Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

LAG NERETVE IPAK OPSTAJE - KREĆE SE NA NOVI NATJEČAJ

U ponedjeljak 07. listopada održana je u Opuzenu u gradskoj vijećnici skupština LAG-a (local action group) Neretve na kojoj je sudjelovao 21 član skupštine.

Razlog sazivanja skupštine je bio izmjena sastava Upravnog odbora LAG-a, izvještaj o dosadašnjem radu, te osvrt na (netočne) medijske napise o tome da se LAG ugasio.

Na skupštini su izabrana 3 nova člana Upravnog odbora umjesto 3 koja su dala ostavke, a u cilju postizanja maksimalne strukturiranosti prema pravilima natječajnih mjera, obzirom da se pri prijavama za EU fondove strogo glede struktura LAG-a (omjer mladih-starih, žena-muškaraca, predstavnika javnog sektora-privatnog sektora itd...)

Nova predsjednica Tomislava Bule, koja je došla na to mjesto nakon ostavke Željka Bjeliša (koji je nedugo nakon osnivanja dao ostavku zbog sukoba lokalnih interesa) izvjestila je da je LAG u kratkom vremenu od osnivanja imao niz personalnih promjena. LAG je dobio svoj ured u Opuzenu (bivša policijska stanica), a koji ured im je dodijelila Dubrovačko-neretvanska županija. Ured zasada funkcionira isključivo na volonterskoj bazi te nema standardizirano uredovno vrijeme, već se kontakti s LAG-om Neretve ostvaruju uglavnom putem izravne komunikacije s predsjednicom LAG-a te članovima Uprave LAG-a. Ovo jer LAG još nije dobio početna sredstva za rad, a koja se prvenstveno očekuju od natječaja čiji rok za prijavu istječe 18. listopada.

LAG se naime javlja na mjeru 202 iz okvira IPARD programa koji se financiraju sredstvima Europske unije. Kako je natječaj za financiranje LAG-a otvoren do 18. listopada 2013. godine, LAG pokrenuo niz aktivnosti u svrhu ostvarivanja bolje natječajne pozicije. Na prošlom natječaju prijava LAG-a Neretve nije bila uspješna, ali se zato za ovaj natječaj LAG Neretve puno bolje priprema.

U okviru projekata koje LAG prijavljuje ili planira prijaviti su između ostalih i brendiranje neretvanskih proizvoda, stvaranje protupožarnih puteva i njihovo multifunkcionalno korištenje u svrhu biciklizma i općenito izletničkog turizma, a što bi se kasnije detaljnije razrađivalo s lokalnim vlastima i subjektima koji bi provodili projekte.

Planira se krenuti i u projekte koji bi se radili i u sklopu prekogranične suradnje s partnerima u BiH i financirali većim djelom također iz projekata Eurposke unije.

Otvorena je i Facebook stranica LAG-a Neretve na kojoj se mogu naći informacije o funkcioniranju i aktivnostima LAG-a Neretve.

Potpisan je i preliminarni partnerski sporazum s jednim Talijanskim LAG-om a u tijeku su pregovori i s jednim grčkim LAG-om oko potencijalne suradnje.

Trenutni problemi LAG-a se očituju u nedostatku izvora financiranja LAG-a, a ni jedinice lokalne samouprave nisu još uvijek prava potpora kakvu LAG-ovi dobivaju u drugim sredinama.


Post je objavljen 08.10.2013. u 21:39 sati.