Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

AKO NE ZNAMO MI SAMI - NEK NAS INFORMIRAJU DRUGI

Jedna od najmoćnijih, a svakako najbrže rastuća TV kuća u svijetu - Aljazeera, odnosno ovdje njena podružnica Aljazeera Balkan (čiji je direktor poznati novinar Goran Milić), napravila je vrlo transparentan prilog o Gornjim horizontima.

Kako smo saznali od njihova uredništa spremaju i daljnje opšrinije priloge, a intervjuirali su i neke od subjekata iz Republike Hrvatske.

Ovdje možete vidjeti trominutni video koji sažeto, ali vrlo dobro opisuje stanje s Gornjim horizontimaTakođer ovdje prenosimo i članak HRT-a o današnjoj konferenciji za novinare održanoj od strane WWF (World wildlife foundation - Svjetska organizacija za zaštitu prirode) u Zagrebu i braniteljske zadruge Modrozelena.

"Lokalna podružnica Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) usprotivila se planovima izgradnje hidroelektrana Gornji horizonti u Republici Srpskoj te hidroelektrane Dubrovnik 2. Upozoravaju da bi one mogle uništiti slijev i deltu rijeke Neretve, a time ugroziti i stanovništvo, pogotovo ono koje živi od poljoprivrede. Iz WWF-a upozoravaju kako je ovaj projekt izgradnje hidroelektrana potrebno gledati u kontekstu cijele istočne Hercegovine do Malostonskog zaljeva.

Po zadnjim planovima iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice preusmjeravala bi se ogromna količina vode, veća nego što je cijeli protok Neretve u Mostaru, što znači da će predloženi projekti imati drastični utjecaj na hidrologiju i ekologiju područja s pogubnim posljedicama po lokalno stanovništvo kako u Hrvatskoj tako i u BiH, rekao je lokalni koordinator WWF-a u BiH Zoran Mateljak dodavši da će, ukoliko se ovi projekti ostvare, prouzrokovati zaslanjenje delte Neretve i potpuni nestanak poljoprivredne proizvodnje u toj regiji.

Predsjednik zadruge branitelja Modro Zelena iz Metkovića Nebojša Jerković upitao je hrvastku vladu je li im važnija financijska korist kroz turističke kapacitete koje planiraju izgraditi u dolini Neretve ili budućnost i opstanak stanovništva tog kraja koji žive od poljoprivrede. Irma Popović Dujmović iz WWF Mediteranskog programa istaknula je da Hrvatska ne brinući se za opstanak i očuvanje Neretve krši niz međunarodnih konvencija o zaštititi svjetskih prirodnih vrijednosti, njih osam, među kojima je i Ramsarska konvencija.

WWF je pozvao vlade RH i BiH da zaustave planirane projekte dok se ne izradi zajednička Strateška procjena utjecaja na okoliš planiranih projekata te završi i usvoji Plan upravljanja Neretve i Trebišnjice. Smatraju i da uspješnost spomenutih projekata ovisi o pozitivnoj ocijeni javnosti i europskih institucija na koje će, kažu, apelirati u naredno vrijeme. WWF je jedna od najvećih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, sa oko pet milijuna pristaša.
"

Opaska urednika:
Zoran Mateljak je dipl.ing. građevine, specijaliziran za pitanja upravljanja vodama, dugogodišnji project manager u međunarodnim projektima i osoba koja se dugo godina bavi problematikom Gornjih horizonata. U mnogim od tih projekata koji su bili vezani za integrirano upravljanje vodama slivova Neretve i Trebišnjice upozoravao je na negativne učinke Gornjih horizonata, između ostalog i na radionicama i sastancima u Metkoviću, Hutovu blatu i Mostaru, na koje su bili pozivane lokalne vlasti doline Neretve koje su redovno izostajale s tih sastanaka. Jedina općina koja se redovno odazivala na razne radionice s tom tematikom u razdoblju 2005-2010 je bila ona koja ima najmanje poljoprivrednih površina - Općina Kula Norinska


Post je objavljen 24.07.2012. u 16:05 sati.