O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

19.10.2013., subota

PROIZVOĐAČI MANDARINE ŽRTVE KARTELA - SLIJEDI NEZAKONITO DOGOVORENO RUŠENJE CIJENE?

U dolini Neretvi, svakog četvrtka u Opuzenu u prostorijama Agrofructusa, koji je dio Todorićevog koncerna Agrokora, održavaju se sastanci većine od ukupno 12 neretvanskih otkupljivača mandarina, a u svrhu „regulacije“ tržišta i cijene mandatine. Dok je Agrofructus prije 10-ak godina bio najveći i samostalni igrač, čija bi tadašnja odluka o prestanku otkupa na par dana rušila cijenu mandarine bez problema, danas je zbog postojanja više otkupljivača većeg kapaciteta, bez zajedničkog dogovora „regulacija“ cijene nemoguća.

Sastanci otkupljivača mandarine možda ne bi upali u oko neretvanskoj javnosti da se na sastancima otkupljivača proteklih godina, a sada i ove godine, nije odlučilo da se zaustavi (ili potpuno ograniči) otkup na nekoliko dana, čime bi se rušila cijena mandarine na njenu nerealno nisu razinu (navodno od 2,20 kn!)

Iako će neupućenima to možda djelovati samo kao dobra snalažljivost i organiziranost otkupljivača i kao normalna pojava da se otkupljivači udružuju radi „regulacije“ cijena, propisi Republike Hrvatske govore nešto potpuno drugo. Naime Hrvatskoj je u cilju zaštite tržišnog natjecanja 1997. godine započela s radom Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) te su doneseni propisi koji Hrvatsku, bar na papiru, definiraju kao državu koja štiti tržišno natjecanje, regulirajući ujedno i zabranjene oblike udruživanja ili dogovaranja poduzetnika, između kojih pravila valja istaknuti zabranu udruživanja radi utvrđivnja kupovne cijene sukladno čl. 8.st.1. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Da li će AZTN pokrenuti postupak utvrđivanja sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišnog natjecanja protiv otkupljivača mandarina, ostaje za vidjeti, ali je svakako zanimljiva činjenica da je koncer Agrokor već bio pod udarom mjera AZTN proteklih godina.


Što je kartel i zašto je zabranjen?

Kartel je sporazum između poduzetnika koji su međusobni konkurenti na tržištu. Takav sporazum može biti formalan ali i tajni dogovor. Članovi kartela ponašaju se dakle kao članovi udruženja s istim ciljevima, a najčešće se dogovaraju o cijenama, definiraju čitavu djelatnost kojom se bave, dogovaraju svoje ponašanje i uvjete koje će postaviti u postupcima, zatvaraju tržište za nove konkurente ili kombiniraju navedeno. U pravilu su tajni jer su njihovi članovi uglavnom svjesni da svojim ponašanjem osiguravaju svoj opstanak kao grupe. Pravo tržišnog natjecanja smatra se izvorom najvećih i najdalekosežnijih posljedica na potrošače i ekonomiju u cjelini, zabranjuje ih i za njihove sudionike predviđa najstrože novčane kazne.

Karteli i zabranjeni sporazumi ili dogovaranja se AZTN-u mogu inače vrlo lako prijaviti (i anonimno) slijedeći vrlo jednostavne upute na stranicama AZTN-a: AZTN - kako prijaviti kartel , a informacije se mogu dobiti i E-poštom na agencija.ztn@aztn.hr ili se informirati na telefon: 01/617-6448.

Ovdje Neretvani mogu vidjeti izvadak iz Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja („NN“br.79/09 i 80/13)

Zabranjeni sporazumi
Članak 8.

(1) Zabranjeni su svi sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika, odluke udruženja poduzetnika i usklađeno djelovanje, koje kao cilj ili posljedicu imaju narušavanje tržišnog natjecanja na mjerodavnom tržištu, a osobito oni kojima se:
1. izravno ili neizravno utvrđuju kupovne ili prodajne cijene, odnosno drugi trgovinski uvjeti,
2. ograničava ili nadzire proizvodnja, tržište, tehnološki razvoj ili ulaganje,
(2) Sporazumima u smislu stavka 1. ovoga članka smatraju se osobito .....usmeni ili pisani dogovori među poduzetnicima te usklađena praksa koja je posljedica takvih dogovora,

Inicijativa za pokretanje postupka
Članak 37.

(1) Inicijativu za pokretanje postupka koji je u nadležnosti Agencije, u obliku pisanog zahtjeva, prijedloga, obavijesti, prigovora ili drugog podneska može podnijeti svaka pravna ili fizička osoba, strukovna ili gospodarska interesna udruga, odnosno komora poduzetnika, udruga potrošača, Vlada Republike Hrvatske, središnja tijela državne uprave te tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.
(2) Inicijativa iz stavka 1. ovoga članka sadrži:
1. naziv i sjedište pravne osobe, odnosno ime i prezime i prebivalište fizičke osobe podnositelja inicijative,
2. podatke pomoću kojih se može nedvojbeno i jasno odrediti protiv koga se podnosi inicijativa,
3. opis činjeničnog stanja, prakse ili okolnosti koje su razlog za podnošenje inicijative,
4. isprave, dokumente i druge dokaze kojima podnositelj inicijative raspolaže, a kojima se potkrepljuju navodi iz točke 3. ovoga stavka.


- 21:45 - Komentari (12) - Isprintaj - #

17.10.2013., četvrtak

OBLJETNICA OBARANJA O KOJEM JE I RADOVAN KARADŽIĆ RASPRAVLJAO U TAJNO SNIMLJENOM RAZGOVORU U KOJEM SE SPOMINJE METKOVIĆ

Danas je obljetnica već pomalo zaboravljenog događaja iz Domovinsko rata – obaranja prvog zrakoplova JNA na jugu Hrvatske, a koji se događaj zbio na području Bistrine-Stona 17. listopada 1991. godine. Tog dana su 2 zrakoplova JNA krenula u standardnu izvidnicu rasporeda i kretanja hrvatskih snaga na području od Metkovića do Neuma te zaleđa, s dojavom da se na području Pelješca (Stona) kreće vojna kolona. Jedan od zrakoplova iz para, i to baš taj Jastreb J-21 kojim je upravljao pilot poručnik Enes Aletić je dolaskom na mjesto i uočavanjem kolone, krenuo u poniranje zrakoplovom.

U tom poniranju jedan metkovački vojnik (čija je obiteljska želi biti anoniman) stacioniran na zemaljskom položaju gdje je Jastreb ponirao, otvara vatru iz automatske puške M-70 (jugoslavenska verzija kalašnjikova AK-47) nakon čega se zrakoplov ruši nedaleko od položaja.

Zrakoplovom JNA Jastreb J-21 je upravljao poručnik Enes Aletić (rođ. 15.05.1965. g u Zenici), po nacionalnosti Musliman. Tadašnju Vazduhoplovnu gimnaziju je završio u Mostaru, a kasnije je odlikovan je ordenom JNA za hrabrost. Prema neslužbenim srpskim izvorima (osoblje sa aerodroma) pilot Enes Aletić je tog 17.10.1991. dobio zadatak da zajedno sa svojim komadantom izvrši izviđački let. Kada su bili na mjestu zadatka njegov komandir je uočio vojnu kolonu i naredio let poniranja da bi se bolje uvjerili i odgovorili komandi na zadatak. Međutim poslije komande da vrati avion u pravilan položaj za komadantom (pratećim zrakoplovom) pilot Enes Aletić se nije uspio vratiti iz te pozicije aviona. U tom trenutku pilot nije odgovarao na radio vezu i pošto je komadant vidio da nešto nije uredu krenuo je prema zrakoplovu Aletića da vidi što se događa, ali je samo mogao narediti pilotu radio vezom katapultiranje što je pilot Aletić i uradio, ali zbog niske visine padobran se nije uspio otvoriti. Smrt Enesa Aletića je bila jedan od prvih ratnih gubitaka među pilotima JNA u to vrijeme.

Pilot Enes Aletić
Image and video hosting by TinyPic

Stranica Neretva i Matijevići blog prenosi i transkript i snimku tajno snimanog/prisluškivanog telefonskog razgovora Radovana Karadžića s pukovnikom Ratnog vazduhoplovstva JNA Božidarom Martinovićem dana 19. listopada 1991. godine. Pored ostalog, razgovara se i obaranju i sudbini tog pilota, a posebna zanimljivost je što se spominje i policijska postaja Metković i metkovački policajac Grubišić koji je razgovarao s pukovnikom Martinovićem. Razgovor možete čuti u snimci i to 0.50 minute do 2.30 minute, a radi lakšeg razumijevanja tu je i transkript razgovora u nastavku



Transkript razgovora:

Pukovnik Božidar Martinović: Dobro veče.

Radovan Karadžić:E dobro veče pukovniče.

Pukovnik Božidar Martinović: E kako ste?

Radovan Karadžić:E dobro hvala, kako ste vi?

Pukovnik Božidar Martinović:Uglavnom, ovaj, nisam baš mnogo dobro, da se s nečim hvalim, nemam baš čime, ali ovaj...

Radovan Karadžić: Je li primirje danas?

Pukovnik Božidar Martinović: Vi znate kakvo je njihovo primirije.

Radovan Karadžić: Mi u primirju imamo veće gubitke.

Pukovnik Božidar Martinović:Ma uglavnom mislimo da smo se mi već opametili, bar mi vazduhoplovci.

Radovan Karadžić: Da, da, joj to bi.., ja sam sinoć bio s generalom Uzelcem i mi smo razjasnili šta je šta, i mi ćemo sigurno moći osigurati 20 hiljada ljudi...

Pukovnik Božidar Martinović: Ma odlično

Radovan Karadžić: Oni su tražili 10, a ja sam rekao mojim funkcionerima da nađu 20.

Pukovnik Božidar Martinović: Tako i treba, fala Bogu da se tako rešava.

Radovan Karadžić: Tako da ćemo ja...

Pukovnik Božidar Martinović: Znate o čemu se radi, jesam razgovarao s vama u vezi onog našeg pilota?

Radovan Karadžić: Ja sam jučer otišao na put i dao sam zadatak , samo se bojim da on nije pobjegao sam.

Pukovnik Božidar Martinović: Znate o čemu se radi, on je mrtav.

Radovan Karadžić: A mrtav?

Pukovnik Božidar Martinović: On je izgleda mrtav, da su ga oni ubili meni izgleda verovatno, i nalazi se u splitskoj bolnici na nekakvim Firulama..

Radovan Karadžić: Na Firule bolnica, da.

Pukovnik Božidar Martinović: Ja sam ovaj razgovarao s jednim doktorom Ivanovićem koji je bio izuuzetno ljubazan čovek. On mi je rekao da su oni njega osamnaestoga transportovali u tu njhovu bolnicu, to je u stvari njihova nekakva patologija, je li, iz kriznog područja Metković.

Radovan Karadžić: Aha..

Pukovnik Božidar Martinović: I da su ga poslali po oznakom XY, znači tako ga vode pošto nije imao nikakav dokument kod sebe.

Radovan Karadžić: Nije imao dokumente. A dobro da li je on živ prizemljio? On se katapultirao i iskočio, otvorio se padobran jelte?

Pukovnik Božidar Martinović: Vidite, on da je pogođen bilo čime, u takvoj proceduri on u svakom slučaju bi trebalo da iskoči, to je verovatnoća, a posle su ga oni verovatno likvidirali.

Radovan Karadžić: Da, da

Pukovnik Božidar Martinović: Oni su ga likvidirali kada mu se već otvorio padobran

Radovan Karadžić: Dobro, možda su pucali na padobran, a recite...

Pukovnik Božidar Martinović: Svašta je moguće, to je njhov stil, to su, to su, to su zveri.

Radovan Karadžić: Da, da.

Pukovnik Božidar Martinović: Tako da mi još uvek ne znamo. Ja sam uspeo da dobijem jednog policajca u Metkoviću, u stvari policijsku stanicu znate, jedan policajac je bio ljubazan, neki Grubišić koji kaže „ja ću sve učinit da saznam ime“ i kad sam ja pozvao drugi put, on kaže „ne znamo ime jer kod njega, kod pilota nisu nađena nikakva dokumenta, samo su nađeni nekakvi inicijali na opasaču".

Radovan Karadžić: Aha.

Pukovnik Božidar Martinović: ..pa ćemo mi izvršiti identifikaciju posredstvom čoveka koji ga zna


Radovan Karadžić: Aha. Dobro, hvala da ste mi to javili da se ja oko toga dalje ne idem.

Pukovnik Božidar Martinović: Mislim da znate

Radovan Karadžić: Ja bih htio da vam kažem, imam nekih informacija, a vjerovatno to vaši znaju, da je Tus poslao neke svoje pilote u Mađarsku i okuplja ih inače, ove pilote odbjegle, tako da postoji mogućnost da će negdje dobiti avijaciju

Pukovnik Božidar Martinović: Da, da, da. Verovatno istočnonemačka avijacija

Radovan Karadžić: Istonočnonjemačka jel da?
.... (ostatak razgovora nba snimci)


- 00:29 - Komentari (12) - Isprintaj - #

08.10.2013., utorak

LAG NERETVE IPAK OPSTAJE - KREĆE SE NA NOVI NATJEČAJ

U ponedjeljak 07. listopada održana je u Opuzenu u gradskoj vijećnici skupština LAG-a (local action group) Neretve na kojoj je sudjelovao 21 član skupštine.

Razlog sazivanja skupštine je bio izmjena sastava Upravnog odbora LAG-a, izvještaj o dosadašnjem radu, te osvrt na (netočne) medijske napise o tome da se LAG ugasio.

Na skupštini su izabrana 3 nova člana Upravnog odbora umjesto 3 koja su dala ostavke, a u cilju postizanja maksimalne strukturiranosti prema pravilima natječajnih mjera, obzirom da se pri prijavama za EU fondove strogo glede struktura LAG-a (omjer mladih-starih, žena-muškaraca, predstavnika javnog sektora-privatnog sektora itd...)

Nova predsjednica Tomislava Bule, koja je došla na to mjesto nakon ostavke Željka Bjeliša (koji je nedugo nakon osnivanja dao ostavku zbog sukoba lokalnih interesa) izvjestila je da je LAG u kratkom vremenu od osnivanja imao niz personalnih promjena. LAG je dobio svoj ured u Opuzenu (bivša policijska stanica), a koji ured im je dodijelila Dubrovačko-neretvanska županija. Ured zasada funkcionira isključivo na volonterskoj bazi te nema standardizirano uredovno vrijeme, već se kontakti s LAG-om Neretve ostvaruju uglavnom putem izravne komunikacije s predsjednicom LAG-a te članovima Uprave LAG-a. Ovo jer LAG još nije dobio početna sredstva za rad, a koja se prvenstveno očekuju od natječaja čiji rok za prijavu istječe 18. listopada.

LAG se naime javlja na mjeru 202 iz okvira IPARD programa koji se financiraju sredstvima Europske unije. Kako je natječaj za financiranje LAG-a otvoren do 18. listopada 2013. godine, LAG pokrenuo niz aktivnosti u svrhu ostvarivanja bolje natječajne pozicije. Na prošlom natječaju prijava LAG-a Neretve nije bila uspješna, ali se zato za ovaj natječaj LAG Neretve puno bolje priprema.

U okviru projekata koje LAG prijavljuje ili planira prijaviti su između ostalih i brendiranje neretvanskih proizvoda, stvaranje protupožarnih puteva i njihovo multifunkcionalno korištenje u svrhu biciklizma i općenito izletničkog turizma, a što bi se kasnije detaljnije razrađivalo s lokalnim vlastima i subjektima koji bi provodili projekte.

Planira se krenuti i u projekte koji bi se radili i u sklopu prekogranične suradnje s partnerima u BiH i financirali većim djelom također iz projekata Eurposke unije.

Otvorena je i Facebook stranica LAG-a Neretve na kojoj se mogu naći informacije o funkcioniranju i aktivnostima LAG-a Neretve.

Potpisan je i preliminarni partnerski sporazum s jednim Talijanskim LAG-om a u tijeku su pregovori i s jednim grčkim LAG-om oko potencijalne suradnje.

Trenutni problemi LAG-a se očituju u nedostatku izvora financiranja LAG-a, a ni jedinice lokalne samouprave nisu još uvijek prava potpora kakvu LAG-ovi dobivaju u drugim sredinama.

- 21:39 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2013 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting