Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

STANJE DOLINE NERETVE U 21.00.

Neretva i dalje stagnira na 350 cm. Tendencija uzvodnih priliva je da se dotok voda neznatno smanjuje, no to još uvijek ne znači spas za Metković. Neretva i dalje puni Norin koji se lagano, ali sigurno razlijeva po desnom zaobalju Metkovića. U desetke objekata (kuća, konoba, garaža..) u Metkoviću je tijekom popodneva ušla voda.
Iako razina na desnoj obali raste vrlo lagano, ona raste i neće stati rasti tijekom noći, iako se ne očekuje drastičan rast tijekom noći.
Tijekom dana se opet ukazao problem nedostatka vreća i materijala za nasip, ali se tijekom popodnevnih sati dovelo dosta materijala.

U Kominu je voda visine 10-15 cm u samom mjestu. U više objekata (mahom konoba) prodrla je voda pa su aktivni bili i vatrogasci.

U Krvavcu se zasada uspješno brani mjesto. Nasuta je jaruga, a uz nju dežura i pumpa kapaciteta 1200 litara u sekundi koja s vremena na vrijeme izbaci svi vodu kada se nakupi u jaruzi. Također se brane kuće iz pravca Malog blata. DVD Kula Norinska dežura cijeli dan.
U Krvavcu smo zatekli i nevjerojatan prizor - Leonar Vučković se odlučio prevesti čamcem preko nabujale i nepredvidive Neretve. Iako se radilo o čamcu kojg je teže prevrnuti, ne preporučamo ponavljanje ovakvog "pothvata". Jedan od komentara je bio da se "Leno" htio riješiti žene

Image and video hosting by TinyPic

U Podrujnici nema još direktne ugroze objekata, cesta je prohodna.


STANJE PROMETNICA

Cesta Metković-Vid zatvorena

Cesta Vrgorac-Metković potpuno prohodna. Manja količina vode je na cesti u Podrujnici u predjelu Bezeri, ali se može bez ikakvih problema proći (voda je do pola ceste). Zanemarivo malo vode je i na cesti na predjelu Orepak. Dakle svatko tko želi put Borovaca, Novih sela, Pozle Gore ili Vrgorca može bez ikakvog straha na put.

Cesta Krvavac- Komin - Rogotin je prohodna, ali je u Kominu na cesti voda, s tim da se povremeno pojavi i u Krvavcu tijekom periodičnih ispumpavanja.

U Metkoviću je u potpunosti zatvorena Zagrebačka ulica, a na dijelu ulica na predjelu Glibuša prolaz malim vozilom nije preporučljiv.
Otvorena je u potpunosti ulica Zrinskih i frankopana (onaj raskopani dio), ali je zbog velikih rupa oganičenje brzine na 20 (a brže ni nećete moći voziti).

Zagrebačka ulica - pogled na Strugu danas u 17.00 sati
Image and video hosting by TinyPic


PROGNOZA

Neretva će tijekom noći stagnirati uz moguće oscilacije (moguć čak i pad od par cm ujutro)
Norin će i dalje tijekom noći i ranog jutra nastaviti s ulijevanjem i podizanjem razine vode desne obale Metkovića, a moguća stagnacija kroz jutro.

Glede vremena
Sutra (četvrtak) će biti vedrije vrijeme, ali će i dalje biti malo južnog vjetra. Razina mora uslijed toga neće značajanije padati što otežava otjecanje Neretve.
Bitnije poboljšanje se može očekivati tek u nedjelju kada će se više razvedriti i vjetar okrenuti na buru, što bi trebalo utjecati na razinu mora i ubrzati izlijevanje Neretve u more.



Post je objavljen 03.04.2013. u 21:00 sati.