O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

24.04.2013., srijeda

OTVORENA SEZONA JANJETINE NA FEŠTAMA

Jučer je u Desnama proslavljen Sv. Jure, zaštitnik Župe Sv. Jure Desne, ujedno i zaštitnik mjesta Desne.
Blagdan Sv. Jure nije željno očekivani blagdan među Desancima i ostalim Neretvanima samo zbog okupa obitelji i prijatelja u Desnama, već je među mnogima željno očekivan upravo zato što se blagdanom Sv. Jure započinje „sezona janjetine“.
U Desnama počinje prvo masovnije pečenje janjaca što gurmani znaju prepoznati, pa se nađe načina da se nađu za nekim od stolova s kojih dopire miris janjetine.

Image and video hosting by TinyPic

Naravno, Desne su poznate i kao mjesto u kojem se vino vrlo rado konzumira i to obilnijim količinama. To bi se često znalo pokazati i u poznatim desanskim tučama na Sv. Juru. Onaj tko bi od pridošlica „propustio priliku“ sudjelovanja u njima, imao je priliku glavu s viškom promila u organizmu, okrvaviti i u povratku kući na uskoj i zavojitoj cesti.

Naime u Desnama je mnogo desetljeća postojala tradicija održavanja plesa/zabave, no zadnjih godina ta tradicija je izostala, što je i za očekivati obzirom na smanjenje broja stanovnika. Te zabave bi pratile redovito i tuče u kojima bi uvijek bilo razbijenih glava, pa je izostankom ovih zabava, iako napuštena jedna pozitivna tradicija, ipak izostala i jedna negativna tradicija.

Naselje Desne je tijekom proteklih godina dobilo olakšan pristup prema spojnoj (auto)cesti Ploče (Čeveljuša) –Vrgorac, a u tijeku su i radovi na proširenju ceste prema Desnama i to na dionici Kula Norinska- Bagalovići gdje se cesta proširuje za oko 1 metar. Netko će u šali reći da će Desanci zbog tog jednog metra proširenja ceste moći imati 1 promil više u vožnji.

Dan iza Sv. Jure, poveća se uvijek i učestalost mjerenja tlaka, masnoće, triglicerida i težine na vagi, a ove godine će to posebno doći do izražaja u travnju i svibnju obzirom da će mnogobrojne političke opcije nastojati punjenjem želuca isprazniti ljudima glavu.


Ovdje (kliknuti na prethodnu riječ) možete pročitati i prošlogodišnji veseli osvrt na proslavu Sv. Jure i Desne


- 06:50 - Komentari (15) - Isprintaj - #

23.04.2013., utorak

U PLOČAMA ZDRAVKO SRZENTIĆ ISTAKAO KANDIDATURU

Poznati pločanski blogeri Zdravko Srzentić i Ana Musa, istaknuli su svoje kandidature za gradonačelnika i dogradonačelnika Ploča, zajedno sa Stipom Laurom, koji je s njima kandidat za mjesto dogradonačelnika.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Ista ekipa - Zdravko Srzentić kao kandidat za gradonačelnika te Stipo Laura i Ana Musa kao kandidati za dogradonačelnike kandidirala i na prošlim lokalnim izborima, kada su osvojili 12% glasova, no tada nisu imali listu ga gradsko vijeće, što se pokazala greška jer su bili treći po broju glasova, odmah iza HDZ-a i SDP-a, pa su propustili priliku da uđu gradsko vijeće iako su očito mogli skupiti glasove za to.


Zdravka Srzentića i Anu Musu Pločani, Kominjani i mještani ostalih mjesta koja spadaju pod administrativne granice Grada Ploča, itekako dobro znaju po svojim javnim istupima i djelovanju u javnom životu.

Zdravko Srzentić se tako u više navrata pokušavao izboriti za izmještanje postojeće planirane trase dalekovoda u Pločama, te se također javno sukobljavao s upravom Grada Ploča zbog prodaje gradskog zemljišta po cijenama nižima od onih koje je procijenio da vrijedi (Zdravko Srzentić je inžinjer građevinske struke).

Također je više puta putem svog bloga predlagao alternativna rješenja u raznim poslovima unutar nadležnosti Grada Ploča, pa je zbog neslaganja s gradskom upravom češće dolazio i u sukob s aktalnom vlasti u Pločama.

Ana Musa je pak poznati ekolog, borac za očuvanje okoliša i prirode doline Neretve. Pokretač nebrojenih ekoloških akcija, predsjednica Udruge "Lijepa naša", Ploče, aktivistica koja je u nekoliko navrata izazvala veliku buru otkrivajući skrivene probleme u okolišu u vidu nezakonito odbačenog iznimno opasnog azbesta. Jedna je od prvih boraca u borbi protiv projekta Republike Srpske "Gornji horizonti" koji se opasno nadvio nad Neretvom i to još dok niti jedan neretvanski političar nije pokazivao interes o tome. Najzaslužnija je i za rušenje projekta izgradnje pomične brane (radi zaštite od prodora slane vode) na Neretvi između Opuzena i Komina kojoj su se Kominjani oštro opirali jer oni i njihove nizvodne površine nisu bili obuhvaćeni branom.


Iako iza sebe nemaju afera, Zdravku Srzentića, Anu Musu i Stipu Lauru očekuje teška borba s "velikim" igračima u Pločama - listama predvođenim HDZ-om na čelu s aktualnim gradonačelnikom Krešimirom Vejićem i SDP-om na čelu s predsjednikom pločanskog SDP-a žestokim Ivom Karamatićem.

U Pločama će zasigurno biti zanimljivi izbori,a prema sadašnjem stanju stvari, drugi krug izbora je vjerojatniji nego da će se sve riješiti u prvom krugu.

- 05:54 - Komentari (7) - Isprintaj - #

18.04.2013., četvrtak

NERETVA IZGUBILA 1405 RADNIH MJESTA U 4 GODINE !

Neretva i Matijevići blog donosi prvo istraživanje kretanja nezaposlenosti u dolini Neretve koje ukazuje na katastrofalnu gospodarsku situaciju u Neretvi. Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju porazan trend gubitka radnih mjesta, posebno onih u gospodarstvu. Naime porast zapošljavanja je zabilježen praktički samo u javnom sektoru (MUP i druge državne i javne ustanove), dok je gospodarstvo u potpunom opadanju glede zaposlenosti.

Stravični podaci doline Neretve pokazuju da je u 4 godine i tri mjeseca u dolini Neretve nezaposlenost porasla za nevjerojatnih 1405 osoba!

Od toga je nezaposlenost u Ispostavi Metković (koja obuhvaća administrativno područje Grada Metkovića, Grada Opuzena te općina Kula Norinska, Slivno, Pojezerje i Zažablje) porasla za čak 1142 osobe, dok je u ispostavi Ploče taj rezultat znatno manji i iznosi 263 više nezaposlene osobe u promatranom razdoblju od 4 godine i 3 mjeseca.
U Ispostavi Metković se nezaposlenost tijekom zadnjih godina povećavala za preko 200 osoba godišnje.

Ploče su se očito nešto bolje nosile s gospodarskim poteškoćama, pa su tako, ako se uzme u obzir broj ukupan stanovnika koji HZZ Ploče pokriva (oko 11.000 stanovnika svih dobi), imale manje porazniju borbu za radna mjesta, dok je Metković s okolicom (obuhvaća oko 24.000 ljudi svih dobi) tu borbu davno izgubio, s iznimkom Opuzena.

Naime Opuzen je uspio zadržati zaposlenost od 2009. godine do kraja 2012., te čak imati i (doduše neznatno) povećanje zaposlenosti (+ od 4 osobe) što je u današnjim uvjetima svakako veliki uspjeh samim time što nema povećanja nezaposlenosti. Opuzen je dakle jedini grad/općina u dolini Neretve koji je uspio zauzdati nezaposlenost na postojećoj razini.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Zanimljivo je i vidjeti kako se kretala nezaposlenost po pojedinim općinama i gradovima po godinama (podaci su na dan 31. prosinca svake godine).

Image and video hosting by TinyPic

- 06:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.04.2013., utorak

SPAČEK PONOVNO PALI U ČETVRTAK U METKOVAČKOJ DISKOTECI

Image and video hosting by TinyPic

Nekadašnja poznata metkovačka grupa „Spaček“, nakon gotovo 15 godina se ponovno sastaje i imat će svoj prvi nastup nakon više od desetljeća pauze s promocijom svoje nove pjesme „Most“. Mnogi će se sjetiti njihovog hita - svojevrsne metkovačke himne „Neretvanska“ i stihova „Metkoviću opet ću ti doći“ .
Promocija će se održati u četvrtak, 18. travnja u metkovačkoj diskoteci „Coco Club“ u s početkom u 20 sati.

Ulaz je besplatan, a dobru atmosferu podgrijavati će i DJ Andro i grupa "Versi" pa se očekuje dobar provod i za svakog ponešto. Piće će također biti po promotivnim cijenama.

Grupa "Spaček" osnovana je u Metkoviću početkom 1988. godine, te je od tada 10-ak godina bila prisutna na donjoneretvanskoj, a nedugo zatim i na hrvatskoj pop - rock sceni.
Prvih godina "Spaček" je grupa koja svira na disco priredbama i rock gitarijadama u Metkoviću i okolici. Početkom Domovinskog rata, iako vrlo mladi (tada mahom tinejdžeri) uključuju se na raznorazne načine u obranu Lijepe naše, te s manjim prekidima djeluju na glazbenoj sceni do kraja devedesetih kada ih život raznosi na razne strane.

