O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

29.09.2014., ponedjeljak

USKORO POČINJE POJEDINAČNO SKUPLJANJE OTPADA U KRVAVCU 2

Općini Kula Norinska odobreno je od strane Fonda za zašitu okoliša i energetske učinkovitosti nabavka kanti za skupljanje mješovitog komunalnog otpada. Nakon provedene javne nabave, kante su stigle te će se u

srijedu 01. listopada 2014 g.početi djeliti u naselju KRVAVAC 2.

Stoga se mole vlasnici kuća da budu tog dana na raspolaganju komunalnim djelatnicima Čistoće Metković, kako bi preuzeli svoje kante za prikupljanje otpada. Već nakon preuzimanja, tj. kroz 15-ak dana, uklonili bi se postojeći kontejneri od 1100 litara, te će se krenuti s pojedinačnim prikupljanjem.

Što se tiče ostalih naselja općine Kula Norinska, prema riječima Načelnika općine Nikole Krstičevića, prvo bi se krenulo sa podjelom kanti po svim naseljima, te bi se najkasnije od 01 siječnja iduće godine krenulo s pojedinačnim prikupljanjem. To je ujedno i zaključak sa nedavnog sastanka sa Tomislavom Jakićem, direktorom Čistoće d.o.o. Metković. Budući da sama podjela kanti i početak ovakvog načina prikupljanja iziskuje duži vremenski period u samom Metkoviću, sa sigurnošću se ne može odrediti rok za općinu Kula Norinska.

„Postojeći kontejneri će se pretvoriti u zelene otoke, budući je to i zakonska obveza, a koliko će zelenih otoka biti u pojedinim naseljima dati će analiza koju će Općine Kula Norinska provesti u planu gospodarenjem otpada koja je u fazi izrade“ - riječi su Načelnika Krstičevića.

Image and video hosting by TinyPic- 05:37 - Komentari (51) - Isprintaj - #

25.09.2014., četvrtak

ŠTO PLOČAMA I NERETVI DONOSI DUGOROČNI PLAN RAZVOJA ORUŽANIH SNAGA ?

Image and video hosting by TinyPic

Jučer je ministar obrane Ante Kotromanović predstavio dokument pod imenom „Dugoročni Plan razvoja oružanih snaga Republike Hrvatske“ koji sadrži osnovne planove i ciljeve razvoja oružanih snaga RH.
Taj Plan ne bi bio posebno interesantan Neretvanima da ne donosi promjene u planovima oružanih snaga glede vojarne u Pločama i vojnog dijela luke.
Naime dosadašnje strategije i planovi Hrvatske vojske i Ministarstva obrane su Luku Ploču držale i dalje kao vojnu luku, smatrajući je kao „rezervnom“ lukom „glavnoj“ planiranoj vojnoj luci „Jug“ koja se planirala graditi na nekoj od lokacija u uvali Doli ili uvali Pržina, 50-ak km od Dubrovnika, a koja je planirana lokacija kasnije „premještena“ u uvalu Privala kod Vele Luke na Korčuli.
Međutim, izgranja nove vojne luke je trebala stajati oko 50 milijuna EUR-a, odnosno nešto manje ako bi se izabrala lokacija na Korčuli (jer obuhvaća već postojeće vojne objekte – vojna luka „Meja“).

Na str.106. predloženog novog Dugoročnog Plana jasno je istaknuto da se vojarna „Neretva“ i vojna luka u Pločama planiraju napustiti 2019. godine.

Kako je novim Planom predviđeno da vojna luka Meja na Korčuli bude u potpunosti dovršena 2020. godine, za očekivati je da bi najkasnije te godine stvarno i bila napuštena vojarna u Pločama jer bi prestao razlog za njeno korištenje.

Grad Ploče je imao niz ideja i projekata za prostore koji su bili pod vojnom upravom, međutim mnogobrojni problemi upravo zbog neizvjesnosti sudbine vojarni i luke, te dijelom nesređeni imovinskopravni odnosi na tom prostoru, rezultirali su zaustavljanjem svih planova.

Nedavno su se čak u Pločama podigle tenzije zbog traženja jedne udruge da im Grad Ploče dodijeli prostor za udruge u vojnim zgradama, međutim istina je da ti objekti nisu pod upravom Grada Ploča, a niti će to, kako sada stvari stoje, biti bar do 2019. godine. Bar ne svi.

Novi Dugoročni Plan će dakle Pločama dati nove neslućene mogućnosti razvoja i sada je na Pločama da se u sljedećih nekoliko godina kvalitetno pripreme za otvaranje novih horizonata. Neopterećeni ograničenjima koja vojni objekti daju, Pločani bi pametnim osmišljavanjem i kvalitetnom suradnjom sa Ministarstvom obrane i Državnom agencijom za upravljanje državnom imovinom mogle postati novi pokretač razvoja donjeg dijela Neretve, a možda i cijele Neretve.

Pogled na dio vojne luke objekata koji bi se napustili
Image and video hosting by TinyPic

- 21:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.09.2014., ponedjeljak

NEISPRAVNA VODA ZA PIĆE SA IZVORIŠTA PRUD

Službena obavijest Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Službe za epidemiologiju od 15. rujna 2014

Image and video hosting by TinyPic

- 17:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.09.2014., nedjelja

BLAGDAN GOSPE ŽALOSNE NA BRDU BOBAJ

Sutra, u ponedjeljak 15. rujna na brdu Bobaj iznad Matijevića održat će se misno slavlje povodom blagdana Gospe žalosne.

U 16.15 će početi ispovijed vjernika, a ispovijedati će više svećenika.

U 16.30 počinje krunica, a u 17 sati započinje misno slavlje.

Svake godine na brdu Bobaj kraj zavjetne kapelice Gospe žalosne održava se misno slavlje kojem prisustvuje više stotina vjernika, a od ranih jutarnjih sati vjernici ispunjavaju svoje zavjete i učvršćuju svoju vjeru.- 20:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

13.09.2014., subota

OTVORENO PRVENSTVO PLOČA U STRELJAŠTVU U SAMOKRESU I REVOLVERU

Danas se u organizaciji streljačkog kluba "Prestige" iz Ploče, te u suorganizaciji Udruge branitelja grada Ploča, uz sponzorstvo Grada Ploča, povodom obilježavanja akcije "Zelena tabla Mala bara" održalo 14. ekipno i pojedinačno prvenstvo u samokresu i pištolju velikog kalibra u bivšem vojnom skladištu Dračevac u Stablini (nekada lučko skladište "B" materije).
Dosada se ovo natjecanje održavalo na Baćinskim jezerima, ali je zaključeno da to strelište nema više uvjete za streljanu, te je pronađena ova idealna lokacija, koja ima iznimno visok stupanj sigurnosti, a udaljena je od naselja i zaštićena okolnim brdašcima tako da se pucnjevni ni ne mogu čuti niti smetati ikom.

Na natjecanje se prijavilo oko 40 natjecatelja iz doline Neretve, Splita, Solina, Makarskog primorja, Šibenika i Pelješca.

Najuspješniji su bili Splićani, a pobjednu je odnio Goran Pupić iz Splita u finalnom raspucavanju protiv Ante Šuše (inače bivšeg pripadnika Legije stranaca) iz Solina.

Najbolje plasirani Neretvanin na dvojboj raspucavanju je bio Bruno Medak iz Borovaca kojem je to bio prvi nastup u ovakvoj vrsti natjecanja (raspucavanje u čunjeve u dvobojima nakon preciznog gađanja) i koji je zauzeo 4. mjesto.

Natjecatelje su posjetili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ploča Davor Mihaljević i glasnogovornica Grada Ploča Lora Lovrić.

Prijava za natjecanje i druženje poznanika iz gotovo cijele Dalmacije
Image and video hosting by TinyPic

Glasnogovornica Grada Ploča je zastupala miroljubive stavove glede oružja.....
Image and video hosting by TinyPic

...... što nije bilo lako obzirom na borbeno raspoložene zagovornike

Image and video hosting by TinyPic

Radi umirenja javnosti glede brige za sudbinu i sigurnost glasnogovornice, valja istaknuti da je jurišna puška na fotografijama zapravo airsoft verzija Kalašnjikova (izbacuje plastične kuglice, a ne prave metke)

- 23:59 - Komentari (7) - Isprintaj - #

12.09.2014., petak

NASTAVLJENA USPJEŠNA RADNA AKCIJA NA PREDJELU SEGET

U srijedu 10. rujna održan je i drugi dio radne akcije sanacije i nasipanja poljskog puta u predjelu Seget uz riječicu Norin.

Ovaj put se odazvalo 10 vlasnika zemalja, a akciji se priključio i manji bager koji je bio neophodan za zadnji dio dionice poljskog puta.

Tijekom dana su kamioni i radnici nasuli oko 70 kubika jalovine, što čini ukupno oko 200 m3 nasute jalovine na gotovo 1300 metara dugom putu tijekom radova koji su provedeni u prvoj polovici rujna. Osim radne akcije, tijekom nekoliko dana su se vršili radovi i s manjim bagerom jer se na pojedinim dionicama radnom snagom nije moglo učinkovito popravljati put.

Ukoliko se skupi još novca, nasulo bi se i nešto malo nenasute dionice na početku puta, a koja se nije nasipala jer je bila u koliko-toliko dobrom stanju.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Sudjelovali u radnim akcijama 06. i 10. 09. 2014. godine:
1. Vučković Goran, „Kujić“, Kula Norinska
2. Jerković Branko, Kula Norinska
3. Šprlje Branko, Matijevići
4. Jerković Ivan „Širo“, Kula Norinska
5. Jerković Davor, Metković
6. Crnčević Niko, Kula Norinska/Metković/Brijestica
7. Šprlje Ante, Matijevići
8. Jerković Tomislav, „Mićan“, Kula Norinska
9. Jerković Ivica „Helo“, Metković
10. Jerković Joško „Ćota“, Kula Norinska
11. Ujdur Petar „Vidre“, Krvavac
12. Romić Hido, Podrujnica
13. Vučković Tomislav „Tubalo“, Metković
14. Nikolić Zvonko „Grize“, Metković
15. Kaleb Branko, Momići/Metković
16. Batinović Ivo „Majstor“ Kula Norinska
17. Dominiković Stipe, Kula Norinska
18. Nikolić Niko „Šulc“ Momići

- 23:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.09.2014., subota

USPJEŠNA RADNA AKCIJA - NASTAVAK SLIJEDI

Danas se održavala radna akcija nasipavanja i uređenja poljskog puta na predjelu „Seget“ uz Norin. Radnoj akciji se odazvalo 17 ljudi – vlasnika zemalja koje se nalaze na tom području.
Kako je vrijeme prethodnih dana bilo vrlo kišovito, obilne kiše su otežale održavanje radne akcije, ali se ipak pokazalo da se može dosta posla obaviti unatoč mokrom tlu i mokrom materijalu za nasipanje.

U danima koji su prethodili radnoj akciji, angažiran je mali kamion koji je dovezao na put 48 kubičnih metara jalovine, te mali bager – sve za popunjavanje najkritičnijih mjesta na nižim kotama kako bi se omogućio dolazak većem kamionu.

Na sam dan radne akcije je nasuto još 50 kubičnih metara jalovine velikim kamionom, a kojim materijalom se temeljitije vršilo nasipanje potrebnih dionica.

Radna akcija se inače financira doprinosom samih vlasnika zemalja (200 kn po osobi) te s pomoću donacije Grada Metkovića.

Radna akcija će se održati još jedan dan idućeg tjedna kada se procjeni da vremenska prognoza bude povoljna za nasipanje ostatka materijala (još oko 150 kubičnih metara jalovine), o čemu će se obavijestiti vlasnici telefonskim putem te putem plakata.

Po završetku radova objavit će se popis svih osoba koje su dale novac za izvođenje radova.

Zasada se kao zanimljivost može istaknuti da je najstariji sudionik radne akcije bio 82-godišnji Zvonko Nikolić „Grize“ koji radnim elanom nije zaostajao za znatno mlađim sudionicima.

Pozivaju se vlasnici na tom području koji još nisu izvršili uplatu po 200 kn da to izvrše kako bi se radovi mogli izvršiti po planu

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 23:40 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2014 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.combrojac poseta
jeftin web hosting