Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

OTVORENA SEZONA JANJETINE NA FEŠTAMA

Jučer je u Desnama proslavljen Sv. Jure, zaštitnik Župe Sv. Jure Desne, ujedno i zaštitnik mjesta Desne.
Blagdan Sv. Jure nije željno očekivani blagdan među Desancima i ostalim Neretvanima samo zbog okupa obitelji i prijatelja u Desnama, već je među mnogima željno očekivan upravo zato što se blagdanom Sv. Jure započinje „sezona janjetine“.
U Desnama počinje prvo masovnije pečenje janjaca što gurmani znaju prepoznati, pa se nađe načina da se nađu za nekim od stolova s kojih dopire miris janjetine.

Image and video hosting by TinyPic

Naravno, Desne su poznate i kao mjesto u kojem se vino vrlo rado konzumira i to obilnijim količinama. To bi se često znalo pokazati i u poznatim desanskim tučama na Sv. Juru. Onaj tko bi od pridošlica „propustio priliku“ sudjelovanja u njima, imao je priliku glavu s viškom promila u organizmu, okrvaviti i u povratku kući na uskoj i zavojitoj cesti.

Naime u Desnama je mnogo desetljeća postojala tradicija održavanja plesa/zabave, no zadnjih godina ta tradicija je izostala, što je i za očekivati obzirom na smanjenje broja stanovnika. Te zabave bi pratile redovito i tuče u kojima bi uvijek bilo razbijenih glava, pa je izostankom ovih zabava, iako napuštena jedna pozitivna tradicija, ipak izostala i jedna negativna tradicija.

Naselje Desne je tijekom proteklih godina dobilo olakšan pristup prema spojnoj (auto)cesti Ploče (Čeveljuša) –Vrgorac, a u tijeku su i radovi na proširenju ceste prema Desnama i to na dionici Kula Norinska- Bagalovići gdje se cesta proširuje za oko 1 metar. Netko će u šali reći da će Desanci zbog tog jednog metra proširenja ceste moći imati 1 promil više u vožnji.

Dan iza Sv. Jure, poveća se uvijek i učestalost mjerenja tlaka, masnoće, triglicerida i težine na vagi, a ove godine će to posebno doći do izražaja u travnju i svibnju obzirom da će mnogobrojne političke opcije nastojati punjenjem želuca isprazniti ljudima glavu.


Ovdje (kliknuti na prethodnu riječ) možete pročitati i prošlogodišnji veseli osvrt na proslavu Sv. Jure i Desne



Post je objavljen 24.04.2013. u 06:50 sati.