U četvrtak će „Spaček“ nastupiti u sastavu Petar Batinović, Jure Bebić, Goran Martinac Gogo, Dragan Brnas Fudo i nezaboravni Goran Komazin Meka






- 21:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.04.2013., nedjelja

KAKO SU NERETVANI GLASOVALI ZA KANDIDATE RH ZA EU PARLAMENT

U dolini Neretve većinu glasova je osvojila koalicija HDZ-HSP Ante Starčević i Blok umirovljenici zajedno (prvotno je na ovom blogu bilo objavljeno da je u Pločama pobjedila koalicija SDP-HNS-HSU jer je informacija bila temeljena na pogrešno objavljenoj informaciji DIP-a da su rezultati potpuni)

Najviše u Neretvi je izašlo na izbore stanovnika u općini Slivno (34,86%) i u općini Kula Norinska (34,18%), koja se opet svrstala u sam vrh u Hrvatskoj prema izlaznosti na izbore.

Neslavni rekord u broju nevažećih listića su oborili stanovnici Zažablja s nevjerojatnih 15,14% nevažećih listića od ukupnog broja glasova (Zažapci su ujedno i drugi po izlaznosti u Neretvi) i vrlo je vjerojatno da će biti neslavni rekorderi možda čak i u povijesti hrvatske demokracije.
U Metkoviću je zabilježen najslabiji odaziv u odnosu na ostatak Neretve.

Rezultati po općinama i gradovima:

GRAD METKOVIĆ
Izašlo 23,41% glasača (nevažećih listića od ukupno izašlih birača 5,70%)

HDZ, HSP Ante Starčević, BUZ – 39,55%
HSS,HSLS – 21,20%
SDP,HNS,HSU –17,07%
Kandidacijska grupa birača Ivana Jakovčića – 5,15%
HRAST - 2,74%


Ostale izostavljamo


GRAD PLOČE

Izašlo 28,58% glasača (nevažećih listića od ukupno izašlih birača 4,30%)

HDZ, HSP Ante Starčević, – 42,67%
BUZ SDP,HNS,HSU – 34,27%
HSS,HSLS – 8,44%
Kandidacijska grupa birača Ivana Jakovčića – 2,09%
Hrvatski laburisti stranka rada – 1,71%

Ostale izostavljamo


OPĆINA KULA NORINSKA
Izašlo 34,18% glasača (nevažećih listića od ukupno izašlih birača 7,41%)

HDZ, HSP Ante Starčević, BUZ – 46,74%
SDP,HNS,HSU –19,79%
HSS,HSLS – 10,95%
Kandidacijska grupa birača Ivana Jakovčića – 3,79%
A-HSS – 2,53%
HSP – 2,53%

Ostale izostavljamo


GRAD OPUZEN
Izašlo 27,23% glasača (nevažećih listića od ukupno izašlih birača 8,88%)

HDZ, HSP Ante Starčević, BUZ - 47,49%
SDP,HNS,HSU – 29,07%
HSS,HSLS – 3,96%
AHSS – 3,65%
Kandidacijska grupa birača Ivana Jakovčića – 2,44%
Ostale izostavljamo

OPĆINA SLIVNO

Izašlo 34,86% glasača (nevažećih listića od ukupno izašlih birača 6,67%)

HDZ, HSP Ante Starčević, BUZ – 51,22%
SDP,HNS,HSU – 20,21%
Kandidacijska grupa birača Ivana Jakovčića – 8,19%
HSS,HSLS – 3,48%
A-HSP-2,96

Ostale izostavljamo


OPĆINA POJEZERJE
Izašlo 26,55% glasača (nevažećih listića od ukupno izašlih birača samo 3,90%)

HDZ, HSP Ante Starčević, BUZ – 56.76%
SDP,HNS,HSU – 13,96%
HSS,HSLS – 7,66%
AM – 3,60%
Pokret za modernu Hrvatsku 3,60%

Ostale izostavljamo

OPĆINA ZAŽABLJE

Izašlo 31,41% glasača (nevažećih listića od ukupno izašlih birača čak 15,14%!)

HDZ, HSP Ante Starčević, BUZ – 60,00%
HSS,HSLS – 7,03%
HSP – 4,86%
Kandidacijska grupa birača Ivana Jakovčića – 3,78%
Hrvatski laburisti stranka rada – 3,24%
SDP,HNS,HSU – 3,24%

Ostale izostavljamo

- 22:55 - Komentari (11) - Isprintaj - #

07.04.2013., nedjelja

HGSS-OVCI VJEŽBALI S NERETVANIMA NA BAGALOVIĆIMA

U subotu 06. travnja, Hrvatska gorska služba spašavanja, stanica Dubrovnik organizirala je uz pomoć svojih neretvanskih članova i suradnika na Bagalovićima vježbu spašavanja i izvlačenja unesrećenih na nepristupačnom i stjenovitom terenu uz pomoć korpe.
Od 10-ak članova te suradnika koji su bili uključeni u višesatnu obuku i vježbu, bilo je i četvero Neretvana i to višegodišnji članovi HGSS-a Tonći Padovan i Jadran Kapović te suradnici Antonio Crnčević i Ante Galov.

Sama vježba nije prva vježba HGSS-a na Bagalovićima jer su se Bagalovići i stijene u blizini crkve, ispod ceste Kula Norinska-Desne, pokazali kao idealno mjesto za vježbu.

Plan HGSS je pripremiti se što bolje za spašavanje i potrage na teško pristupačnim područjima, te pripremiti i obučiti što veći broj suradnika za sudjelovanje u akcijama spašavanja.

Neretva je zadnjih godina nažalost postala sve veći korisnik pomoći HGSS-a. Naime HGSS je sudjelovao u više akcija potraga, spašavanja te pružanja pomoći ugroženom stanovništvu, a najaktivnije tijekom poplavnih i snježnih nevolja, iako su suočeni s nedostatkom financijskih sredstava uslijed neispunjavanja zakonske obveze gradova i općina da sufinanciraju HGSS.

Metkovski trio: Antonio Crnčević, Tonći Padovan i Ante Galov

Image and video hosting by TinyPic

Spuštanje i penjanje/strong>
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 00:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

06.04.2013., subota

NERETVA NA 254 CM - VODA SE POVUKLA IZ VEĆEG DIJELA OBJEKATA I CESTA

Stanje se i dalje poboljšava. Jutros se voda povukla s većine cesta, s tim da i dalje nije preporučljivo cestom Metković-Vid, a neprohodna je još i Zagrebačka ulica na predjelu Struge (kuće Margeta).

Neretva je na 254 cm dana u 16.00 sati, a Norin se nastavlja izlijevati.

Tijekom ranog jutra uzvodni vodostaj u Mostaru je bitno opao (ispod 7 metara), a tijekom kasnog jutra i popodneva se ponovno počeo dizati te je trenutno na 7,70 m, ali takvo dizanje ne treba zabrinjavati zasada jer se ne očekuje podizanje postojećeg vodostaja Neretve u Metkoviću.

U međuvremenu je izbio i sukob preko medija između aktualnog gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jambe s jedne strane i Generalnog direktora Elektroprivrede HZ HB Nikole Krešića. Naime Stipe Gabrić Jambo se orbrušio na Krešića na lokalnom metkovačkom Radiju Delti jer Krešića smatra odgovornim što je HE Čapljina ispuštala vodu tijekom ove poplave, a što je također bitno doprinosilo visokom vodostaju. Pri tom Jambo nije birao riječi, pa su u eteru pljuštale i uvrede, a čak su se nazirale i prijetnje.

Krešić mu nije ostao dužan pa je u svom istupu spomeno Jambinu mutnu prošlost, brojne sudske procese, te odgovornost Jambe za neizgrađeni nasip za obranu od poplave.


Sve u svemu kad god je loše, loptica se prebacuje s jednog na drugog, a kad stvari idu dobro, vidjeli smo da svatko zasluge kupi samo sebi.

- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.04.2013., petak

VODOSTAJI I DALJE U PADU

Neretva je u 06.30 na 285 cm, nastavlja padati, a uzvodni vodostaji u BiH su također u tendenciji opadanja.

Norin se i dalje izlijeva, a primjetna je i tendencija pada razine vode na desnoj obali Metkovića u odnosu na jučerašnji dan.

Najavljene padaline (ne tako velike kao u prethodnih dana) i jugo ne bi trebale donijeti probleme kao u utorak, s tim da se stanovništvo ne bi trebalo u potpunosti opuštati jer se ne može u potpunosti predvidjeti količina padalina i brzina njihovog slijevanja u sliv rijeke Neretve, kao i ponašanje upravitelja uzvodnih akumulacija.


Cesta Metković - Vid i Zagrebačka ulica u Metkoviću su još uvijek zatvorene. Dio cesta na Glibuši također nije za promet.


Najgore je prošlo i već u subotu i nedjelju se može očekivati bitno poboljšanje vremena, kako u prestanku padalina, tako i u okretanju vjetra na pojačanu buru u nedjelju


VREMENSKE PROGNOZE ZA NERETVU

Metković - prognoza za 3 dana

Image and video hosting by TinyPic

Ploče - prognoza za 3 dana
Image and video hosting by TinyPic

Dolina Neretve - prognoza za 7 dana
Image and video hosting by TinyPic

- 06:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

04.04.2013., četvrtak

STANJE U 12.30 - NERETVA NA 307 CM

Neretva je u 12.30 bila na 307 cm s tendencijom daljnjeg smanjenja, a Norin ubrzava izlijevanje u Neretvu, što upućuje da bi već danas na desnoj obali grada Metkovića trebali osjetiti smanjene vodostaja.ode.

Uzvodno u BiH vodostaj Neretve također pada kako na samoj Neretvi, tako i na ostalim pritocima Neretve koji inače pune ispod Mostara Neretvu znaju puniti s gotovo 50% vode u poplavnom razdoblju.

U Kominu se voda s ceste u potpunosti povukla, a ni u Krvavcu nema više vode na cesti (od ispumpavanja jaruge).

U Podrujnici i Orepku također nema smetnji za promet.

- 12:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

NERETVA PADA, NORIN SE KONAČNO ULIJEVA U NERETVU

Jutros u 06.45 Neretva je na 323 cm.

Tijekom ranih jutarnjih sati Neretva je opala za 25 cm, što je i bolje od očekivanog pada, a Norin se konačno počeo izlijevati u Neretvu i to ubrzano.

Uzvodni vodostaji u BiH su u solidnom opadanju što je rezultat konbinacje smanjenih padalina i regulacija ispuštanja voda iz hidroakumulacija. Dakle pompozne (dez)informacije o nekakvom naglom ispuštanju voda iz hidroakumulacija koje su se ponegdje paušalno plasirale, bile su netočne.

Očekuje se tijekom dana da bi se stanje moglo dodatno popraviti te da bi razina vode tijekom dana na desnoj obali grada Metkovića mogla opasti nekoliko cm, s tim da se treba biti i dalje na oprezu jer vremenske prilike za iduća dva dana (petak i subotu)ukazuju na dodatne padaline i ono što je bitnije – jugo.

No moglo bi se čak reći da je najgore prošlo, ali se ipak treba strpjeti i oprezno dočekati kraj još jedne neretvanske nepogode.



- 06:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.04.2013., srijeda

STANJE DOLINE NERETVE U 21.00.

Neretva i dalje stagnira na 350 cm. Tendencija uzvodnih priliva je da se dotok voda neznatno smanjuje, no to još uvijek ne znači spas za Metković. Neretva i dalje puni Norin koji se lagano, ali sigurno razlijeva po desnom zaobalju Metkovića. U desetke objekata (kuća, konoba, garaža..) u Metkoviću je tijekom popodneva ušla voda.
Iako razina na desnoj obali raste vrlo lagano, ona raste i neće stati rasti tijekom noći, iako se ne očekuje drastičan rast tijekom noći.
Tijekom dana se opet ukazao problem nedostatka vreća i materijala za nasip, ali se tijekom popodnevnih sati dovelo dosta materijala.

U Kominu je voda visine 10-15 cm u samom mjestu. U više objekata (mahom konoba) prodrla je voda pa su aktivni bili i vatrogasci.

U Krvavcu se zasada uspješno brani mjesto. Nasuta je jaruga, a uz nju dežura i pumpa kapaciteta 1200 litara u sekundi koja s vremena na vrijeme izbaci svi vodu kada se nakupi u jaruzi. Također se brane kuće iz pravca Malog blata. DVD Kula Norinska dežura cijeli dan.
U Krvavcu smo zatekli i nevjerojatan prizor - Leonar Vučković se odlučio prevesti čamcem preko nabujale i nepredvidive Neretve. Iako se radilo o čamcu kojg je teže prevrnuti, ne preporučamo ponavljanje ovakvog "pothvata". Jedan od komentara je bio da se "Leno" htio riješiti žene

Image and video hosting by TinyPic

U Podrujnici nema još direktne ugroze objekata, cesta je prohodna.


STANJE PROMETNICA

Cesta Metković-Vid zatvorena

Cesta Vrgorac-Metković potpuno prohodna. Manja količina vode je na cesti u Podrujnici u predjelu Bezeri, ali se može bez ikakvih problema proći (voda je do pola ceste). Zanemarivo malo vode je i na cesti na predjelu Orepak. Dakle svatko tko želi put Borovaca, Novih sela, Pozle Gore ili Vrgorca može bez ikakvog straha na put.

Cesta Krvavac- Komin - Rogotin je prohodna, ali je u Kominu na cesti voda, s tim da se povremeno pojavi i u Krvavcu tijekom periodičnih ispumpavanja.

U Metkoviću je u potpunosti zatvorena Zagrebačka ulica, a na dijelu ulica na predjelu Glibuša prolaz malim vozilom nije preporučljiv.
Otvorena je u potpunosti ulica Zrinskih i frankopana (onaj raskopani dio), ali je zbog velikih rupa oganičenje brzine na 20 (a brže ni nećete moći voziti).

Zagrebačka ulica - pogled na Strugu danas u 17.00 sati
Image and video hosting by TinyPic


PROGNOZA

Neretva će tijekom noći stagnirati uz moguće oscilacije (moguć čak i pad od par cm ujutro)
Norin će i dalje tijekom noći i ranog jutra nastaviti s ulijevanjem i podizanjem razine vode desne obale Metkovića, a moguća stagnacija kroz jutro.

Glede vremena
Sutra (četvrtak) će biti vedrije vrijeme, ali će i dalje biti malo južnog vjetra. Razina mora uslijed toga neće značajanije padati što otežava otjecanje Neretve.
Bitnije poboljšanje se može očekivati tek u nedjelju kada će se više razvedriti i vjetar okrenuti na buru, što bi trebalo utjecati na razinu mora i ubrzati izlijevanje Neretve u more.


- 21:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SITUACIJA U 15.00 SATI - LUD, ZBUNJEN NORMALAN!

Situacija s poplavom:

Vodostaj Neretve u Metkoviću je oko 350 cm.

Desna obala grada Metkovića je svakim satom sve više pod vodom, tako da su već sada mnogobrojni gospodarski objekti (garaže, konobe, dimare i dr.) pod vodom, dok je voda ušla i u mnoge kuće, ali velika većina kuća još uvijek nije doživjela prodiranje vode, iako svi sa strepnjom gledaju u rastuću vodu.
Zagrebačka ulica je najvećim dijelom neprohodna, pa se ne preporuča vožnja, ako ne zbog vozila, onda bar zbog stanovništva koje se bori sa svakim centimetrom da im ne uđe voda. Dio ulica na Glibuši je također neprovozan.

Počelo se dovoziti materijal za obranu (pijesak i vreće), ali reakcija bi se mogla pokazati nedostatnom i zakašnjelom.

I na lijevoj obali Neretve u Metkoviću su se pojavili određeni problemi uslijed velikih padalina, ali i natopljenog tla, pa su vatrogasci imali nekoliko intervencija.

Informacije koje stižu iz raznih izvora su proturječne, pa stanovništvu valja objasniti da se situacija danas nikako neće popravljati, već samo pogoršavati, a sve radi bolje pripreme obrane od poplave.

Neretva se i dalje ulijeva u Norin u Kuli Norinskoj dosta velikom brzinom i svima je jasno da je (opet) Norin taj koji potapa desnu stranu Metkovića, ali po starom običaju Hrvata, dok se ne dogodi nekoliko uzastopnih katastrofa, neće se razmisliti o apelu stanovništva o tome kako stvarno riješiti problem – branom na Norinu kako predlažu gotovo jednoglasno žitelji desne obale.

Najave iz BiH koje stižu iz službenih izvora koje govore o tome kako se sve čini da se stanje popravi, kako se poštuju vodopravne dozvole i slično, su samo mlaćenje prazne slame jer su dugoročne vremenske prognoze jasno govorile da se očekuje iznimno velike padaline pa se u skupljanju vode u akumulacije pred ljeto (svaki kubik vode se preračunava u struju, pa onda i u KM) očito nije vodilo o onima nizvodno od hidrocentrala.

Vodostaji u BiH praktički ne mijenjaju i na istoj su razini kao cijelu noć, što ukazuje da vodostaj danas neće sigurno padati.

Prometnica Metković-Vid je zatvorena.

U Kominu je cesta poplavljena, ali provozna.

U Podrujnici je voda na predjelu „Bezeri“ do polovice ceste, ali se prolazi bez većih problema.

Na Orepku (državna ceste Vrgorac-Metković, u blizini mjesta Borovci) voda prelazi cestu, a vožnja preko nje je moguća.

U Krvavcu voda kroz „jarugu“ ugrožava kuće, ali se pribavila puma kapaciteta 200 litara u sekundi koja sprječava poplavljivanje kuća. Svaki trenutak se očekuje zasipanje jaruge, a time i spašavanje kuća od daljnje ugroze.

U Opuzenu je „Mala rika“ kritično, ali se ne izljeva.

Matijevići i Momići su standardno stabilno jer se radi o naseljima na višim kotama.



Metković- simbolična fotografija koja pokazuje brodove koji samo što ne pređu u park
Image and video hosting by TinyPic

Pumpanje vode iz jaruge u Krvavcu
Image and video hosting by TinyPic

- 15:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NERETVA IZNAD 345 CM I ULIJEVA SE U NORIN

Tijekom noći situacija se, kako je i očekivano, dodatno pogoršala.

Razina Neretve u Metkoviću je 345 cm, što znači da se tijekom noći povećala za 15 cm. Na toj razini se drži već nekoliko sati.

Voda je sinoć prodrla u više objekata na desnoj obali, ali je većiona cesta još uvijek prohodna.

Najteže stanje je na Glibuši gdje je veći dio cesta pod vodom, a neprohodan je dio Zagrebačke na Strugi kod Margeta. Mnoge kuće i objekti na Glibuši i Jerkovcu su pristupačni samo u čizmama ili manjim plovilima.

Zabrinjavajuće je i to što se Neretva dosta velikom brzinom ulijeva u Norin, što znači teške sate za desnu obalu Metkovića, ali neizvjesnost i za stanovnike Vida kojima prijeti odsjecanje od Metkovića, te Podrujnici kojoj je voda tik do najniže kote ceste Vrgorac-Metković na predjelu Bezeri.

U Kominu je cesta još prohodna, ali se na 2 mjesta voda nalazi na cesti gdje je potreban oprez u vožnji. U više objekata je ušla voda, uglavnom konoba i garaža.

Vodostaji u BiH ne najavljuju bitnije poboljšanje. Tijekom jutra razina u Mostaru je bila neznatno manja, ali su zato pritoci Neretve povećali dotoke.


Prenosimo i prognozu Crometeo tima za Neretvu:

U Kominu je zadnja 24 sata palo 59 litara kiše po metru kvadratnome, u Vidu 32 litre. Još obilnije oborine pale su u susjednoj Hercegovini, u Mostaru je zadnja 24 sata palo više od 70 litara kiše. Iako je glavnina oborina iza nas, niti srijeda neće donijeti posve stabilno vrijeme. Sunčanih razdoblja i suhog vremena bit će znatno više nego u utorak, ali će i dalje biti malo kiše ili lokalnih pljuskova. Oborine neće biti obilne. Četvrtak donosi daljnje smirivanje vremena, pa se uz pretežno sunčano vrijeme oborina u dolini Neretve više ne očekuju. No u petak stiže nova ciklona s kojom bi ponovno moglo pasti i više od 30 litara oborine. Već u subotu kiša će biti više iznimka nego pravilo, a u nedjelju će biti posve suho.

Jugo, koje je puhalo tijekom utorka, oslabilo je, a uz obalu srednje Dalmacije zapuhala je slaba do umjerena bura. Južnije od Pelješca i dalje puše jugo, i ono će puhati otprilike do sredine srijede. Popodne će posvuda da na moru zapuhati slab do umjerena tramontana, navečer bi mogla biti i pojačana.

Četvrtak donosi novo jugo koje će najjača biti u noći na petak kada bi na moru moglo biti olujnih udara, prema otvorenom i orkanskih.

Nizak tlak zraka pogodovao je dizanju razine mora tijekom utorka, no tlak će tijekom srijede biti u laganom ali stalnom porastu, i tako će ostati do sredine četvrtka kada će ponovno početi padati. To znači da bi more još u prvom dijelu dana zbog ciklone moglo biti visoko, a onda će taj čimbenik otpasti kao uzrok plime.
Iz svega navedenog da se zaključiti da će problemi s vodostajima Neretve biti najgori tijekom srijede, a u četvrtak će se situacija značajno popraviti. Novi problem mogla bi donijeti kiša u petak, no ona je uglavnom jednodnevna pa se novo stabiliziranje stanja očekuje u dane vikenda.




Kuća Nikole Medaka u Zagrebačkoj (jedna od najnižih kota)

Image and video hosting by TinyPic

Luka u Metkoviću
Image and video hosting by TinyPic

- 06:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.04.2013., utorak

STANJE VRLO OZBILJNO - VODOSTAJ 329 U METKOVIĆU

Stanje tijekom popodnevnih i večernjih sati (stanje u 21.15 sati) u dolini Neretve s visokim vodostajima pomalo prelazi u alarmantno.

Naime iz gornjih akumulacija su puštene dodatne količine vode jer vrše regulaciju voda uslijed velikih količina vode koje pune rijeku Neretvu u BiH i njene akumulacije. Tako je protok vode na Hidroelektrani (HE) Mostar 1150 metara kubnih u sekundi (m3/s). Kritičnim se smatra protok od 1200 m3/, a o ozbiljnosti stanja govori činjenica da nema najava o tome da će se smanjivati protok.

U Mostaru je tijekom popodnevnih i večernjih sati razina Neretve povećana oko 70 cm, što je uz povećanje pritoka Neretve nizvodno (Buna, Bregava, Krupa...) dovelo do daljnjeg povećanje vodostaja u Metkoviću koji je na 329 cm (u 21.15) i raste.

No ono što je posebno zabrinjavajuće je da se Neretva i dalje ulijeva u Norin koji se već proteklih par tjedana izlio, nadojio tlo i razlio se po močvari i poljima te je sada obuhvatio mnogobrojne okućnice u Metkoviću, a mjestimice se voda razlijeva i po cesti.
Tako je na predjelu Glibuša na više mjesta nekoliko ulica pod vodom, ali se vozilom još uvijek može proći s tim da je potrebno voditi računa na lošu ceste na kojima ima rupa koje se u vodi teško naziru.
Zagrebačka ulica na predjelu Struge (kod Margeta) je neprovozna, ali samo na tom dijelu.
Voda je ušla u više objekata, ali mahom garaža, konoba i drugih gospodarskih objekata.

U Kominu je voda ušla u nekoliko objekata, a razina Neretve prijeti prelijevanjem na cestu ako se nastavi rast.

U Krvavcu ne prijeti Neretva, ali Malo blato (polje između Kule Norinske i Krvavca) se intenzivnije puni iz izvora koji izbijaju u Bagalovićima uslijed velikih padalina, pa stoga postoji opasnost od ugrožavanja najnižih kuća uz Malo blato.

U Podrujnici zasada nema opasnosti, iako je voda došla svega par centimetara do ceste na predjelu Bezeri.


Prognoza vodostaja za noć i jutro:

Vodostaj Neretve i Norina će i dalje rasti, kao i razina poplavnih voda na desnoj obali Metkovića. Iako se ne očekivaju posljedice kao prije 2 godine, sigurno je da će problema pojedinim kućama tijekom noći i jutra na desnoj obali biti. Tijekom četvrtka bi moglo doći do stabilizacije.

Struge - početak Zagrebačke ulice predio Margete

Image and video hosting by TinyPic


Komin danas popodne
Image and video hosting by TinyPic
Foto: MO Komin

Krvavac – kuća Rakića s pogledom na Malo blato
Image and video hosting by TinyPic

Podrujnička mornarica spremna za poplavu
Image and video hosting by TinyPic

.. s druge strane Matijevčanska je pretrpjela velike gubitke
Image and video hosting by TinyPic

Most na Norinu - ulijevanje Neretve u Norin 18.40 sati
Image and video hosting by TinyPic

- 21:18 - Komentari (2) - Isprintaj - #

POPLAVA ZAPRIJETILA IAKO JE TRAVANJ!

Vodostaj Neretve i Norina su i dalje u porastu.

Neretva je na prešla u Metkoviću razinu od 300 cm i blago raste, što ukazuje na opasnost od poplave za desnu obalu Metkovića.

Naime tijekom noći Norin je porastao oko 20 cm, a Neretva se i dalje jutros nastavlja ulijevati u Norin. Obzirom da je Norin tijekom proteklih tjedana već „napojio“ zemlju, kanale i močvarne površine, te čak dobrim dijelom i polja, svako daljnje ulijevanje Neretve u Norin znači i povećanje razine Norina i njegovo razlijevanje po desnoj obali Metkovića (Glibuša, Jerkovac, Zagrebačka, Duvrat..) uz ugrožavanje najnižih objekata. Dio ulica na predjelu Glibuša je pod vodom, ali još uvijek provozan za ispravna vozila.

Velike kiše u BiH su natjerale hidrocentrale na Neretvi da ispuštaju velike količine vode pa se od njih ne očekuje puno pomoći u iduća dva dana iako se nastoji uz predviđanje padalina održati postojeća razina Neretve.

Na pritoku Neretve riječici Krupi blizu Metkovića – u Dračevu, proglašene su izvanredne mjere od poplave.

Jugo nepovoljno utječe na razinu mora, pa je izlijevanje Neretve u more znatno sporije.
Iako je vodostaj tijekom jutra (stanje u 10.00 sati) na uzvodnim mjernim postajama stabilizirano, tijekom dana se očekuje porast za par cm Neretve, a time i Norina.

Zbog toga se očekuje da će voda u manji broj starijih objekata niske gradnje na desnoj strani Metkovića na predjelu Glibuša, Jerkovac i Duvrat, (uglavnom štala, garaža i dimarica) ući tijekom današnjeg dana.

- 10:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.04.2013., ponedjeljak

PRVOTRAVANJSKA KRONIKA DOLINE NERETVE

U Metkoviću otvoren natječaj za 500 novih radnih mjesta koja se otvaraju u jednom kafiću u sportskoj ulici
U Glušcima se rodilo dijete kojeg su nazvali Ante po nekom liku iz drugog svjetskog rata.
U Zažablju zabranjeno stavljanje u brudet više od jedne ljute paprike po glavi.
U Vidu zabranjene naušnice i spaljena sva trava.
U Prudu dogovorili da nema više maškara.
U Gabela polju ljudi odlučili prestati se baviti švercom.
U Gabeli na utakmici GOŠK-a nije vrijeđan sudac koji je dosudio penal protiv GOŠK-a.
U Pločama nestala prašina iz Luke Ploče – stanovništvo prosvjeduje uslijed nedostatka minerala u zraku.
U Baćini izbore dobiva koalicija HDZ-HSP, podiže se spomenik Franji Tuđmanu.
U Rogotinu zabranjeno pučko pjevanje i KUD .
U Stablini ukinuti razvodi braka.
U Kominu zabranjeno veslanje.
U Kuli Norinskoj ukinuto kartanje i bućanje.
U Krvavcu odbili financiranje seoskih fešti i bilo kakvih događanja od strane općine.
U Krvavcu II glasaju za HDZ umjesto za HSS.
U Matijevićima obećali demilitarizaciju.
U Momićima „Škrapa“ odlučila ući u nove sportske vode – krenula na turnire u šahu.
U Podrujnici odustali od krivolova i ribolova.
U Novim Selima dali džabe zemlju za cestu.
U Borovcima grade velebni trgovački centar pored mrtvačnice.
U Desnama uveden zakon – ako nemaš najmanje 3 promila alkohola u organizmu, ne možeš za volan.
Opuzenci prestali piti.
Slivanjci pozvali Nonkovića na ribu i gradela.

I NAJNOVIJE VIJESTI:
HDZ se ispričao za 20 godina korupcije, 15 godina Jambe, 8 godina Sanadera, 1 godinu Karamarka.
Jambo dao ostavku, zaposlio 2000 radnika Razvitka, vratio 52 poslovna prostora.
SDP crvenu boju zamjenio plavom, Tita nazvao zločincem, javno i bez straha rekli što misle o Milanoviću i izbacili ga iz stranke.
65 raznih pravaških stranaka se ujedinilo i crnu boju zamjenili crvenom.
U HNS se počeli učlanjivati ljudi koji ne vide svoj poslovni interes u tome.
AGROKOR obećao Neretvanima veću otkupnu cijenu 2013. godine.



- 14:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< travanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting