Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

STANJE VRLO OZBILJNO - VODOSTAJ 329 U METKOVIĆU

Stanje tijekom popodnevnih i večernjih sati (stanje u 21.15 sati) u dolini Neretve s visokim vodostajima pomalo prelazi u alarmantno.

Naime iz gornjih akumulacija su puštene dodatne količine vode jer vrše regulaciju voda uslijed velikih količina vode koje pune rijeku Neretvu u BiH i njene akumulacije. Tako je protok vode na Hidroelektrani (HE) Mostar 1150 metara kubnih u sekundi (m3/s). Kritičnim se smatra protok od 1200 m3/, a o ozbiljnosti stanja govori činjenica da nema najava o tome da će se smanjivati protok.

U Mostaru je tijekom popodnevnih i večernjih sati razina Neretve povećana oko 70 cm, što je uz povećanje pritoka Neretve nizvodno (Buna, Bregava, Krupa...) dovelo do daljnjeg povećanje vodostaja u Metkoviću koji je na 329 cm (u 21.15) i raste.

No ono što je posebno zabrinjavajuće je da se Neretva i dalje ulijeva u Norin koji se već proteklih par tjedana izlio, nadojio tlo i razlio se po močvari i poljima te je sada obuhvatio mnogobrojne okućnice u Metkoviću, a mjestimice se voda razlijeva i po cesti.
Tako je na predjelu Glibuša na više mjesta nekoliko ulica pod vodom, ali se vozilom još uvijek može proći s tim da je potrebno voditi računa na lošu ceste na kojima ima rupa koje se u vodi teško naziru.
Zagrebačka ulica na predjelu Struge (kod Margeta) je neprovozna, ali samo na tom dijelu.
Voda je ušla u više objekata, ali mahom garaža, konoba i drugih gospodarskih objekata.

U Kominu je voda ušla u nekoliko objekata, a razina Neretve prijeti prelijevanjem na cestu ako se nastavi rast.

U Krvavcu ne prijeti Neretva, ali Malo blato (polje između Kule Norinske i Krvavca) se intenzivnije puni iz izvora koji izbijaju u Bagalovićima uslijed velikih padalina, pa stoga postoji opasnost od ugrožavanja najnižih kuća uz Malo blato.

U Podrujnici zasada nema opasnosti, iako je voda došla svega par centimetara do ceste na predjelu Bezeri.


Prognoza vodostaja za noć i jutro:

Vodostaj Neretve i Norina će i dalje rasti, kao i razina poplavnih voda na desnoj obali Metkovića. Iako se ne očekivaju posljedice kao prije 2 godine, sigurno je da će problema pojedinim kućama tijekom noći i jutra na desnoj obali biti. Tijekom četvrtka bi moglo doći do stabilizacije.

Struge - početak Zagrebačke ulice predio Margete

Image and video hosting by TinyPic


Komin danas popodne
Image and video hosting by TinyPic
Foto: MO Komin

Krvavac – kuća Rakića s pogledom na Malo blato
Image and video hosting by TinyPic

Podrujnička mornarica spremna za poplavu
Image and video hosting by TinyPic

.. s druge strane Matijevčanska je pretrpjela velike gubitke
Image and video hosting by TinyPic

Most na Norinu - ulijevanje Neretve u Norin 18.40 sati
Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 02.04.2013. u 21:18 sati.