Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

VODOSTAJ RASTE, ALI HRVATSKE VODE UMIRUJU

Prema izvorima iz Hrvatskih voda razloga za zabrinutost nema, odnosno ne očekuju se znatniji problemi s vodama Neretve i Norina.

Brane uzvodno na Neretvi provode kontrolirano ispuštanje vode. Tijekom dana razina vode je konstantno rasla, ali sada na gornjim tokovima stagnira, što daje nadu da neće više rasti.
I u slučaju da dođe do porasta, akumulacija na Jablanici se nalazi oko 3,5 metara ispod rmaksimalne razine, a upravitelji akumulacije navodno vode računa da se ona ne napuni upravo kontroliranim ispuštanjima koja su u tijeku.

Po podacima Agencije za vodno područje Jadranskog mora (BiH) dobivenim u jutarnjim i popodnevnim satima (stanje u 16.00 sati) vodostaj Neretve konstantno raste, ali zasada ne doseže kritične razine, pa čak ni one koje zahtjevaju proglašenje redovnih mjera obrane od poplave.

Vodostaj Neretveu Metkoviću je tijekom jutra i popodneva porastao za više od pola metra, te se očekuje tendencija blagog porasta uslijed priliva većih količina vode, većih padalina te nastavka udara užnog vjetra koji otežava izlijevanje Neretve u more, no ne očekuje se dosezanje razine koja bi uzrokovala veće probleme širem pučanstvu.

Naseljena područja koja su inače prva na udaru (dijelovi desne obale Metkovića kao što su Glibša, Crni put, Jerkovac, Zagrebačka ulica), Komin i Krvavac zasada nemaju razloga za uzbunu. U najniže objekte desne obale Metkovića (dvije kuće, par gospodarskh objekata i garaža) je ušlo nešto vode, ali to su objekti koji su u pravilu najniže gradnje, a problem se dobrim dijelom vezuje i za velike oborine i nepostojanje odvodnje te inače lošu komunalnu infrastrukturu tih dijelova.

Prema sadašnjim iskustvima do većeg plavljenja stambenih naselja dolazi ukoliko razina Neretve u Metkoviću poraste još za oko 120 cm, a što u Hrvatskim vodama ne očekuju.
Neslužbeni izračun je da bi Neretva mogla narasti maksimalno još pola metra. To ne predstavlja problem za lijevu obalu Metkovića, ali će za nekolicinu najnižih objekata zbog izlijevanja Norina možda i predstavljati problem.
Padaline i južina će i dalje nepovoljno utjecati na teže otjecanje Neretve u Jadran, ali je bitno da napomenuti da nadležni u Hrvatskim vodama prate stanje i ne očekuju velike poplave.



Post je objavljen 21.01.2013. u 16:16 sati.