH (koji su u KL došli nakon ispadanja iz Lige prvaka) zaustavio je sjevernoirski Lienfield! Da malo bolje dočaram koliko je to iznenađenje, reći ću da je Borac u 1. pretkolu LP umalo izbacio rumunjski Cluj, koji je daleko jači od Lienfielda. Kako je moguće da jedna momčad pruži dva potpuno suprotna izdanja u samo dva tjedna, mislim da to ni oni sami još ne znaju. No, nisu svi klubovi s ovih prostora zaustavljeni od poluamatera. Nogometaši Maribora poraženi su od švedskog Hammarby-ija, dok je za Dritu koban bio Feynoord. Tu se nikome od njih nema apsolutno ništa za zamjeriti (naročito Driti). Skandinavske lige već godinama se sve više i više uzdižu, te su njihovi klubovi česti sudionici skupina EL. Feynoord je priča za sebe, klub iz izuzetno jake lige koji uz to ima i bogato europsko iskustvo. Kosovski klub napravio je veliku stvar što je upisao remi i minimalni poraz. Pristojan poraz ostvarila je i Sutjeska protiv Maccabi Tel Aviva, kao i Skhupi protiv portugalske Santa Clare. Sve su to ozbiljni klubovi i lige, preko kojih nikome nije lako prijeći. Što se tiče klubova koji su izborili treće pretkolo, to su: Osijek, Rijeka, Čukarički, Vojvodina, Partizan, Olimpija, Velež i Prishtina.

Svoj europski put u 3. pretkolu završilo je još 8 „ex-yu“ klubova, među kojima je i naš Osijek. Momčad Nenada Bjelica u dva je susreta eliminirana od CSKA Sofije, što je također veliko razočaranje. Da, bugarska liga nije loša poput malteške ili gibraltarske, ali je svakako lošija od hrvatske. Njihov najjači klub je Ludogorets, koji je redoviti sudionik LP ili EL. No, ostatak lige nije na tom nivou, pa je Osijek, iako nenositelj, slovio kao blagi favorit u ovom dvoboju. No, CSKA se pokazao kao pretežak zalogaj za Slavonce, čije su se europske ambicije naglo urušile kao kula od karata. Na trećoj prepreci zapela je i kosovska Prishtina, koja je pružila sjajan otpor Bodo/Glimtu, međutim na koncu je ipak eliminirana. Ova faza natjecanja bila je ujedno i posljednja i za Vojvodinu (ispala od LASK-a), Čukarički (ispao od Hammarby-ija, koji je tako nakon Maribora, izbacio još jedan klub s ovih prostora), Domžale (ispao od Rosenborga) i Olimpiju (ispala od Santa Clare). No, njihovi protivnici bili su mahom ozbiljne momčadi, protiv kojih nije sramota izgubiti. Dakle, možemo reći da je u 3. pretkolu jedino Osijek ispao od slabijeg od sebe, no barem nije riječ o totalnim amaterima. Bugarski predstavnik pokazao se kao čvrsta ekipa, koja se bez većih poteškoća obračunala s indisponiranim Osijekom. No, nisu svi klubovi zemalja bivše Jugoslavije eliminirani stepenicu prije play-offa. Naime, Rijeka i Partizan izborili su plasman u posljednje, četvrto pretkolo, te su blizu ulaska u skupine! Prošli tjedan odigrani su uzvratni susreti play-offa. Rijeka je u dvije utakmice eliminirana od PAOK-a, dok je Partizan bio bolji od portugalske Sante Clare. Tako su od svih regionalnih klubova jedino Partizan i Mura (ispala u play-offu EL) izborili nastup u skupini Konferencijske lige.

Osim Konferencijske lige, klubovi iz regije natjecali su se i u kvalifikacijama Lige prvaka i Europske lige. U kvalifikacije za Ligu prvaka startalo je 7 „ex-yu“ klubova: Dinamo, Budućnost, Prishtina, Crvena Zvezda, Skhendija, Mura i Borac. U prvom pretkolu nastupilo ih je ukupno 6, (Crvena Zvezda se uključila tek u drugom), a dalje su prošli samo Dinamo i Mura. Dinamo je teže od očekivanog prošao islandski Valur, no na koncu je ipak uspio i to je najvažnije. Mura je pak igrala sa prvakom Sjeverne Makedonije (Skhendijom), pa je bilo evidentno da jedna momčad iz regije ide dalje. Već ranije sam spomenula da je Borac pao nakon velike borbe s Clujem, dok je za Budućnost koban bio HJK Helsinki. Nogometaši Prishtine nisu imali gotovo nikakve šanse protiv favoriziranog Ferencvaroša. Do trećeg pretkola stigli su Dinamo i Zvezda, dok je Mura poražena od Ludogoretsa. Uoči trećeg pretkola, održan je ždrijeb play-offa. Kuglice su odlučile da će se, u slučaju da oboje uspješno odrade svoje zadatke u trećem pretkolu, u play-offu sučeliti Dinamo i Zvezda! Regijom je odmah zavladalo neviđeno ludilo, više se pisalo o toj potencijalnoj utakmici, nego o njihovim suparnicima na pretposljednjoj stepenici prije Lige prvaka. Nažalost, na kraju do tog dvoboja nije ni došlo. Dinamo je izbacio Legiju, no Zvezda je eliminirana od Sheriffa, pa smo tako svjedočili dvoboju Dinama i Sheriffa. Iako je bio veliki favorit, Dinamo nije uspio preskočiti Sheriff i ući u LP Ipak, za utjehu mu ostaje nastup u skupini Europske lige. Zvezda je pak, nakon ispadanja iz LP, igrala play-off EL, u kojem je izbacila rumunjski Cluj, čime se pridružila Dinamu u skupinama EL. Nakon ispadanja iz LP, Mura je dobila priliku izboriti plasman u skupinu EL. U trećem pretkolu slovenski je klub bio bolji od Žalgirisa, no potom su eliminirani od Šturma. Međutim, poraz u play-offu EL ujedno znači i zagarantiranu skupinu KL, te tako i oni imaju osiguranu europsku jesen.

Mislim da je krajnje vrijeme da klubovi iz regije prestanu podcjenjivati malteške i velške „ribare“, te kazahstanske „tobolčare“. Jer, ponovit ću još jednom, danas svi igraju nogomet. Premda je u najlošijim kontinentalnim ligama i dalje na amaterskoj razini i oni polako napreduju. Istina, i HNL je, baš kao i srpska i slovenska liga, zadnjih godina znatno napredovao, no napreduju i drugi. Bugarska i Moldavija već godinama imaju svoje predstavnike u skupinama europskih natjecanja ( Ludogorets i Sheriff), koji u istim postižu sve bolje rezultate. Ista stvar je i kod Skandinavaca, koji su također redoviti sudionici grupne faze Europske lige. K tome, veliki iskorak bilježe i lige s kojima se nogometni fanovi s ovih prostora često rugaju. Kazahstanska liga do prije deset-ak godina bila je ispod prosječna, no u posljednje vrijeme njihovi klubovi postižu sve značajnije europske rezultate. Astana je u posljednjih nekoliko godina bila gotovo redoviti sudionik skupine EL ili LP, što je početkom ovog stoljeća bilo nezamislivo. Ove sezone nisu uspjeli izboriti europsku skupinu, no zato je jedan drugi kazahstanski klub. Riječ je o Kairatu, koji je izborio grupnu fazu Konferencijske lige. K tome, isti uspjeh postigli su i estonska Flora, te gibraltarski Lincon, koji je definitivno najveća senzacija ovoljetnih kvalifikacija. Pitate se kako je to moguće? Jednostavno, sve netom navedene države silno ulažu u sport i to iz godine u godinu sve više dolazi do izražaja. Za razliku od njih, većina balkanskih klubova tapka u mjestu, oslanjajući se isključivo na sirovi talent. A tako jednostavno ne ide. Jednostavno, da bi se napravio iskorak, financijska ulaganja su nužnost. I u igrački kadar, ali prije svega u infrastrukturu. Malo jači pljusak potpuno natopi travnjak, a o tribinama da i ne govorim. Svako nevrijeme rastjera i ono malo navijača što se skupi na stadionima. Dok god je tako, posjećenost nogometnih utakmica na Balkanu i dalje će ostati na niskim granama (uz nekoliko iznimki). Također, neophodna su ulaganja i u omladinski pogon. Nogometno tržište došlo je to toga da svi veliki talenti kao vrlo mladi odlaze u najjače europske klubove. No, kad se to dogodi, klub iz kojega je otišao najčešće nema spremnu adekvatnu zamjenu, već poseže za manje poznatim relativno jeftinim stranim pojačanjima. A to nije put kojim klubovi iz regije trebaju ići. Strani nogometaši nikad neće gristi poput domaćih momaka, kojima je san odjenuti dres kluba u kojem je ponikao. Stranci uglavnom dolaze odigrati sezonu-dvije, uzeti novac i otići. Njima je to samo jedna usputna stanica, dok je lokalnim dečkima to ostvarenje snova. Jednostavno, ovo je jedini ispravni put za sve balkanske klubove. Što prije to shvate, prije će i postizati bolje europske rezultate.

30.08.2021. u 15:29 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 23.08.2021.

Hrvatske odbojkašice melju sve pred sobom!

Prije pet dana počelo je Europsko prvenstvo za odbojkašice, a održava se u Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Rumunjskoj. Na kontinentalnoj smotri natječu se 24 reprezentacije podijeljene u četiri skupine, koje se igraju u Zadru, Beogradu, Plovdivu i Cluj-Napoci. Hrvatska reprezentacija nalazi se u skupini C (Zadar), a protivnice su joj Slovačka, Švicarska, Italija, Bjelorusija i Mađarska. Naše odbojkašice do sada su odigrale tri utakmice, te ostvarile isto toliko pobjeda.

Prvu utakmicu Eura Hrvatska je igrala protiv slabašne Švicarske, koja na papiru nije imala gotovo nikakve šanse. Status favorita Hrvatska je rutinski potvrdila, čime je došla do važnih bodova na samom startu natjecanja. Dva dana kasnije, čekao nas je dvoboj protiv Bjeloruskinja. Kako je riječ o znatno ozbiljnijem protivniku nego li je to bila Švicarska, iz našeg su tabora uoči utakmice pozivali na oprez. Rečeno, učinjeno. Naše cure utakmicu su shvatile maksimalno ozbiljno, te su bez većih problema stigle do nove uvjerljive pobjede. Otvaranje jednog velikog turnira s dvije vezane pobjede, to je nešto što hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija već jako dugo nije napravila. Već sutradan, pred našim je curama bio susret protiv Slovačke. Hrvatska je loše otvorila utakmicu, pa su Slovakinje sredinom prvog seta imale prednost od 7 poena razlike. Premda se činilo da se Hrvatska neće uspjeti vratiti iz ponora, te da će prvi set otići na stranu Slovakinja, dogodilo se čudo. Naime, naše odbojkašice ubacile su u brzinu više, te su u potpunosti preokrenule rezultat. To nam je dalo krila za nastavak, pa smo do kraja utakmice gledali Hrvatsku na "turbo" pogon! Treba istaknuti da je ključni trenutak hrvatskog uspona u ovoj utakmici bilo uvođenje Lucije Mlinar. Ona je svojim ulaskom podigla igru cijele ekipe, te je jedna od najzaslužnijih za ovu veliku pobjedu. Naravno, tu je i neprikosnovena Samanta Fabris, naša kapetanica i najbolja igračica. Kakav udarac ima ta cura, uistinu nevjerojatno! Već godinama je lider naše reprezentacije, a to dokazuje i na ovom prvenstvu.

Hrvatskoj sada slijede dvije teže utakmice (protiv Mađarske i Italije), nakon kojih će puno toga biti jasnije. Naime, naš cilj je osigurati drugo mjesto u skupini, a zato nam je potrebna pobjeda protiv Mađarske. Susjedski derbi igra se sutra u 17:00. Natjecanje po skupinama Hrvatska će zaključiti utakmicom protiv Italije, koja je prvi favorit grupe C. To će biti pravi ispit zrelosti za naše djevojke, kao i odgovor na pitanje koliko su naše realne mogućnosti na ovom prvenstvu. Za sada je sve bilo savršeno, no tek sada slijedi ono pravo. U danima koji su pred nama vidjet ćemo može li Hrvatska napokon doći do jednog velikog rezultata.

23.08.2021. u 16:27 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2021 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Rujan 2023 (1)
Studeni 2022 (1)
Veljača 2022 (1)
Prosinac 2021 (4)
Listopad 2021 (5)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (2)
Srpanj 2021 (4)
Lipanj 2021 (9)
Svibanj 2021 (6)
Travanj 2021 (5)
Ožujak 2021 (5)
Veljača 2021 (5)
Siječanj 2021 (7)
Prosinac 2020 (3)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (3)
Rujan 2020 (6)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (12)
Lipanj 2020 (16)
Svibanj 2020 (15)
Travanj 2020 (5)
Ožujak 2020 (3)
Veljača 2020 (7)
Siječanj 2020 (13)
Prosinac 2019 (7)
Studeni 2019 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi