Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

NERETVA IZGUBILA 1405 RADNIH MJESTA U 4 GODINE !

Neretva i Matijevići blog donosi prvo istraživanje kretanja nezaposlenosti u dolini Neretve koje ukazuje na katastrofalnu gospodarsku situaciju u Neretvi. Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju porazan trend gubitka radnih mjesta, posebno onih u gospodarstvu. Naime porast zapošljavanja je zabilježen praktički samo u javnom sektoru (MUP i druge državne i javne ustanove), dok je gospodarstvo u potpunom opadanju glede zaposlenosti.

Stravični podaci doline Neretve pokazuju da je u 4 godine i tri mjeseca u dolini Neretve nezaposlenost porasla za nevjerojatnih 1405 osoba!

Od toga je nezaposlenost u Ispostavi Metković (koja obuhvaća administrativno područje Grada Metkovića, Grada Opuzena te općina Kula Norinska, Slivno, Pojezerje i Zažablje) porasla za čak 1142 osobe, dok je u ispostavi Ploče taj rezultat znatno manji i iznosi 263 više nezaposlene osobe u promatranom razdoblju od 4 godine i 3 mjeseca.
U Ispostavi Metković se nezaposlenost tijekom zadnjih godina povećavala za preko 200 osoba godišnje.

Ploče su se očito nešto bolje nosile s gospodarskim poteškoćama, pa su tako, ako se uzme u obzir broj ukupan stanovnika koji HZZ Ploče pokriva (oko 11.000 stanovnika svih dobi), imale manje porazniju borbu za radna mjesta, dok je Metković s okolicom (obuhvaća oko 24.000 ljudi svih dobi) tu borbu davno izgubio, s iznimkom Opuzena.

Naime Opuzen je uspio zadržati zaposlenost od 2009. godine do kraja 2012., te čak imati i (doduše neznatno) povećanje zaposlenosti (+ od 4 osobe) što je u današnjim uvjetima svakako veliki uspjeh samim time što nema povećanja nezaposlenosti. Opuzen je dakle jedini grad/općina u dolini Neretve koji je uspio zauzdati nezaposlenost na postojećoj razini.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Zanimljivo je i vidjeti kako se kretala nezaposlenost po pojedinim općinama i gradovima po godinama (podaci su na dan 31. prosinca svake godine).

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 18.04.2013. u 06:45 sati.