O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

19.03.2012., ponedjeljak

SAVJETI ZA POLJOPRIVREDNIKE

Zbog velikih šteta koje su mnoge kulture pretrpjele uslijed leda, potrebno je ispravno postupanje prema poljoprivrednim kulturama, prije svega agrumima, pa stoga evo i par savjeta poljoprivrednih stručnjaka za isprvno postupanje prema mandarinama, limunima, narančama, klementinama i drugim agrumima.

- Voćke agruma kod kojih se dio grana osušio ili je u postupku sušenja, ne smiju se još obrezivati jer se još u potpunosti ne zna koja grana će davati mladorest. Dakle rezidbi se pristupa tek nakon što se utvrdi koje grane će davati zeleni pokrov,a koje će ostati suhe.

- Već sada treba pristupiti frezanju tla i gnjojenju mineralnim gnjojivima, posebice gnjojivima na bazi dušika, kao i onima koji poboljšavaju rast zelene mase. Time se pomaže biljci rast zelene mase koja joj je prijeko potrebna nakon ovako teške godine.

- Nakon što mladorest nikne i formira se u manje grančice, potrebno je izvršiti zaštitu prskanjem odgovarajućim pesticidima radi preventive, obzirom da će novoniknula zelen posebno biti sklona oboljevanju.

- Obzirom da se prema najavama meteorologa u idućim tjednima, ali i mjescima očekuje vrlo niska razina padalina, kao i moguća suša (sadašnje dugoročne progonoze koje nisu uvijek pouzdane), potrebno je uskladiti sve aktivnosti s padalinama koliko je to moguće, a radi optimalnog iskorištavanja utrošenih gnjojiva, pesticida i tehničke obrade tla.

- Sva spaljivanja odrezanih grana (kada dođe vrijeme obrezivanja) ukoliko ista budu prije 01. svibnja (do kada je paljenje na otvorenom dopušteno) provoditi uz izniman oprez obzirom da će se raditi uglavnom u suvljem materijalu koje ima brže paljenje i veću vatrenu moć, a time predstavlja veću opasnost. Paljenje je zabranjeno obavljati po bilo kakvom vjetru, a ukoliko su osigurani uvjeti paljenja (vrijeme bez vjetra, dovoljna udaljenost od drugih dobara...), isto se ne smije obavljati bez najave vatrogascima i bez sredstava za gašenje (voda, grablje i dr..)

Prema sadašnjim pokazateljima najgore su stradali nasadi agruma na predjelu uz Norin kraj naselja Momići, Matijevići i Kula Norinska, potom ona na području Metkovića i okolice, a nešto bolja situacija je na području Krvavca II gdje je primejtno bolje stanje voćaka nego u sjevernijim područjima Neretve.

Na području Opuzena, Komina i Ploča te drugim dijelovima donje Neretve stanje je znatno bolje iako su i tu agrumi pretrpjeli štetu, no ne očekuje se sušenje stabala kao što je to na nekim nasadima u gornjoj Neretvi.

- 20:31 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.03.2012., subota

NORIN PRIJETI MOSTU PREKO NORINA U KULI NORINSKOJ

Nakon prolaska snježnog nevremena poljoprivrednici koji imaju svoje zemlje uz Norin na potezu od mosta preko Norina u Kuli Norinskoj do Matijevića, uz desnu obalu Norina, prije 10-ak dana šokirali su se prizorom – poljski put uz desnu obalu Norina urušio se u Norin na potezu od mosta u Kuli u smjeru Matijevića u dužini oko 100 metara.
Sreća u nesreći je da se prilikom urušavanja na putu nitko nije nalazio jer je bio još okovan ledom i snijegom.
Pretpostavlja se da je do urušavanja došlo upravo zato što su u par navrata protekle 2 godine “divlje” vode Norina u vrijeme poplava utjecale na potkopavanje obale, a potom je zbog niskog vodostaja, vlažnog tla i iznimno niskih temperatura došlo do smrzavanje dijela obale i njenog pucanja uslijed smrzavanja.

Image and video hosting by TinyPic

Općina Kula Norinska je zatražila hitnu intervenciju od Hrvatskih voda, no u Hrvatskim vodama sliježu ramenima i kažu da nisu u mogućnosti vršiti sanaciju obale na tom dijelu zbog toga što je Norin baš na tom mjestu uzak, a i velika blizina mosta je okolnost koja svakako utječe na to da bilo kakvi zahvati ne dolaze u obzir bez dobre analize cijele situacije.
Prema sadašnjoj situaciji, jedino što preostaje vlasnicima zemalja je da ustupe mali dio svoje zemlje za ponovno pravljenje poljskog puta.

Obzirom da je napuknuće tla vidljivo do 20-ak metara od samog mosta u Kuli Norinskoj, vozači se opravdano pitaju da li je most preko Norina siguran.
Da se malo i prisjetimo. Prije otprilike 25 godina, most preko Norina, tada kao i svaki normalni cestovni most bio je predviđen za dvosmjerni promet. No tada se krenulo u “obnovu” tog mosta te je most ogoljen do same željezne konstrukcije i “obnovljen” no na takav način da više nije bio predviđen za dvosmjerni promet. Svatko tko je ikada prošao tim mostom zna da se dva automobila ne mogu mimoići iako je to državna cesta!
Od tada se na tom mostu dogodilo nebrojeno mnogo prometnih nezgoda, a gotovo svaka 2-3 mjeseca se događa nova prometna nezgoda.

Sada, kada je došlo do urušavanja obale u blizini samog mosta, aktualizira se pitanje ne samo protočnosti prometa, već uopće same sigurnosti mosta.

Ukoliko se utvrdi da je potrebno opsežno sanirati, ili nanovo izgraditi most, moglo bi se razmišljati da se više problema riješi izgradnjom objekta - brane koja bi samo za vrijeme velikih poplava bila zatvorena, i da brana ujedno služi kao most, ali za promet u dva smjera.
Takav objekt bi se mogao izgraditi za par milijuna kuna u roku godinu dana, riješio bi problem desne obale Metkovića i protočnosti i sigurnosti prometa na relaciji Kula Norinska- Metković.

S druge strane postojeći projekt obrane od poplave desne obale Metkovića s ovakvom dinamikom radova je upitan i idućih nekoliko godina, košta na desetke milijuna kuna i ne rješava nikakve druge probleme.




- 20:32 - Komentari (59) - Isprintaj - #

08.03.2012., četvrtak

ČESTITAO BIH ŽENAMA, ALI NAŽALOST NEMAM NA ČEMU

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine dijljem svijeta. I UN 08. ožujka slavi kao Međunarodni dan žena, pa je zabluda vjerovanje da se radi o komunističkom prazniku.

Razmišljajući o statusu žene u društvu, danas sam odlučio ne baviti se puno čestitanjima ženama jer se pitam da li bi to bilo licemjerno.

Na današnji dan se posebno javlja pitanje: što danas moderna žena?

Na prvu pomisao mnogi će reći da je to žena koja ima dobar posao, slobodna je, može mijenjati partnere bez da se (je se) osuđuje zbog toga, obrazovana je, djecu neće imati prije 30-te ako će je uopće imati. Sa partnerom (današnji moderni naziv za momka, uobičajen na zapadu) dijeli sve kućanske poslove jednako – oni su jednostavno u svemu ravnopravni.
Najdraži prijatelj joj je mali pas kojeg drži u stanu.
Tu i tamo se opiti vikendom nije ništa loše.
Nije ništa loše pričati otvoreno o svojim seksualnim iskustvima i aferama.
Ne treba joj nitko, sama je sebi dovoljna i sama zna što je najbolje za nju.

No da li je to ono što žene žele i ono što im koristi?

Današnji “moderni” svijet promovira model zaposlene žene – žene koja je karijeristica, kao poželjnu pojavu jer da se time kao izjednačuje žena s muškarcem, odnosno time joj se omogućava jednakost u društvu,.

Ali zastanimo malo i razmislimo što se krije iza toga?


Reklama zaposlene, “moderne” žene nije nikakav poticaj za ravnopravnost - već upravo suprotno – poziv kapitalizma (nekada davno i komunizma) da se ženu, koja ima prirodnu želju za potomstvom i obitelji, natjera da se pretvori u još jedan sloj robova želje za profitom ili materijalnom izgradnjom društva.
Žena koja nema djece ili ima manje djece , može raditi i donositi profit više od one koja ima obitelj i djecu.
Žena koja nema obitelj ili ima manju obitelj ima manju vjerojatnost da će biti na bolovanju zbog trudnoće, djeteta… Njene misli će biti usmjerene na posao, profit, svog šefa, svoj tvrtku.. - takva žena je idealan stroj za profit.
Žene su poznate kao pedantnija bića, ali i fizički i emocionalno slabija, pa su stoga odlične za mnoge poslove u kojima će se dobro zaraditi za “gazde” koji će uživati luksuz tuđeg rada.

Kad se danas kaže uspješna žena što pomislite?

Siguran sam da pomislite na samostalnu ženu koja ima neku vodeću poziciju u nekoj tvrtki i da je gledate kao dobro “skockanu”, “samosvjesnu” “dobro organiziranu”, s mobitelom na jednom uhu, laptopom i/ili rokovnikom ispod druge ruke.

Da li je pak netko ikad zamislio pod pojmom uspješna žena majku četvoro ili petoro dobro odgojene djece ?
Da li je ikad zamislio uspješnu ženu kao majku ili ženu jedne sretne obitelji bez obzira koji posao radi i koliko novaca zarađuje?

Gdje je danas smisao novca i zarade ako se smisao uspješne žene ne gleda kroz osmijeh nje i njene okoline

Što kažu statistike u Hrvatskoj i koje je stvarno stanje?

Muškarci ulaze u brak u prosjeku u 30-toj godini, a žene u 26-toj. Sve se kasnije ulazi u brak i sve kasnije se rađaju djeca što dovodi i do manjih obitelji, Povećana neplodnost se bitno povezuje i s kasnijim pokušajima zasnivanja obitelji nego što za što je ženski organizam evolucijski predviđen.

Žena koja upiše fakultet, teško da će završiti fakultet prije 24. godine. Dok odradi praksu, nađe stalan posao, 30-te su već tu. Biološki sat je otkucao već dio svog najboljeg vremena.
Posao za ženu nije lako naći jer privatnici izbjegavaju žene zbog porodiljnih dopusta. Država nažalost nije riješila na adekvatan način prava žena jer je dio "tereta" porodiljstva svalila na privatnike koji praktički plaćaju dio troškova porodiljnih troškova

Pritisak koji je društvo "emancipacijom" stvorilo ženama nimalo nije pomoglo ženama - dapače - učinilo ih je nesretnijima.

Opet ih je dovelo u situaciju da moraju biti iznimno dobro programirani strojevi ili se oprostiti od nekog svog životnog prava - prava na obitelj (ili dio obitelji) ili prava na normalne radne uvjete i prava iz radnog odnosa.

Jedno od pitanja koji mnogi poslodavci znaju postavljati kod zapošljavanja, a koje je zabranjeno zakonom, jest "da li planirate uskoro imati djece?".
Pozitivan odgovor je u pravilu značio nećeš dobiti posao.

Žene su prisiljene čim saznaju za trudnoću fiktivno se prijavljivati kod nekog poslodavca, samo da bi imale pravo na dio porodiljskog od države. Zar smo kao država toliko jadni da pronatalitetnu politiku provodimo na takav način da smo prisilili žene trudnoću doživljavaju kao opasnost za svoj materijalni status, odnosno tragediju.

Ove misli ću završiti riječima prof. dr. Dijane Jakovac Lozić, profesorice obiteljskog prava na Pravnom fakultetu u Splitu: "Žene i muškraci nisu jednaki, oni se nadopunjuju"


- 07:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< ožujak, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting