Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

POGORŠALO SE TIJEKOM NOĆI, ALI OD SUTRA POBOLJŠANJE

Tijekom noći došlo je do ponovnog povećanja razine Neretve, ali što je malo neobično i Norina iako se Norin gotovo cijeli jučerašnji dan i jutro izlijevao u Neretvu. Problem je očito u presporom otjecanju, jer se Norin proteklih dana poprilično razlio, a iz mnogobrojnih izvora se puni neprekidno, kao i obilnom kišom.

Stanje na desnoj obali Metkovića se pogoršalo tijekom noći. Voda je prodrla u nekoliko objekata, a sada su već i kuće ugroženije jer je sada za već broj kuća voda došla svega par centimetara do ulaza. Najugroženije su kuće na predjelu Glibuša, situacija na Jerkovcu i najnižim dijelovima Duvrata također nije bajna.

U Zagrebačkoj ulici, na izlazu- spoju ceste sa ulicom Zrinskih i Frankopana (kraj Margeta) vožnja osobnim vozilom nije preporučljiva i upitno je da li se uopće može proći.

U Krvavcu je tijekom jučerašnjeg dana voda ušla u 2 objekta.

Na državnoj cesti Vrgorac-Metković, na predjelu Orepak voda se preljeva preko ceste, ali se može bez problema proći sa svim kategorijama vozila uz oprezniju vožnju.

U Podrujnici je voda došla do ceste iako se još ne prelijeva, odnosno ne ometa promet (na predjelu Bezeri).

Prognoze kažu da se vrijeme od večeras popravlja, odnosno da će doći do razvedravanja, te okretanja na buru što će pogodovati oticanju Neretve u more.

Očekuje se najmanje 5 sunčanih dana za koje vrijeme bi se vodostaj Neretve i Norina trebao značajnije smanjiti.

Uzvodno akumulacije vrše kontrolirano i smanjeno ispuštanje voda, i samo od sinoć do jutros u 7 sati je došlo do smanjenja razine vode u Mostaru za preko 2 metra, što će se tijekom dana osjetiti i nizvodno! To veseli Neretvane i pad razine Neretve se očekuje već tijekom današnjeg dana.

Malo su problem riječice Trebižat i Krupa koje i dalje vrlo obilno pune Neretvu, ali je najbitnije smanjenje doticanja Neretve iz uzvodnih akumulacija što će se i pokazati danas tijekom drugog dijela dana.

Vjeruje se da će takav razvoj događaja utjecati i na ubrzano ulijevanje Norina u Neretvu i time smanjenje razina vode desne obale Metkovića i okolnih naselja


Dakle tko danas izdrži, od sutra bi trebao imati manje briga





Post je objavljen 25.01.2013. u 07:16 sati.