O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

29.08.2014., petak

POZIV VLASNICIMA ZEMALJA NA PREDJELU SEGET UZ NORIN

Incijativa građana vlasnika temalja na predjelu Seget, poziva vlasnike zemalja na predjelu Seget da se odazovu radnoj akciji nasipanja i uređenja poljskog puta uz Norin koja će se održati

u subotu 06. rujna 2014. godine.

Akcija je dogovorena na Inicijativnom sastanku 26.08. na kojem su sudjelovali predstavnici iz svakog mjesta, te je zbog približavanja jesenskih radova u polju potrebno žurno djelovati.

Kako se za radnu akciju (za potrebe dovoza „jalovine“) prikuplja još sredstava (Grad Metković će donirati dio sredstava), molimo da vlasnici zemalja tog predjela sudjeluju s iznosom po 200 kn do 05. rujna 2014. koji je potrebno dati sljedećim osobama koje su izabrane za prikupljanje sredstava:

Branko Jerković iz Kule Norinske 098/160-3202 (za vlasnike zemalja iz Kule Norinske i Krvavca)

• Branko Kaleb iz Momića/Metkovića 095/906-4493 (za vlasnike zemalja iz Momića i Podrujnice)

• Branko Šprlje „Pipić“ iz Matijevića br. mob: 091/693-3560 (za vlasnike zemalja iz Matijevića)


Na radnu akciju 06. rujna 2014. je potrebno ponijeti jedan od sljedećih alata:
- motika (brdska)
- lopata
- grablje
- škare/pila za grane nad putom

Kako je ovo jedinstvena prilika da se riješi problem lošeg puta, pozivaju se svi vlasnici da se odazovu akciji.

- 20:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.08.2014., četvrtak

NOĆ PRVAKA U METKOVIĆU

Udruga lađara Crni put i Grad Metković vas pozivaju na najveseliju noć u Metkoviću ovog ljeta

Image and video hosting by TinyPic

- 22:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.08.2014., srijeda

DVD KULA NORINSKA SE NASTAVLJA OPREMATI

Danas je DVD Kula Norinska u popodnevnim satima vodelo novonabavljeno vozilo cisternu FAP, zapremnine 7.000 litara vode koje je kupljeno od DVD Bedekovčina.
Vozilo je plaćeno 62.000 kn, u koju cijenu je uračunata i vrijedna radio-komunikacijska oprema. Ovakvo vozilo se ukazalo potrebnim zbog njegovog visoko postavljenog podvozja što ga čini pogodnim za loše brdske staze, te zbog mogućnosti prijevoza velikog kapaciteta vode za gašenje. Pregledom je utvrđeno da je vozilo u dobrom stanju, a prešlo je samo 14.000 km.

Sredstva za nabavu vozila su osigurana preko kredita Općine Kula Norinska koja će vraćati kredit u trogodišnjem razdoblju.

Zapovjednik DVD-a Kula Norinska Jure Pilj i Predsjednik DVD Ante Jerković su izrazili zadovoljstvo što se DVD Kula Norinska sve više oprema, a nabavljeno je i 10 kaciga kao dio neophodne oprema za intervencije.

Izvjestili su da zasada protpužarna sezona protiče poprilično mirno, s tek nekoliko intervencija, što treba zahvaliti pored pogodnih vremenskih prilika i pravodobnom interveniranju pri kojima se sprječavalo širenje požara.

DVD Kula Norinska trenutno ima 3 vatrogasna vozila - 2 cisterne i 1 navalno vozilo. Cilj DVD-a je opremiti DVD kvalitetnom opremom za 20-25 vatrogasaca koliko ih se sada vodi u evidenciji. Njihovim kvalitetnijim opremanjem bi se povećao stupanj sigurnosti na području općine Kula Norinska, ali i zaštitilo njihovo zdravlje i živote u intervencijama. Dosada su članovi DVD-a vrlo često tijekom gašenja požara koristili npr. vlastitu obuću i odjeću koja uopće ne zadovoljava standarde za gašenje te bi redovno ista bila oštećena ili uništena tijekom gašenja na štetu samo vatrogasca,a uopće ne bi pružala nikakvu zaštitu ili uvjete za gašenje.

Uz to dobrovoljci u DVD-u nisu nikad za sebe uzeli naknadu za gašenje prilikom intervencija, koja im inače po zakonu pripada.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 23:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.08.2014., nedjelja

U NOVIM SELIMA U ŠILJEGIMA OBILJEŽEN EUROPSKI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA

U subotu 23. kolovoza, u Novim Selima u predjelu Šiljegi, odana je počast žrtvama totalitaritarnog režima u sklopu obilježavanja Europskog dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Prošle godine je u tom zaseoku podignut spomenik komunističkim žrtvama zaseoka Šiljegi, smještenom u Novim Selima. Te žrtve su u drugom svjetskom ratu i posljeratnim zločinima stradale od komunističke ruke, dijelom u pomno planiranim akcijama koje su u svom cilju imale likvidaciju, a ne zarobljavanje.

Image and video hosting by TinyPic

U današnja vremena smo jasno razjasnili da su nacistički, fašistički, ustaški i četnički režimi bili zločinačnog karaktera, no naše društvo još uvijek nije razumno kada treba jasno reći da je i komunizam bio režim zločinačkog karaktera.

U Općini Kula Norinska su se vlasti jasno izjasnile o karakteru komunizma i dijela njegovog djelovanja u 2. svjetskom ratu,a posebice zločinačkog djelovanja u poraću, od Bleiburga do doline Neretve.

U polaganju vijenaca i obilježavanju Europskog dana sijećanja na žrtve svih totalitarnih režima su bili pored predstavnika Općine Kula Norinska i predstavnici obitelji stradalih žrtava komunizma, mještani, povijesničar prof. Ivan Jurić,, predstavnici udruga “Hrvatski domobran” i “UVDR 1991 Krvavac”.

Zanimljivo je da su mnogi "komunistički"/"antifašistički" spomenici diljem Neretve ostali zaboravljeni. Iako ti spomenici često sadržavaju većim dijelom i civilne i nevine partizanske žrtve, ostali su (ne)namjerno zaboravljeni. Možda je to dijelom zbog zaborava, ali se ipak odaje dojam da "nije poželjeno" sjetiti se žrtava nacista, fašista, ustaša i četnika kojih je u Neretvi više stotina.

Ipak, zaboraviti je najbolje ako nas sjećanje čini lošijim ljudima, a ako nas sjećanje čini boljim ljudima svjesnima strahota rata i zločina, onda se trebamo prisjećati.

Na nama je na kraju da izaberemo da li ćemo se sjećanjem služiti da bi mrzili ili se sjećati da ne bi ponovili mržnju onih prije nas.


- 22:41 - Komentari (10) - Isprintaj - #

19.08.2014., utorak

EU ĆE ZAŠTITI MANDARINU OD RUSKIH SANKCIJA? - GDJE SU NERETVANI TU,A GDJE NAŠE MINISTARSTVO?

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo priopćenje u mjerama koje će EU poduzeti, između ostalog kako bi zaštitila i agrume, pa tako i mandarine koje prenosimo u cijelosti:

Nakon sastanka zemalja članica održanog prošlog tjedna u Europskoj komisiji po pitanju ograničenja izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda EU na tržište Ruske Federacije, Europska komisija je 18. kolovoza 2014. godine priopćenjem najavila uvođenje izvanrednih mjera potpore za proizvođače voća i povrća Europske unije.

Izvanredne mjere uvode se s ciljem rješavanja novo nastalih problema na tržištu i stupaju na snagu s 18. kolovozom 2014. godine. Mjere su u ovom trenutku posebno usmjerene na slijedeće voće i povrće: rajčica, mrkva, bijeli kupus, paprika, cvjetača, krastavci, gljive, jabuka, kruške, bobičasto voće (malina, kupine …), stolno grožđe i kivi. Europska komisija ocjenjuje da su u ovom trenutku ovi proizvodi posebno ugroženi s obzirom da se ovo voće i povrće nalazi u fazi početka berbe ili je u punoj berbi i da za većinu navedenog voća i povrća ne postoji novo raspoloživo alternativno tržište izvan EU. Za voće i povrće koje dospijeva kasnije, naročito agrume (za nas značajne mandarine) očekuje se donošenje mjera prije početka berbe.

Najavljene izvanredne mjere uključuju:
- mjeru povlačenja proizvoda za besplatnu distribuciju kojom se povučeno voće i povrće s tržišta donira karitativnim tijelima i ustanovama, školama, bolnicama, ustanovama za stare i nemoćne te kaznionicama uz isplatu operatoru – isporučitelju povučenog voća i povrća s tržišta potpore po kg proizvoda, a uz mogućnost dodatne potpore za troškove sortiranja i pakiranja i troškova transporta do primatelja pomoći;
- mjeru zelene berbe kojima se provodi kompletna berba nedozrelih proizvoda na određenoj površini prije nastupanja tehnološke zriobe;
- mjeru neubiranja plodova kojom se sa određene površine u okviru normalnog proizvodnog ciklusa ne provodi prodaja proizvedenog proizvoda. Proizvođači koji se pridržavaju okvira provedbe mjera zelene berbe i ne – ubiranja ostvaruju prava na financijsku kompenzaciju koja se isplaćuje po hektaru voća i povrća.

U najavljenim izvanrednim mjerama mogu participirati svi proizvođači voća i povrća u Europskoj uniji kao članovi proizvođačkih organizacija, ali i kao neudruženi samostalni proizvođači. Pristup mjerama je dobrovoljan, odnosno o korištenju mjera odlučuje sam proizvođač ili proizvođačka organizacija, a u skladu s procjenom da li im ponuđene mjere odgovaraju u smislu ponuđene financijske nadoknade.

Za provođenje navedenih izvanrednih mjera Europska komisija je izdvojila 125 milijuna EUR-a. Mjere će se provoditi do kraja studenog 2014. godine, a uvažavati će se retroaktivno poduzete mjere koje su provedene najranije s danom 18. 8. 2014. godine.

U svezi s detaljima provedbe ovih mjera u tijeku je donošenje provedbenih akata Europske komisije kojim će se detaljnije precizirati visine naknada i kompenzacije proizvođačima za voće i povrće kao i ostali tehnički elementi provođenja mjera, a koji će se razmatrati već na sastanku predviđenom za 22. Kolovoza 2014. U skladu s tim i prema potrebi Ministarstvo poljoprivrede donijeti će nužne podzakonske akte za njihovu provedbu.

U daljnjim koracima Europska komisija je najavila da će razmatrati stanje na tržištu, te sukladno potrebi proširivati listu proizvoda voća i povrća ili po potrebi donositi nove mjere u cilju stabilizacije EU tržišta voća i povrća, a tako i cjelokupnog tržišta poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

U svezi sa daljnjim koracima i odlukama Europske komisije o ovim i mogućim budućim mjerama Ministarstvo poljoprivrede će priopćenjima informirati zainteresiranu javnost, a u narednom tjednu, nakon sastanka u Bruxellesu, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina održat će sastanak s proizvođačima voća i povrća na kojem će se proizvođače upoznati s navedenim mjerama.


Čistajući navedeno priopćenje da se zaključiti da Neretvanima ovo neće biti potpuno zadovoljavajuća mjera (osim ako se ne odluče za nebranje ili zeleno branje), jer dio agruma dospijeva i u prosincu i siječnju, a predviđena mjera je zaključno s krajem studenog 2014. godine.

Već sada se da naslutiti i da bi problem sankcija mogao predstavljati i ozbiljan udarac za otkupljivače koji poslovno planiranje u dobrom dijelu baziraju na otkupu i izvozu agruma, posebice mandarina.

Blog Neretva i Matijevići nije uspio saznati koliko udjela je u ovoj odluci Europske komisije imalo naše Ministarstvo poljoprivrede, ali se već sada da zaključiti da su Španjolci imali kod agruma glavnu riječ jer se zaštitne mjere planiraju zaključno sa studenim 2014. kada španjolski agrumi imaju u pravilu kraj berbe. Zanimljivo je i da Ministarstvo poljoprivrede dosada osim ovog priopćenja EK (dakle radi se zaštiti koju inicira EK, a ne direktno Min. poljoprivrede), nije dalo niti jedno službeno priopćenje o mjerama koje poduzima ili planira poduzeti za zaštitu poljoprivredne proizvodnje (posebno mandarine) od sankcija Rusije.


- 06:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

09.08.2014., subota

ŠOKANTAN, ALI IZVRSTAN MARATONA LAĐA! CRNI PUT SLOMIO DOMINACIJU GUSARA IZ KOMINA

U Metkoviću je danas u 17 sati startao 22.560 metara dug 17. Maraton lađa do Ploča. Da ovaj Maraton ne bi bio samo još jedan u nizu Maratona pobrinuo se niz zanimljivih, šokantnih i nevjerojatnih događaja koji je ovaj Maraton učinio jedan od Maratona koji će se najduže pamtiti, bar u Metkoviću.

Naime nakon što su kuburaši eksplozijom kubura označili start, 444 veslača ispod mosta je krenulo stravičnom snagom probijati Neretvu, no odmah, nakon 100-tinjak metara nekoliko ekipa doživljava noćnu moru. Među njima i ekipa Crnog puta iz Metkovića na kojeg je nehotice, nošena jakim valom s boka, naletjela ekipa "Gospe Karmelske" iz Krvavca što dovodi do stravičnih problema i Crni put gadno stradava. Dolazi do ispadanja i parića (kormila) i parićara ekipe Crnog puta. U lađi Crnog puta je na licu svakog veslača bio primjetan šok i nevjerica. Jedan od najprisebnijih je međutim bio baš trener Josip Kaurin koji nakon 10-ak sekundi iskače iz lađe po parić, ubacuje se u lađu, te preuzima ponovno komandu ekipe i žustro viče na lađare da dođu sebi i krenu. Za 20-ak sekundi nakon što su postavili parić kreću, ali ispred njih je preko 30 ekipa! Grč na licima lađara Crnog puta je pokazivao da su još u šoku, ali nakon što su nakon 2 minute prestigli prvu ekipu ispred sebe dolazi do nevjerojatnog oporavka. Kao da se "pali turbina“ i prestiže se jedna ekipa za drugom.

Za to vrijeme nekoliko ekipa uporno izbacuje vodu što pokazuje da se nekoliko ekipa nalilo vodom na startu. Jedan od favorita za medalju, Stablina, također se pošteno nalila vode, ali mogu voziti i cijelo vrijeme voze, dok jedan lađar izbacuje vodu. Na startu se inače uvijek stvara niz kontinuiranih valova koje uzrokuje najviše prvi red ekipa zbog istodobnog starta. Ti valovi kada se sudaraju stvaraju nepremostiv problem za dio lađa, posebice one koje su „improvale“ lađu (posložile ljude u lađi tako da je teret lađe malo više naprijed, pa je lađa blago nagnuta naprijed, za što dio lađara drži da pomaže u brzini). Ispravna taktika je u takvim situacijama da se prvih 200-tinjak metara lađa čak blago nagne nazad na način da bubnjar sjedi u nogama parićara, a sve da se lađa ne zabije u valove, a onda kada se prođe najvalovotiji dio, lađa se izravna. Međutim nikakva taktika ne pomaže kada se u gužvi naleti na veliki val kojem nemate gdje pobjeći, a lađu ne možete u sekundi zaustaviti.

Dok se sve to odvija 300-tinjak metara iza, Crni put kreće u veliki nalet. Umjesto da ih nesreća na startu demoralizira, prestizanje ekipa ih toliko jako diže da sve ekipe prestižu nevjerojatnom brzinom i lakoćom. U Kuli Norinskoj Crni put je već bio na 8. poziciji, da bi do Komina već izbio na sigurno prvo mjesto. Gusari Komin su dosadašnjih godina bili ti koji su u svom mjestu „palili turbine“ i izbijali na prvo mjesto, ali ovaj put jednostavno imaju ispred sebe ekipu koja ne daje mogućnost nikome da ih iznenadi.

U 18.23 Crni put je ušao u Crnu Riku s preko 200 metara prednosti, za njima Gusari Komin, potom Stablina, pa Žrnovski Galijoti. Takva dominacija jedne ekipe odavno nije bila viđena.

U Crnoj riki nema iznenađenja za vodeće i Crni put do kraja Maratona zadržava poziciju i osvaja po prvi put u povijesti Maratona Veliki štiti kneza Domagoja i također po prvi put u gornju Neretvu donosi Veliki štit s 500 metara prednosti iza drugih ekipa.

Iako je borbu za prvo mjesto Crni put gotovo osigurao ulaskom u Crnu riku, iznenađenjima nema kraja za ekipe iza njega. Naime u prije Rogotina Stablina žestoko podiže ritam i za mrvicu prestiže Gusare Komin, ali se Kominjani ne predaju i gotovo cijelu utrku do Stabline je borba za drugo mjesto poravnata u centimetrima. Ekipe Stabline i Gusara voze par kilometara već jedna do druge. U Stablini su potpuno poravnati i na kraju pred ulazom u Ploče odlučuju zajedno ući u cilj i dijele 2. i 3. mjesto.

4. su sada već sigurno Žrnovski galijoti, a iza njih dolaze također zajedno u cilj poravnate ekipe "Gospa Karmelska" Krvavac i ekipa Rogotina, a za njima dolaze Jerkovac pa "Škrapa" Momići.

Lađari "Gospe Karmelsle" iz Krvavca su izrazili ovim putem isprike ekipi Crnog puta zbog nenamjernog udarca u njihovu lađu te pojasnili da ih je uistinu val zanio nekontrolirano u njih. I sami su izrazili zadovoljstvo što zbog ovog događaja Crni put nije na kraju oštećen te su uputili iskrene čestitke ekipi Crnog puta.


U sjeni velikog uspjeha Crnog puta, i borbe za ostala mjesta, događale su se i druge zanimljive situacije. Tako su se nakon starta najviše nalili vode lađari HŠD Bjelovar koji su bili jedni od malobrojnih ekipa koje su zaostale za Crnim putem nakon starta.

Zanimljiva je bila situacija i s ekipom „ACO Zagreb“ čiji su lađari došli na Maraton bez iti jednog jedinog treninga. Čak su se prilikom sjedanja u lađu tek dogovarali tko će veslati i tko će što raditi u lađi.

Na Maratonu nije bilo ženskih ekipa jer su imale 2 dana prije svoj Ženski maraton lađa, pa je svih 37 ekipa bilo muških ekipa.

Na kraju se mora reći da je ovo bio jedan od bolje organiziranih Maratona lađa. Angažirani suci i disciplina ekipa su bili na visini. Po prvi put je bilo primjetno da ekipe uistinu drže do fer borbe i nastoje paziti na sva pravila Maratona. Pomlađena ekipa Uprave Udruge lađara Neretve koja je došla na čelo Udruge početkom ove godine, uložila je velike napore u discipliniranje i organizaciju, što je bilo i vidljivo tijekom cijele pripreme i trke.

Image and video hosting by TinyPic

Ekipe Jerkovca i Crnog puta netom nakon (ne)sretnog dodira i okretanja
Image and video hosting by TinyPic

Crni put je bez parića i parićara! Samo je vidljivo crijevo za ispumpavanje vode
Image and video hosting by TinyPic

Parić Crnog puta i bespomoćni parićar u vodi
Image and video hosting by TinyPic

Crni put u šoku - još ne mogu vjerovati što im se događa
Image and video hosting by TinyPic

Kaurinov munjeviti povratak u lađu Crnog puta s parićem (nakon što je iz lađe skočio u vodu za parićem)
Image and video hosting by TinyPic

Crni put nakon što je ponovno krenuo
Image and video hosting by TinyPic

Potopljeni Bjelovarci
Image and video hosting by TinyPic

Nedo Jovica - stari riječni lisac se pokazao kao izvrstan vozač najslabijeg plovila na maratonu (trupa s motorom od 2KS) i vrstan jahač neretvanskih valova koje su brodovi stvarali
Image and video hosting by TinyPic

- 18:31 - Komentari (7) - Isprintaj - #

07.08.2014., četvrtak

PRVI ŽENSKI MARATON LAĐA + DANI NERETVANSKE KNEŽEVINE + NOĆ LAĐARA = SPEKTAKL!

Danas je održan 1. ženski Maraton lađa sa startom u Opuzenu i ciljem u Metkoviću. Ukupno se prijavilo 10 ekipa, a među njima je nastupila i jedna ekipa iz Latvije.

Prvo mjesto su uvjerljivo s prednošću od otprilike kilometra osvojile „Gusarice“ Komin na kojima se vidilo da su istrenirane pod palicom škole Ivana šabijana, inače trenera „Gusara“ Komin,a prije toga trener Rogotina u njegovim najslavnijim danima.

Drugo mjesto su osvojile lađarice Stabline u žestokoj borbi s Metkovkama koje su na kraju bile treće. Između ove dvije ekipe su na vodi žestoko frcale iskre i sve je pomalo podsjećalo na muški Maraton na njegovim počecima.

Ovaj mali spektakl u Metkoviću je začinila odlična organizacija Dana Neretvanske kneževine koje organizira Grad Metković i Turistička zajednica Grada Metkovića. Naime nakon dolaska lađarica na cilj velik broj Metkovaca i Metkovki odjevenih u drevne nošnje starih Neretvana predvođenih velebnim (doslovce) Knezom Domagojem priveli su zarobljenog mletačkog Dužda u lancima te ga sproveli kroz svjetinu. Sve su to pratili i mali Neretvani-gusari s upaljenim bakljama i bubnjari. Potom su Dužda Domagojevi strijelci iz Vida u starovojničkim odorama stavili u kavez uz prigodne govore od kojih je najviše oduševljenja izazvao kratki žestok govor s bine Gorana Komazina Meke s porukom na kraju: „Duždu mletački – govno jedno!

U gradskom parku u Metkoviću je organiziran pravi mali logor u kojem su bili šatori, strelišta s metama na kojima su se oni mladi mogli okušati u gađanju s lukom i strijelom, te ostali sadržaji.

Ispred hotela Narona se u isto vrijeme održavala ponovno nakon 6 godina „Noć lađara“ gdje su bili postavljeni stolovi za muške i ženske ekipe koje su se zabavljale i družile do u noć. Iz Udruge lađara Neretve se ujedno saznajeda su se po prvi put sve ekipe iz službene konkurencije disciplinirano odazvale sastanku kapetana/predstavnika ekipa što dosada nije bilo slučaj, pa se očekuje i više discipline na samom Maratonu lađa.

Sve u svemu pokazalo se da se uz dosta rada, suradnje i dobre volje lađari, lađarice Metkovci i Neretvani mogu jako dobro zabaviti u Metkoviću s nečim novim i neobičnim i time obogatiti događanja u Neretvi.

Dani Neretvanske kneževine se nastavljaju i u petak (08. kolovoza) i u subotu na dan Maratona lađa (09. kolovoza).

Na bini neretvanski gusari drže zarobljenog Dužda
Image and video hosting by TinyPic

Mali gusari prate pomno svaki korak svite
Image and video hosting by TinyPic

Logor u parku
Image and video hosting by TinyPic


- 22:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DOBITNICA NAGRADE "EMMY" U DOLINI NERETVE SNIMA PUTOPISNI ŠOU

U dolini Neretve ovog tjedna boravi Ashley Colburn, američka producentica i redateljica putopisnih šoua, a za jedan zvan „WOW Croatia“ dobila je 2010. godine i nagradu „Emmy “. Ashley je dobila i drugi Emmy 2012. godine , a sada snima novi putopisni šou u Hrvatskoj i to baš jedan veći segment u dolini Neretve.

Ashley se sa suradnicima za pomoć obratila Udruzi lađara Neretve, a oni su uputili Ashley na suradnika koji je izabrao Krvavac za snimanje nekoliko kadrova u kojima Ashley pokušava lancati, veslati i saznati više o lađi i Maratonu lađa te povijesti lađe.

U višesatnom snimanju je sudjelovalo i nekoliko članova ekipe „Gospa karmelska“ Krvavac koji su se pokazali izvrsni domaćini te su Ashley uručili i malu lađu kao poklon koja će se čak u emisiji koristiti i kao pokazna lađa u jednoj od scena.

Zanimljivo je da se Ashley okušala u modernom veslanju u lađi i odmah “uhvatila ritam” te je čak veslala gotovo pola sata!

Nakon toga se Ashley uputila u Rogotin gdje je u radionici Ante Glamuzine Lamze predstavljena tradicija izgradnje lađe. U popodnevnim satima Ashley je veslala sa ženskom ekipom “Metkovke” te će s njima nastupiti i na Maratonu lađa.

Veliku pomoć u organizaciji neretvanskog snimanja Ashley pruža i Turistička zajednica.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Metkovke
Image and video hosting by TinyPic

- 00:17 - Komentari (5) - Isprintaj - #

06.08.2014., srijeda

ODRŽANE BRZINSKE UTRKE - DOMINACIJA CRNOG PUTA - SVETI ILIJA IZNENADIO

U Opuzenu su večeras održane Brzinske utrke za startne pozicije – Kup Slobodne Dalmacije na kojem je nastupilo 35 ekipa. Ženske ekipe nisu nastupale na Brzinskim utrkama, a one sutra (četvrtak) imaju svoj Ženski Maraton lađa na kojem će nastupiti rekordnih 10 ženskih ekipa na ruti dugoj 9 kilometara od Opuzena do Metkovića.

Prvo mjesto na Brzinskim utrkama je osvojio Crni put iz Metkovića, što i nije neko iznenađenje s obzirom na vrlo temeljite pripreme i odlične rezultate na lađarskim natjecanjima ove godine na kojima su osvojili gotovo sve što se da osvojiti. Međutim potpuno iznenađenje je priredila ekipa Sv. Ilije iz Metkovića, inače debitantska ekipa koja je suprotno svim (pa i vlastitim) očekivanjima osvojila 2. mjesto.Treće mjesto je zauzela ekipa Stabline.

Iako je Metković godinama slovio kao „nelađarski“ grad, zadnje dvije godine govore upravo da Metković pomalo postaje rasadnik kvalitetnih lađarskih ekipa, a ove godine se dogodilo prvi put da prva dva mjesta na Brzinskim utrkama zauzimaju dvije metkovske ekipe. Crni put je gotovo za cijele dvije sekunde potukao ostale favorite, što upućuje i na odličnu pripremu i uigranost ekipe.

Između najbolje i najgore plasirane ekipe razlika je 12,822 sekundi. Vodostaj vode na kojoj se vesla je različit u 17 sati kada nastupa prva ekipa i 22 sata, kada nastupa zadnja ekipa, no to najboljim ekipama nije bila prepreka za ostvarivanje odličnih rezultata. Iako Brzinske utrke nisu uvijek pokazatelj spremnosti i kvalitete ekipe, one često dobro predviđaju okvirno stanje ekipe za Maraton lađa.

Favoriti ovog Maratona lađa u lađarskim krugovima koji prate rad ekipa su Crni Put, Gusari Komin i Žrnovski Galijoti i ako ne bude iznenađenja, spomenute ekipe bi lako mogle među sobom dijeliti medalje. Uvijek prisutna Stablina također vreba neku od medalja. No uvijek valja imati na umu da iz prikrajka često vrebaju i manje zvučnije ekipe koje samo čekaju grešku „velikih“.

U ovu subotu 09. kolovoza u 17 sati u Metkoviću će početi jedna od najneizvjesnijih lađarskih bitaka u povijesti Maratona lađa. Svi su već upoznati da ekipe Crnog puta iz Metkovića i Gusara iz Komina treniraju vrhunski profesionalci, da ekipe godinama marljivo rade kako u teretani, tako i na vodi. Crni put je u maloj psihičkoj prednosti jer su ove godine bili na svim natjecanjima ispred ekipe Gusara Komina, ali Gusari znaju da je u njihovim rukama velik broj zlatnih medalja i da nisu bili na svim utrkama kompletni. Gusari imaju iskustvo, a Crni put puca od želje za pobjedom. Sve u svemu malo tko može reći da će neka od ove dvije ekipe sigurno pobjediti drugu, ali će većina realno reći da će netko od njih zasigurno nositi Veliki štiti Kneza Domagoja.

Poredak Brzinskih utrka
Image and video hosting by TinyPic

- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.08.2014., subota

NERETVANSKA MANDARINA PRED KRAHOM ZBOG RUSKIH SANKCIJA?

Image and video hosting by TinyPic

Dolina Neretve godišnje proizvodi, ovisno o plodnosti, kvaliteti i kretanju tržišnih uvjeta, mandarina između 100 i 180 milijuna kuna vrijednosti. Ogroman proizvodni kapacitet i jedan od glavnih oslonaca razvoja gospodarstva doline Neretve prošle godine je gotovo doživio krah i mnogi poljoprivrednici su ostali bez profita, dobivši samo onoliko novca koliko su uložili u proizvodnju te godine.

Kao glavni razlog se navodio krah sustava izvoza, ponajviše na tržište Rusije, no stvarnih razloga je bilo više.

Neretvanski poljoprivrednici nakon kraha mandarine 2013. godine nisu posustali, već su nastavili ulagati te se ove godine očekuje jedan od najboljih uroda u povijesti doline Neretve od 80.000 tona mandarina (od čega se samo 15.000 tona plasira na tržište RH,a ostalo ide u izvoz). U normalnim okolnostima to bi bio razlog za trljanje ruka, ali ipak nad Neretvane se nadvija opet oblak crnih slutnji.

Iako na prvi pogled Rusko-Ukrajinska kriza nema utjecaja na gospodarstvo Hrvatske, upravo bi se u dolini Neretve zbog te krize mogao odviti vrlo loš slijed događaja potaknutih stanjem u Ukrajini. Naime danas je i službeno stupio na snagu „voćarsko-povrćarski“ rat između Rusije i Poljske u kojem je Rusija zabranila uvoz svog voća i povrća iz Poljske koristeći kao izgovor lošu kvalitetu voća i povrća iz Poljske, a zapravo se radi o odmazdi za sankcije EU prema Rusiji. I ne bi to bio problem, ali je Rusija je već najavila mogućnost proširenja takve zabrane na ostale članice EU, a što je u Hrvatskoj potpuno zanemareno jer očito malo tko u Zagrebu zna da je Rusko tržište najvažnije inozemno trižište neretvanske mandarine. Posljedice, između ostalog lošeg planiranja plasmana neretvanske mandarine na inozemnom tržištu, su se prošle 2013. godine itekako osjetile na (stanjenom) džepu neretvanskih poiljoprivrednika, a kako sada stvari stoje bolje neće biti ni ove godine!

U svibnju ove godine je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak na temu „Pripreme za sezonu mandarina roda 2014. godine“ na kojem sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva, Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici lokalnih jedinica samouprave donje Neretve, te predstavnici dijela udruga, otkupljivača i proizvođača iz doline Neretve. Tom prilikom su sudionici sastanka predložili rješenja za urod 2014. godini, dajući do znanja Ministarstvu da će rezultati plasmana mandarine možda označiti i budućnost mandarine u dolini Neretve.

Ministarstvo poljoprivrede je tada (standardno) obećalo kako će se „aktivno uključiti i dati podršku proizvodnji mandarina u dolini Neretve kroz sve legalne oblike potpore, a prvenstveno kroz logičku i stručnu pomoć“. Drugim riječima, prevedeno, Ministarstvo je Neretvanima zasada poručilo „i dalje zaboravite na poticaje od 0,50 kn kao dosada“. To je samo donekle razumljivo jer EU, koje smo sada članica, ima vrlo stroge i ograničavajuće propise kada je riječ o subvencijama u poljoprivredi. Tada još nije prijetila zabrana uvoza mandarina u Rusiju.

Istini za volju, Ministarstvo poljoprivrede nije baš posve pasivno pa je u svibnju 2014. godine Europskoj komisiji uputilo zahtjev za registraciju oznake izvornosti neretvanske mandarine, no takvo što ipak neće ni blizu pomoći plasmanu neretvanske mandarine po realnoj tržišnoj cijeni koja omogućava opstanak naše mandarine na tržištu.

Da stvari po Neretvane budu još neizvjesnije, u Španjolskoj se u zadnje vrijeme razvila velika proizvodnja ranijih sorti mandarina, posebice Satsuma Okitsu (koja ima kasno cvijetanje i vrlo rano sazrijevanje) i Clausellina, što predstavlja ozbiljnu konkurenciju neretvanskoj mandarini zbog ranijeg proboja španjolske mandarine na europska tržišta.

Iznimna i nenadmašiva kvaliteta neretvanske mandarine je neupitna, ali su se otvaranjem tržišta i ulaskom RH u EU pokazale sve slabosti Hrvatske poljoprivrede i neretvanskih poljoprivrednika: rascjepkanost, slaba obrazovanost poljoprivrednika, manjak kvalitentnog kadra stručnih službi (kako u Neretvi tako i u Ministarstvu i drugim centralnim službama), loša organiziranost proizvođača, izostanak planskog djelovanja, te nepostojanje kontrole poslovne politike otkupljivača. Svim tim nevoljama ove godine prije još jedna – sankcije kojima prijeti Rusija i koje bi se baš Neretvanima mogle obiti o glavu.

Ostaje samo za vidjeti da li će otkupljivači naći nova (povoljna) tržišta, da li će Ministarstvo poljoprivrede naći načina za pomoć (ne samo "logičku" i "stručnu").

Jedno je sigurno - Neretvani će morati ubrzano modernizirati i pojeftiniti uzgoj mandarine, prilagođavajući se tržišnim zahtjevima.

- 01:46 - Komentari (29) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2014 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting