Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

POPLAVA ZAPRIJETILA IAKO JE TRAVANJ!

Vodostaj Neretve i Norina su i dalje u porastu.

Neretva je na prešla u Metkoviću razinu od 300 cm i blago raste, što ukazuje na opasnost od poplave za desnu obalu Metkovića.

Naime tijekom noći Norin je porastao oko 20 cm, a Neretva se i dalje jutros nastavlja ulijevati u Norin. Obzirom da je Norin tijekom proteklih tjedana već „napojio“ zemlju, kanale i močvarne površine, te čak dobrim dijelom i polja, svako daljnje ulijevanje Neretve u Norin znači i povećanje razine Norina i njegovo razlijevanje po desnoj obali Metkovića (Glibuša, Jerkovac, Zagrebačka, Duvrat..) uz ugrožavanje najnižih objekata. Dio ulica na predjelu Glibuša je pod vodom, ali još uvijek provozan za ispravna vozila.

Velike kiše u BiH su natjerale hidrocentrale na Neretvi da ispuštaju velike količine vode pa se od njih ne očekuje puno pomoći u iduća dva dana iako se nastoji uz predviđanje padalina održati postojeća razina Neretve.

Na pritoku Neretve riječici Krupi blizu Metkovića – u Dračevu, proglašene su izvanredne mjere od poplave.

Jugo nepovoljno utječe na razinu mora, pa je izlijevanje Neretve u more znatno sporije.
Iako je vodostaj tijekom jutra (stanje u 10.00 sati) na uzvodnim mjernim postajama stabilizirano, tijekom dana se očekuje porast za par cm Neretve, a time i Norina.

Zbog toga se očekuje da će voda u manji broj starijih objekata niske gradnje na desnoj strani Metkovića na predjelu Glibuša, Jerkovac i Duvrat, (uglavnom štala, garaža i dimarica) ući tijekom današnjeg dana.


Post je objavljen 02.04.2013. u 10:25 sati.