Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Vatreni u lovu na pobjedu kojom bi se još više približili Kataru

Prije tri dana Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je uvjerljivu pobjedu na gostovanju na Cipru (0:3). Dalićevi izabranici odigrali su odličnu utakmicu, koja je mogla završiti i još ponekim pogotkom u mreži domaćina. Hrvatska je u tom dvoboju imala dosta problema s realizacijom izglednih prilika, a želi li večeras srušiti Slovačku takav luksuz si neće moći dopustiti. Slovaci su jedna ozbiljna i dobro posložena reprezentacija, a iako su izgubili praktički sve šanse za plasman na Mundijal, Hrvatska se ne smije opustiti.

Nakon sedam odigranih kola Slovačka se nalazi na četvrtom mjestu sa 9 osvojenih bodova, čak sedam manje od Hrvatske i Rusije. Na trećem mjestu je Slovenija, koja ima 10 bodova, a večeras joj predstoji domaći ogled s Rusijom. Taj susret umnogome će odrediti njihovu sudbinu. Ukoliko pobijede, doći će na samo tri boda zaostataka za Zbornajom, dok u slučaju remija ili poraza gube svaku šansu za plasman u Katar. Hrvatska je u vrlo komfornoj situaciji. Nalazi se na čelu skupine s identičnim brojem bodova, ali boljom gol-razlikom od Rusa. Nakon što večeras odigramo susret sa Slovacima, do kraja ovo ciklusa preostaju nam još gostovanje na Malti i utakmica s Rusijom na Poljudu. Upravo taj susret trebao bi odrediti izravnog putnika na Svjetsko prvenstvo. No dobro, dosta o kalkulacijama, vratimo se današnjoj utakmici. Kao što sam ranije istaknula, Slovaci su dobra reprezentacija i nema mjesta podcjenjivanju. Uostalom, u to koliko su zapravo opasni uvjerili smo se prije mjesec dana u Bratislavi. Hrvatska nije izgledala dobro, Slovačka je djelovala opasnije i konkretnije, ali Ivica Ivušić u svom je debiju bio nesavladiv. Ipak, pred sam kraj susreta, Vatreni su uspjeli probiti domaću obranu i vratiti se u Hrvatsku s tri velika boda. Nadam se da su naši dečki iz te utakmice izvukli pouke i da se više neće ponoviti čuveni hrvatski pristup „lako ćemo“. Budemo li u svom pravom izdanju, vjerujem da pobjeda ne bi trebala doći u pitanje. Što se tiče sastava za večerašnju utakmicu, sam Dalić najavio je dvije promjene u odnosu na gostovanje na Cipru. Naime, Kovačić je u Larnaki dobio treći žuti karton, zbog čega neće konkurirati za večerašnji dvoboj. Na njegovo mjesto tako će uskočiti Mario Pašalić. Druga promjena odnosi se na obranu. U prvu postavu se (nakon odrađene kazne zbog kartona) vraća Domagoj Vida, pa bi na klupu trebao preseliti netko iz tandema Ćaleta-Car/Gvardiol.

Hoće li i izbornik naknadno napraviti još neke preinake, tek ćemo vidjeti. Dilema je svakako kako će izgledati naš vezni red. Jedino sigurno je to da će u njemu zaigrati Modrić i Pašalić. Za pretpostaviti je da ćemo zaigrati s trojicom veznjaka, pa je jedina hoćemo li tu vidjeti Marcela Brozovića ili Nikolu Vlašića. Za očekivati je da će to ipak biti Brozović, dok bi Vlašić ponovno mogao na poziciju desnog krila. Međutim, to nije njegova prirodna pozicija i na njoj se ne snalazi baš najbolje, pa tek treba što će po tom pitanju odlučiti Dalić. Postoje tri solucije. Prva je ta da Vlašić bude treći veznjak a Brozović preseli na klupu. Druga opcija je da Vlašić ponovno zaigra na krilu. Treća varijanta je da Niksi ispadne iz prvih 11, a umjesto njega upadnu Brekalo ili Oršić. Još već problem je pitanje centralnog napadača. Znamo da Andrej Kramarić nije klasična „devetka“ i evidentno je da se na toj poziciji ne snalazi. Kao alternacija se nameće Marko Livaja, međutim ni on nije primarno centarfor, već polušpica (baš kao i Kramarić). Međutim, s obzirom da u rosteru nemamo ni jednu pravu špicu, za očekivati je da će netko od njih dvojice biti u vrhu napada. Sve ostalo je manje-više poznato.

Toliko o sastavu, a sada malo o taktici. Slovaci su vrlo čvrsta i odlično organizirana reprezentacija. Mislim da će se postaviti slično kao i Slovenija protiv Hrvatske u Ljubljani. To znači da će na našu kombinatoriku nastojati odgovoriti pojačanom dozom agresivnosti. Također, za očekivati je da će težiti brzim i učestalim prekršajima kako bi razbili ritam naše igre. Kako tome doskočiti? Jednostavno, protok lopte mora biti izuzetno brz, a svaki igrač smije imati samo jedan dodir (nema „carinjenja“ lopte). Takvim načinom igre onemogućit ćemo ih u naumu da igraju agresivnu obranu. Jer, kada igramo brzo, velika je vjerojatnost da će njihovo nastojanje da nam oduzmu loptu rezultati prekršajem. Nakon nekoliko takvih prekršaja, morat će odustati od takvog načina igre, jer će u protivnom veliki dio njihove momčadi biti kartoniran. Mislim da je to pravi način za suprostaviti se Slovacima.

Sve što mi je preostalo je poželjeti sreću Vatrenima u večerašnjoj utakmici. Znam da neće biti lako, ali vjerujem u ove dečke. Imamo odličnu reprezentaciju prepunu talenata i ne trebamo brinuti za budućnost. Hrvatska je već sada blizu plasmana na SP, a nadam se da će večeras oko 22:30 biti još bliže!

Post je objavljen 11.10.2021. u 18:44 sati.