Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

JAVNI POZIV ZA USPOSTAVU REGIONALNIH CENTARA KOMPETENTNOSTI



UČENICIMA ĆE SE POVEĆATI UČENJE TEMELJENO NA RADU

Ministarstvo turizma objavilo je 31. srpnja poziv ustanovama za strukovno obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva za uspostavu regionalnih centara kompetentnosti kako bi se povećale njihove mogućnosti na tržištu rada. Javni poziv je na internet adresi
https://mint.gov.hr/UserDocsImages/AA_2018_c-dokumenti/190731_jp_cekom.pdf

U Javnom pozivu piše da su temeljna obilježja regionalnih centara kompetentnosti inovativne metode poučavanja i inovativni modeli učenja, omogućena vertikalna prohodnost, izvrsnost nastavnika, visokokvalitetna infrastruktura, konstruktivna i kreativna suradnja sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, gospodarskim subjektima, visokim učilištima i drugim zainteresiranim institucijama šire zajednice. Izbor prihvatljivih prijavitelja u sklopu ove operacije (Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva) temelji se na Odluci o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju od 20. srpnja 2018.godine. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovane su sljedeće ustanove za strukovno obrazovanje:
1. Srednja škola Zabok
2. Turističko-ugostiteljska škola Split
3. Ugostiteljsko-turistička škola Osijek
4. Ugostiteljska škola Opatija
5. Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula
6. Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik

Za potrebe strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva Ministarstvo turizma je osiguralo 300 milijuna kuna u okviru Europskog socijalnog fonda, od čega se 85 posto, odnosno 255.000.000 kuna financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a 15 posto, odnosno 45.000.000 kuna je osiguralo Ministarstvo turizma.
Ciljne skupine poziva su odgojno-obrazovni radnici u ustanovama za strukovno obrazovanje, učenici upisani u ustanove strukovnog obrazovanja i odrasli polaznici.Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 3 milijuna kuna, a najviši iznos 75 milijuna kuna. Projektne prijave na taj poziv zaprimat će se zaključno do 21. listopada.

„Imenovanjem regionalnih centara kompetentnosti, odnosno mjesta u kojima će se moći osigurati kvaliteta praktične nastave i vježbi za svaki obrazovni program u sektoru turizma i ugostiteljstva, pojačat će se suradnja s poslodavcima i visokim učilištima, povećati relevantnost kurikuluma te njihova provedba, a učenicima će se povećati mogućnost pristupa kvalitetnom učenju temeljenom na radu. U sklopu ovoga poziva financirat će se aktivnosti uspostave organizacije rada i razvoja regionalnoga centra kompetentnosti, razvoj ii unaprjeđenje te provedba programa redovitoga strukovnog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja u regionalnim centrima kompetentnosti, aktivnosti namijenjene jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca, promocije strukovnih zanimanja i rada Centra te inovativnih aktivnosti suradnje između centara „ piše između ostalog u javnom pozivu Ministarstva turizma





Post je objavljen 02.08.2019. u 23:45 sati.