Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

I DALJE SE POVEĆAVA VODOSTAJ NERETVE

Trenutno stanje - 00.05 .

Tijekom noći došlo je do blagog povećanja razine rijeke Neretve te je sada tik ispod 300 cm u Metkoviću. To je ujedno i razina koja je tek 15-ak cm od vodostaja koji počinje stvarati neugodnosti manjem broju niže građenih objekata na desnoj obali.

Vodostaj rijeke Neretve uzvodno je tijekom noći porastao, pa se u sitne jutarnje sate očekuje i porast dodatnih 10-ak cm u Metkoviću i nizvodno.

Tijekom noći se gotovo stabilizirao vodostaj na mjernoj postaji u Mostaru, kao i pritocima Neretve, Krupi i Trebižatu. Ti vodostaji su ipak jako visoki, pa je su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave za rijeke Krupu i Trebižat.

Akumulacije (hidroelektrane) na Neretvi mogu primiti još velike količine vode, ali je pitanje tko će i kada ocjeniti da je već ovakvo stanje dovoljno opasno za stanovništvo donjeg toka Neretve. Naime voda polagano doseže zabrinjavajući nivo (iako ne još i kritični), tlo je u potpunosti natopljeno, padaline nastavljaju padati, a nepovoljni vjetar će do srijede utjecati na otežano pražnjenje Neretve u more.

Norin se i dalje ulijeva u svoje korito, a jedina sreća je što je tijekom noći prestao puhati južni vjetar koji je bitno doprinosio visokom vodostaju Neretve, odnosno otežavanju njenog ulijevanja u more. Ukoliko se ulijevanje Norina nastavi današnjim tempom, bez obzira da li će Neretva rasti, stanovnici desne obale Metkovića s nižim kotama objekata bi se mogli naći u problemima zbog konstantnog razlijevanja po blatu. To opet nanovo aktualizira pitanje da li je izgradnja brane na Norinu (s prepumpnim sistemom) mogla biti brzo i jeftino rješenje problema Metkovića i ostalih mjesta oko Norina.

Prognoze padalina zasada nisu dobre i najavljuje se nastavak padalina do petka, ali bi nakon toga trebali dobiti razvedravajući vikend. Jugo bi u četvrtak trebalo okrenuti na buru, pa će Neretvani (sada ipak sa dozom strepnje) do vikenda oči I uši upirati u uzvodne krajeve i upravitelje hidroelektrana - one koji zimi gospodare poplavama, a ljeti sušom.

Dakle bitno je "preživjeti" do petka.


Image and video hosting by TinyPic
Foto:Antonio Nikolić - pogled na Norin iz Matijevića oko 12.00 sati

Post je objavljen 22.01.2013. u 00:02 sati.