Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

PROSVJED ZA SPAS NERETVE - HOĆE LI NERETVANI SPASITI SEBE?!

Građanska inicijativa "SPASIMO DOLINU NERETVE" organizira veliki prosvjedni nestranački skup upozorenja u nedjelju, 22. srpnja 2012. god. u 20.30 sati na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću.

Nestranački prosvjed organizira desetak građanskih, poljoprivrednih i ekoloških udruga koje sudjeluju u inicijativi za obranu doline Neretve od mogućih katastrofalnih posljedica završne faze realizacije projekta „Gornji horizonti“ koji bi u dolini Neretve mogao nepovratno uništiti poljoprivredu, poremetiti vodoopskrbu, ali i ostaviti katastrofalne posljedice na biljnom i životinjskom svijetu.

Po prvi put imamo poljoprivrednike, gospodarstvenike, ekologe ujedinjene oko jednog cilja – SPAS DOLINE NERETVE!


UKRATKO O PROJEKTU„Gornji horizonti“

Projektom planiranim sredinom 60-th godina planiralo se dio prirodnih pritoka sliva Neretve preusmjeriti u slivove Trebišnjice za potrebe gradnje hidroelektrana u istočnoj Hercegovini. U to vrijeme dolina Neretve nije bila ni približno intenzivan poljoprivredni kraj (PIK Neretva je tek započinjao velike melioracijske radove) , a o posljedicama projekta se svakako nije puno razmatralo u ta vremena.

Studije rađene idućih godina bazirale su se na tadašnjim stanjima vodnog sustava i biološkog stanja i nisu predviđale (niti su mogle s tadašnim podacima) posljedice na dolinu Neretve.

Zadnjih godina projekt Gornji Horizonti Republika Srpska nastoji privesti kraju gradnjom tunela kojima se prevode vode za potrebu planirane 3 nove hidroelektrane na području Republike Srpske. No da bi cijeli projekt uspio, ta silna voda (a radi se o milijardama kubika godišnje!) treba negdje i oteći nakon što prođe turbine planiranih hidroelektrana u Republici Srpskoj. Jedini izlaz je bušenje tunela prema Jadranskom moru (područje Župe Dubrovačke) na predjelu Plat kraj Dubrovnika. Republika Hrvatska dakle drži ključeve tog projekta jer ako ne dopusti gradnju novog tunela za novu HE Dubrovnik II, nema ni projekta Gornji horizonti u završnoj fazi.

Vlada je prije par dana sklopila sporazum sa Republikom Srpskom očito ni neznajući što potpisuje (ili znajući, ali ne mareći za Neretvu) jer očito nema podatke o tome koje su posljedice takvog projekta za Neretvu.

ŠTO SE GUBI,A ŠTO DOBIVA?

Dolina Neretve proizvede oko 500 milijuna kuna poljoprivrednih proizvoda godišnje. Dodatnim zaslanjenjem tla dodatnim smanjenjem dotoka Neretve u ljetnim mjesecima, lako se može izračunati da dolini Neretve prijeti trajna propast poljoprivrednih površina.

HEP navodi da bi HE Dubrovnik II koštala oko 1,3 milijardi kuna. No ta hidroelektrana bi se isplatila za 10-20 godina (dakle proizvodnja bi bila oko 60-100 milijuna kn struje godišnje). HEP navodi da je ta hidroelektrana rješenje problema napajanja Dubrovnika strujom, no krije podatak da bi se takvi problemi mogli riješavati i rekonstrukcijom postojeće elektroenergetske mreže koja pravi probleme i gubitke.

Ako poljoprivreda Neretve izgubi samo 100-150 milijuna kuna godišnje zbog smanjenja količina slatke vode i zaslanjenja tla (a predviđanja idu do te mjere da bi se moglo uništti i do 400 milijuna kn godišnje!), jasno je da netko planira projekt u kojem će HEP dobivati 60-100 miljuna kn, a dolina Neretve gubiti (bar) 100-150 milijuna kn – dakle projektom se pravi godišnji minus od 40-ak milijuna kn!!

Ulagati više od milijardu kn da bi se prozivodio minus izgleda kao loženje peći za grijanje čistim novcem.

ZABLUDE

1. Zabluda je da „Gornji horizonti“ mogu spasiti dolinu Neretve od poplava. Poplave dolaze u vrijeme kada su sva područja u BiH pod velikim pritiskom voda i kada su sve akumulacije (pa i one na području sliva Trebišnjice) pune, pa ne treba očekivati da će netko spašavati dolinu da bi upropastio sebe.
2. Zabluda je da se ništa ne može više učniti i da je sve gotovo. Nije! Ako Vlada RH odbije izgraditi HE Dubrovnik II i time odbije primiti vodu sliva Neretve i Trebišnjice kroz područje Župe Dubrovačke, RS neće krenuti u projekt jer neće potapati samu sebe.
3. Zabluda je da je ovo jedino rješenje za budućnost opskrbe krajnjeg juga strujom. Naime nitko nije objasnio koliko bi se uštedjelo rekonstrukcijom zastarjele energetske mreže krajnjeg juga. Taj podatak se krije od javnosti.


Stoga dragi Neretvani - u nedjelju odlučujete o svojoj sudbini! Pokažite da vam vaši kauči nisu draži od vaše budućnosti, da se znate izboriti za budućnost svoje djece. Pokažite da nas se ne može uništiti radi suludih projekata!


Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 21.07.2012. u 11:22 sati.