O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

26.07.2013., petak

KONAČAN POPIS EKIPA KOJE SU ISPUNILE UVJETE PRIJAVE ZA NASTUPIT NA MARATONU LAĐA

Udruga lađara Neretve je objavila popis ekipa koje će ove godine imati pravo nastupa na Maratonu lađa na Neretvi 10. kolvooza (subota) 2013. s početkom u 17.00 sati.
Iako su prvotno prijavljene 44 ekipe, tri su odustale i to ekipe Mostara, "Neum juniori" i "VS FER Zagreb". Ostala 41 ekipa je izvršila uplatu kotizacije i prijavu veslača.

Od prijavljenih, 1 ekipa je iz Srbije, 4 iz BiH i ostatak iz Hrvatske.

Od 36 ekipa iz Hrvatske, čak 8 ih je izvan šireg područja doline Neretve ( 2 iz Bjelovara, 2 iz Rijeke, po jedna iz Vinkovaca, Siska, Ilok i Korčule)

Ukupno su prijavljene i 2 ženske ekipe i jedna mještovita muško-ženska ekipa

Brzinske utrke (utrke za startne pozicije) će se održati u Opuzenu 08. kolovoza (četvrtak) s početkom u 17.00 sati, a redom nastupanja, donosimo popis svih ekipa:


1. OPUZEN Juniori (debitanti)
2. SU CRNI PUT - Metković (debitanti)
3. TROJA Gabela juniori (BiH) (debitanti)
4. SVETI JURE - Desne
5. TORCIDA Ploče
6. METKOVKE
7. GUSARICE Metković
8. VINKOVAČKI LAĐARI - Vinkovci
9. PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA žene - Rijeka
10. SALAŠARI SOMBORSKI – HKUD "Vladimir Nazor" Sombor (Srbija)
11. ZVONIMIR KALEB - Momići
12. JERKOVAC JUNIORI - Metković
13. VIDONJE - Mlinište
14. JUŽNJAK - Ploče
15. HRVATSKO ŠUMARSKO DRUŠTVO OGRANAK BJELOVAR -Bjelovar
16. CRNI PUT Juniori - Metković
17. PRUD
18. Veslačka udruga DUNAVSKA ČIKLA -Ilok
19. DONJANI DONJI - Slivno
20. NEUM (BiH)
21. DOMAGOJEVI GUSARI-Vid
22. ŽUPA DUSINA - Veliki Prolog
23. SISAK
24. JERKOVAC Metković
25. ŠARIĆ STRUGA
26. VETERANI 4.GARDIJSKE BRIGADE
27. GOSPA KARMELSKA - Krvavac
28. STAŠEVICA
29. CRNI PUT - Metković
30. TROJA Gabela (BiH)
31. UDL ČAPLJINA-Čeljevo (BiH)
32. BJELOVAR EKSPRES-Bjelovar
33. OPUZEN
34. PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA muškarci-Rijeka
35. UOTV ROGOTIN
36. SVETI ROKO - Podrujnica
37. STABLINA
38. ŠKRAPA-Momići
39. ŽRNOVSKI GALIJOTI-Žrnovo, otok Korčula
40. BAĆINA
41. GUSARI - Komin

- 06:40 - Komentari (16) - Isprintaj - #

17.07.2013., srijeda

U VIDU MLADI ORGANIZIRAJU "VEČERI DOKUMENTARNOG FILMA"

Image and video hosting by TinyPic

U organizaciji Udruge mladih - Vid koja od 21.07 do 26.07 organiziraju se u Vidu „Večeri dokumentarnog filma“. Taj projekt Udruga radi drugu godinu za redom.

S tim projektom žele ljude potaknuti na razmisljanje o raznim temama pa je zato svaku večer tema drugačija. Isto tako žele da na tren u ova teška vremena ljudi zaborave na probleme, izađu van, druže se, zabave i možda nauče nešto korisno.

Pvu večer se prikazuje film "child31" koji govori o organizaciji „Marijini obroci“. Ta organizacija danas hrani 700.000 gladne dijece diljem svijeta. Prvu večer ulaz je besplatan i prikupljat će se novce za Hrvatski ogranak „Marijini obroci“. Naime 75 kuna je u siromašnim dijelovima svijeta dovoljno da jedno dijete ima redovan obrok tijekom cijele godine.

I ostali filmovi u drugim terminina u repertoaru imaju zanimljivu tematiku pa će posjetitelji zasigurno imati što za gledati.

- 06:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.07.2013., ponedjeljak

KOMINJANIMA KUP ŽUPE BAGALOVIĆI - JERKOVAC SVE BLIŽI VRHU

Ulazak u cilj – pobjednik počinje slaviti dok se između Jerkovca i Donjana Donjih vodi žestoka borba za 3. mjesto

Image and video hosting by TinyPic
Foto: D. Jeramaz

U Krvavcu je danas održan 9. Kup Župe Bagalovići na kojem je sudjelovala 21 ekipa. Iako je bilo najavljeno 26 ekipa, 5 ih zbog raznoraznih razloga nije nastupilo, ali je ipak postignut rekord s 21 ekipom koje su nastupile.

U vrlo jakoj konkurenciji, na stazi dugoj oko 14 km, kojoj je start i cilj bio u Krvavcu, a okretište ispod mosta u Metkoviću, pobjedila je ekipa “Gusar” iz Komina. Drugoplasirana je bila Baćina, a trećeplasirana ekipa Jerkovca iz Metkovića koja se polako, ali sigurno probija prema vrhu. Četvrta je bila ekipa Donjana donjih koja je pri kraju utrke ispustila treće mjesto kada ih je ekipa Jerkovca prestigla.
Iako se među prisutnima moglo vidjeti iznenađenje time što je Jerkovac došao kao trećeplasirana ekipa ispred mnogih jakih ekipa, oni upoznatiji znaju da se Jerkovac priprema već duže vremena pod stručnim vodstvom profesionalnog trenera.

Utrku je otvorio Nikola Dobroslavić Župan Dubrovačo-neretvanske županije koja je ujedno s Općinom Kula Norinska glavni sponzor manifestacije.


CIJELI POREDAK
1.Gusari Komin,
2.Baćina,
3.Jerkovac,
4.Donjani donji,
5.Rogotin,
6.Opuzen,
7.Crni put,
8.Dusina,
9.Stablina,
10.Čeljevo,
11.Škrapa Momići,
12.Domagojevi gusari Vid,
13.4.gardijska brigada,
14.Gospa Karmelska,
15.Sveti Roko Podrujnica,
16.Staševica,
17.SU Crni put,
18.Opuzen juniori,
19.Zvonimir Kaleb Momići,
20.Jerkovac juniori,
21.Gusarice Metković.



- 23:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.07.2013., nedjelja

NA LAĐARSKOM KUPU ŽUPE BAGALOVIĆI REKORDNIH 26 EKIPA

Image and video hosting by TinyPic

U Krvavcu će se u ponedjeljak 15. srpnja održati 9. Lađarski kup Župe Bagalovići. Početak programa je u 17.00 sati, a ove godine je prijavljen rekordan broj ekipa – njih čak 26 što pokazuje da je zanimanje za veslanje neretvanske lađe poraslo, posebice u gornjem dijelu doline Neretve.

Ovo će biti zasigurno jedan od najzanimljivijih kupova dosada, kako zbog broja ekipa, tako i zbog činjenice da je ovo zadnji pravi test spremnosti ekipa uoči samog Maratona u realnim uvjetima. Iako je još punih mjesec dana do Maratona lađa na Neretvi, već u ponedjeljak će se moći vidjeti tko što može i što bi trebao eventualno doraditi.

Pokrovitelji kupa su Općina Kula Norinska i Dubrovačko-neretvanska županija.



- 12:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

12.07.2013., petak

PRIJENOS KOSTIJU NERETVANSKOG MUČENIKA DON RADOVANA JERKOVIĆA UOČI GOSPE KARMELSKE

Image and video hosting by TinyPic

U sklopu proslave Blagdana Gospe Karmelske na Bagaloviću, kao početak Trodnevnice blagdana Gospe Karmelske, prenijeti će se zemni ostaci svećenika-mučenika don Radovana Jerkovića u blizinu „ljetnog oltara“ župne crkva na Bagalovićima. Svečano misno slavlje u subotu 13. VII. 2013. u 19,00 sati predvodit će nadbiskup mons. Marin Barišić, a u Misnom slavlju pjevat će združeni zborovi svih neretvanskih Župa.

Don Radovan Jerković rođen je 15. 9. 1900. u župi Bagalović. Kao 13-godišnjak stupio je u Splitsko sjemenište. Nakon gimnazijskih studija u Splitu, studira teologiju u Sarajevu i Mariboru. Zaređen je za svećenika u Sarajevu 5. 4. 1925. Mladu Misu slavio je 14. 4. 1925. godine u rodnoj župi Bagalović. Prvu svećeničku službu vršio je kao upravitelj župe Dobranje a od 1928. godine je kateheta u Metkoviću. Godine 1934. premješten je u Makarsku, a od 1937. ponovno djeluje u Metkoviću.
Nakon dolaska komunista na vlast u jesen 1944. preuzima župu Opuzen kao zamjenik župnog upravitelja, s ovlastima za Komin, Rogotin, Desne i Slivno. Biskup ga 18. 11. 1944. imenuje vršiocem dužnosti dekana i istovremeno mu daje ovlasti generalnog vikara za neretvanski dekanat.

Već u srpnju 1945. biva osuđen na 5 godina prisilina rada. Kazna mu je poslije smanjena na 10 mjeseci, a izdržao ju je u logoru Stara Gradiška.

Od 1. 11. 1946. obavlja službu župnika u Vranjicu. Njegov pastoralni rad i uspjeh, osobito među mladima je ozbiljno zasmetao komunistima je je na svetkovinu Srca Isusova, 16. 06. 1950. uhapšen je i odveden u istražni zatvor UDB-e u Splitu, gdje je 14. 8. 1950. mučen i ubijen. Pokopan je u svećeničkoj grobnici na Bagalovićima 17. 8. 1950.

Don Rade je kod svih koji su ga poznavali ostavio uspomenu izvanredna svećenika, koga su vjernici svake dobi voljeli i duboko poštovali. Bio je izvrstan kateheta, rado slušan propovjednik, ljubitelj siromaha, skrbni posjetitelj bolesnih. Posebno je promicao pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu. I upravo na blagdan Srca Isusova počela je njegova kalvarija na Katalinića brijegu u Splitu. Dok su ga vodili u zatvor izjavio je: „Nevin sam, i vodite me samo zato jer sam svećenik.

Don Radovan je bio i zasigurno najznačajniji neretvanski povjesničar koji je najviše zaslužan za opširno bilježenje neretvanske povijesti, bez čijih rezultata istraživanja niti jedan povjesničar danas ne može stručno obrađivati povijest doline Neretve,

I nakon njegove smrti Vranjičani su, i ne samo oni, bili i ostali uvjereni da je don Rade mučenik za vjeru. Preporučuje se vjernicima da mole od Gopodina milost po zagovoru ovoga Kristova svjedoka. Uslišenje tih molitava bio bi znak da Bog želi da njegov sluga bude i javno štovan u Crkvi kao svetac.

-Novo počivalište don Radovana Jerkovića
Image and video hosting by TinyPic
Fotografija preuzeta sa stranice Župe Gospe Karmelske

Program Blagdana Gospe Karmelske

Image and video hosting by TinyPic

- 19:17 - Komentari (37) - Isprintaj - #

08.07.2013., ponedjeljak

REZULTATI REGATE - NAJAVA NEKIH NOVIH VJETROVA?

Jučer je održana Međunarodna lađarska regata „Klek-Neum“ u duljini 7 km, na kojoj su ponovno, po drugi put pobjedili favorizirani lađari ekipe „Gusari“ Komin.

Ekipe Opuzena i Žrnovskih Galijota iz Korčule su zajedno ušle u cilj dijeleći 2. i 3. mjesto. Jedna od zanimljivosti utrke je da je ekipa Crnog puta pri dolasku u cilj lađom udarila u prepreku koja je označavala cilj te nisu ušli u cilj, već su se morali malo vratiti da bi ušli kroz označeni cilj, ali je tada ekipa Jerkovca ušla kao 4. a za njima lađari Crnog puta tek kao 5.

Suci su pokušali fotofinišom odrediti da li je ekipa Opuzena ili ekipa Žrnovskih galijota ušla druga u cilj, ali se to nije moglo odrediti ni pregledom fotografija.

Zanimljiv rezultat i poredak koji svakako najavljuje zanimljive lađarske bitke na vodi koje nadolaze. Rad mnogih ekipa se pokazuje pa se očekuje zanimljiv Maraton lađa. Očito je da je ekipa Komina apsolutni favorit, no bitke za ostala mjesta će biti vrlo nepredvidive. Prva iduća službena je utrka 15. srpnja u Krvavcu uoči blagdana Gospe Karmelske po kojoj kup i nosi ime.


NESLUŽBENI POREDAK EKIPA NA REGATI LAĐARSKOJ „KLEK – NEUM“
1.Gusari Komin
2. i 3. Opuzen i Žrnovski galijoti,
4.Jerkovac-Metković,
5.Crni put-Metković,
6.Baćina,
7.Domagojevi gusari-Vid,
8.Stablina,
9.Bjelovar,
10.Sveti Roko-Podrujnica,
11.Donjani donji-Slivno,
12.Troja Gabela,
13.Gospa Karmelska,
14.4.gardijska brigada,
15.Čeljevo,
16.Neum,
17.Troja juniori,
18.Južnjak Ploče,
19.Neum juniori,
20.Metkovke.

- 10:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

06.07.2013., subota

REGATA KLEK - NEUM

Image and video hosting by TinyPic

Sutra, u nedjelju 07. srpnja, održat će se druga Međunarodna regata lađa Klek-Neum u organizaciji Udruge za očuvanje Neretvanske baštine iz Opuzena i Udruga lađara Neum, uz suorganizaciju Općina Slivno i Neum, te Udruge lađara Neretve.

Oni koji su protekle godine sudjelovali na utrci znaju da je utrka vrlo zanimljiva jer se održava na moru, pa se pokoja lađa zna naliti vode, a organizatori na kraju uistinu organiziraju odličan doček i prijem lađara.

Zanimljivost je da ove godine dolaze i Bjelovarci na regatu što pokazuje s kojim žarom se u Bjelovaru razvija ljubav prema neretvanskoj lađi i Maratonu lađa

PROGRAM

16:00 SATI.............okupljanje ekipa na plaži u Kleku
16.30 SATI.............predstavljanje pojedinačnih ekipa (kapetani) kod porta
17:10 SATI.............pozdravni govor organizatora, načelnika općine Slivno i župana Dubrovačko – neretvanskog
17:30 SATI.............snimanje zajedničke fotografije na mulu
17:45 SATI.............mimohod veslača od mula u Kleku šetnicom prema lađama na maloj plaži
18:00 SATI.............ukrcaj u lađe i zagrijavanje
18:25 SATI.............dolazak na startne pozicije
18:30 SATI.............START 2. MEĐUNARODNE REGATE LAĐA KLEK- NEUM

Popis sudionika:
1. OPUZEN
2. NEUM
3. NEUM JUNIORI
4. GUSARI KOMIN
5. DOMAGOJEVI GUSARI-VID
6. GOSPA KARMENSKA-KRVAVAC
7. STABLINA
8. ŽRNOVO
9. ČELJEVO
10. GABELA 1.
11. GABELA 2.
12. DONJANI DONJI-SLIVNO
13. BAĆINA
14. JUŽNJAK PLOČE
15. METKOVKE
16. CRNI PUT-METKOVIĆ
17. SVETI ROKO-PODRUJNICA
18. JERKOVAC-METKOVIĆ
19. 4. GARDIJSKA BRIGADA
20. BJELOVAR

- 12:16 - Komentari (7) - Isprintaj - #

01.07.2013., ponedjeljak

LAĐARI NASTUPILI U ITALIJI U TRADICIONALNOM TALIJANSKOM PLOVILU

Image and video hosting by TinyPic

U talijanskom gradu Tarantu (oko 200.000 stanovnika) na jugu Italije u subotu 29. lipnja održana je utrka posada dvojaca „Palio del Medeterraneo“ kao svojevrstan kup Mediterana u talijanskom tradicionalnom plovilu „gozzo“ koje je slično hrvatskom dalmatinskom plovilu „guc“. Na utrci je sudjelovalo umjesto planiranih 10, ukupno 6 posada. Naime mnoge posade su odustale jer nisu imale mogućnosti trenirati u takvom plovilu (kao što ni naša posada nije imala mogućnost, ali je ipak nastupila), ali i zbog najavljenog lošeg vremena.
Lađari su u Italiju stigli na poziv Talijanskog kulturnog udruženja iz Taranta, a preko našeg Veleposlanstva u Italiji.

Veslanje gozza nije ni približno jednako današnjem lađarskom veslanju na Maratonu lađa, već je upravo potpuno drugačije. Naime vesla se u gozzu, oko 4 metra dugom plovilu, koje je dosta valjivo, s dva parića koji su asimetrično postavljeni, bez kormilara. Položaj ljudi u gucu je točno određen i ne daje puno prostora za prilagođavanje. Vesla se stojeći, prema naprijed i to na način da noge stoje na točno određenoj poziciji jedna ispred druge, pa je održavanje ravnoteže pravo umijeće. Sama staza je za ovu utrku bila duga oko 1,5 km.

Naši lađari su napravili 4 kraća treninga u Blacama kod prof. Maria Sršena koji je na jednu mjesnu barku postavio 2 parića da se pokuša bar približno osjetiti kako to izgleda, no ipak to nije bilo ni približno veslanju u gozzou. Lađari su dolaskom u Italiju dva dana uoči utrke ugodno primljeni od domaćina koji im je omogućio i kraći trening u plovilu s kakvim se održavaju utrke. Tek tada su lađari uvidjeli da se radi o potpuno drugačijem plovilu i veslanju, ali vremena za dobro uvježbavanje više nije bilo. Posebna okolnost koju naši lađari nisu znali je da su niži veslači u prednosti zbog položaja tijela i vesla (parića) na što ih je stari talijanski lisac u ovakvom veslanju, koji je lađarima demonstrirao veslanje, odmah i upozorio, ali kako su lađari koji su se pripremali za nastup bili dosta visoki (najniži je visok 186 cm), nije bilo načina da se lađari prilagode tek tako.

U Italiju je došlo 5 lađara - 4 koja su trenirala (Mario Sršen iz Blaca i Joško Jerković iz Rogotina kao prva posada i Ante Šprlje iz Matijevića i Izvor Škubonja iz Ploča kao druga posada) te Branko Markota iz Metkovića kao snimatelj. Ipak po dolasku, organizator je zamolio da zbog korektnosti prema ostalim ekipama samo jedna ekipa od 2 čovjeka nastupi na utrci pa su nastupili Joško Jerković i Mario Sršen. Zanimljivost je da se talijanske ekipe pripremaju oko 6 mjeseci za ovu trku, što je adekvatno pripremama par najboljih neretvanskih ekipa za Maraton lađa.

Nakon utrke svim sudionicima su dodijeljene plakete pred više tisuća ljudi, a hrvatski lađari su upravo predstavljani kao atrakcija i prva inozemna ekipa koja je nastupila na ovakvoj utrci (posade iz ostalih zemalja koje su se prvotno najavile su odustale).
Hrvatski lađari u poznatim kockastim dresovima ta 3 dana u Tarantu su bili prava atrakcija. Mnogobrojni Talijani su prilazili sa zanimanjem i srdačno pozdravljali naše lađare, a talijanski veslači nisu propuštali priliku da se fotografiraju s lađarima i razmjene dresove. Hrvatski dres i hrvatska kapa je bila ta tri dana najtraženiji predmet u Tarantu.
O tome koliko se cijenio dolazak hrvatskih lađara govori i podatak da su trošak smještaja i hrane snosili sami Talijani.

Na bini s predstavnicom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji.
S lijeva na desno na nogama: Joško Jerković Piro, talijanski pobjednik, Izvor Škubonja, Ines Šprem, tajnica u VP RH u Rimu, Mario Sršen. Dole: Branko Markota i Ante Šprlje
Image and video hosting by TinyPic

- 06:14 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< srpanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting