O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

27.07.2012., petak

38 EKIPA NA MARATONU LAĐA

Nakon što je istekao rok za uplatu kotizacija i podnošenje popisa lađara za 15. Maraton lađa koji će se održati 11. kolovoza, Udruga lađara Neretve je priopćila da će na Maratonu nastupiti ukupno 38 ekipa od kojih su 2 ženske, 1 mještovita (muško-ženska), 3 iz BiH i 1 iz Srbije.

Podebljano su označene ekipe koje prvi put sudjeluju na Maratonu lađa


1 Vinkovački lađari-Vinkovci
2 Veslačka udruga Dunavska čikla-Ilok
3 HŠDO Bjelovar
4 Primorsko-goranska županija (ženska ekipa)

5 Gusarice-Metković (ženska ekipa)
6 Metkovke (mještovita - žensko-muška ekipa)
7 Neum (BiH)
8 Troja-Gabela (BiH)

9 Čeljevo Čapljina (BiH)
10 Salašari Somborski – HKUD "Vladimir Nazor" Sombor (Srbija)
11 Jerkovac- juniori Metković
12 Torcida Ploče
13 Prud
14 Crni put juniori-Metković
15 Jerkovac-Metković
16 Zvonimir Kaleb-Momići
17 Vidonje-Mlinište
18 Sisak
19 Gospa Karmelska-Krvavac
20 Južnjak -Ploče
21 Šarić Struga
22 Krvavac II
23 Domagojevi gusari-Vid
24 Župa Dusina-Veliki Prolog
25 Sveti Roko-Podrujnica
26 Veterani 4.gardijske brigade
27 Škrapa Momići
28 Crni put-Metković
29 Donjani donji-Slivno
30 Staševica
31 Primorsko-goranska županija-Rijeka
32 Stablina
33 Žrnovski galijoti-Žrnovo, Korčula
34 UOTV Rogotin
35 Bjelovar ekspres
36 Opuzen
37 Baćina
38 Gusari Komin

Sudionici koji su se prijavili pa odustali:
Norin-Matijevići,
Plavo srce-Zagreb
Krvavac II juniori,
Veterani Domagojevi gusari, javascript:%20void(0);
KHUD Prigorski pajdaši-Glavnica donja,


Prošlogodišnji sudionici koji se nisu ni prijavljivali za nastup na ovom maratonu lađa:

Sveti Jure-Desne,
Gusari Komin juniori,

Udruga lađara Neretve je uputila i poziv svim ekipama koje imaju pravo sudjelovanja skupštini da se odazovu na skupštinu koja će se održati u nedjelju 29. srpnja u 19.00 sati u gradskoj vijećnici grada Metkovića (ul. Kralja Zvonimira 20).



Prilog HRT-a o ekipi Bjelovar ekspresa - ekipi koja zasigurno ima najbolju logistiku i najveći proračun od svih ostalih ekipa, ali nema u blizini rijeku na kojoj bi vježbali pa vježbaju na ribnjacima


- 17:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

26.07.2012., četvrtak

ŽUPANIJA SE IZJASNILA - GRADOVI I OPĆINE ŠUTE

Image and video hosting by TinyPic
Na sastanku koji je organiziran na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije, sastali su danas u Opuzenu predstavnici građana, poljoprivrednih proizvođača i građanskih udruga okupljenih u inicijativu „Spasimo dolinu Neretve" s županom Nikolom Dobroslavićem i njegovom zamjenicom Marijom Vučković. Na sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević.

Članovi inicijative “Spasimo dolinu Neretve su istaknuli činjenice i podatke kojima raspolažu te su izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim pasivnim djelovanjem lokalnih i državnih vlasti protiv projekta Gornji horizonti.
Župan je naglasio kako je riječ o dugogodišnjem problemu koji može ugroziti dolinu Neretve i njene vitalne interese.

“Apsolutno smo na liniji zaštite Neretve. Ne smije se dovesti u pitanje dolina Neretve ni opstanak stanovništva. Organizirati ćemo sastanak u Županiji i na njega pozvati predstavnike Hrvatskih voda, nadležnog ministarstva, jedinica lokalne samouprave iz Neretve te vaše predstavnike. Tražit ćemo jamstva da se Neretvi neće ništa dogoditi i zatražiti da se angažira možda i međunarodno tijelo koje će revidirati sve što se do sada dogodilo oko Gornjih horizonata i koje će potom dati svoje stručno mišljenje. U to tijelo ćemo se uključiti i mi, a zatražit ćemo da u njemu budu i vaši predstavnici” kazao je župan i dodao kako dijeli zabrinutost Inicijative.

Dožupanica Vučković
je dala konkretnije informacije te kazala kako je prema projektu Upravljanje Neretvom i Trebišnjicom, kojeg je s 40-ak milijuna kuna financirala Svjetska banka, a kandidirao Globalni fond za zaštitu okoliša (GEF), Hrvatska, i kod projekta Gornji Horizonti i HE Dubrovnik 2 prekršila međunarodne obveze.
“Drugim riječima, oba ova zahvata (HE Dubrovnik 2 i Gornji horizont) su preuranjena i prejudicirana prije izrade Okvirnog Plana upravljanja Neretvom i Trebišnjicom, Strateške procjene utjecaja na okoliš hidroenergetskih zahvata na čitavom prekograničnom području Hrvatske i BiH te potom u odnosu na odobrenje zahvata i pojedinačne procjene utjecaja na okoliš” zaključila je Marija Vučković.

Predstavnici Inicijative na sastanku su ukazali na činjenice da se u Neretvi od poljoprivrede godišnje zaradi oko 500 milijuna kuna te da bi sva ta proizvodnja, osobito od Opuzena naniže, bila ugrožena i bitno smanjena. Rekli su kako su već i dosadašnji radovi na projektu Gornji horizonti nanijeli štetu Neretvi jer da je „vode sve manje, a već se od travnja povećava njen salinitet“. Članovi Inicijative istaknuli su kako je „znanstveno dokazana štetnost projekta Gornji horizonti po dolinu Neretve“ te su dodali kako imaju informacije da je iz Neretve „preusmjereno oko 4 milijarde kubika vode te da je u planu preusmjeriti dodatne 2 milijarde“.

Dožupanica je istaknula kako se čeka odgovor od resornih ministarstava kojima su upućeni upiti i prigovori koji se tiču “Gornjih horizonata”, da nikakav odgovor nije stigao, ali da će Županija inzistirati na njima.

Na sastanku je i jasno istaknuto da Građanska inicijativa “Spasimo dolinu Neretve” ne traži proglašenje Neretve parkom prirode i da cilj inicijative nije bavljenje tim problemom.
Zadovoljstvo glede tog stava je posebno izrazio gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević koji se jasno izjasnio protiv parka prirode.

Građani i udruge na sastanku su jasno uputili molbu i upozorenje da se predmetna Građanska inicijativa ne iskoristi za stranačke i dnevnopolitičke svrhe jer se radi o nepolitičkoj inicijativi.
Na ovom sastanku je dakle postalo očito da se Županija Dubrovačko-neretvanska odlučila jasno usprotiviti projektu Gornji horizonti i poduzeti konkretne akcije (koje su prema riječima dožupanice netom prije prosvjeda dijelom i pokrenute).

Zanimljivo je da se gradovi i općine u dolini Neretve nisu javno oglasile glede Gornjih horizonata pa se građani pitaju kakav je stav lokalnih vlasti i da li iste dijele zabrinutost glede “Gornjih horizonata” kao i građani.

- 19:44 - Komentari (12) - Isprintaj - #

24.07.2012., utorak

AKO NE ZNAMO MI SAMI - NEK NAS INFORMIRAJU DRUGI

Jedna od najmoćnijih, a svakako najbrže rastuća TV kuća u svijetu - Aljazeera, odnosno ovdje njena podružnica Aljazeera Balkan (čiji je direktor poznati novinar Goran Milić), napravila je vrlo transparentan prilog o Gornjim horizontima.

Kako smo saznali od njihova uredništa spremaju i daljnje opšrinije priloge, a intervjuirali su i neke od subjekata iz Republike Hrvatske.

Ovdje možete vidjeti trominutni video koji sažeto, ali vrlo dobro opisuje stanje s Gornjim horizontima



Također ovdje prenosimo i članak HRT-a o današnjoj konferenciji za novinare održanoj od strane WWF (World wildlife foundation - Svjetska organizacija za zaštitu prirode) u Zagrebu i braniteljske zadruge Modrozelena.

"Lokalna podružnica Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) usprotivila se planovima izgradnje hidroelektrana Gornji horizonti u Republici Srpskoj te hidroelektrane Dubrovnik 2. Upozoravaju da bi one mogle uništiti slijev i deltu rijeke Neretve, a time ugroziti i stanovništvo, pogotovo ono koje živi od poljoprivrede. Iz WWF-a upozoravaju kako je ovaj projekt izgradnje hidroelektrana potrebno gledati u kontekstu cijele istočne Hercegovine do Malostonskog zaljeva.

Po zadnjim planovima iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice preusmjeravala bi se ogromna količina vode, veća nego što je cijeli protok Neretve u Mostaru, što znači da će predloženi projekti imati drastični utjecaj na hidrologiju i ekologiju područja s pogubnim posljedicama po lokalno stanovništvo kako u Hrvatskoj tako i u BiH, rekao je lokalni koordinator WWF-a u BiH Zoran Mateljak dodavši da će, ukoliko se ovi projekti ostvare, prouzrokovati zaslanjenje delte Neretve i potpuni nestanak poljoprivredne proizvodnje u toj regiji.

Predsjednik zadruge branitelja Modro Zelena iz Metkovića Nebojša Jerković upitao je hrvastku vladu je li im važnija financijska korist kroz turističke kapacitete koje planiraju izgraditi u dolini Neretve ili budućnost i opstanak stanovništva tog kraja koji žive od poljoprivrede. Irma Popović Dujmović iz WWF Mediteranskog programa istaknula je da Hrvatska ne brinući se za opstanak i očuvanje Neretve krši niz međunarodnih konvencija o zaštititi svjetskih prirodnih vrijednosti, njih osam, među kojima je i Ramsarska konvencija.

WWF je pozvao vlade RH i BiH da zaustave planirane projekte dok se ne izradi zajednička Strateška procjena utjecaja na okoliš planiranih projekata te završi i usvoji Plan upravljanja Neretve i Trebišnjice. Smatraju i da uspješnost spomenutih projekata ovisi o pozitivnoj ocijeni javnosti i europskih institucija na koje će, kažu, apelirati u naredno vrijeme. WWF je jedna od najvećih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, sa oko pet milijuna pristaša.
"

Opaska urednika:
Zoran Mateljak je dipl.ing. građevine, specijaliziran za pitanja upravljanja vodama, dugogodišnji project manager u međunarodnim projektima i osoba koja se dugo godina bavi problematikom Gornjih horizonata. U mnogim od tih projekata koji su bili vezani za integrirano upravljanje vodama slivova Neretve i Trebišnjice upozoravao je na negativne učinke Gornjih horizonata, između ostalog i na radionicama i sastancima u Metkoviću, Hutovu blatu i Mostaru, na koje su bili pozivane lokalne vlasti doline Neretve koje su redovno izostajale s tih sastanaka. Jedina općina koja se redovno odazivala na razne radionice s tom tematikom u razdoblju 2005-2010 je bila ona koja ima najmanje poljoprivrednih površina - Općina Kula Norinska

- 16:05 - Komentari (10) - Isprintaj - #

23.07.2012., ponedjeljak

NERETVA VELIKIM PROSVJEDOM REKLA "NE" GORNJIM HORIZONTIMA I HE "DUBROVNIK 2"

Image and video hosting by TinyPic

U nedjelju je u u Metkoviću na Trgu kralja Tomislava 20.30 održan veliki prosvjedni skup Građanske inicijative "Spasimo dolinu Neretve".

Oko tisuću građana doline Neretve - Metkovčana, Opuzenaca, Pločana, Slivanjaca, Kominjana, Rogotinjana, Kuljana, Krvavčana, Momićana, Matijevčana, Podrujničana, Zažabaca, Vidonjaca, Pruđana i drugih, došlo je dati potporu protivljenju nastavka projekta Gornji Horizonti i najavljenoj Hidroelektrani "Dubrovnik 2".

Najprije je prosvjednom šetnjom preko pješačkog prijelaza kraj metkovačkog parka nekoliko stotina građana na 10-ak minuta zaustavilo promet državnom cestom D9 (Metković - Opuzen) da bi se potom skupu obratilo nekoiko govornika koji su svi odreda iznijeli svoje razloge protiv projekta Gornji Horiznoti i protiv potpore tom projektu koji daje Republika Hrvatska Republici Srpskoj.

Na skupu su najavljene daljnje ozbiljnije inicijative, a nekoliko udruga poljoprivrednika je najavilo akciju širokih razmjera u vidu blokada važnijih prometnica u slučaju da se ne otkloni opasnost za dolinu Neretve i njene vrijedne poljoprivredne površine.

Kako je i najavljeno, na skupu nisu govorili političari niti je spomenuto ime iti jedne političke stranke, iz čega se jasno dalo do znanja da se radi o građanskoj inicijativi, ali je predsjednik građanske inicijative "Spasimo dolinu Neretve", Nikola Grmoja, javno zatražio da se sve stranke jasno očituju o ovom problemu.

Iako je najavljivana obilnija kiša i nevrijeme u Metkoviću, ona je pričekala da se skup održi - možda zato što su ovaj put organizatori bili građani i njihove udruge, a ne političari.

Prema svemu sudeći dolina Neretve je proključala od nezadovoljstva i to pokazala po prvi put nakon više desetljeća.


Nekoliko fotografija preuzetih od fotografa Marin Veraje, Ivana Ice Petrova i Mislava Gluščevića s Facebook stranice portala elektronski Metkovic
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

- 00:09 - Komentari (9) - Isprintaj - #

21.07.2012., subota

PROSVJED ZA SPAS NERETVE - HOĆE LI NERETVANI SPASITI SEBE?!

Građanska inicijativa "SPASIMO DOLINU NERETVE" organizira veliki prosvjedni nestranački skup upozorenja u nedjelju, 22. srpnja 2012. god. u 20.30 sati na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću.

Nestranački prosvjed organizira desetak građanskih, poljoprivrednih i ekoloških udruga koje sudjeluju u inicijativi za obranu doline Neretve od mogućih katastrofalnih posljedica završne faze realizacije projekta „Gornji horizonti“ koji bi u dolini Neretve mogao nepovratno uništiti poljoprivredu, poremetiti vodoopskrbu, ali i ostaviti katastrofalne posljedice na biljnom i životinjskom svijetu.

Po prvi put imamo poljoprivrednike, gospodarstvenike, ekologe ujedinjene oko jednog cilja – SPAS DOLINE NERETVE!


UKRATKO O PROJEKTU„Gornji horizonti“

Projektom planiranim sredinom 60-th godina planiralo se dio prirodnih pritoka sliva Neretve preusmjeriti u slivove Trebišnjice za potrebe gradnje hidroelektrana u istočnoj Hercegovini. U to vrijeme dolina Neretve nije bila ni približno intenzivan poljoprivredni kraj (PIK Neretva je tek započinjao velike melioracijske radove) , a o posljedicama projekta se svakako nije puno razmatralo u ta vremena.

Studije rađene idućih godina bazirale su se na tadašnjim stanjima vodnog sustava i biološkog stanja i nisu predviđale (niti su mogle s tadašnim podacima) posljedice na dolinu Neretve.

Zadnjih godina projekt Gornji Horizonti Republika Srpska nastoji privesti kraju gradnjom tunela kojima se prevode vode za potrebu planirane 3 nove hidroelektrane na području Republike Srpske. No da bi cijeli projekt uspio, ta silna voda (a radi se o milijardama kubika godišnje!) treba negdje i oteći nakon što prođe turbine planiranih hidroelektrana u Republici Srpskoj. Jedini izlaz je bušenje tunela prema Jadranskom moru (područje Župe Dubrovačke) na predjelu Plat kraj Dubrovnika. Republika Hrvatska dakle drži ključeve tog projekta jer ako ne dopusti gradnju novog tunela za novu HE Dubrovnik II, nema ni projekta Gornji horizonti u završnoj fazi.

Vlada je prije par dana sklopila sporazum sa Republikom Srpskom očito ni neznajući što potpisuje (ili znajući, ali ne mareći za Neretvu) jer očito nema podatke o tome koje su posljedice takvog projekta za Neretvu.

ŠTO SE GUBI,A ŠTO DOBIVA?

Dolina Neretve proizvede oko 500 milijuna kuna poljoprivrednih proizvoda godišnje. Dodatnim zaslanjenjem tla dodatnim smanjenjem dotoka Neretve u ljetnim mjesecima, lako se može izračunati da dolini Neretve prijeti trajna propast poljoprivrednih površina.

HEP navodi da bi HE Dubrovnik II koštala oko 1,3 milijardi kuna. No ta hidroelektrana bi se isplatila za 10-20 godina (dakle proizvodnja bi bila oko 60-100 milijuna kn struje godišnje). HEP navodi da je ta hidroelektrana rješenje problema napajanja Dubrovnika strujom, no krije podatak da bi se takvi problemi mogli riješavati i rekonstrukcijom postojeće elektroenergetske mreže koja pravi probleme i gubitke.

Ako poljoprivreda Neretve izgubi samo 100-150 milijuna kuna godišnje zbog smanjenja količina slatke vode i zaslanjenja tla (a predviđanja idu do te mjere da bi se moglo uništti i do 400 milijuna kn godišnje!), jasno je da netko planira projekt u kojem će HEP dobivati 60-100 miljuna kn, a dolina Neretve gubiti (bar) 100-150 milijuna kn – dakle projektom se pravi godišnji minus od 40-ak milijuna kn!!

Ulagati više od milijardu kn da bi se prozivodio minus izgleda kao loženje peći za grijanje čistim novcem.

ZABLUDE

1. Zabluda je da „Gornji horizonti“ mogu spasiti dolinu Neretve od poplava. Poplave dolaze u vrijeme kada su sva područja u BiH pod velikim pritiskom voda i kada su sve akumulacije (pa i one na području sliva Trebišnjice) pune, pa ne treba očekivati da će netko spašavati dolinu da bi upropastio sebe.
2. Zabluda je da se ništa ne može više učniti i da je sve gotovo. Nije! Ako Vlada RH odbije izgraditi HE Dubrovnik II i time odbije primiti vodu sliva Neretve i Trebišnjice kroz područje Župe Dubrovačke, RS neće krenuti u projekt jer neće potapati samu sebe.
3. Zabluda je da je ovo jedino rješenje za budućnost opskrbe krajnjeg juga strujom. Naime nitko nije objasnio koliko bi se uštedjelo rekonstrukcijom zastarjele energetske mreže krajnjeg juga. Taj podatak se krije od javnosti.


Stoga dragi Neretvani - u nedjelju odlučujete o svojoj sudbini! Pokažite da vam vaši kauči nisu draži od vaše budućnosti, da se znate izboriti za budućnost svoje djece. Pokažite da nas se ne može uništiti radi suludih projekata!


Image and video hosting by TinyPic

- 11:22 - Komentari (8) - Isprintaj - #

15.07.2012., nedjelja

ODRŽAN LAĐARSKI KUP ŽUPE BAGALOVIĆI - NAJAVA PROMJENA ODNOSA SNAGA U NERETVI?

U Krvavcu je danas održan 8. Lađarski kup župe Bagalovići koji se vozio na 15 kilometara dugoj relaciji Krvavac-Kula Norinska-Metković-Kula Norinska-Krvavac.
Na samom kupu je od najavljenih 18 sudjelovalo 15 lađarskih ekipa, od toga 14 muških i 1 ženska (nova ekipa "Gusarice" iz Metkovića).

Start je s malim kašnjenjem krenuo u 17.45 i već nakon kraćeg vremena dolazi do pozicioniranja glavnih favorita utrke. Gusar Komin predvodi utrku, a za njima se pozicioniraju Crni put i Opuzen koji u toj formaciji, ponešto odvojeno od drugih stižu do mosta gdje se okreću oko stupa mosta.

Nakon okreta situacija među vodećima se ne mijenja sve do otprilike Kule Norinske gdje Opuzen prestiže Crni put i u tom poretku vodeće ekipe stižu na cilj.

Svaki Lađarski kup Župe Bagalovići je izvrstan pokazatelj dosadašnjeg rada svake ekipe i često dobar pokazatelj omjera snaga među ekipama i za sam Maraton lađa.
Ove godine je ugodno iznenađenje ekipa "Crnog puta" iz Metkovića koja je pokazala da se sistematskim radom mogu postići dobri rezultati. I ekipa Jerkovca je također pokazala isto, pa će biti zanimljivo hoće li se ekipe iz gornjeg dijela Neretve ove godine uspjeti približiti gornjem dijelu ljestvice na Maratonu lađa. Ekipa Opuzena je pokazala da je održala formu sa prošlogodišnjeg Maratona lađa kada su osvojili 3, mjesto.
Prema pokazanom na ovom lađarskom kupu Maraton lađa će biti zanimljiv u borbi od 2 do 10 mjesta gdje će se voditi jedna od najžešćih bitaka dosada, dok je za za prvo mjesto najveći favorit ponovno "Gusar" Komin.

Od organizatora Lađarskog kupa - Udruge "Oba Krvavca" nismo uspjeli dobiti službene podatke, pa ovdje objavljujemo neslužbeni poredak:

1. Gusari - Komin
2. Opuzen
3. Crni put - Metković
4. Staševica
5. Jerkovac - Metković
6. Dusina
7. Škrapa - Momići
8. Domagojevi gusari - Vid
9. Sv. Roko - Podrujnica
10. Gospa Karmelska - Krvavac
11. Veterani IV gardijske brigade
12. Čeljevo
13. Crni put juniori - Metković
14. Neum
15. Gusarice- Metković
(vozile do Kule Norinske i nazad kako su i najavile)

- 20:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.07.2012., subota

RADNA AKCIJA UREĐENJA OKOLIŠA KAPELICE NA BOBAJU

U organizaciji Mjesnog odbora Kula Norinska u ranim jutarnjim satima prof. Ivan Šprlje, predsjednik MO Kula Norinska, poveo je manju skupinu volontera u radnu akciju na brdo Bobaj iznad Matijevića. Cilj radne akcije je bio prenošenje rasutog materijala (žala) i nasipanje istog radi uređenja okoliša oko kapelica Gospe žalosne, a sama akcija je započela u 05.30 i završila u 09.30. Težina akcije je bila u prijenosu materijala, obzirom da se zbog nepristupačnog terena isti nije mogao dovesti vozilom kraj kapelice, pa je materijal za nasip dovezen u blizinu vodospreme na Bobaju, oko 300 metara od kapelice.

Sudionici naporne, ali plemenite radne akcije su bili Ivan Šprlje (Matijevići) , Roko Brljević (Momići), Ivan Jurić (Momići), Hrvoje Vučković- Rus (Kula Norinska) i A. Šprlje (Matijevići) .
Prema riječima predsjednika MO Kula Norinska, prof. Ivana Šprlje radovi na uređenju okoliša oko kapelice će se u dogledno vrijeme, kada to financije i druge okolnosti dopuste, nastaviti.

Image and video hosting by TinyPic

- 21:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.07.2012., petak

PROGRAM PROSLAVE BLAGDANA GOSPE KARMELSKE

VJERSKI DIO PROGRAMA

PETAK 13. SRPNJA
18.30 spuštanje kipa, otvorene svetkovine, pobožnost krunice BDM
19.00 Sv. Misa, predvodi don Lovre Šola (Kaštel Stari), na misi pjeva zbor župe Sv. ivana Krstitelja Kaštel Stari.

SUBOTA 14. SRPNJA
18.30 Pobožnost krunice BDM
19.00 Sveta Misa, predvodi don Franko Prnjak, vikar župe sv. Nikole Biskupa Metković, na misi Pjevaju pjevači župa Neretvanskog dekanata.

NEDJELJA 15. SRPNJA
18.30 Pobožnost krunice BDM
19.30 Sv. Misa, predvodi don Mihael Prović, (Katolički boglosovni fakultet u Splitu), na misi pjevaju zborovi župe Bagalović

PONEDJELJAK 16. SPRNJA - BLAGDAN GOSPE KARMELSKE

04.00 Sv. Misa zornica
05.00 Sv. Misa za hodočasnike
06.00 Sv. Misa za bolesnike
07.00 Sv. Misa za pokojne branitelje
08.00 Sv. Misa za krštenja
09.30 procesija i koncelebrirana sv. Misa koju predvodi don Zrinko Brković, županik Hrvatske katoličke misije u Dortmundu i jedan od bivših župnika Župe Bagalovići
18.30 Sv. Misa zahvalnica i blagoslov djece


PROGRAM SVJETOVNE PROSLAVE

Petak 13. srpnja

18.00 Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kula Norinska i dodjela priznanja, u Krvavcu u Domu kulture

Subota 14. srpnja

21.30 i 22.10 Krvavac, igralište na Guvnu - polufinala Malonogometnog turnira „Mario Nikolić Kiš“

Nedjelja 15. srpnja
17.00 Krvavac riva – okupljanje pred start 8. Lađarskog kupa Župe Bagalović (sudjeluje 17 ekipa)
17.30 Krvavac riva - Start 8. Lađarskog kupa Župe Bagalovići (vozi se do Metkovića, okret je oko stuba mosta i cilje u Krvavcu)
21.00 Zabava u organizaciji Udruge„Bloketi“ u Krvavcu iza Doma kultura

Ponedjeljak 16. srpnja

21.00 Kravavc, utakmica za treće mjesto Malonogometnog turnira „Mario Nikolić Kiš“
21.45 Krvavac, finale Malonogometnog turnira „Mario Nikolić Kiš“
22.00 Krvavac, zabava do dugo u noć na otvorenom


Prošlogodišnji pobjednici Lađarskog kupa Župe Bagalovići - ekipa Staševice
Image and video hosting by TinyPic

Prošlogodišnji pobjednici turnira Malonogometnog turnira Mario Nikolić Kiš - ekipa MNK Vid
Image and video hosting by TinyPic
Foto: službena stranica MNT "Mario Nikolić Kiš"


- 12:21 - Komentari (8) - Isprintaj - #

10.07.2012., utorak

OBAVIJEST O SKUPLJANJU I ODVOZU KRUPNOG OTPADA OPĆINE KULA NORINSKA

Općina Kula Norinska, kao i svake godine, ponovno organizira odvoz krupnog otpada: Ovo je prilika da se riješite svojih starih kreveta, ormara, štednjaka i drugog krupnijeg otpada koji nije predviđen za obične komunalne kontejnere, pa prenosimo obavijest Općine Kula Norinska:

REPUBLIKA HRVATSKA
DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA
OPĆINA KULA NORINSKA
Kula Norinska, 09.07.2012.

O B A V I J E S T

Obavještavaju se građani općine Kula Norinska da će se krupni otpad odvoziti od dana 11.07.2012. (SRIJEDA), do zaključno 14.07.2012 (SUBOTA),a prikupljati će se na sljedećim lokacijama:

- Za naselje KRVAVAC - IGRALIŠE NK „MAESTRAL“- KRVAVAC,
- Za naselja KULA NORINSKA, MATIJEVIĆI, MOMIĆI, PODRUJNICA - „MAJDAN“ U MATIJEVIĆIMA,
- Za naselje KRVAVAC II - „RAKIĆA TUMBIN“.

Mole se građani da poštuju navedene termine i lokacije.

OPĆINA KULA NORINSKA


Ovdje valja napomenuti da se neće tolerirati naknadno odlaganje otpada (poslije navedenih datuma) i da će prema osobama koje naknadno budu odlagale otpada na navedenim ili drugim mjestima, biti primjenjene odgovarajuće sankcije.

- 13:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.07.2012., nedjelja

ČAK 42 EKIPE SE PRIJAVILE ZA 15. MARATON LAĐA NA NERETVI

Na ovogodišnji Maraton lađa na Neretvi (15. po redu), koji će se održati 11. kolovoza ove godine, prijavilo se čak 42 ekipe, što je ugodno iznenađenje obzirom da se radi po znatnijem povećanju broja ekipa (7!) u odnosu na prošlogodišnji Maraton lađa.

Prijavilo se su se čak 13 ekipa koje ne gravitiraju Neretvi, odnosno nemaju tradicionalnog dodira s lađom (čak po 2 ekipe iz Bjelovara i Rijeke, i po 1 iz Siska, Sombora (Srbija), Korčule, Iloka, Donje i Gornje Glavice , Vinkovaca,Neuma, Zagreba.

Od ukupnog broja 3 su iz inozemstva - Sombor (Srbija), Neum i Čeljevo (obe iz BiH), a ove godine su se prijavile i rekordne 3 ženske ekipe: 2 iz Metkovića i 1 iz Rijeke (Primorsko- goranske županije).

Ovo naravno nije konačan popis sudionika Maratona lađa jer svaka ekipa mora ispuniti i dodatne formalne uvjete - uplatu kotizacije i uredan popis veslača koji se dostavlja do 20. srpnja, pa je moguće da neka odprijavljenih ekipa otpadne.

Popis ekipa prijavljenih (po redoslijedu prijavljivanja) za 15. Maraton lađa:

1. Jerkovac-Metković
2. UOTV Rogotin
3. Gusarice-Metković
4. Domagojevi gusari-Vid
5. Zvonimir Kaleb-Momići
6. Škrapa Momići
7. Južnjak-Ploče
8. Stablina
9. Gospa Karmelska-Krvavac
10. Župa Dusina-Veliki Prolog
11. Staševica
12. Crni put-Metković
13. Crni put juniori
14. Veterani 4.gardijske brigade
15. Šarić Struga
16. Sisak
17. Bjelovar ekspres
18. Veterani Domagojevi gusari-Vid
19. Gusari Komin
20. Salašari Somborski – HKUD "Vladimir Nazor" Sombor (Srbija)
21. Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Bjelovar
22. Udruga za očuvanje Neretvanske baštine Opuzen
23. Donjani donji -Slivno
24. Norin - Matijevići
25. Sveti Roko - Podrujnica
26. Žrnovski galioti- Žrnovo, o.Korčula
27. Baćina
28. Veslačka udruga Dunavska čikla-Ilok
29. KUD ‘’Prigorski Pajdaši’’ i DVD Glavnica Donja-Glavnica Donja kod Zagreba
30. KŠU Bila Lađa-SPH- Rogotin
31. Vidonje - Mlinište
32. Neum
33. Vinkovački lađari-Vinkovci
34. Plavo srce-Zagreb
35. Čeljevo (BiH)
36. PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA -žene
37. PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA (m)- Rijeka
38. Jerkovac juniori-Metković
39. Prud
40. Krvavac 2
41. Krvavac 2 mladi
42. Metkovke - Metković


Od prošlogodišnjih sudionika, nisu se prijavile ekipe Sv. Jure Desne, Moliški Hrvati iz Italije, Gusar Komin- juniori i Torcida Ploče

- 14:53 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< srpanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting