Gorica i Škrljevo slavili, Šibenka poražena na startu Alpe Adria Cupa

02.10.2021.

Sredinom tjedna hrvatski predstavnici odigrali su susrete prvog kola nove sezone Alpe Adria Cupa. Za one koji ne znaju, riječ je o srednjoeuropskom košarkaškom natjecanju u kojem se natječu klubovi iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Slovačke, Austrije i Poljske. Naši klubovi su već godinama redoviti sudionici ovog natjecanja, u kojem nastupaju sa solidnim uspjehom. Tijekom dosadašnjih godina Hrvatsku su u Alpe Adria Cupu predstavljali uglavnom Škrljevo, Osijek i Zabok, no ove sezone situacija je nešto drugačija. I dalje imamo tri predstavnika, no od spomenute trojice „preživjelo“ je samo Škrljevo, dok su preostala dva naša kluba Gorica i Šibenka (za oboje je to bio premijerni nastup u ovom natjecanju).

Za njih oboje ovo je premijerni nastup u ovom natjecanju. Prije nego li se posvetim rezultatima hrvatskih klubova na startu natjecanja, istaknut ću dvije zanimljivosti. Naime, svi naši predstavnici u prvom su kolu bili domaćini. Također, svi su za suparnike imali slovačke klubove! Uistinu zanimljiv splet okolnosti. Gorica u posljednjih nekoliko godina postiže sve bolje rezultate u domaćim okvirima (prošle sezone dogurala je do polufinala play-offa), a prošle sezone imala je i prvi nastup u ABA 2 ligi. Iako su se potajno nadali da bi se mogli uključiti u borbu za doigravanje, na kraju su se morali zadovoljiti skromnim 10. mjestom. No, s obzirom da im je to bilo prvo sudjelovanje u jednom takvom natjecanju, razloga za preveliko nezadovoljstvo nije bilo. Ove godine odustali su od igranja „dvabe“, te su se umjesto toga odlučili okušati u Alpe Adria Cupu. Prvi protivnik bio im je Spissky Rytieri, a Turopoljci su slavili s 93:69. Iako znamo da Slovaci nisu košarkaška nacija, njihovi predstavnici u ovakvim natjecanjima mogu biti itekako konkurentni. Velikogoričani su odlična ekipa, te svojim protivnicima nisu pružili ni najmanju šansu, no da je protiv Spissky Rytiera igrala npr. Šibenka, vjerujem da bi dvoboj bio znatno neizvjesniji. Naime, Šibenčani imaju mladu i neiskusnu momčad, kojoj je ovo prvi izlazak u Europu nakon dugog niza godina, te bi im svaki osvojeni bod bio velika premija. Realno, teško da mogu očekivati prolazak skupine, naročito nakon uvjerljivog poraza u prvom kolu. Narančasti su za protivnika također imali slovački klub, a riječ je o Levicama. Šibenka je već u ranoj fazi utakmice ušla u minus, koji je konstantno rastao. U jednom trenutku Patroiti su vodili s preko 20 razlike, no pred sam kraj Šibenčani su uspjeli ublažiti poraz. Konačni rezultat bio je 64-79. Dakle, sve je jasno. Ukoliko ne dovedu još barem 2-3 kvalitetna pojačanja, Šibenka neće moći ozbiljnije konkurirati u Alpe Adria Cupu. Dan nakon Šibenke i Gorice, na parket su izašli i košarkaši Škrljeva. Suparnik im je bila Priedviza, a krajnji ishod bio je 83-70 za Škrljevo. Zeleni su dominirali tijekom cijele utakmice, te na kraju zasluženo slavili. Za one koje ne znaju, Škrljevo je malo mjesto nedaleko od Rijeke, čiji se košarkaši već godinama natječu u najjačem rangu hrvatske košarke. Ove sezone odlično su posložili momčad, te bi vrlo lako mogli biti „darke horse“ domaćeg prvenstva (a da to nisu neutemeljene tvrdnje pokazali su pobjedom protiv Zadra). Ukoliko i dalje nastave pružati dobre partije, mogli bi dogurati možda i do polufinala play-offa (ne bi se uopće iznenadila da tako zaista i bude).

Drugo kolo Alpe Adria Cupa donosi nove izazove za hrvatske predstavnike. Također, i ovaj put će svi naši klubovi biti u ulozi domaćina. Šibenka će na Baldekinu ugostiti Wels, dok će Gorica dočekati Klosterneuburg. Košarkaši Škrljeva ugostit će Iliriju. Utakmice su na rasporedu 19. i 20. listopada.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.