Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

BIH SE OPET POIGRALA PUŠTANJEM VODE?

Tijekom noći je opet (neočekivano) došlo do porasta razine vode. Unatoč najavama da će smanjiti ispuštanja vode iz akumulacija na Neretvi, tijekom večeri puštene su iz BiH akumulacija ponovno velike količine vode pa je Neretva opet došla na razinu vode kao i sinoć, a tijekom noći se očekuje i dodatno malo povećanje!

Naime vodostaj na mjernoj postaji u Mostaru, nakon jutrošnjeg znatnog smanjenja, pokazuje u 22.30 porast od 158 cm u odnosu na vodostaj od jutros u 10 sati. Kako do odraza takvog povećanja dolazi tek oko tri sata kasnije (koliko vodi otprilike treba do Metkovića), u Metkoviću se očekuje tijekom ranih jutarnjih sati najveći vodostaj zadnjih dana.

Povećanje razine Neretve pospješuju i obilne količine voda iz pritoka Neretve Trebižata i Krupe.

Unatoč povoljnim vremenskim prilikama, bez kiše i uz buru, još nije nastupilo poboljšanje.

Razlog je posve očit, a to je ponovno puštanje velikih količina voda uzvodno od Mostara iz hidroakumulacija. Na takav čin svakako reba gledati s oprezom i kritički, ali uz uvažavanje činjenice da su se obilne padaline tijekom jučerašnjeg dana i jutra, tek danas "procijedile" do podzemnih vodotokova i izbili u Neretvu i njene pritoke.

Razloga za paniku nema, jer se za vikend i tjedan izda vikenda očekuje bitnije smanjenje razine voda, kao i priliva voda uzvodno.


Post je objavljen 25.01.2013. u 22:51 sati.