Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

ŽUPANIJA SE IZJASNILA - GRADOVI I OPĆINE ŠUTE

Image and video hosting by TinyPic
Na sastanku koji je organiziran na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije, sastali su danas u Opuzenu predstavnici građana, poljoprivrednih proizvođača i građanskih udruga okupljenih u inicijativu „Spasimo dolinu Neretve" s županom Nikolom Dobroslavićem i njegovom zamjenicom Marijom Vučković. Na sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević.

Članovi inicijative “Spasimo dolinu Neretve su istaknuli činjenice i podatke kojima raspolažu te su izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim pasivnim djelovanjem lokalnih i državnih vlasti protiv projekta Gornji horizonti.
Župan je naglasio kako je riječ o dugogodišnjem problemu koji može ugroziti dolinu Neretve i njene vitalne interese.

“Apsolutno smo na liniji zaštite Neretve. Ne smije se dovesti u pitanje dolina Neretve ni opstanak stanovništva. Organizirati ćemo sastanak u Županiji i na njega pozvati predstavnike Hrvatskih voda, nadležnog ministarstva, jedinica lokalne samouprave iz Neretve te vaše predstavnike. Tražit ćemo jamstva da se Neretvi neće ništa dogoditi i zatražiti da se angažira možda i međunarodno tijelo koje će revidirati sve što se do sada dogodilo oko Gornjih horizonata i koje će potom dati svoje stručno mišljenje. U to tijelo ćemo se uključiti i mi, a zatražit ćemo da u njemu budu i vaši predstavnici” kazao je župan i dodao kako dijeli zabrinutost Inicijative.

Dožupanica Vučković
je dala konkretnije informacije te kazala kako je prema projektu Upravljanje Neretvom i Trebišnjicom, kojeg je s 40-ak milijuna kuna financirala Svjetska banka, a kandidirao Globalni fond za zaštitu okoliša (GEF), Hrvatska, i kod projekta Gornji Horizonti i HE Dubrovnik 2 prekršila međunarodne obveze.
“Drugim riječima, oba ova zahvata (HE Dubrovnik 2 i Gornji horizont) su preuranjena i prejudicirana prije izrade Okvirnog Plana upravljanja Neretvom i Trebišnjicom, Strateške procjene utjecaja na okoliš hidroenergetskih zahvata na čitavom prekograničnom području Hrvatske i BiH te potom u odnosu na odobrenje zahvata i pojedinačne procjene utjecaja na okoliš” zaključila je Marija Vučković.

Predstavnici Inicijative na sastanku su ukazali na činjenice da se u Neretvi od poljoprivrede godišnje zaradi oko 500 milijuna kuna te da bi sva ta proizvodnja, osobito od Opuzena naniže, bila ugrožena i bitno smanjena. Rekli su kako su već i dosadašnji radovi na projektu Gornji horizonti nanijeli štetu Neretvi jer da je „vode sve manje, a već se od travnja povećava njen salinitet“. Članovi Inicijative istaknuli su kako je „znanstveno dokazana štetnost projekta Gornji horizonti po dolinu Neretve“ te su dodali kako imaju informacije da je iz Neretve „preusmjereno oko 4 milijarde kubika vode te da je u planu preusmjeriti dodatne 2 milijarde“.

Dožupanica je istaknula kako se čeka odgovor od resornih ministarstava kojima su upućeni upiti i prigovori koji se tiču “Gornjih horizonata”, da nikakav odgovor nije stigao, ali da će Županija inzistirati na njima.

Na sastanku je i jasno istaknuto da Građanska inicijativa “Spasimo dolinu Neretve” ne traži proglašenje Neretve parkom prirode i da cilj inicijative nije bavljenje tim problemom.
Zadovoljstvo glede tog stava je posebno izrazio gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević koji se jasno izjasnio protiv parka prirode.

Građani i udruge na sastanku su jasno uputili molbu i upozorenje da se predmetna Građanska inicijativa ne iskoristi za stranačke i dnevnopolitičke svrhe jer se radi o nepolitičkoj inicijativi.
Na ovom sastanku je dakle postalo očito da se Županija Dubrovačko-neretvanska odlučila jasno usprotiviti projektu Gornji horizonti i poduzeti konkretne akcije (koje su prema riječima dožupanice netom prije prosvjeda dijelom i pokrenute).

Zanimljivo je da se gradovi i općine u dolini Neretve nisu javno oglasile glede Gornjih horizonata pa se građani pitaju kakav je stav lokalnih vlasti i da li iste dijele zabrinutost glede “Gornjih horizonata” kao i građani.


Post je objavljen 26.07.2012. u 19:44 sati.