O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

29.12.2014., ponedjeljak

REZULTATI PRVOG KRUGA PREDSJEDNIČKIH IZBORA 2014 U DOLINI NERETVE

U dolini Neretve u većini gradova/općina pobjedu je u prvom krugu odnijela Kolinda Grabar-Kitarović.
Jedino je u Pločama pobjedu tijesno odnio Ivo Josipović.

Najveće pobjede je Kolinda Grabar-Kitarović odnijela u općinama Pojezerje i Zažablje (preko 60%), a „najmanju“ pobjedu u općini Kula Norinska (44%).
Općina Kula Norinska je zabilježila i poneke neobične posebnosti. Tako je u cijeloj dolini Neretve jedino u Desnama pobjedio Ivan Sinčić. U Podrujnici je pobjedu odnio Ivo Josipović, a u Novim Selima i Borovcima su prvo mjesto podijelili Kolinda Grabar Gitarović i Ivo Josipović. Tako je općina Kula Norinska nakon područja Ploča, najpodjeljenije mjesto po rezulatima (Ploče su pak titulu politički najšarovitijeg područja odnijeli jer su rezultati uistinu različiti od mjesta do mjesta - podjelili su se između "Kolindinih" i "Josipovićevih")

Neslavno vodeće područje u dolini Neretve po nevažećim listićima je općina Slivno s 3,26% nevažećih, dok su Pločani na biralištima najpismeniji sa samo oko 1,71% nevažećih.

Najveća izlaznost je zabilježena u općini Zažablje (58.55%) čime su u samom vrhu Hrvatske, iza kojih su iznenađujuće Ploče (56,21%).

Najslabija izlaznost je u Pojezerju (48,54)%

REZULTATI PO DOLINI NERETVE:

METKOVIĆ
Kolinda Grabar Kitarović: 52,35%
Ivo Josipović 20,30%
Ivan Sinčić 13,89%
Milan Kujundžić 11,68%

PLOČE
Kolinda Grabar Kitarović: 38.23%
Ivo Josipović 40,01%
Ivan Sinčić 10,36%
Milan Kujundžić 9,69%

OPUZEN
Kolinda Grabar Kitarović: 51,11%
Ivo Josipović 23,48%
Ivan Sinčić 12,74%
Milan Kujundžić 9,76%

OPĆINA KULA NORINSKA
Kolinda Grabar Kitarović: 44,06%
Ivo Josipović 27,53%
Ivan Sinčić 16,90%
Milan Kujundžić 8,64%

OPĆINA ZAŽABLJE
Kolinda Grabar Kitarović: 61,96%
Ivo Josipović 13,60%
Ivan Sinčić 13,60%
Milan Kujundžić 8,06%

OPĆINA SLIVNO
Kolinda Grabar Kitarović: 50,00%
Ivo Josipović 27,16%
Ivan Sinčić 16,90%
Milan Kujundžić 5,26%

OPĆINA POJEZERJE
Kolinda Grabar Kitarović: 63,34%
Ivo Josipović 11,60%
Ivan Sinčić 12,53%
Milan Kujundžić 10.,67%

- 01:38 - Komentari (80) - Isprintaj - #

25.12.2014., četvrtak

BOŽIĆNI HUMANITARNI KONCERT U KRVAVCU

U Krvavcu će se i ove godine održati sada već tradicionalni Božićni koncert 26. 12.2014 u 19 sati u Domu kulture.

I ove godine nastupaju zanimljivi i kvalitetni gosti HKUD “Drijeva” iz Gabele, HKUD “Leopold” iz Grabovice, Klapa “Sv. Nikola” iz Metkovića i po prvi put na ovakvom tipu manifestacije Zbor Osnovne škole Kula Norinska.

Na koncertu će se skupljati i prilozi na dobrovoljnoj bazi za humanitarnu akciju za teško oboljelog Franu Čepirla iz Krvavca.

Koncert se održava u organizaciji KUD-a Bagalovići, uz pokroviteljstvo Općine Kula Norinska i uz pomoć sponzora.


Image and video hosting by TinyPic

- 21:11 - Komentari (2) - Isprintaj - #

SRETAN BOŽIĆ SVIMA NAMA I NJIMA

Sretan i Blagoslovljen Božić svim Neretvanima i Neretvankama ma gdje bili, bez obzira da li ste u Neretvi fizički ili svojim duhom ili mislima.

Sretan Božić našim Neretvanima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i ostalim gradovima diljem RH.

Sretan Božić i našim Hrvatima u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Italiji.

Sretan Božić i našim Neretvanima u SAD, Kanadi i posebno brojnoj zajednici u Australiji koja je aktivna na ovom blogu i nek Bog podari mir i blagoslov svima.

Sretan Božić i ateistima i agnosticima uz želje da dožive radost Božića kao što to doživljavaju i kršćani koji su spoznali značenje Božića.

Image and video hosting by TinyPic

- 13:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #

11.12.2014., četvrtak

OBAVIJEST CARINE PROIZVOĐAČIMA RAKIJE I DRUGIH ALKOHOLNIH PIĆA

Usprkos tomu što je već nekoliko godina na snazi Zakon o trošarinama, odnosno propisi koji reguliraju prava i obveze malih proizvođača jakih alkoholnih pića, te malih proizvođača vina, u cilju što bolje informiranosti građana, podsjećamo ih na pravnu regulaciju.

MALI PROIZVOĐAČI JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
Malim proizvođačem jakog alkoholnog pića smatra se fizička osoba vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji proizvodi za vlastite potrebe, i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu. Tako proizvedena jaka alkoholna pića mogu se koristiti samo za osobnu uporabu, no nije dozvoljena prodaja.

Prijava za upis u registar
Mali proizvođač jakog alkoholnog pića (neovisno o tome da li je vlasnik kotla ili kotao unajmljuje kako bi ga koristio za proizvodnju jakog alkoholnog pića) u obvezi je carinskom uredu nadležnom prema svome prebivalištu podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika, i to najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje. Prijava za upis u registar trošarinskih obveznika podnosi se u 3 primjerka na Obrascu PUR iz Priloga 14 Pravilnika o trošarinama te je uz istu potrebno dostaviti podatak o mjestu proizvodnje i podatak o volumenu uređaja za proizvodnju alkohola (kotla) koji „mali proizvođač jakog alkoholnog pića“ ima u vlasništvu i/ili koristi za proizvodnju jakog alkoholnog pića. Prijava za upis u registar trošarinskih obveznika ovjerena od strane ovlaštene osobe nadležnog carinskog ureda smatra se ovlaštenjem za rad.

Obračunavanje i plaćanje trošarine

Mali proizvođač jakog alkoholnog pića dužan je sam obračunati trošarinu tijekom obračunskog razdoblja koje je jednako kalendarskoj godini (od 1. siječnja do 31. prosinca) te istu platiti do 31. siječnja tekuće godine za proteklu godinu. Carinski ured Ploče ne dostavlja obveznicima uplatnice, niti obrasce godišnjeg izviješća. Trošarina se plaća ovisno o zapremnini uređaja, tj. kotla koji ima u vlasništvu, odnosno koji koristi u proizvodnji jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, koja iznosi za kotao zapremine do uključivo 100 litara - 100,00 kuna, a za kotao zapremnine preko 100 litara - 200,00 kuna. U slučaju da mali proizvođač jakog alkoholnog pića proizvede za vlastite potrebe količinu pića veću od propisane odnosno više od 20 litara čistog alkohola godišnje, dužan je, uz već obračunati godišnji paušal (iznos trošarine obračunat ovisno o zapremini kotla), na razliku obračunati i platiti puni iznos trošarine koji je propisan za etilni alkohol (53 kune po litri čistog alkohola). Iznos trošarine potrebno je uplatiti na račun Državnog proračuna RH HR1210010051863000160, a ostali podaci za popunjavanje naloga za plaćanje su :
„model“ - „68“,
„poziv na broj odobrenja“ „1066“ - osobni identifikacijski broj (OIB) malog proizvođača jakih alkoholnih pića.

Podnošenje godišnjeg izviješća

Mali proizvođač jakog alkoholnog pića“ u obvezi je najkasnije do 20. siječnja tekuće godine za proteklu godinu dostaviti carinskom uredu nadležnom prema svome prebivalištu godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremini kotla te obračunatoj trošarini na Obrascu GI-MP-JAP iz Priloga 23 Pravilnika o trošarinama.
U onoj godini u kojoj neće proizvoditi, obveznik se može odjaviti do 30. lipnja, te mu za tu godinu obveza plaćanja trošarine ne nastaje.


Prekršajne sankcije

Napominjemo kako je postupanje suprotno propisima koji reguliraju ovu materiju, (između ostaloga nezakonita proizvodnja, prodaja jakih alkoholnih pića, neplaćanje trošarine, nepodnošenje godišnjeg izviješća) prekršajno sankcionirano novčanom kaznom koja iznosi od 5.000,00 kuna pa do 100.000,00 kuna.

MALI PROIZVOĐAČI VINA
U nadležnom carinskom uredu u Registar trošarinskih obveznika dužni su se najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje prijaviti samo vinari koji proizvode za komercijalne svrhe. Prema zakonskoj definiciji „mali proizvođač vina“ je osoba koja u komercijalne svrhe proizvodi ne više od 1000 hektolitara vina godišnje. Mali proizvođači vina obvezni su do 31.siječnja Carinskom uredu dostaviti za proteklu godinu izvješće o godišnjoj proizvodnji, otpremama i zalihama vina (na obrascu GI-MPV) i inventurnu listu sa stanjem zaliha na dan 31.12. po sortama vina.

Svi propisi kao i potrebni obrasci dostupni su web stranici Carinske uprave pod linkom Harmonizirane trošarine , dok više informacija građani mogu dobiti na linku http://www.carina.hr/Dokumenti/Dodatno.aspx.
Također građani mogu osobno kontaktirati carinske službenike Službe za trošarine i posebne poreze u Carinskom uredu Ploče svakim radnim danom od 07.30 pa do 15.30 na brojeve telefona 020/796-031 i 020/796-025.

- 19:57 - Komentari (5) - Isprintaj - #

07.12.2014., nedjelja

ODGODA ZATVARANJE CESTE KULA NORINSKA - DESNE

Zatvaranje ceste na županijskoj cesti Kula Norinska – Desne i to na predjelu Bagalovići-Vrhdesne (do majdana), a koje je trebalo biti u razdoblju od 08. prosinca (ponedjeljak) do zaključno 10. prosinca 2014. (srijeda) i to u vremenu od 07-17 sati., odgađa se za razdoblje 09. prosinca (utorak) do 11. prosinca 2014. (četvrtak) u vremenu 07-17 sati zbog sprovoda pok. Jele Grgić koji će se održavati u Desnama 08. prosinca 2014.

- 22:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.12.2014., subota

OBAVIJEST O ZATVARANJU CESTE KULA NORINSKA-DESNE ZBOG ASFALTIRANJA

Zbog radova na županijskoj cesti Kula Norinska – Desne i to na predjelu Bagalovići-Vrhdesne (do majdana), ta cesta će biti zatvorena za promet u razdoblju od 08. prosinca (ponedjeljak) do zaključno 10. prosinca 2014. (srijeda) i to u vremenu od 07-17 sati.

Radovi se odnose na proširenje ceste, nakon čega će se pristupiti i asfaltiranju te dionice u duljini od oko 1km. Investitor je Županijska uprava za ceste Dubrovnik (ŽUC) i prema planovima ŽUC-a, ovo neće biti jedina ni zadnja investicija ŽUC-a na području općine Kula Norinska. Naime u planu su i asfaltiranja i na području naselja Borovci i Nova Sela

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 00:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.12.2014., petak

AGENCIJA ZA POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE DAJE U ZAKUP DRŽAVNO ZEMLJIŠTE U LUKAMA

Image and video hosting by TinyPic

Agencija za poljoprivredno zemljište je nakon Metkovića i Ploča, objavila javni poziv za dodjelu zakupa za državno poljoprivredno zemljište na području Opuzena, ali samo predio "Luke". Javni poziv objavljen je i na mrežnoj stranici Agencije za poljoprivredno zemljište. Prema ono što proizlazi iz natječajne dokumentacije radi se 8 proizvodno-tehnoloških cjelina ukupne površine gotovo 10 hektara (točnije 99.981 m2).

Zanimljivo će biti vidjeti da li će se stanovnici s područja općine Kula Norinska javiti na ovaj natječaj ili Opuzenci jer je općepoznat sukob oko zemljišta u Lukama između te dvije grupacije građana. Po prijašnim propisima zemljište se davalo u zakup prema kriteriju domicilnosti (mogli su se javljati samo poljoprivrednici s područja grada Opuzena), ali po novim propisima kriterij više nije gdje netko živi, već kakav je kvaliteta ponude.

Općina Kula Norinska je na svojim internetskim stranicama također objavila pozivu nadi da će se na natječaj javiti i poljoprivrednici iz općine Kule Norinske

Rok za dostavu ponuda je 15 dana računajući od prvog idućeg dana nakon objave Javnog poziva na mrežnoj stranici Agencije za poljoprivredno zemljište.

Za stručnu pomoć oko ispunjavanja obrazaca Gospodarskog programa poljoprivrednici se mogu obratiti u najbliži ured Savjetodavne službe.

Prije ispunjavanja obrazaca Gospodarskog programa predlažemo da se detaljno prouče Upute za ispunjavanju Gospodarskog programa i Uredba o načinu vrednovanja gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske (NN 66/13).

Dokumentaciju potrebnu za ponude možete skinuti na linku
POZIV ZA ZAKUP

- 22:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.12.2014., četvrtak

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST UDRUGE HRVATSKI DOMOBRAN – OGRANAK METKOVIĆ

Neretva i Matijevići blog prenosi pripoćenje za javnost Udruge Hrvatski domobran, Ogranka Metković, kojeg potpisuje Zvonimir Nikolić iz Metkovića (rodom iz Matijevića):

Gradsko vijeće Grada Metkovića na svojoj 13. sjednici održanoj 28. studenoga 2014. jednoglasno je usvojilo odluku kojom se Udruzi Hrvatski domobran – ogranak Metković odobrava izgradnja spomen-obilježja žrtvama komunističkoga zločina iz Metkovića i susjednih mjesta, na čemu im ovim putem zahvaljujemo. Projektom je predviđeno da se spomen-obilježje izgradi između mrtvačnice u ulaza u groblje u Metkoviću.

Naša Udruga je odlučila graditi ovo spomen-obilježje iz dvaju razloga. Jedan je religioznoga, a drugi svjetovnoga karaktera.

Spomenute žrtve su umrle mučeničkom smrću i nije im oduzeto samo pravo na život nego i pravo na svete sakramente, misu zadušnicu, kao i u većini slučajeva, pravo na grob i vjernički pogreb. Stoga je glavni smisao ove gradnje misa zadušnica i oproštenje grijeha svim žrtvama, za što ćemo zamoliti našu Crkvu, vjerujući da nam ta naša molba neće biti odbijena.

Svjetovni karakter ovoga spomen-obilježja je pomirenje Hrvata. Svjedoci smo da se i dan-danas dijelimo prema odnosu na totalitarne režime 20. stoljeća. Te podjele proizvode toliku veliku mržnju među nama, tako da ta mržnja blokira i neutralizira sve intelektualne, emocionalne i duhovne kapacitete cijele nacije. Umjesto razvitka u miru i blagostanju, svakim danom svi zajedno sve smo bliže dnu provalije, ne znajući što nas tamo čeka. Ni komunizma, ni fašizam, ni nacizam nisu hrvatski izumi, nego su te sile zla u Hrvatsku došle na tuđim tenkovima pa su naše mržnje i svađe oko toga neizmjerna glupost.

Pomirenje Hrvata može se dogoditi samo u svjetlu istine, a ne u mraku laži i manipulacija. Zato je od velike važnosti da konačni popis žrtava bude potpun i istinit i u tom smislu učinit ćemo sve što je u našoj moći.

Stoga molimo sve institucije i građane Metkovića i susjednih mjesta za pomoć i suradnju u izradi konačnoga popisa žrtava, čija će imena biti uklesana u crne granitne ploče. Također molimo za moralnu i novčanu pomoć u cilju izgradnje ovoga spomen-obilježja jer se u protivnom ovaj plemeniti cilj neće moći ostvariti. Nadalje molimo ljude iz političkih stranaka i nezavisnih lista da podupru ostvarenje ovoga cilja na način kojega sami nađu prikladnim. Posebno molimo ljude Socijaldemokratske partije Hrvatske da u skladu s Rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, od 2. travnja 2009., podupru izgradnju ovoga spomen-obilježja na način koji sami odaberu. Takva potpora bila bi mali korak za SDP, ali veliki korak za Hrvatsku.

U cilju dopune popisa žrtava i detaljima vezanim za prikupljanje novčane pomoći uskoro ćemo se obratiti javnosti posebnim priopćenjima.

ZA HRVATSKU UVIJEK !

U Metkoviću 1. prosinca 2014. godine
Za Hrvatski domobran, Ogranak Metković:

Predsjednik
Zvonimir Nikolić, v.r.



- 07:47 - Komentari (30) - Isprintaj - #

01.12.2014., ponedjeljak

U ČETVRTAK KONCERT U ORGANIZACIJI UDRUGE LEPTIRIĆI

Image and video hosting by TinyPic

- 15:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< prosinac, 2014 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting