AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

subota, 31.08.2019.

SEMINAR O PLAĆI


PLAĆA, POSLODAVAC, OVRHA, OBRAĆUN...

CENTAR ZA POREZE RAČUNOVODSTVO I REVIZIJU, Centar za obrazovanje odraslih, Trg Petra Svačića 5, 10000, Zagreb organizira seminar 12.9 u hotelu Palace, Josipa Jurja Strosmayera 10 , Zagreb u trajanju od 9 do 14.40 h . Naslov seminara je " Plaće, ovrhe na plaću, te konačni obračun plaće"

Predavačice mr.sc. Katarina Horvat Jurjec, dipl. oec., ovl. rač., ovlašteni porezni savjetnik ,Maja Živanović Ivankić, dipl. oec., ovlašteni porezni savjetnik i Mirela Glavota, dipl. oec., ovl. rač.i ovlašteni revizor dati će odgovore na pitanja:

• Na koji način se utvrđuje i obračunava plaća, te u kom roku se mora isplatiti?
• Koje sve propisane evidencije o radu poslodavac mora imati u slučaju radne inspekcije?
• Na koji način postupati s obustavama i ovrhama na plaći?
• O čemu je potrebno voditi računa prilikom sklapanja ugovora o radu?
• Što je i na koga se može primijeniti minimalna plaća? Postoji li ograničenje u visini plaće? Kako postupati s fiksnim i varijabilnim plaćama?
• Kako obračunati plaću kod radnika zaposlenih na puno i nepuno radno vrijeme te dopunski rad? Što je to dopunski rad i koji uvjeti moraju biti zadovoljeni za dopunski rad?
• Na koga se odnose plaće propisane kolektivnim ugovorima?
Kako obračunati plaću radniku umirovljeniku?

• Koje olakšice se mogu koristiti prilikom obračuna plaće i koji uvjeti pritom moraju biti ispunjeni?
• Što je to osobni odbitak i na koji način se utvrđuje? Kako postupati s primjenom osobnog odbitka kod isplate plaće bivšem radniku?
• Što je to PK kartica i koje su obveze radnika i poslodavca u svezi PK kartice?
• Koje su obveze poslodavca u svezi izvještavanja o obračunu i isplati plaće? Na praktičnim primjerima prikazati ćemo obračune plaće, te iskazivanje obračunatih plaća kroz JOPPD obrasce.
• Koje su obveze poslodavca u slučaju neisplate plaća?
• Kako ispravno voditi evidencije o radnom vremenu?
• Što je to konačni obračun plaće i tko ga obvezan provoditi?
Kako ispravno primijeniti obustavu i ovrhu na plaći radnika (objašnjavanje postupka obustave i ovrhe na plaći radnika na primjerima iz prakse)?

Naknada za seminar iznosi 750 kuna s PDV-om, isključivo po primljenoj ponudi koja se šalje po prijavi. Seminar je planiran za točno određeni broj sudionika,zato je prijava obvezna. Ako na seminar iz iste tvrtke dolaze dvije osobe, tada za drugu osobu cijena iznosi 700 kuna s PDV-om
U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih, ustanova zadržava pravo odgode ili otkaza seminara.

Sve obavijesti i na broju telefona 091 332 3381, 091 750 3788, 098 1611 794, 098 877 805 ili e-poštom na info@centarzaporeze.hr
Centar za poreze računovodstvo i reviziju dobio je prethodnu suglasnost na Godišnji plan i program stalnog stručnog usavršavanja ovlaštenih revizora za 2019. godinu na temelju koje se prisustvom na ovom seminaru revizorima priznaje 5 bodova.





31.08.2019. u 15:51 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 29.08.2019.

ZANIMLJIVOST



Elizabeta II DOZVOLILA RASPUŠTANJE BRITANSKOG PARLAMENTA


Kraljica Ujedinjenog kraljevstva, Elizabeta II (93) iznenada je dopustila raspuštanje britanskog parlamenta. Na zahtijev britnskog premijera Borisa Johnsona (55) koji je na premijersku dužnost stupio 24. srpnja 2019. Donji dom britanskog parlamenta će biti raspušten od 10. rujna do 14. listopada 2019. Time Johnson osigurava da zastupnici nemaju dovoljno vremena za prihvaćanje zakona kojim bi se Vladi Velike Britanije omogučio izlazak iz Europske unije 31. listopada sa Sporazumom .
Oporba taj potez naziva uvredom parlamentarnoj demokraciji. Politički svijet iznenađen je tim potezom Boriusa Johnsona, još više odlukom kraljice Elizabete II.


Kraljica Elizabeta II, Alexsandra Mery Windsor

To je najduže raspuštanje britanskog parlamenta od 1945. godine.
Boris Johnson je britanski novinar, publicist, političar i pisac te bivši gradonačelnik Londona koji je na toj dužnosti bio od 2008. do 2016. godine. Postao je predsjednik britanske Konzervativne stranke dan prije nego što je postao premijer Velike Britanije.

29.08.2019. u 12:58 • 0 KomentaraPrint#^

KAMPANJA „Croatia Unlocked“ ODMAH ISKAZALA INTERES AMERIKANACA ZA HRVATSKU



REALIZIRANO 6.700 NOĆENJA

Digitalna kampanja „Croatia Unlocked“ koju je Hrvatska turistička zajednica provela na američkom tržištu Od travnja do lipnja 2019. u suradnji s Expedia Group Media svjetskom platformom za putovanja, ostvarila je 22,2 milijuna impresija. Kampanja „Croatia Unlocked“ provedena je s ciljem povećanja vidljivosti, osnaživanja pozicije i promoviranja Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije Mediterana.
Za vrijeme trajanja kampanje ukupno je realizirano 6.700 noćenja, najviše u Dubrovniku, Splitu, Hvaru i Zagrebu. Istovremeno je prodano 2.900 avionskih karata prema Hrvatskoj aviokompanija Croatia Airlines, American Airlines, Australian Airlines, British Airways, Lufthanse, Turkish Airlines, Air France, Easy Jet, itd.
Expedia Group Media u svom portfelju im neke od najpouzdanijih svjetskih brandova za putovanja kao što su Hotels.com, Trivago, Travelocity, Cheaptickets, HomeAway itd. Platforma ostvaruje preko 144 milijuna mjesečnih posjeta, a na društvenim mrežama ima preko 7 milijuna pratitelja.
Cilj kampanje bio je potaknuti interes američkih putnika za hrvatske destinacije, dok je direktni booking, postavljen kao dodatni cilj projekta ostvario izvrsne rezultate. Naime, za vrijeme trajanja kampanje rezerviran je smještaj te su kupljene avio karte u vrijednosti od 3,2 milijuna američkih dolara.
„Provedena kampanja s Expedia Group tvrtkom i rezultati koji su ostvareni govore o iznimnoj važnosti suradnje s globalnim turističkim subjektima u promociji domaćeg turizma. Ovo je odličan primjer kampanje kojom smo istovremeno jačali poziciju Hrvatske na američkom tržištu, ali i direktno utjecali na rezervaciju odmora u hrvatskim destinacijama“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
„Hrvatska toliko toga nudi svojim posjetiteljima, od kristalno plavog mora do svjetske kulturne baštine. Htjeli smo kreirati dinamičnu kampanju kojom ćemo pokazati ovu nevjerojatnu raznolikost, ali i pomoći našim korisnicima da sukladno svojim interesima na inovativan način otkriju razne hrvatske regije“, izjavila je direktorica poslovnog razvoja Expedia Group Media Solutions Evelina Hederer, te rekla kako je iznimno zadovoljna rezultatima suradnje.
Izvor informacije Ministarstvo turizma 27.8. 2019.

29.08.2019. u 11:05 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 28.08.2019.

KONFERENCIJA UPRAVLJANJE POTRAŽIVANJIMA




ŠTO OVRŠNI ZAKON ZNAĆI U NAPLATI POTRAŽIVANJA?


Koji su trendovi u navikama plaćanja u Hrvatskoj? Kako će novi ovršni zakon utjecati na naplatu potraživanja?
Teme su to o kojima će se govoriti na 5. konferenciji o upravljanju potraživanjima koju priprema poslovni tjednik Lider s partnerom EOS Matrixom, jednom od vodećih tvrtki za naplatu potraživanja u Hrvatskoj. Lider sa svojim partnerom već petu godinu zaredom organizira konferenciju o upravljanju potraživanjima. Glavna je tema ovogodišnjeg skupa ”Kultura (ne) plaćanja i (ne) prilike za hrvatsko gospodarstvo”.

Konferencija će se održati 17. rujna 2019. u Plaza Event Centru, Slavonska avenija 6/2 u Zagrebu s početkom u 10 sati.

CILJ KONFERENCIJE je bolje upoznati individualna i sustavna rješenja upravljanja potraživanjima koja mogu pomoći svakoj tvrtki i instituciji u Hrvatskoj.

Predstavljanje istraživanja o naplati potraživanja koje je EOS Matrix proveo sedmu godinu zaredom među dvije stotine hrvatskih tvrtki poslužit će kao uvod u panel-diskusiju na kojoj će sudjelovati stručnjaci iz financijskog i pravnog sektora, predstavnik sudaca, gospodarstvenik i generalna direktorica EOS Matrixa. Glavna tema diskusije biti će provođenje novog ovršnog zakona, odnosno što će on u provođenju značiti za pojedine dionike.
Osvrt na istraživanje o navikama plaćanja u Hrvatskoj provedeno među 200 hrvatskih tvrtki dati će direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.
Konferencija je namijenjena voditeljima odjela računovodstva, financijskim direktorima, vlasnicima i direktorima poduzeća, ekonomistima te svima kojima je ova tema nezaobilazna u poslu.
Sudjelovanje na konferenciji je besplatno ali je prijava na konferenciju obavezna.

Prijava na : http://lider.events/naplata-potrazivanja/prijava/

28.08.2019. u 08:04 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 27.08.2019.

SEMINAR O NEOPOREZIVIM NADOKNADAMA RADNIKA



POVEĆANE SU SVOTE DNEVNICA


RAČUNOVODSTVO REVIZIJA I FINANCIJE organizira seminar pod imenom „Obračun putnih troškova i ostalih neoporezivih nadoknada“ Seminar će se održati u četiri grada slijedećim redom: u Splitu 10 .rujna u hotelu Atrium ,u Osijeku 13.rujna u hotelu Osijek, u Opatiji 16 rujna u hotelu Ambasador te u Zagrebu 18.rujna u hotelu Westin.

Naime u informaciji iz RRIF-a kaže se da se od 1. rujna 2019. godine očekuju izmjene Pravilnika o porezu na dohodak kojim su propisani novi neoporezivi primitci. Povećane su svote dnevnica za službeni put i dnevnica za rad na terenu sa 170,00 kn na 200,00 kn. Svim radnicima omogućuje se neoporeziva prehrana u svoti od 5.000,00 kn te drugi neoporezivi primitci koji se, uz određene okolnosti, mogu radnicima isplaćivati neoporezivo. Cilj je seminara objasniti navedene novosti i način na koji se mogu neoporezivo isplatiti novi neoporezivi primitci u odnosu na već prethodno propisane, kao što je, primjerice, isplata nagrade za radne rezultate.

Teme seminara su slijedeće:

Pregled očekivanih izmjena Zakona o porezu na dohodak kod obračuna plaće
Obveze poslodavca prema ugovoru ili pravilniku o radu ili kolektivnom ugovoru u vezi s neoporezivim primitkom isplata
Troškovi službenog puta i iskazivanje podataka u putnom nalogu – nove neoporezive svote dnevnica
Nove neoporezive naknade za skrb o djeci radnika predškolske dobi (vrtići i jaslice)

Tu su i neke novosti za sezonske radnike!

Pregled očekivanih izmjena Zakona o porezu na dohodak kod obračuna plaće
Novi neoporezivi troškovi smještaja na temelju vjerodostojne dokumentacije kada je pruža poslodavac i kada je radnik sam podmiruje
Novi neoporezivi troškovi prehrane na temelju vjerodostojne dokumentacije
Nova neoporeziva novčana paušalna naknada za troškove smještaja i prehrane naknade

Mogu li se troškovi prehrane i smještaja podmirivati radnicima na bolovanju ili porodiljinom dopustu?

Nova neoporeziva naknade za podmirivanje troškova usluga namijenjenih odmoru radnika – turistički vaučer
Neoporeziva nagrada za radne rezultate (dodatna plaća, dodatak uz plaću za redoviti rad) do 5.000,00 kn i dar u naravi
Neoporeziva isplata stipendija i naknada za učeničku praksu – utjecaj isplate na osobni odbitak koji koristi roditelj za dijete
Kako oporeziva stipendija djeteta utječe na osobni odbitak roditelja?


Cijena seminara je 750,00 kn (600,00 kn + PDV 150,00 kn) U tu je sumu uključen pisani materijal, radni pribor i napitak koje će svaki polaznik jednodnevnog seminara dobiti. Predavači su RRiFovi savjrtnici . Seminar počinje u 9,30 ujutro.

Obavijesti o prijavi i uplati tražiti na telefon 01/4699-760 ili email-u: rrif@rrif.hr.

27.08.2019. u 12:44 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 25.08.2019.

DELICIJE IZ DRNIŠA



SAMO DELICIJE I KVALITETA



Hodajući Petrinjskom ulicom odjednom kroz otvorena vrata ugledam neke smeđe komade i plohe kako vise na zidu. "Jeli ovo pravi ili plastično, umjetno" doviknem prodavačici kao pitanje. Ona odgovori.
- Nije plastično, to su pravi pršuti i pancete iz pršutane u Drnišu, to je Dimmes - odgovori mi prodavačica. Nisam od onih koji uživaju u hrani i ne interesira me hrana u ogromnim količinama, pa me ni ove gromade svinskog mesa u obliku pancete i pršuta nisu asocirale na proizvode od mesa. No to su upravo mesne delicije s tradicijom i kvalitetom.





Turistima je poznato da se u Hrvatskoj ima dobre i ukusne hrane. Prodavačica kaže da ima turista koji ulaze u trgovinu i pitaju da li su ovi pršuti uvezeni iz Španjilske. Aleksandra Džolan koja tu radi kaže " Ma kakva Španjolska, govorim im, to se proizvodi u Drnišu, sa tradicijom od 20 godina, Ante Blažević je vlasnik". Pršuti i pancete su u veličini od dva do osam, devet kilogram, a u skladu s veličinom koštaju osamsto, devetsko kuna. Jedna prodavaonica takvih drniških delicija je i u Praškoj u Zagrebu, a prodaju se i u Lidlu, te u više trgovina na jadranskoj obali u Splitu, Zadru , ali i Kninu.
No u toj su trgovini samo kvalitetne hrvatske namirnice i proizvodi, tako da se tu može kupiti i čisti koziji i ovčiji sir, sir Gligora s Paga koji je nagrađen i u Americi, te ostali paški ovčji sirev, Livanjski sir, sir iz mješine, sa paprom i tartufima itd.




Prodavačice Petra Blažević i Aleksandra Džolan u prodavaonici u Petrinjskoj 45 među impresivnim komadima pršuta i panceta.



U istoj trgovini u Petrinjskoj 45 na jednoj strani zida prezentirani su kupcima ponovo mnogi kvalitetni hrvatski proizvodi od vina, rakije, medice...Tu je naprimer kruška viljamovka u boci sa slaznim listićima i stoji 299 kuna, vina Dingač, Pošip, Karlot....ekološki pekmezi, med, kvalitetne hrvatske rakije
Prodavačice u trgovini rade i plate za van, za ured, već prema potrebi, kao i pakete za poklon čiji su sadržaj upravo kvalitetni hrvatski proizvodi, a ti poklon paketi stoje oko 300 kuna. Jedan takav poklon paket pokazuje na slici prodavačica Aleksadndra Džolan.
M. Zouhar Zec





25.08.2019. u 06:32 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 24.08.2019.

VLADA ODOBRILA NOVA DRŽAVNA JAMSTVA ZA BRODOGRADILIŠTE 3. MAJ



150 MILIJUNA KUNA ZA ZAVRŠETAK BRODOVA I POZITIVNO POSLOVANJE

Na sjednici održanoj 22. kolovoza Vlada RHm je donijela Odluku o davanju još jednog državnog jamstva u obliku kreditnog zaduženja do 150 milijuna kuna brodogradilištu 3. MAJ u Rijeci i to ili kod HBOR-a ili više poslovnih banaka, kako bi se stvorili preduvjeti za pokretanje proizvodnje i završetak brodova čija je gradnja započeta, a nije završena. Time bi bio umanjen postojeći gubitak za državni proračun, a i manji financijski gubitak za Republiku Hrvatsku.
Vlada je, prema riječima ministra gospodarstva Horvata1. kolovoza 2019. godine usvojila Zaključak o spremnosti za uključivanje u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započe gradnje brodova u društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d. . Time je Vlada zadužila Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta da, u suradnji sa društvom Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod d.d., dostavi sveobuhvatnu analizu i predloži konkretne mjere i odluke za realizaciju aktivnosti deblokade računa, pripreme i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u društvu 3. MAJ brodogradilište d.d.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković smatra da je u financijskom pogledu, to odluka koja neće značiti dodatne troškove za državu, a omogućiti će poslovanje brodogradilišta i završetak brodova.
Nad društvom Uljanik d.d. 17. svibnja 2019. godine otvoren je stečajni postupak, dok je za društvo 3. MAJ Brodogradilište d.d. Rijeka, kao bitnoj sastavnici Uljanik Grupe, održano nekoliko ročišta radi rasprave o otvaranju stečajnog postupka. Posljednje ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci održano je 1. kolovoza 2019. godine, ali je rasprava odgođena, a novo ročište zakazano je za 26. rujna 2019.
Društvo 3. MAJ Brodogradilište d.d. Rijeka 31. prosinca 2017. godine završilo je petogodišnje restrukturiranje, ali i nakon toga ponovo ima poslovne probleme, koji se iskazuju kroz nelikvidnost i nemogućnost financiranja ugovorene proizvodnje brodova. To je posljedica problema u poslovanju vlasnika društva 3. MAJ Brodogradilišta, tj. društva Uljanik d.d. Iz državnog proračuna
Uljanik Grupi je u proteklom razdoblju plaćeno više od četiri milijarde kuna državnih jamstava.

24.08.2019. u 14:47 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 21.08.2019.

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA MEĐU PET NAJBOLJIH U SVIJETU!



PROMOCIJA HRVATSKE TURISTIČKE POSEZONE

Hrvatska turistička zajednica započela je s velikom marketinškom kampanjom promocije turističke posezone koja će se do 31. listopada provoditi na 14 europskih emitivnih tržišta i to u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Češkoj, Sloveniji, Slovačkoj i Španjolskoj.
Aktivnosti u sklopu kampanje provode se putem offline i online komunikacijskih kanala, točnije putem televizije, printa, display oglašavanja, YouTube kanala te društvenih mreža Facebooka, Instagrama i Twittera.
Kampanja za promociju posezone posebno je usmjerena na aktivni i nautički turizam, na promociju eno-gastronomije te prirodnih i kulturnih sadržaja koji predstavljaju glavne motive dolaska turista u tom razdoblju. Svi ponuđeni sadržaji, kao i mediji putem kojih se isti oglašavaju, posebno su pripremani i detaljno planirani u skladu s potražnjom tržišta zemalja u kojima se emitiraju.


MOŽE LI HRVATSKI TURIZAM 365?

Konferencija o razvoju cjelogodišnjeg turizma pod nazivom“ Može li hrvatski turizam 365? „ održati će se u hotelu Sheraton u Zagrebu 24. rujnan 2019. Konferencija je namijenjena predstavnicima turističkih i gospodarskih institucija i stručnim udrugama, turističkim subjektima, poduzetnicima i obrtnicima koji sudjeluju u turističkom procesu i prihodu, predstavnicima turističkih zajednica kao i svima ostalima koji jesu ili bi tek mogli biti uključeni u hrvatski turizam.
Teme predavanja će se, između ostalog, baviti izazovima sezonalnosti, zadržavanju radne snage i otvaranju radnih mjesta, kreiranju turističkih proizvoda za cjelogodišnji turizam. Zaključci će dati smjer za oblikovanje cjelogodišnjih turističkih proizvoda.

Informacija na: turizam365.com


SAJAM ZA UGOSTITELJSTVO





HoReCa Adria, Sajam opreme za hotele, apartmane i ugostiteljstvo ove će se godine održati od četvrtka 24., do subote 26.10. u Opatiji. Biti će tu 90 izlagača i suizlagača iz Hrvatske i Europe, 25 premijera proizvoda na hrvatskom tržištu, 3 000 izloženih artikala opreme za turističke objekte, te 15 prezentacija i predavanja za posjetitelje.
Nakon sezone, kada su dojmovi svježi, potrebno je urediti realnu potrebu za investicijama i manjim ulaganjima koja su potrebna da bi ona sljedeća bila ne samo bolja, već i konkurentnija i isplativija. Koliko treba osvježiti interijer, kakvi su novi trendovi u stolnom posuđu i opremanju stola, što je novo i učinkovitije za opremu kuhinje – o svemu tome na sajmu HoReCa Adria.
Sajam je namijenjen hotelijerima, vlasnicima apartmana, vila i pansiona, restoraterima i vlasnicima ugostiteljskih objekata, investitorima, arhitektima i projektantima. Izlagački program će obuhvatiti profesionalnu ugostiteljsku opremu, sitan inventar i potrošni materijal, tehnologiju i softverska rješenja, te namještaj i elemente za uređenje turističkih objekata.
Za posjet sajmu pogledati: www.horeca-adria.com


HTZ U IZBORU "2019 VIRTUOSO AWARD" MEĐU PET NAJBOLJIH NA SVIJETU

Hrvatska turistička zajednica je od Virtuosa, udruženja organizatora putovanja u segmentu luksuznog turizma, bila nominirana za najbolju turističku organizaciju na svijetu u 2019. godini. Svečana dodjela nagrada „2019 Virtuoso Award“ održana je u Las Vegasu, a nagradu za najbolju turističku organizaciju osvojila je Švicarska.
U finalnom izboru uz pobjednicu Švicarsku bile su još i nacionalne turističke organizacije Hrvatske, Australije, Novog Zelanda i Slovenije. Ova je nominacija ujedno i potvrda da je Virtuoso prepoznao inovativnost i kreativnost u radu Hrvatske turističke zajednice, ali i potencijale Hrvatske kao destinacije luksuznog turizma.

„Izuzetno nas veseli što je Hrvatska turistička zajednica konkurirala u finalnom izboru za najbolju svjetsku turističku organizaciju. Sama nominacija među top pet nacionalnih turističkih organizacija velika je stvar i priznanje za jednu malu zemlju poput Hrvatske. Ovo je priznanje za nas još i važnije kada dolazi od strane renomiranog udruženja poput Virtuosa, što dodatno potvrđuje odličnu poziciju koju naša zemlja uživa na važnom američkom tržištu. Rezultat je to rada i doprinosa svih turističkih djelatnika koji tijekom cijele godine predano rade na promociji i razvoju hrvatskog turizma. Ovo će svakako biti i veliki poticaj za naš daljnji rad te ovom prigodom zahvaljujem svim svojim kolegama na predanom radu i doprinosu“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako pozitivne trendove potvrđuje i turistički promet iz SAD-a koji je samo u srpnju zabilježio rast od 8 posto u dolascima i noćenjima.

Dodajmo kako se Hrvatska na američkom tržištu nalazi među top pet najbrže rastućih destinacija, što potvrđuje i snažan rast turističkog prometa u posljednjih nekoliko godina. Naime, samo tijekom prošle godine u Hrvatskoj je s tržišta SAD-a ostvareno oko 585 tisuća dolazaka i 1,6 milijuna noćenja, što u odnosu na 2017. godinu predstavlja rast od 22 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima. Pozitivni trendovi su zadržani i u 2019. godini tijekom koje je zabilježen rast od visokih 11 posto u dolascima i noćenjima. O dodatnoj važnosti ovog tržišta govori i podatak iz TOMAS istraživanja, kojeg HTZ provodi u suradnji s Institutom za turizam, a prema kojem su američki turisti najbolji potrošači s prosječnih 158 eura dnevne potrošnje.

Nominaciju Virtuosa komentirala je i Ina Rodin, direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku. „U posljednjih nekoliko godina HTZ postiže vrijedne uspjehe i priznanja na sjevernoameričkom tržištu, a nominacija Virtuosa je od izuzetne važnosti jer potvrđuje da je Hrvatska konačno ušla u društvo vodećih odredišta za goste istančanog ukusa i dubokog džepa. Ovo je ujedno druga nominacija za Hrvatsku što je svim dionicima hrvatskog turizma potvrda da je njihov rad prepoznat na američkom tržištu“, poručila je Rodin.
Osim u kategoriji za najbolju turističku organizaciju, Virtuoso je nagrade dodjeljivao i u drugim kategorijama pa je tako hrvatska agencija Calvados Club Luxury Travel iz Splita osvojila prestižnu nagradu u kategoriji „Best on-site partner“ i to u velikoj konkurenciji agencija specijaliziranih za luksuzna putovanja iz Francuske, Italije, Novog Zelanda i Vijetnama.

Virtuoso predstavlja mrežu najboljih američkih luksuznih turističkih agencija koja broji više od 20.000 savjetnika širom svijeta te godišnjim prometom koji iznosi više od 26,4 milijarde američkih dolara. Mreža Virtuoso uključuje više od 1.800 partnera među kojima su vrhunski hoteli i odmarališta, turoperatori, avioprijevoznici, agencije, a osnovni cilj mreže je klijentima ponuditi detaljno isplanirana i nezaboravna putovanja. Hrvatski članovi ove prestižne mreže su Calvados Club Luxury Travel, Leonidas Travel, Fortuna Travel, ali i hoteli Villa Dubrovnik, Boutique Hotel Alhambra te od ove godine Monte Mulini. Očekuje se da će se mreža hrvatskih članova dodatno proširivati jer postoje hoteli koji također zadovoljavaju visoke standarde i kriterije Virtuosa, zajednice koja je izrazito važna za razvoj i rast luksuznog turizma.
Izvor: Ministarstvo turizma 13.8. 2019.


21.08.2019. u 07:42 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 19.08.2019.

ZA KUPNJU STEONIH JUNICA 1.158 PRIJAVA


PO TRI GRLA ZA 667 KORISNIKA

Na Javnom pozivu za kupovinu steonih junica kombiniranih ili mliječnih pasmina goveda, vrijednom 20 milijuna kuna, zaprimljeno je ukupno 1.158 prijava, a potporu će dobiti 667 korisnika. Čak 483 korisnika, od ukupnog broja na ovom javnom pozivu, čine mladi poljoprivrednici koji će biti financirani s 14,5 milijuna kuna.
Potpora za kupovinu steonih junica namijenjena je poljoprivrednicima upisanim u Upisnik poljoprivrednika, a koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombinirane ili mliječne pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka, a koje su evidentirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja. Potpora je namijenjena sufinanciranju troška kupovine minimalno tri grla kategorije steonih junica, dok je iznos potpore ograničen na maksimalnih 30.000,00 kuna po korisniku.

„Čestitam svima koji su ostvarili pravo na potporu. I ove godine, kao i prethodne, maksimalno su iskorištena sredstva unutar ove mjere i to je pokazatelj da je Program dobro smišljen i da je postignuta svrha. U tri godine provođenja Programa poljoprivrednicima će biti dodijeljeno ukupno 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Provedbom ovog Programa očekujemo pozitivan utjecaj na obnovu proizvodnog potencijala te vraćanje proizvodnje i uzgoja na razinu prije nastupa okolnosti koje su uzrokovale pad broja krava i smanjenu proizvodnju rasplodnog podmlatka„– izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Poziv se temeljio na Programu potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva koji je osmislilo Ministarstvo poljoprivrede kako bi pomoglo proizvođačima mlijeka i teladi za proizvodnju goveđeg mesa koji su posljednjih godina bili oštećeni prijetnjom pojave zaraznih bolesti koje su narušile proizvodni potencijal na njihovim poljoprivrednim gospodarstvima što je zbog već prisutnog poremećaja na tržištu u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda dodatno otežalo njihov položaj.
Program se provodi u trogodišnjem razdoblju (od 2018. do 2020. godine, a sastoji od dvije mjere „Potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda“ i „Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica“.
Podsjećamo da je Programom potpore predviđena i mjera nadoknade gubitka prihoda u uzgoju rasplodnih junica za koju se korisnici mogu prijaviti do 1. listopada 2019. godine, a ukupno predviđeni iznos potpore za ovu mjeru u 2019. godini iznosi 45 milijuna kuna.
U tri godine provođenja Programa poljoprivrednicima će biti dodijeljeno ukupno 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Provedbom ovih dviju mjera očekuje se pozitivan utjecaj na obnovu proizvodnog potencijala te vraćanje proizvodnje i uzgoja na razinu prije nastupa okolnosti koje su uzrokovale pad broja krava i smanjenu proizvodnju rasplodnog podmlatka za obnovu stada tijekom 2016. i 2017. godine.

19.08.2019. u 22:21 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 14.08.2019.

GRADONAČELNIK PULE DONIO ODLUKU O PODMIRENJU DUGOVANJA RADNICIMA ULJANIKA



RADNICIMA OMOGUĆENA OBROĆNA OTPLATA DUGA

Prema informacijama od 13.8. 2016. iz grada Pule, svim bivšim radnicima Uljanik Grupe s prijavljenim prebivalištem u Puli, a koji po osnovi troškova marende, troškova prijevoza i neplaćenog smještaja imaju otvorena dugovanja prema Uljanik Standardu, Grad Pula podmirit će nastala dugovanja. Naime, za navedene se usluge račun namirivao jednom mjesečno izravno s plaća radnika Uljanik Grupe koje su se prestale isplaćivati uslijed provođenja stečajnih postupaka nad trgovačkim društvima u sastavu Uljanik Grupe, a time je stvoren i dug pri Uljanik Standardu.
„Iako je Vlada RH odlučila Uljanik gurnuti u stečaj i time poslala jasnu poruku što misli o vrijednim Uljanikovim radnicima, za nas su radnici na prvom mjestu i za razliku od Vlade nama je do radnika stalo! Zato smo s ostalim partnerima svakodnevno angažirani ne bi li pronašli konkretne modele pomoći radnicima u ovom periodu savladavanja teškoća. Ovo je još jedna takva konkretna mjera koju će Grad poduzeti prema radnicima, a plod je konzultacija s Jadranskim sindikatom“, istaknuo je gradonačelnik grada Pule Boris Miletić.
Prema procjenama, iznos dugovanja radnika prema Uljanik Standardu koji će Grad Pula podmiriti iznosi oko 330 tisuća kuna.
Pored podmirivanja dugovanja radnika prema Uljanik Standardu, nedavno je radnicima s prebivalištem u Puli omogućena i odgoda plaćanja i obročna otplata duga po osnovi javnih davanja u ustanovama i trgovačkim društvima čiji je osnivač Grad Pula kao i isporuke pojedinih komunalnih usluga. Uz to, Grad Pula formirao je i Povjerenstvo za pomoć i savjetovanje svim radnicima Uljanika o mogućnostima njihovog daljnjeg zapošljavanja, organizirao je Sajam poslova, ima dostupna bespovratna financijska sredstva za poduzetnike kako bi im olakšali poslovanje, a među najvažnijim mjerama ističu se sredstava za sva novoosnovana poduzeća, zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje. Radnicima Uljanika na raspolaganju je i niz konkretnih mjera pomoći poput jednokratnih novčanih pomoći, pomoći za podmirenje troškova stanovanja, subvencije nabavke školskih udžbenika i niz drugih mjera.

14.08.2019. u 00:56 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 13.08.2019.

VELIKOGORIČKI PODUZETNICI PO REZULTATIMA POSLOVANJA ŠESTI U DRŽAVI U 2018.



TRGOVAČKI LANAC LIDL OSTVARIO PRIHOD OD 5,1 MILIJARDI KUNA


Prema informacijama iz FINE od 13.8. 2019. u Zagrebačkoj županiji za 2018. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište je imalo 8.589 poduzetnika, kod kojih je bilo zaposleno 60.182 radnika. To je u odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 6,3%. Podaci govore i da je prosječna plaća zaposlenih bila 5 646 kuna, analizira FINA u izvješću o poslovanju u protekloj godini.
Po ukupnim prihodima poslovanja u Zagrebačkoj županiji prednjači trgovački lanac LIDL Hrvatska d.o.o. s prometom od 5,1 milijarde kuna dok se u 10 najvećih tvrtki smjestila i Hrvatska kontrola zračne plovidbe koja je po kvalifikaciji i najveći izvoznik usluga s lanjskim prihodima na razini od 849 milijuna kuna. Ove tvrtke svoje sjedište imaju u Velikoj Gorici.





Ove dvije tvrtke koje su lani prikazale dobit u trgovini od 281 milijuna kuna, odnosno 52 milijuna kuna u kontroli zračnog prometa, u deset tvrtki s najvećom dobiti je i velikogorički avioprijevoznik Trade Air s 31 milijunom kuna dobiti. Zanimljivo je vidjeti i da deset najvećih tvrtki u županiji drže čak trećinu dobiti koje su ostvarile tvrtke registrirane na teritoriju županije.
Od deset tvrtki po ukupnom broju poduzetnika njih četiri je registrirano u Velikoj Gorici. I to LIDL Hrvatska s 2060 zaposlenih, Hrvatska kontrola zračne plovidbe sa 742 zaposlenika te tvrtka Proizvodnja MK i OSO što je zapravo postrojenje Dalekovoda s 562 djelatnika te MZLZ Zemaljske usluge, jedna od tvrtki koncesionara Zračne luke Franjo Tuđman, s 525 zaposlenika. Ove tvrtke zajedno s još šest najvećih poslodavaca u županiji zapošljavaju 14,10% ukupne radne snage u Zagrebačkoj županiji dok navedene četiri tvrtke zapošljavaju i trećinu zaposlenih u tvrtkama koje svoje sjedište imaju u Velikoj Gorici.




Prema predanim godišnjim financijskim izvještajima FINA je analizirala kako iz Velike Gorice posluje 1 683 poduzetnika koja su lani zapošljavala 11 639 djelatnika, te ostvarili 12,4 milijarde kuna prihoda i dobit od 516 milijuna kuna čime su "gorički poduzetnici" po rezultatima poslovanja (očekivano) šesti u državi. Od ukupnih prihoda goričkih tvrtki čak 41% odnosi se na poslovanje LIDL-a.
- Na rang listi 34 grada i općine Zagrebačke županije poduzetnici Velike Gorice prvi su po broju poduzetnika (1.683), po broju zaposlenih (11.639), ukupnom prihodu (12,4 milijarde kuna), dobiti razdoblja (632,6 milijuna kuna) i po neto dobiti (516,9 milijuna kuna) - navodi FINA.

13.08.2019. u 23:57 • 0 KomentaraPrint#^

MORSKE PLAŽE DUBROVAČKO - NERETVANSKE ŽUPANIJE



NA 111 PLAŽA MORE IZVRSNE KAKVOĆE

12.8.2019.


Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2019. godinu, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, obavio je šesto redovno ispitivanje mora na 118 plaža u periodu od 30. srpnja do 8. kolovoza 2019. godine. Ocjene se određuju na temelju kriterija definiranih Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08) i EU direktivom o upravljanju kakvoćom vode za kupanje (br. 2006/7/EZ). Izborom pogleda (poveznica) HR ili EU dostupan je pregled ocjena kakvoće mora za kupanje prema željenim kriterijima. Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.
Od ukupno 118 plaža, more na 111 plaža ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće, na plažama Polače na otoku Mljetu, Molunat i Prevlaka u Konavlima, Ispod zidina na otoku Korčuli, Šipanska Luka na otoku Šipanu i Smokovjenac u Platu more je ocijenjeno dobrom ocjenom. Na plaži Uvala Lapad u Dubrovniku more je ocijenjeno zadovoljavajućom ocjenom.

PET KRAVATA – ZA PODIZANJE KVALITETE

U PLANU - PROSTOR UREĐEN HRVATSKIM NAMJEŠTAJEM
2.8. 2019. HINA


Koordinacije ugostitelja Hrvatske predstavila je model '5 kravata' s ciljem podizanje kvalitete hrvatske gastronomije. Njezin predstavnik Marin Medak, pojasnio je da hrvatski proizvodi i obrada hrane te uređenje prostora hrvatskim namještajem i dizajnom, su kriteriji koje restorani moraju ispunjavati da bi dobili svih pet kravata.
Za tri kravate, što bi bio minimum, restoran će morati zadovoljiti kriterij korištenja hrvatskih proizvoda, odnosno posluživati jela pripremljena isključivo od namirnica lokalnog porijekla koje su uzgojili, obradili i proizveli domaći proizvođači.
Četiri kravate značile bi da restoran, uz namirnice lokalnog porijekla, pri obradi i pripremi hrane koristi propisane hrvatske tehnike i novu kategorizaciju hrvatskih prehrambenih proizvoda, a peta kravata bi značila da je restoran uz to opremljen namještajem i inventarom koji je proizveden i dizajniran u Hrvatskoj.
Ideja je da se obratimo "vrhu oštrice noža", a to je pet posto ugostiteljskih objekata koji će biti pioniri i koji će postaviti temelje izvrsnosti za hrvatske proizvode i koji će postaviti jasna mjerila kako bi to trebalo izgledati, kazao je Medak.
Trenutačno se radi, kako je rekao, na osnivanju Nacionalne udruge ugostitelja kako bi se dobilo na reprezentativnosti, za 28. kolovoza je dogovoren sastanak sa svim nadležnim institucijama i tijelima, a 14. listopada bi se svi zaključci i cijela ideja predstavila na kongresu ugostitelja u Čakovcu.
Ukoliko sve bude išlo po planu Medak očekuje da bi se iduće godine mogle početi dodjeljivati prve 'kravate'.
Medak je osvrnuo i na smanjenje PDV-a na pripremu i posluživanje hrane, što predlaže Vlada u sklopu četvrtog kruga porezne reforme, napominjući kako će to ugostiteljima olakšati poslovanje, jer će tih milijardu kuna koje će se osloboditi moći pretočiti u veće plaće radnicima i investicije.

PRVI RAB FILM FESTIVAL

9.8. 2019. Grad Rab- Novosti


Krajem mjeseca kolovoza, točnije od 23. do 27. kolovoza 2019. Grad Rab će postati domaćinom atraktivnog filmskog događanja.
Riječ je o održavanju prvog Rab Film Festivala – festivala istraživačkog igranog i dokumentarnog filma (RAFF) čiji će se filmovi prikazivati na nekoliko lokacija na otvorenom, a zahvaljujući parterstvu sa Sarajevo Film Festivalom na Rabu će biti prikazan i njegov pobjednički film.
Prema vlastitom ukusu i željama, publika će imati priliku pod zvjezdanim nebom, u šarmantnom Ljetnom kinu ili pak tik uz more, ili s barke u vlastitom ili festivalskom aranžmanu opustiti se uz igrane i dokumentarne filmove u kojima se istražuju aktualni globalni i lokalni problemi.
Osim očekivane bogate ponude filmova RAFF donosi i raznovrsne koncerte popularnih izvođača kao što su Urban & 4, Zdenka Kovačiček, Nipplepeople, Detour i Elemental, ali i uživati u slasnim zalogajima rapske gastronomske ponude.
Vrijedi napomenuti kako su recentni festivalski laureati, nagrađeni u Cannesu, Sundanceu i Berlinu, te niz filmova objedinjenih pod pojmom “istraživačkog” aduti filmske sekcije Rab Film Festivala.
Program čini ukupno 12 igranih i dokumentarnih filmova koji detaljno i posvećeno istražuju aktualne teme te pružaju suštinsku sliku određenog društva, uz snažnu humanu poruku.
Naslovi koji nas očekuju za vrijeme prvog RFF-a:

Tri naslova u natjecateljskom igranom programu hrvatske su premijere europskih festivalskih uspješnica! Festival 23. kolovoza otvara film Jadnici (Les Misérables), jedan od laureata ovogodišnjeg Cannesa. Režiju ovog uzbudljivog krimi-trilera o rasnim nemirima u Francuskoj 2005. godine potpisuje francuski debitant Ladj Ly, koji stiže na Rab zajedno s glavnim glumcem Djibrilom Zongom, bivšim profesionalnim nogometašem i manekenom, koji sve uspješnije pliva u filmskim vodama.
Na RAFF-u premijerno u Hrvatskoj gledamo i sjajan krimić danskog debitanta Ulaa Salima Sinovi Danske, priču o islamskom radikalizmu smještenu u širi kontekst uspona neonacističkih ideologija u Europi te novu dramu Kena Loacha, Oprostite, mimoišli smo se (Sorry We Missed You) o borbi za opstanak na sve nemilosrdnijem britanskom tržištu rada.
Bogu hvala (By the Grace of God, Srebrni medvjed Berlina) Françoisa Ozona precizna je filmska studija temeljena na istinitoj priči o pedofiliji u Katoličkoj crkvi i njenom prikrivanju, a na stvarnim događajima temelji se i intiman i tih, ali izuzetno snažan srpski film Šavovi u režiji Miroslava Terzića. Junakinja Šavova Ana (Snežana Bogdanović) traži sina za kojeg vjeruje da je ukraden u rodilištu prije 18 godina. Dnevnik Diane Budisavljević, pobjednik Pulskog filmskog festivala prikazuje se izvan konkurencije, a na Rabu će ga predstaviti redateljica Dana Budisavljević.
Dokumentarni natjecateljski program RAFF-a čini šest naslova: belgijski Zeleno zlato (Green Gold), šokantna je pozadinska priča o biogorivima snimana tijekom deset godina u najudaljenijim zakutcima svijeta, njemački Čistači (Cleaners) gledatelje vodi u sjenovito podzemlje Interneta – mjesto na kojem se uklanjaju upitni sadržaji, a nizozemski Bellingcat nudi jedinstven pogled u svijet građanskog istraživačkog novinarstva i tragača za istinom u vladavini lažnih vijesti i alternativnih činjenica.
Na Rabu gledamo i dva laureata ovogodišnjeg festivala Sundance. Istražujući misterioznu smrt glavnog tajnika UN-a u filmu Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld (Cold case Hammarskjöld) danski redatelj Mads Brügger gledatelje vodi u najtamniji bezdan afričke povijesti, a More sjena (Sea of Shadows) otkriva priču o hrabrim pojedincima koji spašavaju posljednje živuće Kalifornijske pliskavice iz ralja narkokartela. Jedini hrvatski naslov u natjecateljskom programu, Tak kak je, dirljiva priča o ocu koji pokušava ostvariti svoje pravo da nakon razvoda viđa kćer, postavlja niz pitanja o diskriminaciji očeva u Hrvatskoj. Redatelj Arsen Oremović osobno će predstaviti film.
Festival je natjecateljskog karaktera, a najbojljim filmovima nagrade će se dodijeliti u tri kategorije: RAFF Frame Best Fiction Award za najbolji film iz igranog programa, RAFF Frame Best Documentary Award za najbolji dokumentarac i nagrada publike RAFF Frame Audience Award. Selektori RAFF-a su filmski kritičar i novinar Vladan Petković (igrani program) te Lejla Dedić, urednica programa na Al Jazeera Balkans (dokumentarni program).

20 MILIJUNA KUNA SVIM RADNICIMA Cluba Adriatic d.o.o.

Isplaćeni i preostali iznosi razlike plaća za proteklo desetogodišnje razdoblje

12.8.2019. Makarska

Za radnike Cluba Adriatic d.o.o. iz Makarske danas je okončana višegodišnja priča oko isplate razlike plaća za razdoblje od 1. svibnja 2008. do kraja lanjske godine. Riječ je o 119 zaposlenika kojima je ukupno isplaćeno oko 20 milijuna kuna.
To je rezultat sklopljenih sporazuma Uprave Cluba Adriatic d.o.o. sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske i Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, kao i nagodbom s radnicima. Predsjednik Uprave Cluba Adriatic Goran Fabris proljetos je krenuo u rješavanje tog pitanja, ali problemi s kompletiranjem dokumentacije i usklađivanje s poreznim i drugim zakonskim propisima odužili su završetak izračuna razlike u plaćama zaposlenicima u proteklom desetogodišnjem razdoblju. U stalnoj komunikaciji s čelnicima obaju sindikata koji djeluju u tom makarskom kolektivu zaposlenici su redovito obavještavani o tijeku procesa. – Važno je da smo okončali ispunjenje preuzete obveze prema svim radnicima Cluba Adriatic d.o.o. Sredstva za isplatu razlika u plaćama u proteklih deset godina smo osigurali na vrijeme, ali su problemi s dokumentacijom koju smo naslijedili odlagali provedbu ove odluke. Drago mi je da smo imali razumijevanje svih zaposlenika i sindikalnih predstavnika u Clubu Adriatic za konačno ispravljanje ovih dugova prošlosti – istaknuo je predsjednik Uprave Cluba Adriatic d.o.o. Goran Fabris.
R.I.

13.08.2019. u 06:43 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 12.08.2019.

UMRO AKADEMIK RADOSLAV KATIČIĆ



HRVATSKI FILOLOG SVJETSKOG GLASA

U subotu 10. kolovoza 2019. u Beču je u 90. godini života umro akademik Radoslav Katičić, istaknuti hrvatski filolog svjetskog glasa, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Rodio se 3. srpnja 1930. u Zagrebu gdje je završio Klasičnu gimnaziju i na Filozofskom fakultetu 1954. diplomirao klasičnu filologiju te 1959. doktorirao tezom Pitanje jedinstva indoeuropske glagolske fleksije. Usavršivao se 1956.–1957. u Ateni te kao stipendist Humboldtove zaklade 1960.–1961. u Tübingenu i 1968.–1969. u Bonnu.
Radio kao honorarni knjižničar u fakultetskom seminaru za klasičnu filologiju, a 1958. je postao asistent na Katedri za poredbenu indoeuropsku gramatiku, te 1961. docent indoeuropske i opće lingvistike i pročelnik novoosnovanoga Odsjeka za opću lingvistiku i orijentalne studije. Izvanredni profesor postao je 1966., a 1972. redoviti profesor. Od 1977. do umirovljenja 1998. djelovao je kao redoviti profesor slavenske filologije na Sveučilištu u Beču koje ga je 1998. izabralo za professora emeritusa. Redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Razredu za filološke znanosti, bio je od 1986., a od 1973. bio je izvanredni član. Akademik Radoslav Katičić ujedno je od 1989. bio redoviti član Austrijske akademije znanosti, a od 1991. član Europske akademije znanosti. Bio je i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (od 1984.), Norveške akademije znanosti (od 1987.) i Kosovske akademije znanosti i umjetnosti (od 2012.). Bio je predsjednik Vijeća za normu hrvatskog standardnog jezika od osnutka 2005. do njegova raspuštanja 2012.
Kao filolog, akademik Katičić osobito je zaslužan za rad Zagrebačkog lingvističkoga kruga i za promicanje strukturalne lingvistike i drugih modernih metoda. Bio je jedan od autora Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967.

Znanstvenu karijeru Radoslav Katičić započeo je istraživanjem klasične i bizantske grčke filologije, a zatim je područje svojih istraživanja proširio na poredbenu indoeuropeistiku (osobito indijsku i starobalkansku) te na općelingvističku teoriju. Bavio se brojnim temama slavenske i hrvatske filologije, posebno sintaksom i poviješću hrvatskog književnog jezika, kao i slavenskom mitologijom, služeći se pritom opsežnom filološkom, arheološkom i povijesnom literaturom. Svojim istraživanjima uspio je rekonstruirati elemente balto-slavenske pretkršćanske religije i mitova, bitne za razumijevanje duhovne baštine koju su Hrvati donijeli svojim doseljenjem, a koja je do danas vidljiva u mnogim toponimima, oronimima i hidronimima. Svojim radovima o povijesti hrvatskog književnog jezika dokazao je da je njegova novoštokavska standardizacija započela u 18. stoljeću na području od Dalmacije do Slavonije te se nastavila u doba Hrvatskog narodnog preporoda i dovršila početkom 20. stoljeća.
Akademik Radoslav Katičić bio je autor petnaestak knjiga i četiristotinjak rasprava, članaka, ogleda, knjižnih ocjena i drugih radova. Najvažnija djela su mu Osnovni pojmovi suvremene lingvističke teorije (1967.), Jezikoslovni ogledi (1971.), Stara indijska književnost (1973.), Prilog općoj teoriji poredbenog jezikoslovlja (A Contribution to the General Theory of Comparative Linguistics, 1979.), Novi jezikoslovni ogledi (1986., 1992.), Litterarum studia (1998.), Na kroatističkim raskrižjima (1999.), Božanski boj: tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine (2008.), Zeleni lug (2010.), Gazdarica na vratima (2011.), Vilinska vrata (2014.) i Naša stara vjera (2018.).
Informacije su to iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti



12.08.2019. u 06:04 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 11.08.2019.

MINISTAR ČORIĆ DAO LAŽNO OBEĆANJE



NESNOSAN SMRAD ŠIRI SE IZ MARIŠĆINE

Mještani sela Marčelja koje je u blizini Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina u Istri uputili su pismo premijeru RH Andreju Palenkoviću i ministru zaštite okoliša i energetike dr. Tomislavu Čoriću u kome Dubravla Sinčić kaže „I ja sam na godišnjem odmoru, a jučerašnju večer provela sam ispred Centra za gospodarenje otpadom. Zašto? Jer nas je gušio nesnosan smrad, disati se nije dalo. Za Marinšćinu je Ministarstvo zaštite okoliša izdalo novu okolišnu dozvolu za rad. Za što? Za smrad za kriminal , ovo nije ništa drugo,“ navode u pismu mještani.
Podsjećaju da je ministar zaštite okoliša još u veljači obećao zatvaranje Marinšćine, dok se smrad ne riješi. Nije se riješio ali Centar radi i dalje.


Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina središnji je dio integralnog sustava gospodarenja otpadom u Primorsko-goranskoj županiji. Uz centar, sustav obuhvaća i postrojenje za mehaničko-biološku obradu nesortiranog komunalnog otpada te je istovarna stanice za Cres, Krk i Rab, Novi Vinodolski i Delnice.

11.08.2019. u 07:18 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 09.08.2019.

GRAĐANI ŽELE DEMOKRACIJU PRI DONOŠENJU GRADSKOG PROSTORNOG PLANA




ZELENA AKCIJA | PRAVO NA GRAD | UDRUGA SIGET
www.zelena-akcija.hr | www.pravonagrad.org

PRIOPĆENJE MEDIJIMA
Zagreb, 08.08.2019.

GRADONAČELNIKOVA PRIPREMA ZA GRADNJU ZAGREBAČKOG MANHATTANA!


Na javnom izlaganju održanom u Skupštini grada 8. kolovoza o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) a radi izgradnje tzv. Zagrebačkog Manhattana, brojne udruge, građanske inicijative i neovisni stručnjaci jasno su se usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića na grad Zagreb. Gradonačelnik je prvo želio potpuno isključiti građane iz ovog procesa te izmijeniti GUP bez ikakve javne rasprave. Kada mu to nije pošlo za rukom, odredio je da javna rasprava bude od 1. do 14. kolovoza, u periodu kada je u Zagrebu najmanje građana, radi godišnjih odmora. Također, nije predviđeno slanje komentara e-mailom, već je to moguće sudjelovati isključivo poštom ili osobno u Upravu grada Zagreba.

Usprkos tom gradonačelnikovu nastojanju isključivanja javnosti, zahvaljujući angažmanu udruga i građanskih inicijativa do sada je u sklopu javne rasprave preko 1.100 građana poslalo komentare kojima se protive štetnim izmjenama GUP-a. Zelena akcija, Pravo na grad i neovisni stručnjaci napisali su elaborirane komentare na predložene izmjene GUP-a, a građanske inicijative sa Sigeta, Savice, Trešnjevke, Vrbana i Hipodroma su građanima u svojim kvartovima organizirale fizičko potpisivanje isprintanih komentara.
Građani su prepoznali i opasnosti novog GUP-a i uključili se u obranu grada od nehumanog uništavanja. Očekujemo da će do 14. kolovoza, kada završava javna rasprava, nadležnom gradskom uredu pristići još više primjedb . Ovo pokazuje da je velikom broju građana iznimno stalo kako će se razvijati Zagreb te da su spremni braniti javni interes od Bandića i njegovog GUP-a. Građani su tijekom proteklih godina jasno i glasno pokazali, kroz Zborove građana i raznih okupljanja, da zahtijevaju više demokracije pri donošenju prostornih planova svih redova, kao i zaštitu okoliša u kojem žive.

POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU?

Aktualne izmjene GUP-a obiluju štetnim odredbama. U skladu s Bandićevim željama, prostoru Velesajma i Hipodroma dodaje se mješovita namjena što znači da bi se tamo mogle graditi zgrade, neboderi, trgovine, poslovni objekti, banke, hoteli, ugostiteljski objekti, javne garaže, itd. Time se priprema teren za tzv. Zagrebački Manhattan, megalomanski projekt na površini od 110 hektara za koji je Bandić s investitorom već potpisao Memorandum o razumijevanju. Osim toga, omogućava se prekomjerna izgradnja u donjogradskim blokovima, a omogućavaju se i nove javne garaže u Donjem gradu koje će dovući još više automobila u gradsko središte.

Osobito je važno istaknuti da ove izmjene GUP-a i dalje nisu u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba, tj. s planom višeg reda. Prije mjesec dana Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prigovorilo je Gradu Zagrebu zbog ove neusklađenosti. S obzirom da Grad nije postupio u skladu s prigovorom, Zelena akcija je već zatražila od Ministarstva obustavu postupka donošenja GUP-a.

Udruge su najavile kako će i dalje budno pratiti ovaj proces te argumentiranom kritikom, lobiranjem i uličnim akcijama se protiviti štetnim izmjenama GUP-a.


Kontakti: Bernard Ivčić, Zelena akcija, 099/314 9138;
Tomislav Vukoja, Udruga Siget, 091/459 3056;
Iva Marčetić, Pravo na grad, 098/993 6656



PRENOSIM SLIJEDEĆI TEKST, sa portala Jutarnjeg lista iz ožujka 2019. KOJI SADRŽI POJAŠNJENJE I VIŠE INFORMACIJA O PROJEKTU tzv.. Zagrebački Manhattan.

Beogradski arhitekti ispričali su u Zagrebu na okruglom stolu svoja iskustva s investitorima koji žele graditi u Beogradu, " Beograd na vodi" te govore o promjeni 29 zakona da bi se radilo ono što je investitor nacrtao da se treba graditi. Hrvatski arhitekti, preko iskustava svojih kolega u Beogradu upozorili su što sa sobom nosi gradnja Grada u gradu. Ključno je to da se ni arhitekti ni građani s tim projektom ne slažu, niti ga žele. Želi ga jedan čovjek.

Autorica teksta Korana Sutlić, OBJAVLJENO: 21.03 .2019. u 21:58


- Godine 2008. napravljen je projekt koji se, naravno, prvo zvao Beogradski Manhattan - rekao je Milan Đurić, predsjednik Udruženja arhitekata Srbije, o projektu "Beograd na vodi" i izazvao smijeh i pljesak na raspravi "Beograd na vodi/Zagrebački Manhattan" održanoj u srijedu u Društvu arhitekata Zagreb, na kojoj je bilo toliko okupljenih da se moglo napuniti još dvije dvorane, a odziv je iznenadio i same organizatore.
Naime, prije nekoliko dana Grad Zagreb je objavio da je vjerojatan odabir tvrtke Eagle Hills, grupaciju investitora iz Abu Dhabija, za strateškog partnera u mogućoj izgradnji tzv. Zagrebačkog Manhattana ili "Grada u gradu". Direktor te tvrtke zastupa i tvrtku Emaar Properties, koja stoji iza projekta "Beograd na vodi". Projekt "Grad u gradu" planiran je, prema pozivu Grada, na prostoru omeđenu Savom, Avenijom V. Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Ulicom Radoslava Cimermana u Zagrebu, površine od oko 1,1 milijun četvornih metara. Među ostalim, najavljena je i moguća gradnja tornja sa 200 katova.
U projektu "Beograd na vodi" sada se završavaju dvije velike stambene zgrade, uređen je dio šetnice uz rijeku, gradi se glavna pristupna cesta i trgovački centar.
- I u Beogradu se radilo o značajnoj lokaciji u središtu grada u vlasništvu države, veličine 116 hektara, za koji je kroz vrijeme postojalo niz projekata. Prema GUP-u Beograda, trebala je tu biti komercijalna namjena plus nešto javne namjene i zelenila. Da bi se razvio projekt "Beograd na vodi", promijenila se polako čitava struktura zakonskih regulativa, primjerice stavljena je izvan snage obveza izrade studija visokih objekta. Nije u skladu sa 29 zakona koji se tiču tog prostora. Godine 2012. pojavljuje se prvi model tog projekta u političkoj kampanji, a mi smo još odmahivali rukom i govorili: "Ma neće se to dogoditi." Osnovni uvjet uređenja tog prostora bilo je uređenje željezničke stanice, koja do danas nije kakva je trebala biti - istaknula je Vesna Cagić Milošević, predsjednica Društva arhitekata Beograda.

Tim će projektom, dodala je ona, biti zatvorene i neke važne vizure Beograda. Udruženja arhitekata su, rekla je, kroz diskusije i dijelom kroz regulativu pokušala utjecati na ovaj projekt, ali su bili potpuno isključeni. Nisu pomogli ni brojni prosvjedi koje je organiziralo više inicijativa, poput one "Ne da(vi)mo Beograd".
- Mi smo prošli pravni Blitzkrieg da bi se proveo taj projekt. Na svaki naš argument političari bi odgovarali: "Dovedite vi tri milijarde eura u Beograd." Do sada je uloženo 150 milijuna. Također, investitor ima odličan marketinški tim koji zna kako treba provesti zamišljeno. Primjerice, prvo su 2016. godine uredili promenadu uz rijeku da se vidi kako će to sve lijepo biti, mnogi su se divili, ali ona je duga samo 200 metara i jedva široka za bicikliste - rekao je Milan Đurić.
Dogodilo se i to, ispričali su gosti iz Beograda, da predsjednik Agencije za prostorno planiranje nije želio potpisati jedan plan, pa je čitava agencija ukinuta. Lex specialis, zakon o utvrđivanju javnog interesa, donesen je 2015. godine, iako je projekt privatan. Izvan snage su stavljeni i vatrogasni propisi, te su se mogli koristiti neki važeći u drugim zemljama, pa se i policija morala sama izboriti za vatrogasne propise o širini ulica u tom projektu. Predstavljeno je nekoliko maketa kroz godine, u kojima se uglavnom mijenjao izgled kule.
- No, u novom modelu koji su predstavili lani, katovi su spušteni. Ispalo je da stanovništvo ovog dijela svijeta ne želi stanovati na vrlo visokim katovima. Tako su dijelom projekt izmijenili potencijalni kupci. Zgrade koje se završavaju sada su tipična komercijalna arhitektura. Jako paze da sve oko njih bude uredno, ali je, zapravo, bezlično - rekla je Vesna Cagić Milošević.
Gosti su na kraju poručili zagrebačkim kolegama da se drže zajedno jer je njih ovaj moćni investitor potpuno pregazio. Iz publike se mogao čuti komentar da se, zapravo, tu radi o kolonijalizmu, a netko je spomenuo i da je sramotno što nitko iz Ureda za strategiju Grada Zagreba nije došao na ovu raspravu. Društvo arhitekata Zagreba u svom negodovanju na taj projekt, istaknuto je, ima podršku i Hrvatske komore arhitekata i Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.
- Stav Društva su tri ključne točke: da je, po GUP-u, prostor Hipodroma prostor centralnog parka, da je prostor Velesajma jasno označen prostor velike vrijednosti, na kojem ima mjesta i za novi grad, te da je način provedbe "Zagrebačkog Manhattana" netransparentan i izvan onoga što je zakonit okvir ponašanja. Sve želimo da bude transparentno i bez donošenja novih zakona. Dok se radi transparentno, dotle smo dobri svi prema svima, a bit će drukčije ako tako ne bude - rekao je rezolutno Tihomil Matković, predsjednik DAZ-a. Istaknuto je da je ova tema problematična za čitavu struku.
- Prostorom Zagrebačkog velesajma i šireg konteksta studiozno se i stručno bavilo pet godina i sad se u nekoliko mjeseci sve promijenilo i krenulo se drugim smjerom. Nitko od nas nema nikakve predodžbe kako projekt "Zagrebački Manhattan" izgleda - istaknula je Azra Suljić, voditeljica sekcije urbanista pri DAZ-u.
Za Grad je 2015. godine osmišljen plan postupka koji predviđa, među ostalim, sudjelovanje građana, izradu programa i pripremu natječaja, a i GUP predviđa javnu raspravu.
Profesor s arhitekture Tihomir Jukić radio je pet godina s timom na pripremama programa za razvoj područja Zagrebačkog velesajma. Prvo 2014. godine smjernice, pa je nastupilo zatišje, a potom program gradskog projekta 2018. godine, uz bogatu stručnu pripremu. Dakle, napravljena su dva osnovna dokumenta za razvoj.
- Radio se obuhvat isključivo za prostor Velesajma veličine 63 hektara. Od toga je 46 hektara prostora sa zaštićenim paviljonima - objasnio je Tihomir Jukić.

Oporba od Bandića tražila odgovore o projektu Grad u gradu
O tribini Društva arhitekata Zagreb raspravljalo se i na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine na kojem su oporbeni zastupnici tražili od gradonačelnika Milana Bandića odgovore na brojna pitanja vezana za projekt Grad u gradu, pa tako i na ono zbog čega nitko iz Gradske uprave nije bio na raspravi DAZ-a.
Bandić je odgovorio kako je vodstvo DAZ-a bilo pozvano u Gradsku upravu, ali kako su taj poziv odbili.
- Nisam baš posebno pametan, ali nisam ni bedast. Nisam ja vaša streljana u Vrapču ni glineni golub. Ako oni odbiju doći uUpravu, onda ja imam još manje obaveze da šaljem ikoga na tu streljanu - odgovorio je Bandić na pitanje koje mu je postavio Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš. (Tomislav Mamić)






09.08.2019. u 08:16 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 08.08.2019.

KRITIKE NA RAČUN PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE


ANIMOZITETI ISPODPROSJEČNIH POLITIČARA!

Nakon govora kojim se predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović obratila okupljenim građanima i dužnosnicima, a i hrvatskoj javnosti, jer je svečanost iz Knina 5.kolovoza gdje je obilježen Dan pobjede, domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Oluja“ prenosila i ove godine televizija, neke osobe koji imaju političke funkcije, govore kritike na račun predsjednice Grabar Kitarović kakve nisu primjerene javnom komuniciranju. Naprimjer bivši predsjednik RH dr. Josipović doveo je u svojoj izjavi predsjednicu u vezu s alkoholom! Misli li dr. Josipović da je on politička persona kojoj netko može vjerovati? Baš i nije na političkoj sceni. Završio je predsjednički mandat i izašao je iz stranke, jer mu više nije bila potrebna.Beus Richenbergh je rekao da je predsjednica estradizirala svoju dužnost te da je učinila mnogobrojne gafove i tako izvrgnula Hrvatsku ruglu i sramoti. Sramota bi možda bila značajna, kada bi se iznimno cijenila pravila, običaji bili neprikosnoveni, a ljudi bili beskrajno strpljivi. No promjene koje su prisutne, s ljudima pomiću granice. To je neminovnost koja dolazi. Ništa više nije niti može biti kao prije! Kao prije tridesetak ili više godina.

Političarka Anka Mrak Taritaš u svojoj kritici ide tako daleko da je za N1 televiziju izjavila kako joj je bilo neugodno slušati predsjedničin govor dok je gledala prijenos obilježavanja obljetnice Oluje! Mrak Taritaš je također rekla da od trenutka inauguracije Kolinda Grabar Kitarović sve nas sramoti. Već potkraj 2018. godine na tribini "Uloga predsjednika Republike u javnom i političkom životu Hrvatske" u organizaciji stranke Naprijed Hrvatska iznijela je više svojih zapažanja i mišljenja protiv predsjednice RH, ali neke čak iznosi u množini govoreći „svi“ ili „mi“ ili „ nas“. Zar Mrak Taritaš vjeruje kako svi misle o predsjednici RH kao ona? Zar misli govoreći pogrdno o Kolindi Grabar Kitarović, da je glasnogovornica svoje izborne baze? Ako tako misli, onda je u politici Mrak Taritaš rekla sve što je imala reći i može završiti svoju političku karijeru. Kako si šezdesetogodišnja arhitektica i bivša ministrica u Vladi RH, koja trenutno istovremeno ima dva politička mandata i to i zastupnice u Hrvatskom Saboru, i zastupnice u Skupštini grada Zagreba može dozvoliti da sa svojim impresijama i mišljenjem o osobi koja obnaša visoku političku funkciju Republike Hrvatske govori u medijima pogrdno, ali obilno i s lakoćom kao da je žena o kojoj govori neka usputna prolaznica koja joj je stala na nogu? Mrak Taritaš gubi vlastiti politički dignitet kada medije koristi da bi u središtu hrvatske metropole stavove iz svoje perspektive nametala javnosti kao općeprihvaćene i realne. Radi li se tu ipak o ljudskoj i političkoj zavisti, podlosti, nanošenju političke štete, animozitetima ispodprosječnih političara?
Grabar Kitarović najavila je svoju kandidaturu za drugi predsjkednički mandat.

Banalno rečeno, gospođa u godinama koja vrlo voli jesti, neumjesnu kritiku uperila je protiv znatno mlađe i lijepe žene, intelektualke koja je predsjednice Republike Hrvatske koja u javnosti ne skriva svoju osebujnu ličnost – već živi svoj život, istovremeno s funkcijom koju obnaša, gdje god se pojavi među ljudima.
Mrak Taritaš bila bi znatno kompletnija ličnost i političarka da je našla načina da svoje mišljenje o predsjednici kaže njoj osobno. No to je preteško. Lakše je govoriti pred TV kamerama. Posebno onda ako, misli vjerojatno Mrak Taritaš, nema opasnosti od sudske tužbe!
Zouhar Zec Margareta



OBJAVLJUJEM SADRŽAJ GOVORA PREDSJEDNICE RH KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ
KOJIM SE JAVNOSTI OBRATILA IZ KNINA 5. kolovoza 2019.



……Poštovani dužnosnici državne vlasti, župani, gradonačelnici i načelnici,
Drage Kninjanke i Kninjani,
Cijenjeni sudionici ove svehrvatske svečanosti,

Danas smo ovdje, na mjestu koje svima nama simbolizira veličanstveni trenutak u kojem hrvatska sloboda više nije samo san generacija, nego trenutak u kojem hrvatska sloboda postaje stvarnost i neporeciva činjenica.
Osobno, kao i svaki put kad sam ovdje u kraljevskom hrvatskom gradu Kninu, prolaze me trnci jer znam da je ovdje, na današnji dan prije 24. godine uz krvave žrtve i nesebično bezgranično davanje svih naših branitelja, liječnika, medicinskih sestara i svih hrvatskih domoljuba otvorena nova stranica povijesti hrvatskoga naroda.
Vizija našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, vizija slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske i naša zastava, naš barjak koji se ponosno zavijorio na ovoj tvrđavi postala je naša stvarnost. I tada, prije 24 godine, poslana je snažna poruka cijelom svijetu.

A ta je poruka da smo mi, Hrvati, ponosan narod i da imamo svoje neporecivo i nedjeljivo pravo sami odlučivati o svojoj sudbini. I da nam to pravo nitko nije ni dao niti poklonio, jer je ono oduvijek naše, i spremni smo ga obraniti pred bilo kime i bilo čime. Sada i zauvijek.

To je poruka koju je prvi hrvatski predsjednik jasno artikulirao, a branitelji pokazali svojom nesebičnošću: Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što.

Kao prva hrvatska predsjednica danas imam čast, posebnu čast upravo zbog odgovornosti koja je dio institucije predsjednice Republike Hrvatske, u ime svih građana Republike Hrvatske pokloniti se duboko, iskreno i u duhu vjere svim braniteljima koji su dali svoje živote, zdravlje, onima koji su vlastitu djecu ostavili bez očeva, žene bez muževa, majke bez sinova, sestre bez braće, koji su svoje zdravlje dali za našu slobodu.

Došla sam ovdje kako bih vama u ime sviju nas rekla hvala, mada znam da nitko od branitelja nije branio našu domovinu Hrvatsku da bi vam se zahvaljivalo, nego su mnogi od vas svoje živote dali nesebično da bismo mi danas mogli graditi i razvijati Hrvatsku, sačuvati svoj identitet i tradiciju, omogućiti novim generacijama prilike koje nam otvara sloboda koju ste nam vi izborili.
Isto tako, imam potrebu reći da iako je ovdje mnogo političara, gdje ubrajam i sebe, s najvećom odgovornošću državnice, predsjednice Republike Hrvatske, da ova proslava nije zbog nas političara, nego smo tu pokazati poniznost i zahvalnost i skupiti dovoljno hrabrosti da se suočimo sa sobom i zapitamo se je li svatko od nas napravio sve da bi Hrvatska danas bila uspješnija, prosperitetnija, slobodnija za svakog Hrvata i Hrvaticu, svakog građanina naše domovine.
To je pitanje na koje smo dužni odgovoriti, to je vjerujem zadaća, misija nove generacije. I na to se pitanje odgovor ne očekuje riječima nego djelima. Pri tome, moja je odgovornost kao Predsjednice Republike najveća i to je pitanje s kojim počinje svaki moj dan.

Ali isto tako, to je poruka u prvom redu svim hrvatskim političarima, a onda i svim građanima naše domovine. To je ono što se se od nas očekuje, a ne osobni interesi i isprazna obećanja, a ne svađe, ne teške riječi koje značajno potiču apatiju, beznađe i podjele.

Jer na ovom mjestu, prije 24 godine, izborili smo se da upravljamo vlastitom sudbinom, da se o Hrvatskoj i Hrvatima odlučuje u Hrvatskoj i mi smo ti koji snose tu odgovornost. Svi mi. Jer ovo je naša domovina, jedina i vječna. I upravo ovdje citirat ću našeg heroja i generala koji je rekao: „Rat je gotov, okrenimo se budućnosti“.
A ta budućnost, još bolje rečeno sadašnjost, jest odgovornost prvenstveno nas državnika, političara, ali i svakog građanina naše Hrvatske.

Branitelji su dali živote, zdravlje, sve da bismo mi danas mogli biti ovdje, pod hrvatskim barjakom u svojoj vlastitoj, slobodnoj i demokratskoj državi. Time smo dobili odgovornost Hrvatsku učiniti zemljom u kojoj se rad cijeni, u kojoj je ljudsko dostojanstvo neosporno svakom našem građaninu, u kojoj se hrvatski identitet gradi i tradicija razvija u slobodi, u kojoj se potiče inicijativa i učenje, stvaranje, a ne destrukcija. To je naša odgovornost, i to je moja poruka danas. Kao što su branitelji tisućljetni san neovisne i slobodne Hrvatske pretvorili u stvarnost, tako je naš zadatak Hrvatsku učiniti prosperitetnom, slobodnom zemljom u kojoj se cijeni život i svaki čovjek.
Jer u Domovinskom ratu borili smo se za život i ljubav, kao što nas uči naša kršćanska vjera i tradicija, a protiv mržnje i destrukcije.
Na nama je danas da počnemo govoriti djelima.

S tom željom i vjerom u uspjeh naše drage domovine, svima srdačno čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

Vječno vam hvala!

08.08.2019. u 23:49 • 0 KomentaraPrint#^

srijeda, 07.08.2019.

U SPLITU I DUBROVNIKU VIŠE GOSTIJU NEGO 2018.


eVISITOR BILJEŽI SVAKOG GOSTA

Ovo su samo dvije sekvence podataka za dva poznata turistička grada jer turizam je u žiži javnosti: turistički promet u mjesecu srpnju u gradovima Dubrovniku i Splitu bio veći nego u istom mjesecu 2018. godine. U Dubrovniku je tijekom srpnja zabilježeno 227.905 dolazaka gostiju i 795.712 noćenja . To je 5 posto više dolazaka i 3 posto više noćenja u usporedbi s brojkama za srpanj 2018.
U Splitu je u srpnju ostvareno 189.547 dolazaka turista i 630.467 noćenja. To je 5 posto više u dolascima i 4 posto više u noćenjima u odnosu na 2018.godinu.
U Split je od siječnja do srpnja stiglo 517.422 turista koji su ostvarili 1.484.138 noćenja, što je porast od 9 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima.
Od siječnja do kraja srpnja 2019. godine u Dubrovniku je zabilježeno 813.340 turista – što je17 % više nego u istom razdoblju 2018., a ostvareno je 2.417.631 noćenja , što je 7 posto više.
Podaci su to iz Ministarstva turizma prema sustavu za prijavu i odjavu turista - eVisitor.



Ovo nije Dubrovnik, ni Split, ali je Rabac: fotke: m.zouhar zec







07.08.2019. u 17:12 • 0 KomentaraPrint#^

nedjelja, 04.08.2019.

RIZIK OD AFRIČKE SVINJSKEA KUGE POVEĆAN JE LJETI



OPREZ PREMA OSTACIMA MESA KOJE TURISTI UNOSE U ZEMLJU

Afrička svinjska kuga (ASK) potvrđena je u Slovačkoj krajem srpnja. Bolest se pojavila na granici s Mađarskom u dva manja uzgoja domaćih svinja. ASK se nezaustavljivo širi od 2014., a u posljednjih godinu dana se osim na području Europske unije proširila i na Aziju. Svjedočimo jednoj od najvećih svjetskih epidemija zaraznih bolesti životinja. Tijekom 2018. godine prijavljeno je 5.403 slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja te već 600 novih slučajeva afričke svinjske kuge u divljih svinja u 2019. godini. Od kada traje epidemija zahvaćeno je više od 500.000 domaćih svinja, dok je ukupan broj i veći zbog preventivnog usmrćivanja domaćih svinja u zaraženoj zoni. U Rumunjskoj je provedeno tzv. preventivno usmrćivanje domaćih svinja te je usmrćeno više od 50.000 svinja na 7.500 farmi dok je u Belgiji usmrćeno 5.222 svinja na 22 farme u zaraženom području.

ASK je kontagiozna virusna zarazna bolest isključivo domaćih i divljih svinja, koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%. Bolest nije opasna za ljude i druge životinje. Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae. ASK je bolest koja se vrlo brzo širi bez obzira na granice te ima ozbiljne socioekonomske i javno zdravstvene posljedice što ima izrazito negativan utjecaj na međunarodni promet svinja, svinjskog mesa i proizvoda podrijetlom od svinjskog mesa.

Budući se rizik od unosa virusa ASK povećava tijekom ljetnih mjeseci, a posebno zbog velikog broja turista i putnika koji mogu u osobnoj prtljazi donijeti zaraženo meso ili proizvode, pozivaju se svi prijevoznici, turistički djelatnici, vlasnici poljoprivrednih gospodarstava te ostali koji pružaju turističke i ugostiteljske usluge na svojim gospodarstvima da obrate posebnu pažnju na odgovarajuće zbrinjavanje otpada koji sadrži ostatke životinjskog podrijetla. Na svim graničnim prijelazima te uredima jedinica lokalne i regionalne samouprave istaknuti su upozoravajući plakati o ASK

ASK se iskorjenjuje u uzgojima domaćih svinja usmrćivanjem svinja na zaraženom gospodarstvu, a u krugu od 3 i 10 km oko zaraženog gospodarstva uspostavljaju se vrlo rigorozne mjere poput zabrane prometa u najkraćem trajanju od 45 dana. U divljih svinja bolest je vrlo teško iskorijeniti. Učinkovito cjepivo protiv ASK do danas nije razvijeno- dakle ne postoji cjepivo za bolest afričke svinjske kuge. Najvažnije mjere sprječavanja pojave afričke svinjske kuge u domaćih svinja su visoka biosigurnost na gospodarstvima na kojima se drže svinje i smanjenje populacije divljih svinja, zatim provedba pasivnog nadziranja ASK u populaciji divljih svinja, strogo pridržavanje propisa o označavanju, premještanja i prometu životinja te druge mjere, poput dezinfekcije vozila kojima se prevoze životinje, prijava svake promjene zdravstvenog stanja svinja veterinaru i sl. Stoga je visoka svijest posjednika o načinu i putovima širenja ASK i mjerama kojima se rizik od unošenja virusa ASK može smanjiti iznimno važna. Budući je ASK potvrđena i na području Rumunjske i Mađarske te iako se odmah poduzimaju vrlo stroge mjere, vjerojatnost da virus uđe u populaciju divljih svinja je vrlo velika, čime se povećava i rizik za širenje virusa afričke svinjske kuge na druge države i područja, pa i na područje Republike Hrvatske.

Zbog svega navedenog Ministarstvo poljoprivrede RH provodi mjere i aktivnosti u svrhu podizanja svijesti posjednika svinja, lovaca, veterinara i veterinarskih inspektora, te su na snazi mjere u svrhu sprječavanja pojave afričke svinjske kuge i podizanja biosigurnosti u uzgojima svinja. Posebna pažnja je posvećena uzgajivačima svinja koje se tradicionalno drže na otvorenom u smislu pridržavanja svim propisanim mjerama biosigurnosti i sprječavanju svakog kontakta domaćih svinja s divljim svinjama, a jedna od aktivnosti je dodatna kontrola prijevoza životinja u svrhu otkrivanja ilegalnog prometa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. U odnosu na divlje svinje, preventivne aktivnosti u svrhu smanjivanja mogućnosti unosa virusa ASK i daljnjeg širenja jesu: ukidanje hranilišta za divlje svinje (divljač) osim u svrhu odstrela, smanjenje populacije divljih svinja, prijava svake pronađene uginule divlje svinje u svrhu ranog otkrivanja virusa ASK te pojačane biosigurnosne mjere tijekom lova i manipulacije s trupovima odstrijeljenih divljih svinja.

Veterinari su proveli obilazak svih gospodarstava na kojima se drže svinje u svrhu kategorizacije u odnosu na biosigurnost i tom prilikom upoznali posjednike svinja o ASK i važnosti biosigurnosnih mjera. Informativni materijali su dostupni u veterinarskim organizacijama i na ovoj poveznici.

Građani se pozivaju da se za sva pitanja obrate u Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail adresu: veterinarstvo@mps.hr ili na broj telefona 01/6443-540, odnosno da se obrate u najbližu veterinarsku organizaciju, a posjednici svinja i lovci da svako uginuće i pojavu znakova bolesti u svinja odmah prijave veterinaru. Informacije o kliničkoj i patoanatomskoj slici dostupne su na službenoj web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.


04.08.2019. u 14:16 • 0 KomentaraPrint#^

SPORAZUM O STIPENDIRANJU STUDENATA BIOTEHNIČKIH ZNANOSTI


DEFINICIJA KRITERIJA TEK NAKON JESENSKIH UPISA !


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković potpisala je 2. kolovoza u Zagrebu Sporazum o suradnji s dekanima visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema. Tim Sporazumom stipendirat će se redovni i izvanredni studenti 2. i 3. godine preddiplomskih i 1. i 2. godine diplomskih studija iz područja biotehničkih znanosti studija: agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma koji studiraju na visokim učilištima i to na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološkom fakulteu u Osijeku, Veleučilištu u Slavonskom Brodu i Veleučilištu u Požegi. Sporazum o suradnji potpisan je za četiri iduće akademske godine, a sredstva će biti osigurana u državnom proračunu RH. Sporazumom je predviđena jednokratna bespovratna financijska potpora u iznosu od 10.000 kuna godišnje po studentu.
Ministarstvo poljoprivrede će nakon završenih jesenskih upisa na studijske programe objaviti ograničeni javni poziv Visokim učilištima za studijsku godinu 2019/2020. u kojem će definirati kriterije i uvjete stipendiranja studenata - informacije su iz Ministarstva poljoprivrede.
Suradnja između Ministarstva i Visokih učilišta je u skladu je s ciljevima poljoprivredne politike definiranim Zakonom o poljoprivredi. Obrazovanje i osposobljavanje za potrebe poljoprivrede i ruralnog razvoja doprinosi ostvarivanju održivog razvoja poljoprivrede te njezinoj gospodarskoj, ekološkoj i društvenoj ulozi kao strateškoj grani gospodarstva u RH. Sporazum je dio Projekta Slavonija koji pored investicijskih i infrastrukturnih projekata koji će pridonijeti jačanju konkurentnosti i regionalnom razvoju na području pet slavonskih županija, predviđa i dio stipendiranja studenata Visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti, čiji je nositelj Ministarstvo poljoprivrede.



04.08.2019. u 09:06 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 02.08.2019.

JAVNI POZIV ZA USPOSTAVU REGIONALNIH CENTARA KOMPETENTNOSTI



UČENICIMA ĆE SE POVEĆATI UČENJE TEMELJENO NA RADU

Ministarstvo turizma objavilo je 31. srpnja poziv ustanovama za strukovno obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti kako bi se povećale njihove mogućnosti na tržištu rada. Javni poziv je na internet adresi
https://mint.gov.hr/UserDocsImages/AA_2018_c-dokumenti/190731_jp_cekom.pdf

U Javnom pozivu piše da su temeljna obilježja regionalnih centara kompetentnosti inovativne metode poučavanja i inovativni modeli učenja, omogućena vertikalna prohodnost, izvrsnost nastavnika, visokokvalitetna infrastruktura, konstruktivna i kreativna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice. Izbor prihvatljivih prijavitelja u sklopu ove operacije (Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva) temelji se na Odluci o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju od 20. srpnja 2018.godine. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovane su sljedeće ustanove za strukovno obrazovanje:
1. Srednja škola Zabok
2. Turističko-ugostiteljska škola Split
3. Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
4. Ugostiteljska škola Opatija
5. Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula
6. Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Za potrebe strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva Ministarstvo turizma je osiguralo 300 milijuna kuna u okviru Europskog socijalnog fonda, od čega se 85 posto, odnosno 255.000.000 kuna financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a 15 posto, odnosno 45.000.000 kuna je osiguralo Ministarstvo turizma.
Ciljne skupine poziva su odgojno-obrazovni radnici u ustanovama za strukovno obrazovanje, učenici upisani u ustanove strukovnog obrazovanja i odrasli polaznici.Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 3 milijuna kuna, a najviši iznos 75 milijuna kuna. Projektne prijave na taj poziv zaprimat će se zaključno do 21. listopada.

„Imenovanjem regionalnih centara kompetentnosti, odnosno mjesta u kojima će se moći osigurati kvaliteta praktične nastave i vježbi za svaki obrazovni program u sektoru turizma i ugostiteljstva, pojačat će se suradnja s poslodavcima i visokim učilištima, povećati relevantnost kurikuluma te njihova provedba, a učenicima će se povećati mogućnost pristupa kvalitetnom učenju temeljenom na radu. U sklopu ovoga poziva financirat će se aktivnosti uspostave organizacije rada i razvoja regionalnoga centra kompetentnosti, razvoj ii unaprjeđenje te provedba programa redovitoga strukovnog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja u regionalnim centrima kompetentnosti, aktivnosti namijenjene jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca, promocije strukovnih zanimanja i rada Centra te inovativnih aktivnosti suradnje između centara „ piše između ostalog u javnom pozivu Ministarstva turizma



02.08.2019. u 23:45 • 0 KomentaraPrint#^

PODIZANJE SPREMNOSTI HRVATSKE GORSKE SLUŽBE SPAŠAVANJA



BESPOVRATNA SREDSTVA OD OKO 30 MILIJUNA KUNA U TRI GODINE

Dr. Tomislav Ćorić ministar zaštite okoliša i energetike, generalni direktor Hrvatskih voda mr. Zoran Đuroković i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić potpisali su 29. srpnja 2019. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „ Jačanje kapaciteta HGSS-a – Sigurna.hr“ u vrijednosti od oko 30 milijuna kuna koji će se provoditi naredne tri godine.
Na taj će se način podići razina spremnosti HGSS-a posebno stručnih timova koji su specijalizirani za spašavanje u slučajevima potresa i poplava.
Nabavom opreme za ukupno 382 spasioca te održavanjem 16 različitih obuka za ukupno 61 spasioca kao i osiguranjem zajedničke opreme i vozila po stanicama, po dovršetku projekta očekuje se bolja spremnost 52 tima za spašavanje koja djeluju u okviru 22 stanice i 3 komisije HGSS-a.
HGSS trenutačno raspolaže s 13 potražnih timova za spašavanje iz ruševina čovjek + pas, a uz kompletnu zaštitnu i tehničku opremu za postojeće timove, kroz projekt će biti osposobljeno i šest novih potražnih timova. Za 165 spasioca i šest ronioca nabavit će se oprema za divlje vode i poplave a projektom će se opremiti i 144 tragača za potrage na suhom. Preostala oprema uključuje 16 dronova, medicinsku opremu, 16 terenskih vozila, 6 kombija, 7 lakih čamaca, 13 quadova (motori na četiri kotača) te 6 jet-ski vozila za spašavanje.

02.08.2019. u 22:38 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2019 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Lipanj 2024 (2)
Svibanj 2024 (37)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter