Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VLADA ODOBRILA NOVA DRŽAVNA JAMSTVA ZA BRODOGRADILIŠTE 3. MAJ



150 MILIJUNA KUNA ZA ZAVRŠETAK BRODOVA I POZITIVNO POSLOVANJE

Na sjednici održanoj 22. kolovoza Vlada RHm je donijela Odluku o davanju još jednog državnog jamstva u obliku kreditnog zaduženja do 150 milijuna kuna brodogradilištu 3. MAJ u Rijeci i to ili kod HBOR-a ili više poslovnih banaka, kako bi se stvorili preduvjeti za pokretanje proizvodnje i završetak brodova čija je gradnja započeta, a nije završena. Time bi bio umanjen postojeći gubitak za državni proračun, a i manji financijski gubitak za Republiku Hrvatsku.
Vlada je, prema riječima ministra gospodarstva Horvata1. kolovoza 2019. godine usvojila Zaključak o spremnosti za uključivanje u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započe gradnje brodova u društvu 3. MAJ Brodogradilište d.d. . Time je Vlada zadužila Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta da, u suradnji sa društvom Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod d.d., dostavi sveobuhvatnu analizu i predloži konkretne mjere i odluke za realizaciju aktivnosti deblokade računa, pripreme i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u društvu 3. MAJ brodogradilište d.d.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković smatra da je u financijskom pogledu, to odluka koja neće značiti dodatne troškove za državu, a omogućiti će poslovanje brodogradilišta i završetak brodova.
Nad društvom Uljanik d.d. 17. svibnja 2019. godine otvoren je stečajni postupak, dok je za društvo 3. MAJ Brodogradilište d.d. Rijeka, kao bitnoj sastavnici Uljanik Grupe, održano nekoliko ročišta radi rasprave o otvaranju stečajnog postupka. Posljednje ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci održano je 1. kolovoza 2019. godine, ali je rasprava odgođena, a novo ročište zakazano je za 26. rujna 2019.
Društvo 3. MAJ Brodogradilište d.d. Rijeka 31. prosinca 2017. godine završilo je petogodišnje restrukturiranje, ali i nakon toga ponovo ima poslovne probleme, koji se iskazuju kroz nelikvidnost i nemogućnost financiranja ugovorene proizvodnje brodova. To je posljedica problema u poslovanju vlasnika društva 3. MAJ Brodogradilišta, tj. društva Uljanik d.d. Iz državnog proračuna
Uljanik Grupi je u proteklom razdoblju plaćeno više od četiri milijarde kuna državnih jamstava.


Post je objavljen 24.08.2019. u 14:47 sati.