O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

30.01.2013., srijeda

VETERANI IV. GBR POSTAVILI SPOMEN PLOČE POGINULIM SUBORCIM

Na groblju u Bagalovićima u organizaciji Udruge veterana IV. gardijske brigade postavljene su jučer 29. siječnja spomen ploče poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima IV. garijske brigade Mariju Nikoliću Kišu i Niki Jerkoviću Primi.

Povod je bila 20. godišnjica pogibije Marija Nikolića Kiša, koji je 29. siječnja 1993. godine poginuo tijekom borbi povodom operacije Maslenica u mjestu Paljuv u Novigradskom zaleđu.

Udruga veterana IV. gardijske brigade ovim činom želi bar na ovaj način pokazati da žrtve tih ljudi nisu zaboravljene i izraziti vječnu zahvalnost svojim suborcima koji nisu imali sreće doživjeti slobodu Hrvatske.

Prisutnim suborcima, članovima obitelji poginulih, te nazočnim predstavnicima Općine Kula Norinska obratio se Dane Rendulić, jedan od ratnih zapovjednika u IV. gardijskoj brigadi, ujedno i dopredsjednik Udruge veterana IV. gbr. podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju, koji je članovima obitelji poginulih uručio plakete.

Nakon postavljanja spomen ploča na grobove poginulih, položeni su i vijenci nakon čega su se vetrani i bivši suborci, te predstavnici članova obitelji i lokalnih vlasti iz Općine Kula Norinska uputili na misu u kapelu u Krvavcu koja se održavala za poginule branitelje.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 12:29 - Komentari (27) - Isprintaj - #

25.01.2013., petak

BIH SE OPET POIGRALA PUŠTANJEM VODE?

Tijekom noći je opet (neočekivano) došlo do porasta razine vode. Unatoč najavama da će smanjiti ispuštanja vode iz akumulacija na Neretvi, tijekom večeri puštene su iz BiH akumulacija ponovno velike količine vode pa je Neretva opet došla na razinu vode kao i sinoć, a tijekom noći se očekuje i dodatno malo povećanje!

Naime vodostaj na mjernoj postaji u Mostaru, nakon jutrošnjeg znatnog smanjenja, pokazuje u 22.30 porast od 158 cm u odnosu na vodostaj od jutros u 10 sati. Kako do odraza takvog povećanja dolazi tek oko tri sata kasnije (koliko vodi otprilike treba do Metkovića), u Metkoviću se očekuje tijekom ranih jutarnjih sati najveći vodostaj zadnjih dana.

Povećanje razine Neretve pospješuju i obilne količine voda iz pritoka Neretve Trebižata i Krupe.

Unatoč povoljnim vremenskim prilikama, bez kiše i uz buru, još nije nastupilo poboljšanje.

Razlog je posve očit, a to je ponovno puštanje velikih količina voda uzvodno od Mostara iz hidroakumulacija. Na takav čin svakako reba gledati s oprezom i kritički, ali uz uvažavanje činjenice da su se obilne padaline tijekom jučerašnjeg dana i jutra, tek danas "procijedile" do podzemnih vodotokova i izbili u Neretvu i njene pritoke.

Razloga za paniku nema, jer se za vikend i tjedan izda vikenda očekuje bitnije smanjenje razine voda, kao i priliva voda uzvodno.

- 22:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

POGORŠALO SE TIJEKOM NOĆI, ALI OD SUTRA POBOLJŠANJE

Tijekom noći došlo je do ponovnog povećanja razine Neretve, ali što je malo neobično i Norina iako se Norin gotovo cijeli jučerašnji dan i jutro izlijevao u Neretvu. Problem je očito u presporom otjecanju, jer se Norin proteklih dana poprilično razlio, a iz mnogobrojnih izvora se puni neprekidno, kao i obilnom kišom.

Stanje na desnoj obali Metkovića se pogoršalo tijekom noći. Voda je prodrla u nekoliko objekata, a sada su već i kuće ugroženije jer je sada za već broj kuća voda došla svega par centimetara do ulaza. Najugroženije su kuće na predjelu Glibuša, situacija na Jerkovcu i najnižim dijelovima Duvrata također nije bajna.

U Zagrebačkoj ulici, na izlazu- spoju ceste sa ulicom Zrinskih i Frankopana (kraj Margeta) vožnja osobnim vozilom nije preporučljiva i upitno je da li se uopće može proći.

U Krvavcu je tijekom jučerašnjeg dana voda ušla u 2 objekta.

Na državnoj cesti Vrgorac-Metković, na predjelu Orepak voda se preljeva preko ceste, ali se može bez problema proći sa svim kategorijama vozila uz oprezniju vožnju.

U Podrujnici je voda došla do ceste iako se još ne prelijeva, odnosno ne ometa promet (na predjelu Bezeri).

Prognoze kažu da se vrijeme od večeras popravlja, odnosno da će doći do razvedravanja, te okretanja na buru što će pogodovati oticanju Neretve u more.

Očekuje se najmanje 5 sunčanih dana za koje vrijeme bi se vodostaj Neretve i Norina trebao značajnije smanjiti.

Uzvodno akumulacije vrše kontrolirano i smanjeno ispuštanje voda, i samo od sinoć do jutros u 7 sati je došlo do smanjenja razine vode u Mostaru za preko 2 metra, što će se tijekom dana osjetiti i nizvodno! To veseli Neretvane i pad razine Neretve se očekuje već tijekom današnjeg dana.

Malo su problem riječice Trebižat i Krupa koje i dalje vrlo obilno pune Neretvu, ali je najbitnije smanjenje doticanja Neretve iz uzvodnih akumulacija što će se i pokazati danas tijekom drugog dijela dana.

Vjeruje se da će takav razvoj događaja utjecati i na ubrzano ulijevanje Norina u Neretvu i time smanjenje razina vode desne obale Metkovića i okolnih naselja


Dakle tko danas izdrži, od sutra bi trebao imati manje briga




- 07:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.01.2013., četvrtak

TEK OD SUBOTE NORMALIZACIJA STANJA

Tijekom noći zabilježen je ponovno rast vodostaja, pa je Neretva dosegla najveću razinu ove godine i sada se kreće oko 280 cm.

I Norin je ponovno u nepovoljnom kretanju vodostaja, ali se unatoč njegovom izlijevanju proteklih dana ne očekuje ugrožavanje većeg dijela objekata.

Jutros je promet na desnoj strani Metkovića kroz Zagrebačku ulicu otežan. Velike padaline tijekom noći u jutra su poplavile oko 40% ulice zbog nepostojanja odvodnje i loše komunalne infrastrukture. Najgore je na predjelu Struga kraj kuća Margeta na spoju Zagrebačke s ulicom Zrinskih i Frrankopana gdje je preporučljivo izbjegavati prolaz nižim osobnim vozilom. Ostali dio Zagrebačke je unatoč većoj količini vode na cesti, provozan.

Obilne padaline u dolini Neretve će nastaviti padati i danas i sutra tijekom dana, a prestanak oborina se očekuje tek u petak navečer.

Južni vjetar koji negativno utječe na odlijevanje Neretve na ušću, nakon što danas u popodnevnim satima pojača, tijekom noći okrenut će na buru i povoljnije utjecati na vodostaj koji sada ima trend blagog rasta.

Nakon petka slijedi najmanje 5 vedrih i burovitih dana uslijed čega će i temerature pasti ponegdje u Neretvi i ispod nule


Trodnevna prognoza za Metković

Image and video hosting by TinyPic

Trodnevna prognoza za Ploče
Image and video hosting by TinyPic

Prognoza za Neretvu 7 dana
Image and video hosting by TinyPic

- 07:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.01.2013., srijeda

STANJE STABILNO - VODOSTAJ ĆE PRESTATI RASTI - USKORO I PAD RAZINE VODA

Iako je tijekom noći zabilježeno malo povećanje vodostaja Neretve i Norina (kao što je i najavljeno), dobra vijest je da jutros Norin otiče u Neretvu, što je znak skorijeg pada razine vode na desnoj obali Metkovića.

Dobra vijest je i da vodostaji uzvodno na Neretvi (mjerne postaje u Mostaru i Žitomislićima) padaju. U Mostaru se razina vode smanjiva konstantno od jutros od 3 sata i takav režim pada vode se očekuje i tijekom dana, mada smanjenom brzinom opadanja.

Vodostaji nizvodnih pritoka Neretve – riječica Trebižat i Krupa još uvijek variraju na razini jučerašnjih vodostaja.

Iako je jutro u Neretvi osvanulo sunčano i prohladno s naznakama bure, tijekom dana očekuje se pogoršanje vremena, naoblačenje, a na moru jugo, a tijekom dana i jače jugo na moru. To će utjecati na porast mora na ušću i otežano izlijevanje Neretve, ali bi zbog smanjenog priliva uzvodnih voda, vodostaj trebao lagano opadati, ili u najgoru ruku stagnirati na području Metković-Kula Norinska- Krvavac

- 07:38 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.01.2013., utorak

HRVATSKE VODE: "POPLAVE NEĆE BITI"

Iz Hrvatskih voda umiruju vlasti i nadležne te poručuju još od jučer da poplave neće biti, no od jučer je voda ipak rasla 20-ak cm te je Mala riva poplavljena. Desna obala još uvijek nema većih problema, a i ona voda koja je ušla u najniže objekte je uglavnom od velikih padalina i loše komunalne infrastrukture.

Tijekom dana vrši se regulacija voda na području Malog blata između Kule Norinske i Krvavca putem ustava,a da bi se spriječilo eventualno plavljenje dijela Krvavca.

U Kominu zasada nema problema glede Neretve, ali stanovnici strahuju jer nepovoljni vjetar utječe na podizanje mora, što vrlo bitno doprinosti povećanju razine Neretve u Kominu, Banji i Rogotinu.


U Podrujnici i Momićima na najnižim kotama do Norina nedostaje više od 70 cm do plavljenja, a što se prema prognozama ne očekuje.

Uzvodni vodostaji osciliraju neznatno (po 10-ak cm), a informacije iz BiH kažu da brane mogu podnijeti još dosta velike količine vode, pa se vjeruje da do poplava kao što su bile 2010 i 2011. godine neće biti.

Neslužbena prognoza bazirana na kretanju uzvodnih vodostaja u trenutku pisanja ovog članka (16.40) je da će vodostaj ipak za koji cm još porasti i onda stagnirati, te da poplave uistinu ne bi trebalo biti kao proteklih godina


Metković - Mala riva u 16 sati
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Metković - Mala riva u 12.30 sati
Image and video hosting by TinyPic

Metković - Zagrebačka ulica - predio Struge (Margete)
Image and video hosting by TinyPic

Matijevići 16.15 sati, mjesno bućalište
Image and video hosting by TinyPic


- 16:09 - Komentari (8) - Isprintaj - #

STABILIZACIJA TIJEKOM DANA?

Tijekom jutra došlo je do stabilizacije stanja glede vodostaja.

Vodostaj Neretve na mjernoj postaji u Dračevu je na oko 320 cm (otprilike 20 cm je uvijek viši od onog u Metkoviću) i sukladno prilivima vode koji su u tijeku, vjerojatno je da će se držati otprilike na toj razini.

Dobra vijest je da je Norin cijelo jutro potpuno miran i da se više ne ulijeva (doduše niti se izlijeva).

Tijekom jutra vodostaji rijeka Krupa i Trebižat (pritoci Neretve) su porasli za nekoliko cm, ali je zato tijekom jutra smanjen vodostaj Neretve u Mostaru za 20 cm u odnosu na sinoć u 23 sata. Tijekom ranog jutra vodostaj u Mostaru je bio osjetno smanjen (za pola metra), ali je do 08.00 sati porastao opet za 40-ak cm te je sada ponovno oko sinoćnjeg vodostaja. Inače smanjenje ili povećanje vodostaja u Mostaru za pola metra u ovakvim situacijama u praksi za Neretvu u Metkoviću znači tek 15-ak cm povećanja ili smanjenja vodostaja.

Jugo ne puše, a očekuje se blago jugo u popodnevnim satima - dakle ni približne snage kao jučer.

Na desnoj obali Metkovića nije bilo znatnijih problema tijekom noći. U par objekata na najnižim kotama (stariji objekati) prodrle su manje količine vode, ali ne radi se o nastanjenim objektima ili objektima od veće važnosti za vlasnike.

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

I DALJE SE POVEĆAVA VODOSTAJ NERETVE

Trenutno stanje - 00.05 .

Tijekom noći došlo je do blagog povećanja razine rijeke Neretve te je sada tik ispod 300 cm u Metkoviću. To je ujedno i razina koja je tek 15-ak cm od vodostaja koji počinje stvarati neugodnosti manjem broju niže građenih objekata na desnoj obali.

Vodostaj rijeke Neretve uzvodno je tijekom noći porastao, pa se u sitne jutarnje sate očekuje i porast dodatnih 10-ak cm u Metkoviću i nizvodno.

Tijekom noći se gotovo stabilizirao vodostaj na mjernoj postaji u Mostaru, kao i pritocima Neretve, Krupi i Trebižatu. Ti vodostaji su ipak jako visoki, pa je su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave za rijeke Krupu i Trebižat.

Akumulacije (hidroelektrane) na Neretvi mogu primiti još velike količine vode, ali je pitanje tko će i kada ocjeniti da je već ovakvo stanje dovoljno opasno za stanovništvo donjeg toka Neretve. Naime voda polagano doseže zabrinjavajući nivo (iako ne još i kritični), tlo je u potpunosti natopljeno, padaline nastavljaju padati, a nepovoljni vjetar će do srijede utjecati na otežano pražnjenje Neretve u more.

Norin se i dalje ulijeva u svoje korito, a jedina sreća je što je tijekom noći prestao puhati južni vjetar koji je bitno doprinosio visokom vodostaju Neretve, odnosno otežavanju njenog ulijevanja u more. Ukoliko se ulijevanje Norina nastavi današnjim tempom, bez obzira da li će Neretva rasti, stanovnici desne obale Metkovića s nižim kotama objekata bi se mogli naći u problemima zbog konstantnog razlijevanja po blatu. To opet nanovo aktualizira pitanje da li je izgradnja brane na Norinu (s prepumpnim sistemom) mogla biti brzo i jeftino rješenje problema Metkovića i ostalih mjesta oko Norina.

Prognoze padalina zasada nisu dobre i najavljuje se nastavak padalina do petka, ali bi nakon toga trebali dobiti razvedravajući vikend. Jugo bi u četvrtak trebalo okrenuti na buru, pa će Neretvani (sada ipak sa dozom strepnje) do vikenda oči I uši upirati u uzvodne krajeve i upravitelje hidroelektrana - one koji zimi gospodare poplavama, a ljeti sušom.

Dakle bitno je "preživjeti" do petka.


Image and video hosting by TinyPic
Foto:Antonio Nikolić - pogled na Norin iz Matijevića oko 12.00 sati

- 00:02 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.01.2013., ponedjeljak

VODOSTAJ RASTE, ALI HRVATSKE VODE UMIRUJU

Prema izvorima iz Hrvatskih voda razloga za zabrinutost nema, odnosno ne očekuju se znatniji problemi s vodama Neretve i Norina.

Brane uzvodno na Neretvi provode kontrolirano ispuštanje vode. Tijekom dana razina vode je konstantno rasla, ali sada na gornjim tokovima stagnira, što daje nadu da neće više rasti.
I u slučaju da dođe do porasta, akumulacija na Jablanici se nalazi oko 3,5 metara ispod rmaksimalne razine, a upravitelji akumulacije navodno vode računa da se ona ne napuni upravo kontroliranim ispuštanjima koja su u tijeku.

Po podacima Agencije za vodno područje Jadranskog mora (BiH) dobivenim u jutarnjim i popodnevnim satima (stanje u 16.00 sati) vodostaj Neretve konstantno raste, ali zasada ne doseže kritične razine, pa čak ni one koje zahtjevaju proglašenje redovnih mjera obrane od poplave.

Vodostaj Neretveu Metkoviću je tijekom jutra i popodneva porastao za više od pola metra, te se očekuje tendencija blagog porasta uslijed priliva većih količina vode, većih padalina te nastavka udara užnog vjetra koji otežava izlijevanje Neretve u more, no ne očekuje se dosezanje razine koja bi uzrokovala veće probleme širem pučanstvu.

Naseljena područja koja su inače prva na udaru (dijelovi desne obale Metkovića kao što su Glibša, Crni put, Jerkovac, Zagrebačka ulica), Komin i Krvavac zasada nemaju razloga za uzbunu. U najniže objekte desne obale Metkovića (dvije kuće, par gospodarskh objekata i garaža) je ušlo nešto vode, ali to su objekti koji su u pravilu najniže gradnje, a problem se dobrim dijelom vezuje i za velike oborine i nepostojanje odvodnje te inače lošu komunalnu infrastrukturu tih dijelova.

Prema sadašnjim iskustvima do većeg plavljenja stambenih naselja dolazi ukoliko razina Neretve u Metkoviću poraste još za oko 120 cm, a što u Hrvatskim vodama ne očekuju.
Neslužbeni izračun je da bi Neretva mogla narasti maksimalno još pola metra. To ne predstavlja problem za lijevu obalu Metkovića, ali će za nekolicinu najnižih objekata zbog izlijevanja Norina možda i predstavljati problem.
Padaline i južina će i dalje nepovoljno utjecati na teže otjecanje Neretve u Jadran, ali je bitno da napomenuti da nadležni u Hrvatskim vodama prate stanje i ne očekuju velike poplave.


- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PRIJETI LI OPET POPLAVA?

Zbog znatnijeg povećanja vodostaja Neretve u Metkoviću i nizvodno te početne zabrinutosti stanovnika doline Neretve, posebice onih kojima su kuće građene na nižim kotama (ponajviše desna obala Metkovića), donosimo kretanje vodostaja rijeke Neretve na uzvodnim mjernim postajama te neslužbeno predviđanje kretanja vodostaja u Metkoviću.

Prema informacijama iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora (agencija BiH) dobivenim u jutarnjim satima stanje je sljedeće :

Vodostaj Neretve na mjernoj postaji Mostar porastao je u zadnja 24 sata za 124 cm uz tendenciju znatnijeg povećavanja (u vremenu 09.00 sati do 05.15 zabilježeno povećanje od 14 cm)

Vodostaj Neretve na mjernoj postaji Žitomislići porastao je u zadnja 24 sata za 62 cm uz povećavanja.

Vodostaj Neretve u Gabeli pokazuje povećanje vodostaja za 42 cm u zadnja 24 sata, dok je vodostaj Neretve na mjernoj postaji u Dračevu u zadnja 24 sata porastao 41 cm.

Vodostaj Trebižata (pritok Neretve) na mjernoj postaji u Strugama u zadnja 24 sata je stabilan i nije rastao.

Vodostaj rijeke Krupe (pritok Neretve) na mjernoj postaji u Dračevu u zadnja 24 sata pokazuje povećanje od 22 cm i sada je na 255 (na 300 se proglašavaju redovne mjere obrane od poplava, dok na 360cm izvanredne)

Što gornji vodostaji znače za Metković, općinu Kula Norinska, Opuzen i Komin?

Neslužbena progonoza je dakle da se očekuje daljni rast vodostaja rijeke Neretve u Metkoviću, s tim da to ne znači da odmah treba očekivati elementarnu neopogodu kakvu smo doživjeli proteklih godina. Trenutni vodostaj Neretve sada ne ukazuje na izravnu opasnost, a ni sadašnji prilivi voda uzvodno ne pokazuju da bi u iduća 2 dana trebalo doći do elementarnih nepogoda. Uzvodni vodostaji pokazuju da su razine voda još uvijek ispod onih razina koje uzrokuju poplavljivanje stambenih naselja, ali opreza kod nadležnih službi i vlasti ne bi trebalo nedostajati jer se ne može točno predvidjeti kretanje razina uzvodnih voda, kao ni ponašanje uzvodnih hidroelektrana, odnosno onima koji njima upravljaju. Priopćenja nadležnih službi, kao ni reakcija zasada nema, a nadamo se da ni neće biti potreba za njima unatoč dizanju vodostaja.

Prema sadašnjim iskustvima do većeg plavljenja stambenih naselja dolazi ukoliko razina Neretve u Metkoviću poraste još za oko 180 cm, odnosno do neposredne ugroze dolazi kad se razina u Mostaru poveća na sadašnju razinu još za oko 300 cm (u Mostar Neretva ima uže korito od Neretve u Metkoviću)

I maloj djeci u Neretvi je postalo jasno da nije uvijek priroda kriva za naše nepogode s poplavom i sušom, već da dobar dio krivice snose sami ljudi na kojima je da spriječe te pojave.
Nadamo se da ljudi ovaj put neće zakazati (ako se ne daj Bože dogodi poplava, a nadajmo se da neće), a priroda što učini.


- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.01.2013., subota

KAKO BITI TURIST U DOLINI NERETVE I KAKO BITI DOBAR DOMAĆIN AMERIKANKI?

Prije nešto više od 2 godine, HRT je u svom zabavnom dokumentarcu Roberta Knjaza, odabrao jednu američku turistinju i doveo je u dolinu Neretve. Kako je to bilo kad Rober Knjaz svojim dosjetkama "maltretira" (zapravo zabavlja) i nju i sve nas u Neretvi, možete vidjeti ovdje u 4 videa po 15 minuta. Vidjet ćete i neke od legendi doline Neretve, od kojih su nažalost neki preselili bliže Bogu.









- 13:10 - Komentari (22) - Isprintaj - #

15.01.2013., utorak

TKO SU NERETVANI I HERCEGOVCI KOJI UZ BANDIĆA DRMAJU ZAGREBOM ?

Image and video hosting by TinyPic
S lijeva na desno: Vidoje Bulum, Milan Bandić, Davor Jelavić i Tomislav Horvatinčić

Potaknuti današnjom vijesti o tome da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razrješio dužnosti sve članove Operativnog stožera zimske službe za 2012./2013. na čijem je čelu bio Mijo Bezer, te imenovao nove članove Stožera kojem je od danas i formalno na čelu, većina ljudi se složila da je to još jedna od standardnih Bandićevih „demonstracija njegove sposobnosti, velike marljivosti, radišnosti od koje i konji ugibaju“. Takvo mišljenje opravdava i Bandićeva izjava za jednu nacionalnu TV kuću da je sada stanje u gradu Zagrebu (snježna nevolja) bolje jer je on došao danas na čelo Stožera, ne spominjući da su snježne padaline stale padati, pa da se sada može pristupiti normalizaciji života.

No realni poznavatelji prilika kažu da Mijo Bezer nije smijenjen zbog svoje neposobnosti, već kao žrtveno janje da se uoči nadolazećih izbora ne bi na Bandića gledalo kao krivca za snježni kaos u Zagrebu. Snježni nanosi su najveći u povijesti praćenja padalina, pa je teško bilo koga okriviti, a i sam Bandić kasnije nije htio okriviti niti Bezera niti druge u dotadašnjem Stožeru jer je i sam svjestan situacije, ali je ipak učinio što „građanska dužnost nalaže“- izvršio smjenu (naravno stavivši sebe na čelo) i najavio da je od danas sve bolje.

Bandićev zamjenik u sadašnjem novom Stožeru je Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.


Tko su svi ti ljudi koji su porijeklom iz Neretve ili nam bližeg dijela Hercegovine koji čine „hercegovačko-neretvanski“ prsten oko Bandića?

Nekoliko imena iz Neretve i okolice se već godina provlači kao najbliže suradnike Milana Bandića:

Vidoje Bulum rođ. 1949. god, u Doljanima, BiH kraj Metkovića. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Metkoviću, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Slovi često kao desna Bandićeva ruka u Gradu Zagrebu i upravo je on bio zadužen za koordiniranje Bandićevih aktivnosti koje gravitiraju dolini Neretve (čitaj održavanje određenih veza s područja Neretve, ali i dijela Hercegovine). Jedan od najvažnijih Bandićevih suradnika,a svakako spada u krug 3 osobe od najvećeg povjerenja Bandića.

Davor Jelavić rođ. 1947. god iz Podprologa (u blizini Vrgorca i Ljubuškog), od 2002.godine je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, inače najmoćnijeg ureda u Gradu Zagrebu. Diplomirani je ekonomist, oženjen, otac dvoje djece. Osnovnu školu završio u Vrgorcu, a Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Davor Jelavić je druga okosnica (uz Vidoja Buluma) „hercegovačko-neretvanskom prstenu“ oko Bandića. Davora Jelavića se vezuje za projekte u Zagrebu vrijedne više stotina milijuna kuna i koji su često bili pod udarom kritika zbog sumnjivog karaktera, ali i poprilične rastrošnosti gradskog novca (slučajevi „Zagrebačke fontane“, „Gradski WC-i“ i drugi...)

Mijo Bezer dipl. ing. prometa rođ. 1948. god u mjestu Podrujnica, bivši pomoćnik ministra prometa i veza za vrijeme Račanove vlade, a ujedno je bio predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih cesta(2001-2004) i član nadzornog odbora Hrvatskih autocesta (2002-2004). Iako na mjestu pomoćnika pročelnika zagrebačkog gradskog Ureda za promet, Mijo Bezer obavlja jednu od najbitnijih funkcija u Gradu Zagrebu obzirom da je njegova nadležnost u gradu u kojem živi gotovo milijun ljudi i u kojem promet predstavlja vrlo bitan segment upravljanja i osjećaja građana glede kvalitete upravljanja Gradom Zagrebom.
Image and video hosting by TinyPic
S lijeva na desno: Mate Kraljević i Mijo Bezer - načelnik i pomoćnik na konferenciji za novinare

Poznata je činjenica da je Milan Bandić bio u vrlo prisnim odnosima i sa metkovačkim gradonačelnikom Stipom Gabrićom „Jambom“, a poznata je i njegova potprora Udruzi lađara Neretve koja mu je za vrijeme predsjedničkih izbora praktički javno dala potporu u izborima za predsjednika RH. I Stipe Gabrić „Jambo“ je davao otvorenu potporu Bandiću tijekom predsjedničkih izbora 2009. godine.

No u zadnje vrijeme i Bandić, i „hercegovačko-neretvanski prsten“ polako tone u nepopularnost. Afere koje su u više navrata potresale Grad Zagreb stajale su Bandića i njegove suradnike gubitka potpore, pa se to počinje odražavati i na Neretvu. Neretvanski lobi u Zagrebu koji se u ovom slučaju okupljao oko Bandića, zbog sukoba Bandića s SDP-om i nepopularnosti zbog zadnjih afera, dobio je praktički zabranu pristupa državnoj vlasti.

Kako će se to sve odraziti na Neretvu i Neretvane, ostaje za vidjeti, no poruka iz Zagreba je sve jasnija – Neretvani, pazite koga podržavate.


- 22:04 - Komentari (35) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< siječanj, 2013 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting