Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

SITUACIJA U 15.00 SATI - LUD, ZBUNJEN NORMALAN!

Situacija s poplavom:

Vodostaj Neretve u Metkoviću je oko 350 cm.

Desna obala grada Metkovića je svakim satom sve više pod vodom, tako da su već sada mnogobrojni gospodarski objekti (garaže, konobe, dimare i dr.) pod vodom, dok je voda ušla i u mnoge kuće, ali velika većina kuća još uvijek nije doživjela prodiranje vode, iako svi sa strepnjom gledaju u rastuću vodu.
Zagrebačka ulica je najvećim dijelom neprohodna, pa se ne preporuča vožnja, ako ne zbog vozila, onda bar zbog stanovništva koje se bori sa svakim centimetrom da im ne uđe voda. Dio ulica na Glibuši je također neprovozan.

Počelo se dovoziti materijal za obranu (pijesak i vreće), ali reakcija bi se mogla pokazati nedostatnom i zakašnjelom.

I na lijevoj obali Neretve u Metkoviću su se pojavili određeni problemi uslijed velikih padalina, ali i natopljenog tla, pa su vatrogasci imali nekoliko intervencija.

Informacije koje stižu iz raznih izvora su proturječne, pa stanovništvu valja objasniti da se situacija danas nikako neće popravljati, već samo pogoršavati, a sve radi bolje pripreme obrane od poplave.

Neretva se i dalje ulijeva u Norin u Kuli Norinskoj dosta velikom brzinom i svima je jasno da je (opet) Norin taj koji potapa desnu stranu Metkovića, ali po starom običaju Hrvata, dok se ne dogodi nekoliko uzastopnih katastrofa, neće se razmisliti o apelu stanovništva o tome kako stvarno riješiti problem – branom na Norinu kako predlažu gotovo jednoglasno žitelji desne obale.

Najave iz BiH koje stižu iz službenih izvora koje govore o tome kako se sve čini da se stanje popravi, kako se poštuju vodopravne dozvole i slično, su samo mlaćenje prazne slame jer su dugoročne vremenske prognoze jasno govorile da se očekuje iznimno velike padaline pa se u skupljanju vode u akumulacije pred ljeto (svaki kubik vode se preračunava u struju, pa onda i u KM) očito nije vodilo o onima nizvodno od hidrocentrala.

Vodostaji u BiH praktički ne mijenjaju i na istoj su razini kao cijelu noć, što ukazuje da vodostaj danas neće sigurno padati.

Prometnica Metković-Vid je zatvorena.

U Kominu je cesta poplavljena, ali provozna.

U Podrujnici je voda na predjelu „Bezeri“ do polovice ceste, ali se prolazi bez većih problema.

Na Orepku (državna ceste Vrgorac-Metković, u blizini mjesta Borovci) voda prelazi cestu, a vožnja preko nje je moguća.

U Krvavcu voda kroz „jarugu“ ugrožava kuće, ali se pribavila puma kapaciteta 200 litara u sekundi koja sprječava poplavljivanje kuća. Svaki trenutak se očekuje zasipanje jaruge, a time i spašavanje kuća od daljnje ugroze.

U Opuzenu je „Mala rika“ kritično, ali se ne izljeva.

Matijevići i Momići su standardno stabilno jer se radi o naseljima na višim kotama.Metković- simbolična fotografija koja pokazuje brodove koji samo što ne pređu u park
Image and video hosting by TinyPic

Pumpanje vode iz jaruge u Krvavcu
Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 03.04.2013. u 15:02 sati.