Sportska-Ćakulona

četvrtak, 24.11.2022.

Bezidejnim Vatrenima tek bod na otvaranju Mundijala

Hrvatska nogometna reprezentacija jučer je imala svoj premijerni nastup na SP-u u Kataru. Vatreni su u 1. kolu odmjerili snage s Marokom. Bio je to susret u kojem nijedna reprezentacija nije htjela preuzeti rizik, što se i vidi po končanom rezultatu (0:0).

Aktualni svjetski viceprvaci nalaze se u skupini s Marokom, Kanadom i Belgijom, a u 1. kolu čekala nas je ponajbolja sjevernoafrička reprezentacija. Marokanci su tradicionalno tvrda i neugodna reprezentacija, protiv koje nikome nije lako igrati. Prije četiri godine ždrijeb ih je stavio u skupinu „smrti“ zajedno s Portugalom, Španjolskom i Iranom, a premda su osvojili svega 1 bod, cjelokupni dojam bio je puno bolji od ostvarenog rezultat. Jedini bod osvojili su protiv Španjolske, a najviše mogu žaliti za susretom protiv Portugala, kojeg su u potpunosti nadigrali, no na kraju ih je jedna greška preskupo koštala. Na krilima dobrog nastupa u Rusiji, Maroko je pun samopouzdanja krenuo u Katar, a u prvoj utakmici čekala ih je naša Hrvatska.

Vatreni su dva mjeseca prije SP-a izborili plasman na završni turnir Lige nacija, te su ovaj pustinjski Mundijal dočekali u odličnom raspoloženju. Premda skupina s Marokom, Kanadom i Belgijom nije nimalo jednostavna, Hrvatska ima dovoljno kvalitete da uspješno izbori osminu finala. Dapače, to je ono što svi mi od nje i očekujemo. Međutim, sam start natjecanja nije bio nimalo obećavajući.
Hrvatska je u jučerašnji susret ušla kao favorit, ali to se nije vidjelo na terenu. Već od samog početka bilo je jasno da naša reprezentacija ne uspijeva na pravi način odgovoriti marokanskom presingu, te je muku mučila s iznošenjem lopte na protivničku polovicu. Taj problem provlačio se kroz čitav susret, te smo se za svaku stvorenu priliku morali dobro namučiti. Rijetke izgledne prilike nismo uspjeli realizirati. Najbliže pogotku bili smo pred sam kraj prvog poluvremena, kada su se u dobrim situacijama našli Nikola Vlašić i Luka Modrić, ali njihovi udarci nisu pronašli željeni cilj. Hrvatska je u drugom dijelu malo pojačala ritam te je strpljivo kružila oko protivničkog šesnaesterca, ali protok lopte bio je prespor i Marokanci su uspješno odolijevali našim napadima. Također, sjevernoafrička reprezentacija imala je dvije odlične prilike za dolazak do pogotka, ali Dominik Livaković istaknuo se odličnim obranama. Dalić je u drugoj polovici nastavka uvođenjem Majera, Livaje i Oršića (ranije je ušao Mario Pašalić) pokušao poboljšati igru prema naprijed, ali ovog puta ništa nije pomoglo. Na kraju je svakom pripao po bod, a puno više razloga za zadovoljstvo imaju Marokanci.

Vatreni jučer jednostavno nisu bili na visini zadatka i to ih je koštalo dva jako bitna boda. Razloga za ovakvo izdanje Hrvatske je više, a jedan od njih je činjenica da su Vatreni precijenili Maroko. Kroz povijest nam se toliko puta događalo da podcijenimo svoje protivnike (tipični balkanski mentalni sklop „lako ćemo“), a ovoga puta dogodilo se upravo suprotno. Hrvatska kao da je bila pod dojmom priča o vrlo dobrom i izrazito neugodnom Maroku, zbog čega je tijekom svih 90 minuta igrala bez imalo rizika, više kao da igra šahovsku partiju. Drugi razlog zbog kojeg je Hrvatska izgledala ovako bezidejno mogao biti posljedica „ludog“ utorka. Naime, dvije arapske reprezentacije priredile su velika iznenađenja uspjevši ostati neporaženi protiv Danske i Argentine i tako pokazali da se i na Bliskom istoku i zemljama Magreba igra dobar nogomet i da protiv njih nitko ne može unaprijed upisati bodove. Posebno je odjeknula pobjeda Saudijaca nad velikom Argentinom, što je jedna od najvećih senzacija u povijesti svjetskih prvenstava. Dva sata nakon završetka te utakmice na teren su izašli Danska i Tunis. Ta utakmica završila je remijem bez golova, što je ujedno bilo drugo veliko iznenađenje dana. Vjerujemo da je sve to u neku reku utjecalo na psihički pristup Vatrenih utakmici protiv Maroka, te podsvjesno nisu htjeli preuzeti veći rizik nego li je to potrebno, kako im se na kraju ne bi obilo o glavu. Naravno, to nije opravdanje za ovakvo blijedo izdanje na startu turnira, ali je jedan od mogućih faktora koji je utjecao na pristup naših ovoj utakmici. Što se tiče izbornika Dalića, dojam je da je neke taktičke stvari mogao drukčije posložiti, kao i to da je osvježenja u veznom redu trebao tražiti puno ranije nego li je to učinio. Vidjelo se da fali kreacije u našoj igri, te se možda moglo čak i posegnuti za mladim Lukom Sučićem, koji bi svojom agilnošću dao dinamiku našoj igri.

Što se tiče nastupa hrvatskih igrača, ugodno iznenađenje definitivno je Dejan Lovren, koji je svojom čvrstinom i iskustvom u nekoliko navrata spašavao Hrvatsku od opasnih situacija. Treba pohvaliti i Dominika Livakovića. Tijekom cijelog susreta bio je na visini zadataka, a rijetke marokanske prilike uspješno je zaustavio. O važnosti Luke Modrića za hrvatsku reprezentaciju ne treba trošiti riječi, a iako danas nije bio na nivou kakvom nas je navikao, svejedno je bio najbolji u našim redovima, a ujedno je i ponio titulu igrača utakmice. Puno igrača ostalo nam je dužno, a najviše Borna Sosa i Ivan Perišić. Znamo da su obojica odlični igrači i da mogu puno bolje od ovoga, te se nadamo da ćemo ih u narednim utakmicama u gledati u njihovim najboljim izdanjima.
Hrvatska u 2. kolu igra protiv Kanade, a susret je na rasporedu 28.11. u 17:00. Kanadi je ovo debi na svjetskim prvenstvima te će zasigurno biti posebno motivirana. Također, nastup u Kataru ujedno je i svojevrsna „generalna proba“ za ono što ih čeka za četiri godine, kada će zajedno sa SAD-om i Meksikom ugostiti 48 najboljih svjetskih reprezentacija (od sljedećeg SP-a mijenja se format natjecanja, pa će se umjesto dosadašnjih 32 natjecati ukupno 48 reprezentacija). Najveća kanadska zvijezda je nogometaš Bayerna Alphonso Davies, brzonogi krilni igrač koji je prije dvije godine bio osvojio treće mjesto u izboru Golden Boy (nagrada koju talijanski Tuttosport svake godine dodjeljuje najboljem mladom igraču svijeta). Nikoga se ne smije podcijeniti, pa tako ni Kanadu, no također ne treba bježati od činjenice da je Hrvatska favorit u tom susretu. Ukoliko naši dečki to shvate i u dvoboj uđu s pravim stavom, bodovi ne bi trebali izostati.

Sretno Vatreni!

24.11.2022. u 16:28 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2022 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Rujan 2023 (1)
Studeni 2022 (1)
Veljača 2022 (1)
Prosinac 2021 (4)
Listopad 2021 (5)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (2)
Srpanj 2021 (4)
Lipanj 2021 (9)
Svibanj 2021 (6)
Travanj 2021 (5)
Ožujak 2021 (5)
Veljača 2021 (5)
Siječanj 2021 (7)
Prosinac 2020 (3)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (3)
Rujan 2020 (6)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (12)
Lipanj 2020 (16)
Svibanj 2020 (15)
Travanj 2020 (5)
Ožujak 2020 (3)
Veljača 2020 (7)
Siječanj 2020 (13)
Prosinac 2019 (7)
Studeni 2019 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi