O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

26.07.2015., nedjelja

MOST OPET PREMOĆNO U METKOVIĆU - DEBAKL KOALICIJE HDZ-HSS-HSLS

Prema neslužbenim rezultatima, u Metkoviću je na izborima za mjesne odbore MOST odnio premoćnu pobjedu. Težak poraz je koalicija HDZ-HSS-HSLS doživjela u samom Metkoviću, a potpuni debakl je navedena koalicija doživjela u M.O. Sveti Nikola (obuhvaća cijelu desnu stranu Metkovića) s osvojenih 26% glasova. Tu je koalicija SDP-HSU imača 13%, ali nije uspijela ući u M.O.

Gustu pobjedu je koalicija HDZ-HSS-HSLS izvojevala u Prudu (s 10 glasova), i u Dubravici ( za 8 glasova).

Zanimljivost je da su u selu Glušci, koje je isključivo srpsko naselje, koje ima samo 60-ak birača, čak 3 liste izašle na izbore, a među njima čak i jedna hrvatskog predznaka - Hrvatska seljačka stranka dobila. Ona je dobila 2 mandata, kao i ona Stanke Arnauta, dok je lista Dragana Cuparića dobila jedna mandat.

Ukupno su na cijelom administrativnom području Grada Metkovića osvojili:
MOST : 1357,
HDZ-HSS-HSLS: 826,
SDP-HSU: 208
.

Iako su stranački tabori predviđali mahom drugačije rezultate, rezultat je pokazao da je MOST i dalje najpopularnija stranka na području Metkovića. U koaliciji HDZ-HSS-HSLS su računali da je popularnost MOST-a zbog par nepopularnih mjera pala (prvenstveno uvođenja naplate parkinga), međutim očito je da su u HDZ-HSS-HSLS koaliciji napravili potpuni promašaj upravo koaliranjem dojučerašnjih desetljetnih neprijatelja HDZ-a i HSS-a, između kojih rane nikad nisu zaliječene, što je uzrokovalo nezadovoljstvo članstva, ponajviše unutar HDZ-a. Pred biralištima se otvoreno moglo čuti nezadovoljstvo dojučerašnjih HDZ-ovaca najnovijom odlukom o koaliciji s HSS-om.


MO Centar
izašlo 16,71 %
MOST NL 659 (3 vijećnika)
Koalicija HDZ - HSS - HSLS 426 (2 vijećnika)
SDP - HSU 101
Lista grupe birača (Vinko Vuković) 42

MO Sveti Nikola Metković
izašlo 15,73 %
MOST NL 491 (4 vijećnika)
HDZ - HSS - HSLS 217 (1 vijećnik)
SDP - HSU 107

MO Vid
izlaznost 29,50 %
MOST NL 120 (3 vijećnika)
HDZ - HSS - HSLS 64 (2 vijećnika)

MO Prud
izašlo 36,10 %
HDZ - HSS - HSLS 82 (3 vijećnika)
MOST NL 72 (2 vijećnika)

MO Dubravica
izašlo 68,00 %
HDZ - HSS - HSLS 23 (3 vijećnika)
MOST NL 15 (2 vijećnika)

MO Glušci
izašlo 66,00 %
Lista grupe birača (Stanko Arnaut) 14 (2 vijećnika)
HSS 14 (2 vijećnika)
Lista grupe birača (Dragan Cuparić) 9 (1 vijećnika)


- 23:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.07.2015., petak

DVD KULA NORINSKA DOVELO I VATROGASKINJE U OBRANU PELJEŠCA

Na požarištu na Pelješcu se nalazi i DVD Kula Norinska koje je jedino DVD koje došlo i sa ženskim vatrogascima u borbu protiv gašenja požara. Otprilike prije mjesec dana 3 ženske – Antea Kaleb iz Metkovića, te Ivana Jerković i Nikolina Marević, obe iz Kule Norinske, položile su ispit za dobrovoljnog vatrogasca te se sve tri učlanile u DVD Kula Norinska koje je najbrže rastuće DVD u dolini Neretve (a i šire).
Nisu dugo čekale da dožive svoje vatreno krštenje i to u jednom od najvećih požara zabilježenih u Dalmaciji ikada.
Naime netom nakon što su se vatrogasci DVD Kula Norinska vratili s požarišta na Korčuli prije 3 dana, odmah su dobili poziv da se po odmoru upute na Pelješac gdje je stanje bilo kritično, pa se 8 vatrogasaca DVD-a uputilo s vatrogasnim vozilom i kombijem u borbu s vatrenom stihijom na Pelješac, a među njima su i Antea Kaleb i Ivana Jerković. Također su na terenu vatrogasci Ante Kaleb, Mario Marević, Ante Bezer, Renato Bezer, Andrija Mioč i Ivan Slavković. Vatrogasci su još na Pelješcu, sna je vrlo malo, ali borba se uspješno vodi u spašavanju života i kuća.

Fotografije koje su dobivene s požarišta od strane zapovjednika DVD-a Kula Norinska Jure Pilja, kao i informacije od predsjednika DVD-a Kula Norinska Ante Jerkovića govore da je stanje bilo vrlo kritično, ali da je angažman DVD-a Kula Norinska bio iznimno intenzivan.

Od dožupanice Marije Vučković koja je na Pelješcu, načelniku Općine Kula Norinska Nikoli Krstičeviću je prenesena informacija o pohvalama mještana za organiziranost i radni angažman DVD-a Kula Norinska.

Proboj kroz gustu šumu do požara
Image and video hosting by TinyPic

Zgarište
Image and video hosting by TinyPic

Neretvanske žene su uvijek bile poznate po velikom trudu – vatrogaskinja Antea Kaleb u gašenju
Image and video hosting by TinyPic

JVP Metković aktivno djeluje
Image and video hosting by TinyPic

Zajednička fotografija u trenutku odmora
Image and video hosting by TinyPic

Naselja je primarno obraniti
Image and video hosting by TinyPic

- 06:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

21.07.2015., utorak

PREDSTAVLJENA KNJIGA PETRA BEZERA "BRANEĆI RIJEČNI GRAD"

Image and video hosting by TinyPic

U Metkoviću je večeras u Gradskom kulturnom središtu predstavljena knjiga Petra Bezera „Braneći riječni grad“. Petar Bezer je u teška vremena u razdoblju 1990-1992 godine obnašao dužnost komandira/zapovjednika Policijske stanice Metković, te je jedna o ključnih osoba u organizaciji obrane doline Neretve, a posebnu zaslugu nosi za dosta uspješno održavanje reda u burnim zbivanjima.

Na predstavljanju knjige su pored autora Petra Bezera govorili urednici knjige dr.sc. Jakša Raguž i dr. sc. Ante Nazor (koji je ujedno i predstavljao nakladnika Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata), general-pukovnik Nedjeljko Obradović, a nazočne je u ime Grada Metkovića pozdravio i Nikola Grmoja, zamjenik gradonačelnika Grada Metkovića.

Na predstavljanju knjige se mogao vidjeti velik broj pripadnika policije, kako onih iz ratnih vremena, tako i sadašnjih. Između ostalih su prestavljanju knjige nazočili u publici načelnici PP Metković Dragan Sršen, PGP Metković Zoran Pulić i PP Ploče Sretan Marević.

Knjiga opisuje razdoblje 1990-1992 u kojem nije bilo lako biti zapovjednik Policijske stanice Metković zbog svima nama poznatih zbivanja. Iako je Petar Bezer bio komandir Policijske stanice 1980. godine, zanimljivo je da je kao profesionalac prepoznat i nakon promjene vlasti 1990. godine, te je bio zapovjednik PS Metković od 21.01.1991. do 01.10.1992. godine, nakon čega je imenovan zapovjednikom PGP Metković na kojoj funkciji je ostao do 01.01. 2000. godine nakon čega je otišao u mirovinu. Knjiga obiluje detaljima koji nisu bili poznati široj javnosti iz tog razdoblja. Zanimljivo je i da se autor nije ustručavao u ponekom dijelu teksta pisati i o neprimjerenom ponašanju pojedinaca, iako u pravilu koristi inicijale za te osobe. Navođenje i takvih detalja govori o nastojanju autora da objektivno prikaže povijesne događaje koji su zadesili dolinu Neretve. U knjizi se ipak piše pretežito o hrabrim nastojanjima da se u teškim vremenima obrani ovaj dio Republike Hrvatske, kao i mnogim dilemama, teškoćama i problemima s kojima se tadašnje policijsko, vojno i civilno vodstvo susretalo u svakodnevnom stresnom radu.
U knjizi se također dodatno piše o nekim pojedinostima operacije „Zelena tabla“ – osvajanja skladišta oružja u Pločama, uvijek vrućoj temi među organizatorima i učesnicima te akcije.

U svakom slučaju, knjiga predstavlja nov doprinos izučavanju povijesti Domovinskog rata na području doline Neretve koju vrijedi pročitati.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


- 23:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.07.2015., subota

LAĐARSKI KUP ŽUPA BAGALOVIĆI - GUSARI KOMIN SE VRAĆAJU NA TRON?!

Danas je u Krvavcu održan 11. Lađarski Kup Župe Bagalovići koji uvijek predstavlja jedan od najzanimljivijih lađarskih događaja jer znači najbolju probu za Maratonu lađa te se ne neki način smatra i generalnom probom Maratona lađa. Naime ruta je duga 14 km, ali se od toga 7 km vozi uzvodno (što je ekvivalent oko 10 km nizvodno, pa se drži da je „težina“ ovog Maratona oko 17 km nizvodno, ili gotovo 70% Maratona lađa).

Sam start je protekao dosta dobro osim greške ekipe Sv. Ilije koja je uslijed valova skrenula s rute i gotovo se zabila pod pravim kutem u drugu lađu.

Stablina je odmah krenula malo ispred svih, za njom se brzo formirala „kolona“ Crni put i Gusari Komin (napomena: radi se drugoj ekipi Gusari Komin. Prvotno u tekstu nije stala ta napomena jer se to nije moglo razaznati ni po zastavi ni po dresu). Svega 10-15 metara jedni iza drugih tako su stigli do Metkovića, okrenuli se oko stupa mosta, te krenuli nizvodno. I takvo stanje se držalo do Duvrata kada Gusari Komin velikim skokom snage i zaveslaja prestižu i Stablinu i Crni put, te suvereno drže tu poziciju do cilja u Krvavcu. Ekipa Stabline je došla otprilike 40 metara iza njih, dok je Crni put iza Stabline došao čak oko 300 metara što je vidiljivo razočaralo i same veslače Crnog puta. Očito je da je već provjerena taktika Gusara Komin (štednja energije do otprilike 70% puta) i ovaj put bila pogodak.

Lađarski kup je prošao dakle bez incidenata i pokazao je da se ekipa Gusari Komin vratila u formu,a da favorizirane ekipe Stabline i Crnog puta nemaju više pravo držati se jedinim favoritima za prvo mjesto. Do Maratona je tek još 20 dana u kojem vremenu se da još ppnešto popraviti u svakoj ekipi, ali je sigurno da su Gusari Komin i Stablina definitivno poručili Crnom putu da žele Štit Kneza Domagoja na Maratonu lađa.

Start- Stablina izbija nakon 50-ak metara
Image and video hosting by TinyPic

Ekipa Sv. Ilija Metković „izgubila kompas“
Image and video hosting by TinyPic

Pred mostom – Stablina, Crni put, Gusari Komin
Image and video hosting by TinyPic

Najveća skupina ekipa pred mostom u borbi za prednost pri okretu
Image and video hosting by TinyPic

Borba oko stupa mosta je prošla bez incidenata (na fotografiji Gusari Komin 2, Žrnovo, Peračko blato, Crni put 2,
Image and video hosting by TinyPic

Cilj – Gusari Komin, a iza njih Stablina
Image and video hosting by TinyPic

Neslužbeni (obnovljeni) poredak

1. Gusari Komin
2. Stablina
3. Crni put Metković
4. Žrnovski Galijoti, Žrnovo, Korčuča
5. Gospa Karmelska Krvavac
6. UL Jerkovac
7. Crni put 2
8. Gusari Komin 2
9. Čeljevo
10. Peračko blato
11. Škrapa
12. Škrapa 2
13. Šarić Struga
14. Staševica
15. Vrgorac
16. Sv. Ilija Metković
17. Veterani 4. Gardijske brigade

- 22:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SVEČANO U OPĆINI KULA NORINSKA ZA DAN OPĆINE

U restoranu Lopoču Momićima je 15. srpnja 2015. godine održana svečana sjednica povodom Dana Općine Kula Norinska.

Sjednici su prisustvovali saborski zastupnici Frane Matošić i Branko Bačić, dožupanica Marija Vučković, gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić, Opuzena Ivo Mihaljević, zamjenica gradonačelnika Metkovića Katarina Ujdur, načelnik općine Pojezerje Borislav Dominiković i Slivna Smiljan Mustapić, općinski vijećnici, predstavnici većine mjesnih odbora u općini, te mnogobrojne druge osobe iz javnog života općine Kula Norinska

Predsjednik općinskog vijeća Nikola Batinović je u svom govoru izrazio žestoko nezadovoljstvo što općina Kula Norinska već godinama nije dobila niti jedne kune iz bilo kojeg ministarstva, kao i zbog činjenice da je centralna vlast zapostavila Poslovnu Zonu Nova sela koja je očito svugdje prepoznata osim u vrhu vlasti.

Načelnik Općine Nikola Krstičević spomenuo je da je Općina dobila sredstva iz dvaju ministarstava ove godine u ukupnom iznosu od oko 450.000 kn, koja su sredstva utemeljena na projektima općine Kula Norinska upućenim na natječaje koji izvore financiranja imaju u EU.

Dožupanica Marija Vučković je čestitajući Dan Općine i blagdan Gospe Karmelske izrazila nadu u nastavak dobre suradnje Županije i Općine.

Saborski zastupnik Branko Bačić se u svom govoru usprotivio bilo kakvoj ideji o ukidanjima malih općina jer drži da za to nema nikakvih studija.

Na sjednici su uručena i javna priznanja Općine Kula Norinska i to:
- DVD-u Kula Norinska nagrada Općine za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju

- Miši Glaviniću, - proglašenje počasnim građaninom općine Kula Norinska jer je svojim djelovanjem ili postupcima znatno pridonio promicanju i ugleda Općine Kula Norinska.

Svečanu sjednicu je uveličala klapa „Sv. Nikola“ iz Metkovića.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Mišo Glavinić prima plaketu
Image and video hosting by TinyPic

DVD Kula Norinska putem predsjednika DVD-a Ante Jerkovića - Prime prima plaketu
Image and video hosting by TinyPic

- 02:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

13.07.2015., ponedjeljak

ODVOZ KRUPNOG OTPADA S PODRUČJA OPĆINE KULA NORINSKA

Općina Kula Norinska u suradnji s ovlaštenim koncesionarem za odvoz otpada organizira odvoz krupnog otpada.

Otpad će se skupljati u velike kontejnere na 3 lokacije kako slijedi:

1. Matijevići (majdan)

2. Krvavac (igralište Maestrala)

3. Krvavac II


Otpad će se skupljati isključivo idućih par dana pa se mole stanovnici cijele općine da u to periodu sav krupni otpad dovezu u za to predviđene privremeno smještene kontejnere.

Image and video hosting by TinyPic

- 22:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

BOGAT CIJELOTJEDNI PROGRAM PROSLAVE BLAGDANA GOSPE KARMELSKE

I ove godine se u općini Kula Norinska, posebice Župi Gospe Karmelske obilježavaju blagdan Gospe Karmelske i Dan Općine Kula Norinska i to ovaj put s cijelotjednim programom.

Bogati vjerski, kulturni i sportski program organizira Župa Bagalovići, Općina Kula Norinska te niz udruga i pojedinaca koji svojim entuzijazmom doprinose bogatim događanjima ovih dana.

Od vjerskih izdvajamo trodevnu duhovnu obnovu koja kulminira blagdanom Gospe Karmelske. Velik značaj će biti poklonjen mučeništvu don Radovana Jerkovića koji je skončano od komunističkog zlostavljanja.
Od sportskih tu je malonogometni turnir “MNK Mario Nikolić-Kiš” čije će upravi finale biti 16. srpnja na dan Gospe Karmelske, te Lađarski kup koji će se održati 18.srpnja.

Od kulturnih tu su 14.srpnja pučki pjevači Župa Neretvanskog dekanata koji će nastupati u Bagalovićima, 16. srpnja zabavni program u Krvavcu od 22.30 sati, te 18.srpnja nastup grupe “Slatka Tajna” u Krvavcu nakon Lađarskog kupa.

Od administrativno-političkih događanja, tu je svečana proslava 15. srpnja na kojoj se očekuju visoki uzvanici.

Image and video hosting by TinyPic

- 00:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #

12.07.2015., nedjelja

POŽAR DIMARE U MATIJEVIĆIMA USPJEŠNO UGAŠEN

Danas oko 19 sati u Matijevićima se u dimari vlasnika M. Jovice dogodio požar koji je pravovremenom reakcijom DVD Kula Norinska i JVP Metković ugašen.

U požaru je izgorjela dimara, a brzom reakcijom vatrogasaca nije dopušteno da se požar eventualno proširi na obližnja stabla i šumu.

Materijalna šteta nije velika, a na pola sata je bio blokiran promet državne ceste Vrgorac-Kula Norinska.

Image and video hosting by TinyPic

- 21:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< srpanj, 2015 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting