novi korisnik

kreiraj blog!

registriraj me!

cool

Isključi prikazivanje slika

09

sri

10/19

Vegan Pumpkin Cake i Andska jagoda

carapa.blog.hr


Vegan Pumpkin Cake njami
#pumpkincake #veganfallfood #veganbaking #vegancomfortfood #fallcolors

(bundeva,mrkva,orah,lješnjak,kokos,kokosovo ulje,jogurt od indijskih orašćića(dm),rum šećer,šećer,mandarine,čokolada)




Domaća Andska jagoda ili peruanska vučja jabučica + sok (sirup) od kupina. cerek
#homegrown #plantpower

Andska jagoda ili peruanska vučja jabučica (Physalis peruviana) naziva se i „ljubav u kavezu“ jer slasna narančasto-crveni plod promjera 1-2 cm sazrijeva unutar svojevrsnog oklopa koji izgleda kao mrežasti lampion. Poznata je i kao Inka ili Astečko voće, a omiljena je u južnoameričkoj kuhinji i kao voće i kao povrće: jede se kao sirovo voće, a dodaje se u povrtne salate i kuha u salsama koje se poslužuju uz tortilje, suši se, ukuhava u džemove i miksa u sokove, može se zamrzavati poput jagoda ili borovnica, dodaje se kao ukras desertima, a peku se i pite od andskih jagoda.

Kod uživanja svježih andskih jagoda važno je da budu potpuno zrele, kad se zaštitni lampion oko njih posve posuši i počne raspadati. Ako nisu potpuno zrele, mogu izazvati želučane tegobe. Sadrže vitamine A , C , B1 , B2 , B6 , B12 i polifenole, a istražuje se njena protuupalne i antioksidativna svojstva, pa je sve popularnija i kao ljekovito voće.










Prijeteća praznina...

dinajina-sjecanja.blog.hr







Prijeteća praznina
života bez strasti,
bez titraja,
bez pomaka.

Praznina ne postoji,
rekoše mudraci.

Postoji,
dragi moji,
začaurena u strahu.

Postoji
u plesu dugih sjena,
nad bezdanom na litici svijesti,
u želji neispunjenoj,
u nedohvatnoj budućnosti
ubrizganoj u užas ponora.



07. listopada me probudila užasna bol u glavi...desna strana... desno oko bez vida... strah od aneurizme... hitna pomoć je stiga brzo... odveli me na neurologiju... CT glave... sve OK... ali tlak 200 kroz 100... brzo infuzija... EKG... sve OK... desno oko suzi i pogled titra u magli... očni tlak iznad normale... još jednom infuzija... kapljice za oči... sati prolaze... oko mene ljudi u bijelom...mjere tlak... spustio se 130 kroz 80... očni se spustio u normalu... bol u glavi prestala... bilo je to deset sati strahaonda dijagnoza... glaukom desnog oka... na vrijeme otkriven... slijedi terapija...

danas kontrola... iste pretrage... a onda riječ lječnika... u desnom uglu oka imate prazninu koja se puni suzama... suzni kanal je začepljen... tako dolazi do visokog očnog tlaka... ispunjenje praznine užasom...

sjetih se davno napisane pjesme...

Na stubama vremena,
u gradu, među megalitima
osluhnusmo tišinu kamena,
uronismo u mir i
dočekasmo zagrljaj
kraja i početka.





Tri dana kapanja... vid se vratio, praznina je nestala...

Sjene su nestale,
sunce ostalo,
kalendar vječnosti,
oganj kozmosa,
ti i ja
i duša kamena.

Odživjeli smo
putovanja,
oduprli se iskušenjima
i vratili u zbilju.

Kamenje je zaokružilo
svjetlost.

Dijana Jelčić... "Nestvarno stvarni" zbirka pjesama Kultura snova, Zagreb, 2014.


susret

caricauniverzuma.blog.hr

naš posljednji susret odvijao se
kao i svaki uobičajeni,
natezanje oko igre riječi
i spajanja na moždane vijuge,
uz neki Somersby.
izbjegavali smo okus jabuke
jer nismo
regularni ni posebni.

izgubljeni u noćima gdje smo
tražili zajednički smisao,
prtljag grižnje prošlosti nas je gušio,
znajući da težina stvarnosti nas neće podržati,
nismo si ništa rekli,
znali smo.

Kamionski dan neovisnosti

nachtfresser.blog.hr



Spontano smo večer prije odlučili dan neovisnosti proslaviti novim roštiljem na brdu. Nakon super doručka, tršćanska gorgonzola i domaće kobasice, krenuli smo gore.
Čim su se počele nizati grančice za roštilj Jin se počeo udaljavati. Zaključio sam da je najbolje da nas dvojica odšetamo u šumu. Šipak, krivo, Jin je non stop lajao i režao. On baš nikad ne laje na ljude, al ovi ljudi, lovci na gljive, nisu se kretali kako se normalni ljudi kreću, nego karikaturalno brzo u nekom čudnom motu, nikog ni ništa ne primječujući. Odlučili smo se vratiti na našu pričuvnu poziciju kod auta.
Gore šok, ja mislio da je praznik, a kamenolom radi punom parom, nikad više velikih kamiona u prilično brzoj vožnji, maksimalnoj za njihovu veličinu. Ne nosim povodac u šetnju, kad smo na brdima, sad mi je ostala samo nada da imam pametnog psa, koji je odmah zalegao kod auta.
Napet sam sjeo, sjetio sam se jednog razgovora kod izvora vode, tip me pitao jel znam tko su vlasnici, naravno ne znam, kaže da misli da se nigdje ne obrće veći novac nego tu, potvrdio sam mu da se zbilja tamo udarnički radi, no eto, ispostavilo se najžešće na praznike.
I onda ono čega sam se bojao, u sekundi, neki tip se sjurio u šumu do naše haciende, Jin zaletio bjesno lajući preko ceste ispred kamiona, koji je vidjevši da izliječem na cestu ipak smanjio brzinu. Jin je ostao s druge strane ceste lajući i režući dok kamion nije prošao. Na kraju uzimajući psa u ruke više tipa u šumi nisam ni vidio, iako ga je Jin još osjećao.
Roštilj je opet bio izvrstan, ćevapi su ovaj put bili kupovni s pridjevom sarajevski, opravdali su ga.

Kamionski dan neovisnosti

nachtfresser.blog.hr



Spontano smo večer prije odlučili dan neovisnosti proslaviti novim roštiljem na brdu. Nakon super doručka, tršćanska gorgonzola i domaće kobasice, krenuli smo gore.
Čim su se počele nizati grančice za roštilj Jin se počeo udaljavati. Zaključio sam da je najbolje da nas dvojica odšetamo u šumu. Šipak, krivo, Jin je non stop lajao i režao. On baš nikad ne laje na ljude, al ovi ljudi, lovci na gljive, nisu se kretali kako se normalni ljudi kreću, nego karikaturalno brzo u nekom čudnom motu, nikog ni ništa ne primječujući. Odlučili smo se vratiti na našu pričuvnu poziciju kod auta.
Gore šok, ja mislio da je praznik, a kamenolom radi punom parom, nikad više velikih kamiona u prilično brzoj vožnji, maksimalnoj za njihovu veličinu. Ne nosim povodac u šetnju, kad smo na brdima, sad mi je ostala samo nada da imam pametnog psa, koji je odmah zalegao kod auta.
Napet sam sjeo, sjetio sam se jednog razgovora kod izvora vode, tip me pitao jel znam tko su vlasnici, naravno ne znam, kaže da misli da se nigdje ne obrće veći novac nego tu, potvrdio sam mu da se zbilja tamo udarnički radi, no eto, ispostavilo se najžešće na praznike.
I onda ono čega sam se bojao, u sekundi, neki tip se sjurio u šumu do naše haciende, Jin zaletio bjesno lajući preko ceste ispred kamiona, koji je vidjevši da izliječem na cestu ipak smanjio brzinu. Jin je ostao s druge strane ceste lajući i režući dok kamion nije prošao. Na kraju uzimajući psa u ruke više tipa u šumi nisam ni vidio, iako ga je Jin još osjećao.
Roštilj je opet bio izvrstan, ćevapi su ovaj put bili kupovni s pridjevom sarajevski, opravdali su ga.

Ja ne znam kako vi, ali...

yulunga2.blog.hr










Da, ne znam kako vi, ali meni u ovo vrijeme već sve jako 'miriši' na Božić.
I nema veze što je jesen - najljepše godišnje doba, tek nastupila... ja ne vidim tu nikakav veliki razlog za suzdržavanje od stvari koje (usput) isto jako volimo, zar ne ? (ili ipak da?)

Mislim da ću ovih dana ispeći i malo medenjaka.
(idem smotati i nekoliko poklončića)
'Božićna' sam... što ću :I













OSMIJEH

zivot-i-ja.blog.hr


slika: internet

Toliko jednostavno, a toliko duboko i istinito.

Trenutno sam u toj fazi kad shvaćam puno stvari i slažem ih polako na svoje mjesto.

Godine nose mudrost, svako razdoblje života ima svoju svrhu, prestajem se pitati i uzbuđivati zašto netko ne može razumjeti ono što želim reći.

Mladi ljudi su zauzeti drugim stvarima, oni malo manje mladi zauzeti su egzistencijom, politikom, biti ili ne biti, realitiy svijetom, svatko ima svoj vlastiti tempo kojim putuje ka sebi, priznajem, dugo dugo mi je trebalo da dođem do stepenice na kojoj trenutno jesam, puno života, a ne samo jedan.

Bila sam sve: i tama i svjetlo poput vitraja u crkvama koji pokazuje sliku tek kad ga sunce obasja, a sada boje ne postoje, samo kristal u zjenama kroz kojeg mi se Onaj koji jest smiješi svojom ljubavlju.

Kreativni recepti

sapunerija.blog.hr

Radionica u Splitu 1. 12. 2019. nedjelja u 10 sati.
Radionica u Zagrebu 08.12. 2019. nedjelja u 10 sati.

Razmišljam o tome kakav sam edukator.
Izradu sapuna mi nikad nije teško objasniti. Uglavnom znam sve što me pitaju, ali objasniti ljudima kako a na zabavan način, da im preneseš što više informacija a ne zatupiš ih; to je savim drugi par rukavica. Mogu reć da sam već napredovala kao edukator zadnjih godina..
Skriptu koji dijelim učenicima sam prepravljala i dopisivala 1000 puta, po zahtjeiima učenica. Upravo radim još jedan dodatak svojoj skripti, gotove recepte. Nakon brojnih upita, palo mi je na pamet da mnogi žele samo napraviti sapun, a ne žele se zamarati kalkulatorom, ne žele ulaziti u dubinu izrade recepata. Ova skripta bi mogla postat uskoro i knjiga, samo moram imat dobar fotoaparat za slike. I lektora dobrih živaca :-) Inače, uvijek je izazov složiti ulja i dodatke za određene zahtjeve; suha koža, masna koža, osjetljiva koža, nečista koža, piling, luksuzni sapuni, sapuni za pranje ruku, borba protiv gljivica. Priznajem, volim slagat recepte ali oooobožavam davat imena sapunima, a još više obožavam oslikavat sapune, što se vidi i iz priloženog. :-)




Pa evo gotovih recepata za najtraženije zahtjeve:

Sapun “Misili Bisili - za dame koje znaju šta žele”
Sapun sa shea butterom i pilingom sa smokvama
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
33% vode u odnosu na ulja

NaOH 138 g
Voda 330 g
Maslinovo ulje 500 g
Shea butter 250 g
Coconut oil 250 g

10 grama izgratane suhe smokve za piling
Dodati u trag.



SAPUN “MALA FLORAMYE -za još bogatije od bogatih”
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja

NaOH 133 g
Voda 250 g
Arganovo ulje 350 g
Shea butter 300 g
Kakao butter 50 g
Babassu ulje 200 g
Ricinusovo ulje 50 g
Ulje noćurka 50 g

Med obični livadni 30 g
Magareće mlijeko 120 g
Med i mlijeko dodati u trag



SAPUN “Ruka ruku mije ili dobro je prati ruke”
Luksuzni Sapun za svakodnevno pranje ruku
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
30% vode u odnosu na ulja

NaOH 139 g
Voda 300 g
Ulje avokada 240 g
Shea butter 300 g
Kakao butter 80 g
Kokosovo ulje 300 g
Ricinusovo ulje 80 g

BABY SAPUN
Sapun sa uljima koja najmanje iritiraju
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja (Voda 250 g
Bademovo ulje 550 g
Shea butter 450 g


SAPUN “Crno blato, bijelo lice”
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
33% vode u odnosu na ulja

NaOH 144 g
Voda 330 g
Kokosovo ulje 300 g
Palmino ulje 300 g
MAslinovo ulje 400 g

15 grama aktivnog ugljena medicinskog
10 grama blata mrtvog mora
Umutiti u malo sapuna i dodati u trag


SAPUN “Carlos, ubojica stranih organizama”
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja
NaOH 131 g
Voda 250 g
Macerat nevena u bademovom ulju 150 g
Mango butter 300 g
Ulje lovorovih bobica 400 g
Neem ulje 100 g
Ricinusovo ulje 50 g

6 grama spirulin
10 grama zelene gline
Umutiti tj. raspršiti dobro u malo sapuna i dodati u trag

Kreativni recepti

sapunerija.blog.hr

Radionica u Splitu 1. 12. 2019. nedjelja u 10 sati.
Radionica u Zagrebu 08.12. 2019. nedjelja u 10 sati.

Razmišljam o tome kakav sam edukator.
Izradu sapuna mi nikad nije teško objasniti. Uglavnom znam sve što me pitaju, ali objasniti ljudima kako a na zabavan način, da im preneseš što više informacija a ne zatupiš ih; to je savim drugi par rukavica. Mogu reć da sam već napredovala kao edukator zadnjih godina..
Skriptu koji dijelim učenicima sam prepravljala i dopisivala 1000 puta, po zahtjeiima učenica. Upravo radim još jedan dodatak svojoj skripti, gotove recepte. Nakon brojnih upita, palo mi je na pamet da mnogi žele samo napraviti sapun, a ne žele se zamarati kalkulatorom, ne žele ulaziti u dubinu izrade recepata. Ova skripta bi mogla postat uskoro i knjiga, samo moram imat dobar fotoaparat za slike. I lektora dobrih živaca :-) Inače, uvijek je izazov složiti ulja i dodatke za određene zahtjeve; suha koža, masna koža, osjetljiva koža, nečista koža, piling, luksuzni sapuni, sapuni za pranje ruku, borba protiv gljivica. Priznajem, volim slagat recepte ali oooobožavam davat imena sapunima, a još više obožavam oslikavat sapune, što se vidi i iz priloženog. :-)




Pa evo gotovih recepata za najtraženije zahtjeve:

Sapun “Misili Bisili - za dame koje znaju šta žele”
Sapun sa shea butterom i pilingom sa smokvama
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
33% vode u odnosu na ulja

NaOH 138 g
Voda 330 g
Maslinovo ulje 500 g
Shea butter 250 g
Coconut oil 250 g

10 grama izgratane suhe smokve za piling
Dodati u trag.



SAPUN “MALA FLORAMYE -za još bogatije od bogatih”
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja

NaOH 133 g
Voda 250 g
Arganovo ulje 350 g
Shea butter 300 g
Kakao butter 50 g
Babassu ulje 200 g
Ricinusovo ulje 50 g
Ulje noćurka 50 g

Med obični livadni 30 g
Magareće mlijeko 120 g
Med i mlijeko dodati u trag



SAPUN “Ruka ruku mije ili dobro je prati ruke”
Luksuzni Sapun za svakodnevno pranje ruku
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
30% vode u odnosu na ulja

NaOH 139 g
Voda 300 g
Ulje avokada 240 g
Shea butter 300 g
Kakao butter 80 g
Kokosovo ulje 300 g
Ricinusovo ulje 80 g

BABY SAPUN
Sapun sa uljima koja najmanje iritiraju
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja (Voda 250 g
Bademovo ulje 550 g
Shea butter 450 g


SAPUN “Crno blato, bijelo lice”
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
33% vode u odnosu na ulja

NaOH 144 g
Voda 330 g
Kokosovo ulje 300 g
Palmino ulje 300 g
MAslinovo ulje 400 g

15 grama aktivnog ugljena medicinskog
10 grama blata mrtvog mora
Umutiti u malo sapuna i dodati u trag


SAPUN “Carlos, ubojica stranih organizama”
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja
NaOH 131 g
Voda 250 g
Macerat nevena u bademovom ulju 150 g
Mango butter 300 g
Ulje lovorovih bobica 400 g
Neem ulje 100 g
Ricinusovo ulje 50 g

6 grama spirulin
10 grama zelene gline
Umutiti tj. raspršiti dobro u malo sapuna i dodati u trag

Kreativni recepti

sapunerija.blog.hr

Radionica u Splitu 1. 12. 2019. nedjelja u 10 sati.
Radionica u Zagrebu 08.12. 2019. nedjelja u 10 sati.

Razmišljam o tome kakav sam edukator.
Izradu sapuna mi nikad nije teško objasniti. Uglavnom znam sve što me pitaju, ali objasniti ljudima kako a na zabavan način, da im preneseš što više informacija a ne zatupiš ih; to je savim drugi par rukavica. Mogu reć da sam već napredovala kao edukator zadnjih godina..
Skriptu koji dijelim učenicima sam prepravljala i dopisivala 1000 puta, po zahtjeiima učenica. Upravo radim još jedan dodatak svojoj skripti, gotove recepte. Nakon brojnih upita, palo mi je na pamet da mnogi žele samo napraviti sapun, a ne žele se zamarati kalkulatorom, ne žele ulaziti u dubinu izrade recepata. Ova skripta bi mogla postat uskoro i knjiga, samo moram imat dobar fotoaparat za slike. I lektora dobrih živaca :-) Inače, uvijek je izazov složiti ulja i dodatke za određene zahtjeve; suha koža, masna koža, osjetljiva koža, nečista koža, piling, luksuzni sapuni, sapuni za pranje ruku, borba protiv gljivica. Priznajem, volim slagat recepte ali oooobožavam davat imena sapunima, a još više obožavam oslikavat sapune, što se vidi i iz priloženog. :-)




Pa evo gotovih recepata za najtraženije zahtjeve:

Sapun “Misili Bisili - za dame koje znaju šta žele”
Sapun sa shea butterom i pilingom sa smokvama
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
33% vode u odnosu na ulja

NaOH 138 g
Voda 330 g
Maslinovo ulje 500 g
Shea butter 250 g
Coconut oil 250 g

10 grama izgratane suhe smokve za piling
Dodati u trag.



SAPUN “MALA FLORAMYE -za još bogatije od bogatih”
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja

NaOH 133 g
Voda 250 g
Arganovo ulje 350 g
Shea butter 300 g
Kakao butter 50 g
Babassu ulje 200 g
Ricinusovo ulje 50 g
Ulje noćurka 50 g

Med obični livadni 30 g
Magareće mlijeko 120 g
Med i mlijeko dodati u trag



SAPUN “Ruka ruku mije ili dobro je prati ruke”
Luksuzni Sapun za svakodnevno pranje ruku
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
30% vode u odnosu na ulja

NaOH 139 g
Voda 300 g
Ulje avokada 240 g
Shea butter 300 g
Kakao butter 80 g
Kokosovo ulje 300 g
Ricinusovo ulje 80 g

BABY SAPUN
Sapun sa uljima koja najmanje iritiraju
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja (Voda 250 g
Bademovo ulje 550 g
Shea butter 450 g


SAPUN “Crno blato, bijelo lice”
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
33% vode u odnosu na ulja

NaOH 144 g
Voda 330 g
Kokosovo ulje 300 g
Palmino ulje 300 g
MAslinovo ulje 400 g

15 grama aktivnog ugljena medicinskog
10 grama blata mrtvog mora
Umutiti u malo sapuna i dodati u trag


SAPUN “Carlos, ubojica stranih organizama”
5% popust (superfat, višak ulja, premašćivanje)
25% vode u odnosu na ulja
NaOH 131 g
Voda 250 g
Macerat nevena u bademovom ulju 150 g
Mango butter 300 g
Ulje lovorovih bobica 400 g
Neem ulje 100 g
Ricinusovo ulje 50 g

6 grama spirulin
10 grama zelene gline
Umutiti tj. raspršiti dobro u malo sapuna i dodati u trag

Radionica izrade sapuna

sapunerija.blog.hr

Radionica u Splitu 1.12. 2019. nedjelja u 10 sati.
Radionica u Zagrebu 8.12. 2019. nedjelja u 10 sati.





Želite li naučiti raditi lijepe i domaće sapune bez korištenja gotovih baza? Sve o izradi sapuna hladnim postupkom, a nešto i o drugim postupcima ćete doznati ovdje!
Radionice izrade sapuna hladnim postupkom sam počela održavati kad sam shvatila da mi je zagorio ručak po stoti put dok sam na telefon objašnjavala početniku kako napraviti sapun. Nemoguće je u pola sata objasniti sve stvari koje mogu poći po zlu, objasniti funkcije svih masnih kiselina, a ni pokazati način na koji se oslikava sapun (dio za one koje privlači estetika, a mnogo je takvih).
Uočila sam da je za prenijeti sve "osnovne informacije" potrebno minimalno šest sati intezivne teorije i prakse. Obično se to razduži i na sedam sati, jer početnici imaju brojnih pitanja. Samo jednom (u Zagrebu također :-)) su bile na radionici sve same aromaterapeutice koje već su imale dosta predznanja o baznim uljima, pa je radionica završila ranije.

Mnogo sam puta čula tvrdnje, pa i od "stručnjaka" za sapun, da ja sapun-sapun, bez ozbira od kojih ulja ili masti bio napravljen.
To ne može biti točna tvrdnja. Svako ulje ima različiti omjer masnih kiselina, a svaka saponificirana masna kiselina se (dosta) drugačije ponaša u sapunu. Iako ovdje ima dosta naizgled naporne teorije, to je ono što svaki sapundžija mora naučiti. Ali kada se shvati što koja masna kiselina pruža koži, to uopće nije dosadna teorija. Znanje o masnim kiselinama je jedini način da se samostalno sastavlja recept, a to je opet jedini način kako uopće samostalno raditi sapune. Ne samo što nije pametno raditi ovaj odgovoran posao bez osnovnog znanja, već i tko zna koja sve ulja može netko imati na raspolaganju. Netko ima mnogo svoga maslinovog ulja, netko nabavlja egzotična ulja iz Afrike po povoljnijoj cijeni....

Za nekakav uvid u sastavljanje recepata, evo linka na post o tome http://sapunerija.blog.hr/2014/11/1631898751/recept-za-sapun.html Ove recepte mi je na facebooku pohvalio sam Stribor Marković, kao i koncept moje radionice :-) To me taj dan izbacilo iz cipela. Kad dobijete takvu pohvalu, uletite u društvo muža i njegovih geesesovaca koji piju pivo i pričaju o takvim "g(ej)ss" stvarima, i stanete vikat; "Stribor mi je pohvalio recepte!", a oni objese usta od čuđenja jer i oni znaju ko je Stribor. :-) Evo nešto od Stribora Markovića u vezi proizvodnje sapuna na njegovoj Plantagei:
"Zanimljivo da mali proizvođači najčešće posežu za sapunima, premda je proizvodnja sapuna najteža s aspekta kemijskog računa i dobre teoretske pripreme proizvodnje" Ovo je i momenat da naglasim svima koji se žele baviti ovim poslom: Traba biti svjestan svih opasnosti kaustične sode! Mjere opreza su objašnjene precizno te ih se treba pridržavati bez ustupaka.


Ipak, praktični dio izrade sapuna u kojem polaznici sami biraju eterična ulja i pigmente te sami oslikavaju sapun u svom kalupiću razdraga svakoga tko voli kreativni posao. Ako je namjera napraviti sapun lijep poput onih divnih slika na internetu, nužno je naučiti sve parametre koji utječu na takav proces i ovladati njima. U suprotnom sapun ovlada s onime tko ga radi, i ne ispadne tako lijep, iako može biti, a ne mora, siguran za korištenje. I o tome ima dosta priče.
Moja radionica je puno jednostavniji, jeftiniji i brži način za usvojiti znanje o izradi sapuna nego višemjesečno kopanje po internetu. Najskuplje su pak brojne pogreške koje rezultiraju bacanjem skupih baznih i eteričnih ulja. Na ovoj radionici dajem i praktično znanje koje sam usvajala godinama rada i pogrešaka na vlastitoj koži. Na moje radionice dolaze osobe koje se profesionalno bave ovime ili im je ovo ozbiljan hobi. Ipak, sadržaj ide po redosljedu namijenjenom totalnom početniku. Tako da je ovo radionica za svakoga tko želi raditi lijepe i kvalitetne sapune. Radionicu održavam ja, Ana Karabatić (OPG Delić- Sapunerija Rustika). Godinama se profesionalno bavim izradom sapuna sa svojim suprugom u Gronjim Tučepima. Hladne sapune radim (i oslikavam) u količinama od 50 kg po lijevanju, što zahtijeva vrlo veliko iskustvo, ali radim i sapun u količini od pola kg ulja (poput ovih na radionici) kada želim kod sapuna postići izgled filigranskog rada. Jer ovo je moj posao i moj hobi.
Zahvaljujem se još jednom svojim polaznicama što su mi priuštile ugodna i korisna druženja te razmjenu informacija.

*** Informacije o radionici ***
Radionica traje minimalno 6 sati, a i duže, ovisno o pitanjima i zainteresiranima koji žele znati još više, a nisu se umorili :-)

Na radionici se uči:
-Sigurno rukovanje kaustičnom sodom
-kako bazna ulja utječu na sastav sapuna
-sastavljanje recepata
-izrada sapuna uz objašnjavanje “traga” i učenje osnovnih tehnika oslikavanja sapuna
-korištenje eteričnih ulja, pigmenata i ostalih dodataka u sapunu
-najčešće greške pri izradi sapuna i kako ih izbjeći
-korisni savjeti
-trajnost i skladištenje hladnih sapuna
-odgovaranje na pitanja


Max. broj polaznika je sedmero.
Kući ponesete cca 700 grama sapuna koji ste sami oslikali i s eteričnim uljima koje ste sami izbrali.
Cijena u Splitu iznosi 500 Kn, a u Zagrebu iznosi 690 Kn, zbog troškova transporta i prostora. Sve prijave na mail sapunerija@gmail.com
092/2899501

Radionice izrade sapuna hladnim postupkom održavamo jednom mjesečno u Splitu te poremeno u Zagrebu. Ako ste zainteresirani, kontaktirajte nas na sapunerija@gmail.com
Pogledajte sapune u našoj stalnoj ponudi na http://sapunerija.com/


Serpentine do 1762 m

stella.blog.hr


Nastavljamo prema vrhu Sv. Jure.

Vrtače su dobro obrađene.

Planina je nepristupačna, divlja i divna


Vrh se vidi, i konopi koji u snježnim danima označavaju
kraj uskog puta.

Nastavljamo serpentinama na vrh Sv. Jure. Naš vozač vozi
vješto i manevrira da bi se mimoišao na putu koji je samo za
jedna kola, a koji je vojska probila 1964.godine.

Nije za one koji pate od vrtoglavice.

Daleko su more, Brač, Hvar...

pa samo Brač...

Serpentine i Hvar...

Na vrhu Sv. Jure su TV toranj i crkvica Sv. Jure. Dozvoljeno
je samo kratko zadržavanje.



Impozantna visina od 1762 m je za štovanje.

Uspomena s TV tornjem...

(nastavit će se)

08

uto

10/19

Nasukan

moj-pinklec.blog.hr




V57

crvotočina je rastočila drvo
korozija izgrizla metal
a nevolje su ostavile ranjeno srce
pa ipak ide se dalje
i onda kada se ne može
i onda kada te more ne ljulja
i kada izgleda da nema života
i da su nemoguća sva buduća jutra
jer i onda postoje neka nova sutra

u labirintu crvotočine još se život krije
a more se i dalje pjenuši i šuška
u ranjenom srcu još ljubav kuca
za neka još nova jutra
za nova sasvim drugačija sutra
za sjećanje na prošle dane
na luke neke daleke i neznane
nasukan tako on živi svoj mir
sve dok se ne rastoći u svemir

Mrkvice.Gulaš.Anarhija.Lord

carapa.blog.hr



Vesele mrkvice za današnji gulaš od gljiva i krumpira.
...narančasta mrkva,bijela mrkva,ljubičasta mrkva,žuta mrkva....
#homegrown #organicfood #growyourown



Gulaš/paprikaš sa sunčanicama,crnim trubama,krumpirom,mrkvom,paprikom.njami




Anarchy in the Poznanovec.



Lord pomaže na vrtu.... i to jako aktivno...... smijeh

...Twenty twenty twenty four hours to go
I wanna be sedated
Nothing to do, no where to go o,
I wanna be sedated...


























kiss

wave








Smanjit će se nedostatak stanova

euzivot.blog.hr






Večinom se grade tipski stanovi i kuće čiji su dijelovi proizvedeni u tvornicama što smanjuje cijenu stambenih objekata...

U narednim godinama mogu se djelomično nadoknaditi zaostaci u izgradnji broja stanova. Državni zavod za statistiku i Nizozemska agencija za procjenu okoliša navode to u svojoj prognozi. Očekuje se da će u narednim godinama broj kućanstava rasti manjom brzinom. Statističari navode da je broj stanova koji se grade od ove godine već sada veći od potražnje za novim stanovima.

Međutim, ova situacija neće dugo trajati. Nakon 2025. godine, godišnja gradnja novih domova opet će biti manja od rasta broja domaćinstava. Do 2045. godine rast broja domaćinstava i broja novoizgrađenih domova, bit će približno jednak, smatraju oni.








Ruši se staro da bi se gradilo novo....

Postoje i velike razlike na regionalnoj razini. Na primjer, u provinciji Groningen će se nakon 2030. godine rušiti više kuća nego što će se graditi novih i time smanjujiti stambeni fond. Nova gradnja i rušenje 2040. godine uravnotežit će se u Frieslandu i Drentheu, dok će gradnja i rušenje u Zeelandu i Limburgu između 2030. i 2040. godine stagnirati.

U svim ostalim pokrajinama stambena gradnja ostaje veća od rušenja, a najviše se povećava stambeni fond u provincijama Noord-Holland i Zuid-Holland. Broj domova u Zuid-Holland porast će najviše u narednim godinama.


























Vlastiti kutak za svačiji džep...

Statistika

Zadnja 24h

6 kreiranih blogova

148 postova

383 komentara

170 logiranih korisnika

Trenutno

3 blogera piše komentar

15 blogera piše post

Blog.hr

Uvjeti korištenja

Pravila zaštite privatnosti

Politika o kolačićima

impressum