Sportska-Ćakulona

subota, 05.02.2022.

Alpsko skijanje – tko su favoriti u Pekingu?

Jučer su i službeno otvorene Zimske Olimpijske igre u kineskoj prijestolnici. Samim time, Peking je ujedno postao prvi grad koji je ugostio i Ljetne i Zimske igre. Svi se još uvijek vrlo dobro sjećamo spektakularne ceremonije otvaranja 2008., a ništa lošije nije bilo ni ovaj put. Sama natjecanja počela su još u srijedu (curling i hokej), no većina toga startala je tek danas. Prvog dana natjecanja imali smo i jednu našu predstavnicu. Riječ je o 23-godišnjoj Valentini Aščič koja se natječe u brzom klizanju. To je ujedno bio prvi povijesni nastupa za Hrvatsku u ovom sportu na Olimpijskim igrama. Naša predstavnica zauzela je 27. mjesto što joj nije bilo dovoljno za prolazak dalje.

Vjerujem da većina Vas s nestrpljenjem čeka početak alpskog skijanja, jednog od najpopularnijih zimskih sportova. Ovaj tekst posvećen je upravo njemu. U nastavku ću detaljno proanalizirati favorite za odličja u pojedinim disciplinama.

Prvi na redu je muški spust. Čiji je početak zakazan za sutra u 4:00. Među glavnim kandidatima za odličje nalaze se Dominik Paris, Beat Feuz, Aleksander Aamodt Kilde i Mathias Mayer. Riječ je o momcima koji već duže vrijeme dominiraju u brzim disciplinama, a u istom ritmu nastavili su i ove sezone. Što se tiče njihove trenutne forme, u najboljoj poziciji je Beat Feuz. Ovaj 34- godišnji Švicarac slavio je na dva ovosezonska spusta, u Kutzbuhelu i Wengenu. Time je jasno istaknuo kandidaturu za olimpijsko zlato, što mu je ujedno najveći cilj. Igre u Pekingu vjerojatno će biti posljednje na kojima će nastupiti, pa mu motiva ne nedostaje. Tu je i odlični Kriechchmayr, koji bi također mogao na kraju završiti na postolju (i u spustu i u superveleslalomu). Sličan poredak favorita imamo i u superveleslalomu, u kojem treba nadodati Pinturaulta i Odermatta. Što se tiče žena, prva favoritkinja brzih disciplina je Talijanka Sofia Goggia. Dapače, u Pekingu će imati priliku obraniti zlato u spustu osvojeno prije 4 godine u Pyeongchangu. To joj je ujedno i jedina olimpijska medalja, no malo je vjerojatno da će na tome i ostati. Najveća konkurentica u superveleslalomu mogla bi joj biti sunarodnjakinja Federica Brignone. Iskusna 31-godišnjakinja u svojoj bogatoj karijeri već ima jedno olimpijsko odličje (bronca u veleslalomu iz 2018.), a tome želi pridodati i još pokoju medalju iz Pekinga. Najveće šanse ima u Super G-iju i veleslalomu.

Što se tiče alpske kombinacije, tu je zaista teško davati bilo kakve prognoze. Naime, ova disciplina više nije dio svjetskog kupa, pa nemamo uvid u to tko bi uopće mogao do medalje. Gledano po zadnjim rezultatima, za pretpostaviti je da bi u samom vrhu mogli završiti Marco, Shwarz, Alexis Pintaurlaut i Marco Odermatt. Zadnja dvojica već nekoliko godina drže primat u veleslalomu, a to se polako proširuje i na brze discipline (pogotovo superveleslalom). Kombinacija, koja je miks brzih i tehničkih disciplina, za spomenutu dvojicu je idealan spoj. Vrijedi spomenuti i Loica Meillarda, bronačnog s posljednjeg SP-a. Riječ o skijašu koji se dobro snalazi i u brzim i u tehničkim disciplinama te bi ga vrlo lako mogli vidjeti na postolju. Kod skijašica je također nezahvalno davati neke ozbiljnije prognoze, no istakla bih Mikaelu Shiffrin, Petru Vlhovu i Michelle Gisn, osvajačice medalje s prošlogodišnjeg SP-a. Tu je još i Talijanka Federica Brignone koja je vrlo dobra u svim disciplinama, a u kombinaciji čak ima i juniorsko zlato. Ne treba otpisivati ni Laru Gut Behrami, čudesnu Švicarsku koja je na prošlogodišnjoj svjetskoj smotri osvojila čak 3 medalje ( broncu u spustu te zlata u Super G-iju i veleslalomu)!

A sada malo o tehničkim disciplinama. Najveći favoriti muškog veleslaloma su Marco Odermatt i Alexis Pintaurlaut, a u krug kandidata za medalje ulaze i Luca de Aliprandini, Mathew Faivre i naš Filip Zubčić. Kod žena je glavna favoritkinja Sara Hector, koja cijelu sezonu suvereno vlada ovom disciplinom. Najveće suparnice bit će joj Tessa Worley, Petra Vlhova i Alice Robinson, a iz drugog plana prijete i Camile Rast, Marta Basino i Meta Hrovat. Nemojmo zaboraviti ni Ester Ledecku, sjajnu Čehinju koja je u Pyeongchangu ispisala povijest osvojivši dva zlata u dva potpuno različita sporta (skijanje i snowboard)! Do jednog je došla upravo u veleslalomu, a iako je daleko od tadašnje forme, ne treba je unaprijed otpisati. Zanimljivo će biti i u slalomu. Kod muškaraca će se voditi velika bitka između Pinturaulta, Foss-Solevaga, Fellera, Shwarza, Zenhaeuserna i Kristoffersena. Svi spomenuti su sjajni slalomaši te bilo tko od njih može otići do kraja, a o raspodjeli medalja bi mogle odlučivati stotinke sekunde. Svojevrsni „dark“ horse mogao bi biti Alex Vinatzer, veliki talijanski talent pred kojim je fantastična budućnost. Napeto je i kod žena. Glavna favoritkinja je čudesna Petra Vlhova, koje ove sezone niže pobjedu za pobjedom. Najveća suparnica bit će joj Mikaela Shifrin, trenutno vodeća u ukupnom poretku za veliki kristalni globus. U borbi za odličja mogla bi se naći i Wendy Holdener, a tu su i dvije austrijske uzdanice (Truppe i Liensberger).

Što se tiče nastupa naših skijaša, već sam istaknula da najviše očekujemo od Filipa Zubčića, koji je jedan od kandidata za medalju u veleslalomu. Premda je ove sezone lošiji nego lani, i dalje je među najboljima. Nadam se da će na ovim igrama ponovno biti u svom najboljem izdanju i pokazati da mu je mjesto u samom vrhu ove discipline. Svoje uzdanice imamo i u slalomu. U ženskom je to Leona Popović, koja ove sezone skija sjajno te redovito ulazi u top 20. Također, ima i dva top 10 plasmana, što budi nadu u novi dobar rezultat. Na ovim igrama debitirat će 17-godišnja Zrinka Ljutić, najveća nada hrvatskog skijanja. Vjerujem da će za nju to biti veliko iskustvo, a prave stvari moći ćemo očekivati tek za nekoliko godina. Na igrama će nastupiti i Andrea Komšić, no za nju bi plasman u drugu vožnju bio veliki uspjeh. Kod muškaraca imamo čak tri aduta: Zubčić, Vidović i Kolega. Sva trojica imaju dobre šanse za plasman među 30 najboljih, a ponovno najviše očekujemo od Zubčića. Već drugu godinu u nizu je među 15 najboljih slalomaša svijeta, a u Pekingu želi napraviti i korak više. Odličan slalomaš je i Matej Vidović, koji se ustalio među 30 najboljih. Iako se ove sezone muči spojiti dvije dobre vožnje, nadamo se da će se to promijeniti upravo na ovim Olimpijskim igrama. Znam da on može puno bolje i vjerujem da će to i pokazati. Samuel Kolega ove je sezone ostvario dva ulaska u drugu vožnju, zauzevši 22. mjesto (oba puta). Mlađi brat poznatijeg Eliasa polako dolazi na veliku scenu, a nastup na najvećoj sportskoj smotri nova je velika prilika. Voljela bih da ponovi (i još malo poboljša) svoj rezultat karijere te tako pokaže da se i na njega itekako može računati u budućnosti.

05.02.2022. u 21:32 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2022 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Rujan 2023 (1)
Studeni 2022 (1)
Veljača 2022 (1)
Prosinac 2021 (4)
Listopad 2021 (5)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (2)
Srpanj 2021 (4)
Lipanj 2021 (9)
Svibanj 2021 (6)
Travanj 2021 (5)
Ožujak 2021 (5)
Veljača 2021 (5)
Siječanj 2021 (7)
Prosinac 2020 (3)
Studeni 2020 (4)
Listopad 2020 (3)
Rujan 2020 (6)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (12)
Lipanj 2020 (16)
Svibanj 2020 (15)
Travanj 2020 (5)
Ožujak 2020 (3)
Veljača 2020 (7)
Siječanj 2020 (13)
Prosinac 2019 (7)
Studeni 2019 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi