UNIFORME ZA KONCERTKako je glavna zamjerka bila da osim 1. sastava ostali sastavi imaju malo nastupa, Vijeće roditelja pozabavilo se tim problemom 2001. godine (od tada ovaj sistem ponavljamo svake godine). Stoga je Vijeće roditelja predložilo da svaka mažoretkinja ima vlastitu uniformu.

Kako uniforme izgledaju i cijena?
Na sugestiju Savjeta Zagrebačkih mažoretkinja smo napravili komplet koji dovoljno podsjeća na mažoret uniforme, a prihvatljiv je za nošenje i izvan mažoretkinja. Komplet se sastoji od faldane svjetloplave suknje i tamnoplave majice sa službenim grbom Zagrebačkih mažoretkinja. Cijena takvog kompleta (suknja, majica i otisak grba) je 155,00 kn.
Uniforme ne moraju kupiti mažoretkinje 1A juniorskog i seniorskog, te 1B seniorskog sastava, jer oni već imaju uniforme. Ovim uniformama otvara se mogućnost čestih nastupa (nekoliko puta godišnje). Istime se otvara i mogućnost masovnijih nastupa na nekim manifestacijama na kojim su do sada nastupali samo 1A i 1B sastav.

Rokovi uplate
UNIFORMA SE TREBA KUPITI tj. mažoretkinje koje je neće imati neće moći nastupati na nastupima sa svojom grupom. Plaćanje se vrši putem uplatnica (u gotovini) ili elektronički na račun,

do 22. svibnja.

Uz uplatu obavezno je naznačiti konfekcijski broj.


INDIVIDUALNA NATJECANJA MAŽORETKINJA POČETNICA

PRVI KORAK - 4 do 9 GODINA


SREDIŠNJA REGIJA - u nedjelju 6.6.2021. u 11 sati
u Dvorani OŠ "V. Nazora", Zagrebačka 12, Pisarovina

PRVI KORAK (od 4 do 9 godina) je projekt Hrvatskog mažoret saveza namijenjen početnicama. Ovo nije klasično natjecanje protiv drugih mažoretkinja, nego mažoretkinje žele osvojiti što bolji plasman, pa ovisno o bodovima mogu osvojiti medalju sa zlatnim, srebrnim ili brončanim štapom.

VIŠI KORAK
Za viši korak sve su informacije iste osim da se radi o djevojkama starim 10-25 godina.

Tko može sudjelovati
- bilo koja mažoretkinja starosti od 4 do 9 godina za Prvi korak, pri čemu mažoretkinja ima onoliko godina koliko je imala 1.1.2021. neovisno o tome je li nakon toga imala rođendan
- neovisno o tome da li se natječe u kadetskom sastavu istog ili drugog tima

Kako se natječe
- po više mažoretkinja (svaka u svom ograđenom prostoru veličine 3x3 metra) plešu istovremeno
- pleše se unaprijed zadani program trajanja 45-60 sekundi
- svaka djevojka/djevojčica mora otplesati svoj program upravo tako (što manje pogrešaka i odstupanja od snimke to bolje ocjene) i to na identičnu glazbu sa ovog spota
- video demonstraciju za Prvi korak (4-9 godina) pogledajte na:
https://www.youtube.com/watch?v=8eHBPCHw_A8

U kojoj opremi se natječu
- natjecateljice se natječu u sportskoj opremi koja mora imati tenisice, suknjicu ili tajice ili šorc, te sportsku majicu - inzistiramo da to bude tamno plava majica Zagrebačke mažoretkinje i svjetlo plava suknjica (komplet koji ste kupili za koncert) svi koji ga imaju pošto svi timovi dolaze na Prvi korak u identičnoj opremi svog tima
- svaka mažoretkinja mora imati mažoret-štap

Odličja - svaka djevojka dobiva odličje (neovisno koliko ih ima)
- svaku natjecateljicu ocjenjuje jedan licencirani sudac
- mažoretkinja koja postigne 20-30 bodova dobiva medalju sa zlatnim štapom
- mažoretkinja koja postigne 10-19 bodova dobiva medalju sa srebrnim štapom
- mažoretkinja koja postigne 1-9 bodova dobiva medalju sa brončanim štapom
- odličje neće dobiti samo mažoretkinja koja ima 0 bodova (a to znači da nije napravila ništa nego je otišla sa pozornice bez prezentacije)
- odličja se dobivaju ODMAH nakon što sve djevojčice otplešu

Sve ostalo:
- opis programa
- video linkovi za koreografiju
- Covid-19 mjere
- te što nakon prijeve
pročitajte u postu od 7.5.


- subota 15.5. u 17:00 ured (župa A.Padovanskog, Sesvete, svadba Beganović), o/o Šef

UĐBINAC KRENULA NA VOZAČKI

Trenerica našeg Juniorskog 1A sastava Monika Uđbinac je krenula na vozački. To faco... uskoro ćemo dobiti još jednu vozačicu u timu.

KOLIKO CURE S1A IMAJU DEČKI

Članice Seniorskog 1A su djevojke od 15 do 25 godina. Pa nije ni čudo da ih dobar dio ima dečke. U ovom momentu od 35 djevojaka S1A dečke imaju njih 13. Od toga u prvoj formaciji (17 mažoretkinja) cure imaju 10 dečki, dakle većina, sretan dok u drugoj formaciji od njih 18 imaju samo 3 dečka. tuzan

SIGURNOST MAŽORETKINJA

Zagrebačke mažoretkinje maksimalnu pozornost daju na sigurnost i zaštitu djece na treninzima i aktivnostima. Sigurnost naših članova ja APSOLUTNI PRIORITET!!!

Osnovna pravila su:
- trener dolazi na trening najmanje 15 minuta prije treninga
- trener mora asistentu i pomoćnoj mažoretkinji ukazati na sigurnosna pravila
- vrata dvorane su stalno zaključana, osim 10 minuta prije početka treninga do 5 minuta nakon početka treninga
- pratnji je prolaz u pretprostore, garderobe i dvorane najstrože zabranjen
- iz dvorane ne može izaći ni jedna mažoretkinja mlađa od 10 godina bez pratnje
- ako roditelji mažoretkinje mlađe od 10 godina ne dođu na vrijeme trener mora sa njom čekati roditelje
- trener ne može otići iz dvorane ako nije došao trener slijedećeg sastava sve do momenta dok ne dođe
- manje ozljede sanira trener sukladno skripti Osnove anatomije i prevencije sportskih povreda iz Trenerske škole
- za veće ozljede trener se mora osobno pozabaviti sanacijom iste u zdravstvenoj ustanovi
- trener nikada ne smije izaći iz dvorane i prepustiti trening asistentu
- trener mora konstantno voditi brigu o sigurnosti, te na isto upozoravati članove i roditelje

Za sigurnost članova imamo poseban Pravilnik koji vrlo detaljno definira sve gornje segmente, ali i postupanje u slučaju požara, nasilja (policija), ozljeda…

GRAĐEVINSKE INVESTICIJE U ZAGREBU

3,6 milijardi kn novih građevinskih radova (2,9 milijardi u 2018.)
- 2,5 milijarde za zgrade
- 1,1 milijardi za infrastrutkuru i ostale građevine

U 2018. izdano je građevinskih dozvola za 834 zgrada u kojima ima
- 3202 stanova
- površine 243.210 m2
- vrijednosti radova 4,0 milijardi kuna

MAKSIMIRSKI STADION

Maksimirski stadion je najveći zagrebački stadion, koji je službeno otvoren 5.5.1912, prije 109 godina. Preuređen je nekoliko puta. Na stadionu igra GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija.

1911. krenule su pripreme za preuređenje maksimirske livade i kukuruzišta u nogometni teren. HAŠK je 1912. prihvatio plan, da bi se 5.5.1912. odigrala i prva utakmica. Kasnije je na igralištu izgrađena tribina i atletska staza. 1946. drvene tribine su prenesene na igralište Slobode, a 1948. je dovršena izgradnja male tribine na zapadu, upravne zgrade i svlačionica, te nasipa za stajanje. Velike tribine počele su se graditi 1952. 1954. dovršena je zapadna tribina i nova atletska staza. Sjeverna tribina je izgrađena 1955, a 1961. je izgrađena i istočna tribina, ispod koje je napravljena i tribina igrališta Hitrec Kacijan. 1969. igrađena je i južna tribina. Nova rasvjeta je uvedena 1974. Tada je stadion imao 64.000 gledatelja uključujući i one na stajanju.

1997. na južnu i istočnu tribinu postavljana su sjedala. 1998. stadion se preuređuje. Srušena je sjevena tribina i na njenom mjestu je izgrađena nova, veća i komfornija tribina sa 10.965 mjesta. Tada je ovdje izgrađena i 15.000 kvadratnih metara ostakljena poslovna zgrada. 1999. dovršena je i obnovljena zapadna tribina koja sada ima dva odvojena kata sa VIP ložama između. Ukupno stadion ima predsjedničku i 8 loža, te 18 boksova. Zapadna tribina ima 12.600 sjedala i 718 mjesta u VIP ložama.

Trenutni kapacitet stadiona iznosi 35.400 mjesta. Na tribinama su 2011. postavljene nove stolice u klupskoj plavoj boji sa velikim natpisima GNK Dinamo, postavljen je novi teren sa drenažom i grijanjem trave, nove klupe za pričuvne igrače, te je sanirana bivša atletska staza (plava umjetna trava). Klub je pod južnom tribinom uredio nove svlačionice, jacuzzije, ambulantu za fizioterapeute, teretane, oružarnicu (logistiku), urede za trenere, kapelicu i prostorije za suce. U ovom kompleksu se i hotel sa 4**** za igrače i trenere koji ima 46 kreveta, zone relaksacije, playstation igraonicu, biljar salu, bar i učionicu. Stadion je investirao i u klupsku upravnu zgradu u kojoj se nalazi i nova glavna loža predsjednika kluba, te trofejna plava dvorana. Do nje na sjever napravio je kompleks zone za press konferencije, te urede UEFA-a (6 ureda).

Kompleks stadiona ima i 10 nogometnih igrališta za treninge i utakmice mlađih momčadi (četiri od tih terena imaju tribine, a neki i umjetnu travu), restoran za igrače, prostor internata i nogometne škole (gdje polaznici internata imaju i učionice za srednjoškolsku nastavu), kompleks skladišnih prostora, te pod sjevernom tribinom ogroman kompleks sa stotinama ureda i prodavaonica koji je ostao neuređen već 20 godina.


ŽICANJE

Žicat = molit uslugu, novac ili robu (posebno sendviče, cugu, kaugume isl.)
Bezec = zatražiti griz sendviča, pizze ili nekog drugog brzog jela ili pića
Bogec = siromah
Bokci = siromasi
Bogečija = sirotinja
Bogec bistički = veliki siromah
Prositi = moliti
Vrnul, vrnut = vratio, vratiti

"Sorry, kaj te žicam, ali fakat mi treba lova" = oprosti što te molim posudbu, ali stvarno mi treba novac
"Stari daj bezec" = prijatelju pokloni mi griz sendviča
„Bemti on je fakat bogec bistrički“ = Bože moj, on je stvarno velika sirotinja
„Prosim te daj mi posudi lovu, bum ti vrnul za keden“ = molim te daj mi posudi novac, vratit ću ti za tjedan dana


CIBOSI

To kaj je Cibona bila, to ni bil ni jedan zagrebački klub. Išlo se na tekme, Dom sportova, a od 1987. Košarkaški centar Dražena Petrovića je bil uvijek prepun. Tražila se karta više.

Zakaj? Pa Cibona je razvaljivala. Cibona je nebrojeno puta osvojila Prvenstvo i kup bivše i ove države. No, osvojila je ona i ABA ligu 2013, Kup Radivoja Koraća 1972, Kup pobjednika kupova 1982. i 1987, te dva najveća trofeja koje neki klub može osvojiti, bila je pobjednik kupa prvaka 1985. i 1986. Joj kaj smo bili ponosni. Braća Petrović, Knego, Nakić, Čutura, Arapović, Anzulović… i legendarni trener Mirko Novosel

I svi smo urlali: Eja, eja Cibosi!

KLASIFIKACIJE S1A - 4. dio

...kraj!

(objavljeno: utorak, 11.05.2021. u 12:25) komentiraj (0)

PRVI I VIŠI KORAK 6.6.INDIVIDUALNA NATJECANJA MAŽORETKINJA POČETNICA

PRVI KORAK - 4 do 9 GODINA


SREDIŠNJA REGIJA - u nedjelju 6.6.2021. u 11 sati
u Dvorani OŠ "V. Nazora", Zagrebačka 12, Pisarovina

PRVI KORAK (od 4 do 9 godina) je projekt Hrvatskog mažoret saveza namijenjen početnicama. Ovo nije klasično natjecanje protiv drugih mažoretkinja, nego mažoretkinje žele osvojiti što bolji plasman, pa ovisno o bodovima mogu osvojiti medalju sa zlatnim, srebrnim ili brončanim štapom.

Tko može sudjelovati
- bilo koja mažoretkinja starosti od 4 do 9 godina za Prvi korak, pri čemu mažoretkinja ima onoliko godina koliko je imala 1.1.2021. neovisno o tome je li nakon toga imala rođendan
- neovisno o tome da li se natječe u kadetskom sastavu istog ili drugog tima

Kako se natječe
- po više mažoretkinja (svaka u svom ograđenom prostoru veličine 3x3 metra) plešu istovremeno
- pleše se unaprijed zadani program trajanja 45-60 sekundi
- svaka djevojka/djevojčica mora otplesati svoj program upravo tako (što manje pogrešaka i odstupanja od snimke to bolje ocjene) i to na identičnu glazbu sa ovog spota
- video demonstraciju za Prvi korak (4-9 godina) pogledajte na:
https://www.youtube.com/watch?v=8eHBPCHw_A8

U kojoj opremi se natječu
- natjecateljice se natječu u sportskoj opremi koja mora imati tenisice, suknjicu ili tajice ili šorc, te sportsku majicu - inzistiramo da to bude tamno plava majica Zagrebačke mažoretkinje i svjetlo plava suknjica (komplet koji ste kupili za koncert) svi koji ga imaju pošto svi timovi dolaze na Prvi korak u identičnoj opremi svog tima
- svaka mažoretkinja mora imati mažoret-štap

Odličja - svaka djevojka dobiva odličje (neovisno koliko ih ima)
- svaku natjecateljicu ocjenjuje jedan licencirani sudac
- mažoretkinja koja postigne 20-30 bodova dobiva medalju sa zlatnim štapom
- mažoretkinja koja postigne 10-19 bodova dobiva medalju sa srebrnim štapom
- mažoretkinja koja postigne 1-9 bodova dobiva medalju sa brončanim štapom
- odličje neće dobiti samo mažoretkinja koja ima 0 bodova (a to znači da nije napravila ništa nego je otišla sa pozornice bez prezentacije)
- odličja se dobivaju ODMAH nakon što sve djevojčice otplešu

Opis programa koji izvode natjecateljice PRVOG KORAKA
1. i 2. mažoret osmica: uvod - mažoretkinja samo stoji na sredini (16 doba).
3. mažoret osmica: dva koraka u desnu stranu dok sa desnom rukom radi krug u smjeru kretanja (4 dobe), dva koraka u lijevu stranu dok sa lijevom rukom radi krug u smjeru kretanja (4 dobe).
4. mažoret osmica: sa obje ruke radi krug uz stupovni korak (4 dobe), radi pozdrav uz korak naprijed sa lijevom nogom.
5. mažoret osmica: uz stupovni korak okret za lijevim ramenom za 135° i kretanje prema kutu dok istovremeno vrti kuhanje desnom rukom (8 doba).
6. mažoret osmica: uz stupovni korak okret za lijevim ramenom za 45° i kretanje prema kutu dok istovremeno vrti kuhanje desnom rukom (8 doba).
7. mažoret osmica: uz stupovni korak okret za lijevim ramenom za 45° dok istovremeno sa statičnim štapom u vodoravnom položaju ide lijevo pa desno , dok istovremeno lijeva ruka prati kretnje desne ruke (4 doba), prima štap sa obje ruke i radi okret za 180°(2 dobe) i okret nazad za 180° (2 dobe).
8. mažoret osmica: okret za lijevim ramenom za 45° i kretanje prema kutu uz stupovni korak, obje ruke ispružiti uz odvrtavanje unutarnjih pola osmice desnom rukom i spajanje ruku na sredini (4 dobe), odvrtavanje vanjskih pola osmice desnom rukom (4 dobe).
9. mažoret osmica: uz stupovni korak sa štapom radi mali pa veliki krug uz ponavljanje 2 puta) (8 doba).
10. mažoret osmica: uz stupovni korak jednostavno izbacuje štap (8 doba).
11. mažoret osmica: uz stupovni korak okret za desnim ramenom za 45° i kretanje uz odvrtavanje osmice (8 doba).
12. mažoret osmica: korak sa lijevom pa desnom nogom naprijed, zatim korak sa desnom pa lijevom nogom nazad, desna ruka u kojoj je štap statičan kreće se suprotno od lijeve ruke (4 dobe), okret za 180° (2 dobe) i okret nazad za 180° (2 dobe).
13. mažoret osmica: uz stupovni korak radi krug sa obje ruke uz odvrtavanje pola osmice (4 dobe), iskorak desne noge u stranu i dizanje desne ruke, iskorak lijeve noge u stranu i dizanje lijeve ruke (4 dobe).
15. mažoret osmica: naglo spuštanje obje ruke i završna poza (1 doba).

Covid-19 mjere
HMS provodi najstrože mjere za Covid-19 (v. na blogu). Mjere na natjecanju će provoditi liječnik i Covid-19 povjerenik. Natjecatelji će strogo biti odvojeni jedni od drugih, te od gledatelja. Nikakvih doticaja niti razmaka manjih od 2 metra neće biti. Natjecatelji neće imati ni doticaja sa sucima i organizatorima. Natjecanje će se održati na otvorenom osim u slučaju kiše.
Kako se prijaviti
Prijave se vrše preko svojih trenerica: do subote 22.5. uz uplatu kotizacije od 95,00kn na treningu Zagrebačkih mažoretkinja. Prijava treba sadržavati: ime i prezime, sastav u Zagrebačkim mažoretkinjama, datum rođenja i kontakt broj.

Za sve prijavljene članice Zagrebačkih mažoretkinja, organizirati ćemo pokazni trening, 5.6. od 14:15 do 14:45 na Stadionu Maksimir.

Što nakon prijave
1. Treba vježbati prema snimci sa youtube
2. Doći na pokazni trening
3. Zadužiti ćemo jednu Zagrebačku mažoretkinju koja će Vas dočekati na prvenstvu i usmjeriti na start
4. Otplesati što bolje program
5. Dobiti svoju medalju i biti jako ponosna

OSVOJI SVOJU PRVU MAŽORET-MEDALJU JOŠ KAO POČETNICA!
neka ovo bude početak tvojih natjecanja kao mažoretkinja


VIŠI KORAK
Za viši korak sve su informacije iste osim da se radi o djevojkama starim 10-25 godina i da je program slijedeći:

- video demonstraciju za Viši korak (10-25 godina) pogledajte na:
https://www.youtube.com/watch?v=PL9Gpp7k5YE

Opis programa koji izvode natjecateljice VIŠEG KORAKA
1. mažoret osmica : uvod - mažoretkinja samo stoji (8 doba).
2. mažoret osmica: kreće sa stupovnim korakom (4 dobe), radi pozdrav desnom rukom i iskorak sa lijevom nogom (4 dobe).
3. mažoret osmica: uz stupovni korak kretanje prema naprijed uz kombinaciju sunce naprijed i sunce iznad glave (8 doba).
4. mažoret osmica: uz stupovni korak sa vrti sunce i stavlja ruke iza leđa (4 dobe), uz stupovni korak sa desnom rukom radi osnovni rol preko ručnog zgloba, najprije u desnu stranu (2 dobe), zatim u lijevu stranu (2 dobe).
5. mažoret osmica: okret za lijevim ramenom za 90° i kretanje uz stupovni korak sa odvrtavanjem unutarnje osmice (8 doba).
6. mažoret osmica: okret za 180° (2 dobe) i okret nazad za 180° (2 dobe), kick sa desnom nogom uz dizanje i spuštanje obje ruke (4 dobe).
7. mažoret osmica: uz stupovni korak bacanje lansea (8 doba).
8. mažoret osmica: okret za 90° za desnim ramenom i kretanje uz stupovni korak sa odvrtavanjem zvjezdice (2 puta) (8 doba).
9. mažoret osmica: okret za 90° za desnim ramenom, kretanje prema nazad sa korakom u stranu sa desnom nogom (2 dobe), zatim korakom u stranu sa lijevom nogom (2 dobe) i okret za 180° prema nazad (4 dobe).
10. mažoret osmica: okret za 90° za desnim ramenom, kretanje uz stupovni korak, sa desnom rukom se vrti kuhanje naprijed (4 dobe) pa na stranu (4 dobe), dok lijeva ruka u horizontalnom položaju prati kretanje desne ruke.
11. mažoret osmica: okret za 90° za desnim ramenom, uz stupovni korak odvrtavanje polovice lasa i stavljanje štapa na lijevi bok (4 dobe), te odvrtavanje polovice obrnutog lasa i stavljanje štapa iza leđa. (4 dobe).
12. mažoret osmica: osnovni jive korak sa lijevom pa desnom nogom uz vrtnju malih krugova (4 dobe), lijevom nogom korak iza dok obje ruke rade oblik kruga i postavlja se u završnu pozu (4 dobe).


Treninzi su po normalnom rasporedu na MAKSIMIRSKOM STADIONU:

- S1A ponedjeljkom 19:30-22:30 Maksimirski stadion i srijedom 19:30-22:30 Filipovićeva 1
- S1B utorkom i četvrtkom na Maksimirskom stadionu od 19:45-22:00
- J1A subotom od 8:30-11:30 na Maksimirskom stadionu
- J1B subotom od 11:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- J2 subotom od 10:15-12:15 na Maksimirskom stadionu
- J3 subotom od 9:00-10:30 na Maksimirskom stadionu
- D1 subotom od 12:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- D2 subotom od 13:15-14:15 na Maksimirskom stadonu


- subota 15.5. u 17:00 ured (župa A.Padovanskog, Sesvete, svadba Beganović), o/o Šef

ZAVRŠILI RADOVI U POSEDARJU

U Posedarju smo završili radove na prostorima za Ljetni kamp. Na 195 m2 smo postavili pločice umjesto laminata i za to smo platili 27.750 kn.

Nakon toga su došli radnici JVP Zagreb i pomaljali sve prostore, te ih dodano uredili (stolarija, namještaj, tende...). Tako da će naši polaznici Ljetnog kampa prvi uživati u novouređenim prostorima!

KOLIKO ŠTAPOVA SMO POTROŠILI DO SADA

Članice Zagrebačkih mažoretkinja godišnje "potroše" oko 430 štapova, i to: 300 metalnih i 120 drvenih mažoret štapova, te 10-tak ostalih (suveniri, zlatni štapovi za nagrade mažoretkinjama, rekviziti za predstave...)

Do sada (u 24 godine) su članice Zagrebačkih mažoretkinja "potrošile" oko:
- 6.600 metalnih štapova
- 3.900 drvenih štapova
- 180 ostalih štapova
= oko 10.680 štapova

Do danas smo proizveli preko 120.000 štapova. Štapove prodajemo u 136 timova iz Velike Britanije, Francuske, Češke, Slovačke, Bugarske, Slovenije, Rumunjske, BiH, Crne Gore, Srbije, Poljske, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije, Martiniku, a pregovaramo oko prodaje u Mađarskoj, Rusiji, Ukrajini, Makedoniji i Irskoj. U Francuskoj, Rumunjskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori imamo prodajnog zastupnika. Najviše štapova prodaje se u posljednjem kvartalu godine (zbog audicija i novoupisanih članova).

UPLATNICE

Treneri moraju ispisivati uplatnice za baš svaku uplatu mažoretkinja u timu. Svaka grupa ima svoj blok uplatnica koje nose neko od slova abecede kao početno slovo broja uplatnice. Uplatnice se pišu u triplikatu, original ide uplatitelju (mažoretkinji), prva kopija ide u računovodstvo, a druga je za revizijsku kontrolu.

Treneri uz uplatnice moraju pisati i izvještaje koje svaki tjedan predaju uredu. Na izvještaju se pišu sve uplate, te se izvještajima pridodaju gore spomenute druge kopije uplatnica.

Treneri vode i precizne spiskove dolazaka na treninge. Uz to pišu se i obrasci reversa za štapove.

Sve uplatnice i izvještaji se kontroliraju 4 puta. Prvu kontrolu radi djelatnica ureda (Larisa ili Viki), drugu Šef, treću naše računovodstvo, a četvrtu državni revizijski ured kojem se izvještaji predaju svaka tri mjeseca. Uz to Zagrebačke mažoretkinje imaju i specifičnu kontrolu Gradskog ureda za reviziju, koja je i „najopasnija“.

INDUSTRIJA ZAGREBA

Prodano industrijskih proizvoda:
- 23,9 milijardi kn ukupno
- 5,0 milijardi kn prehrambena industrija
- 3,3 milijarde kn proizvodnja elektroničke opreme
- 3,2 milijarde kn proizvodnja pića
- 3,1 milijarda kn farmaceutska industrija
- 2,4 milijarde kn popravak i instaliranje strojeva

OSTALE DONJEGRADSKE PALAČE

Osim do sada navedenih palača Zagreb ima još velikih palača koje nisu baš tako poznate, ali su istinski fascinantne. Ovo se posebno odnosi na palače koje se nalaze u Donjem gradu, na Zrinjevcu, Strossmayerovom i Tomislavovom trgu.

Na Trgu bana Jelačića najpoznatije palače su Harmica i bivša zgrada Croatia Osiguranja. Na Zrinjevcu najpoznatije su palače: Vrhovnog suda, Županijskog suda, Ministarstva vanjskih poslova i Arheološkog muzeja. Na Strossmayerovom trgu to je palača HABOR-a i zgrada Matice Hrvatske. U Gundulićevoj to je svakako zgrada Sestara Milosrdnica, a na Trgu Republike palača Hrvatskog školskog muzeja.


SPIKA
Spika, špreha = govor
Veli = kaže
Povedati = reči
Brija = stil
Zašprehati = zapričati
Žašprehava = zapričavati
Tlačiti = gnjaviti
Kurtoazija = uljudnost, uglađenost, pristojnost, lijepo ponašanje
Fakat = stvarno, zaista
Pak = pa
Naj = nemoj
Furt, fort = stalno, uvijek
Prenemagovati = pretvarati

„Koja ti je to špreha“ = Kako se to razgovaraš
„Lik ima baš dobru spiku“ = Mladić je elokventan (baš lijepo govori)
„Lik ima dobru briju“ = Mladić ima stila
„Kaj briješ“ = Ne radi gluposti, što radiš
„Kaj on tu trebu zašprehava“ = Ozbiljno se udvara ovoj djevojci
„Kaj me tlačiš“ = Nemoj me gnjaviti
„Naj me tlačit“ = nemoj me gnjavit
„I sad sem tu i pak sem tvor“ = I sad sam tu, pa sam tvoj
„Furt se tak prenemaguješ“ = stalno se pretvarašDINAMO I HAJDUK DVA SU KLUBA BRATSKA

E da, bila su to neka druga vremena. Na ulicama se pjevalo „Dinamo i Hajduk dva su kluba bratska, njima se ponosi čitava Hrvatska“. I to je stvarno tako bilo. Dinamovci i hajdukovci (još nisu bili BBB i Torcida) išli su zajedno na gostovanja u Beograd protiv Partizana i Zvezde, pa su se tamo međusobno pomagali, zajedno navijali, ali se i branili (pa i ozbiljno potukli).

I onda se desila Hrvatska, više nismo imali zajedničkih neprijatelja u Beogradu, a Dinamo i Hajduk postali su zadrti neprijatelji. Da mi je netko rekao 1985. da će se to desiti rekao bi mu da je idiot.

Uzgled na Dinamovim tekmama se ozbiljno drukalo. Glavno drukanje bilo je kad jedna tribina zaurla „Dinamo“ a potom druga „Zagreb“. To se još danas očuvalo. A u šali bi se reklo „Oj Diname, oj Diname nebuš prvi“ (idi ne mene, nebudeš prvi). Dinamova himna iz sredine osamdesetih je glasila:
Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad
Maksimir slavi, prvi smo prvi sad!
Plavi, plavi, plavi, plavi
Iz naših grla sve je jači zvon!
Dinamo je pravi, Dinamo je pravi
Šampion!
Zastave plave viju se u zraku
Dinamo u čast, u slavu prvaku.
Plavi, plavi…

KLASIFIKACIJE S1A - 3. dio

...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 07.05.2021. u 16:01) komentiraj (0)

KONAČNO SKORO SVI NA TRENINGUJučer je konačno trening bio sa skoro svim curama. Falile su samo dvije i to opravdano. Dat će Bog da je više završilo vrijeme izolacija, karantene i Covida-19 kojeg su imale naše mažoretkinje. U jednom momentu prošlog tjedna na treninzima je bilo tek 24 mažoretkinje. Užas.


Treninzi su po normalnom rasporedu na MAKSIMIRSKOM STADIONU:

- S1A ponedjeljkom 19:30-22:30 Maksimirski stadion i srijedom 19:30-22:30 Filipovićeva 1
- S1B utorkom i četvrtkom na Maksimirskom stadionu od 19:45-22:00
- J1A subotom od 8:30-11:30 na Maksimirskom stadionu
- J1B subotom od 11:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- J2 subotom od 10:15-12:15 na Maksimirskom stadionu
- J3 subotom od 9:00-10:30 na Maksimirskom stadionu
- D1 subotom od 12:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- D2 subotom od 13:15-14:15 na Maksimirskom stadonu


- subota 15.5. u 17:00 ured (župa A.Padovanskog, Sesvete, svadba Beganović), o/o Šef

BEGANOVIĆ U VINOGRADSKOJ

Naša povjerenica za Covid-19 dr.Ana Beganović je otišla iz Hrvatske vojske i prešla na specijalizaciju na Ortopediju Vinogradske bolnice. Čestitamo Ana!

KOLIKO SMEĆA NAPRAVIMO

Ured Zagrebačkih mažoretkinje ima najstrožu politiku odvajanja i recikliranja otpada. Godišnje napravi smeća:
- 6.240 litara papira
- 2.600 litara plastike
- 2.100 litara organskog otpada (dobar dio toga recikliramo sami u kompostištu)
- 600 litara ostalog mješovitog otpada
- 2.200 litara plastičnih boca (vraćamo ih u trgovinu)
- 200 litara staklenih boca (odvozimo u kontejner)

Za to imamo slijedeće kante za smeće:
1. za papir (plavi) od 240 litara
2. za plastiku (žuti) od 80 litara
3. za organski otpad (žuti) od 80 litara
4. za mješoviti otpad (crni) od 80 litara
5. za plastične boce (zeleni) od 80 litara
6. za staklene boce (crveni) od 80 litara

Smeće još napravimo u dvoranama, u Ljetnom kampu (oko 1000 litara) i u Bazi u Zagorju, no isto nismo mjerili.

PROGRAM RADA PO SASTAVIMA

Zagrebačke mažoretkinje imaju vrlo ozbiljan i studiozan Plani i program rada. U njemu je program rada za svaki sastav posebno koji definira:
- koreografije i standarde tehniciranja do prosinca, veljače i do svibnja
- koje koreografije, korake i promjene formacija treneri moraju obaviti po mjesecima
- koja tehniciranja po svakom elementu treneri moraju obaviti po mjesecima
- specifične naputke za pojedine sastave

ZAGREBAČKE ŠUME

Na području Zagreba ima
- 20.313 ha šuma
- oko polovice su državne, a polovica privatne šume
- od toga 12.279 ha su šume za gospodarsku eksploataciju, a 91 ha su zaštitne šume i 4620 ha su zaštićene šume, a 2871 su šume namijenjene znanstvenim istraživanjima, nastavi i obrani RH
- najviše ima šuma bukve, pa hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka
- u šumama ima ukupno 52.178 m3 drvene građe
- godišnje se posiječe 43.339 drveća

MINISTARSTVO OBRANE

Zgrada Ministarstva obrane RH izgrađena je 1934. kao zgrada „Hrvatskog radiše“, a služila je za smještaj i školovanje mladih radnika i šegrta. Nakon drugog svjetskog rata zgrada je nacionalizirana i u nju se uselilo zapovjedništvo 5. Armijske oblasti JNA. 1991. u zgradu je ušlo Ministarstvo obrane i Glavni stožer OSRH. Od tada se traži povrat zgrade no Vlada RH isto ignorira. Ipak 2009. Ministarstvo se kreće iseljavati iz zgrade u vojarnu Croatia, da bi se ipak 2014. ponovo vratilo nazad.

Upitan dio zgrade je onaj koji gleda na Zvonimirovu 12, kao i još neki dijelovi zgrada a ostatak kompleksa, te dvorane Kralj Zvonimir (sa 700 sjedećih mjesta) nije jer je nadozidan nakon 1945. U dvorani Kralj Zvonimir Zagrebačke mažoretkinje svake godine imaju svoju Mažoret bajku.


BOK

I da odmah razjasnimo u nekim dijelovima Hrvatske kaže se „bog“ što je došlo od „bogdaj“, skraćeno od „bog daj sreću“ (u nekim dijelovima Zagorja pozdravljaju se sa ovom rečenicom, a drugi odgovara „bogdaj“).

Pozdrav bok je skraćenica od austrijskog kulturnog pozdrava „Mein buecken“ (majn bukn) koji su purgeri (kao i sve) iskrivili u (Majn bokn), pa skratili u „bok“, a znači „moj naklon“.

Kizdihant = također iskrivljen germanizam za „ljubim ruke“, koji su klinci obično govorili „m'ruke“.
Serbus = također iskrivljen germanizam „servus“ (zervus), a znači zdravo
Alzo = dakle, no
K&K manire = kulturno, zagrebačko (carsko) ponašanje

„Bok stari, kak si“ = zdravo prijatelju, kako si
„Kizdihant milostiva“ = ljubim ruke gospođo
„Serbus amice“ = zdravo dragi prijatelju
„Ja alzo dakle“ = no dakle stvarno
„Alzo, kaj si štel reči“ = dakle, što si htio rećiMUPPET SHOW
Muppet Show je bila popularna komična tv zabavna serija iz kasnih 1970-tih (1976-1981). Iako je bila lutkarska animacija, postala je svjetski kulturni fenomen koji se ismijavao sa politikom, običajima, dnevnim događajima, civilizacijskim postulatima i moralom. Show je imao niz skečeva, glumljenih dijelova i stalnih rubrika. U svakoj epizodi gostovao je neki slavni umjetnik. Glavni likovi su bili: Kermit (žabac, ravnatelj kazališta), Miss Piggy (kazališna diva i Kermitova cura), Annie Sue (zvijezda u usponu), Medonja Fozzie (prilično neuspješan komičar), Gonzo Veliki (neuspješna kvazizvijezda), Zvjerko (Animal – divljak), štakor Rizzo, Švedski kuhar, Statler i Waldorf (dva penzionera koji komentiraju sa balkona) i mnogo drugi.

Muppeti su se emitirali u više od 100 zemalja i imali su 235 milijuna gledatelja. Napravljeno je 120 epizoda u 5 godina emitiranja. A mi smo doslovce bili prikovani uz televizore. I mali (radi animacije) i veliki radi satire.

KLASIFIKACIJE S1A - 2. dio

...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 04.05.2021. u 11:38) komentiraj (0)

TESTIRALI SMO SE - NITKO NEMA COVIDSedam osoba iz tima se testiralo i nitko nema Covid-19. Stoga smo danas dobili akreditacije (i za auto), obavili generalnu probu i sutra krećemo sa ceremonijalima. Drugačijim ceremonijalima (sportaši sami uzimaju medalje), sa jako pažnje na kojem smo razmaku, pravcima kretanja... Svjetski veslački kup here we go!


U subotu nema treninga zbog. 1.svibnja. Od ponedjeljka treninzi su po normalnom rasporedu na MAKSIMIRSKOM STADIONU:

- S1A ponedjeljkom 19:30-22:30 Maksimirski stadion i srijedom 19:30-22:30 Filipovićeva 1
- S1B utorkom i četvrtkom na Maksimirskom stadionu od 19:45-22:00
- J1A subotom od 8:30-11:30 na Maksimirskom stadionu
- J1B subotom od 11:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- J2 subotom od 10:15-12:15 na Maksimirskom stadionu
- J3 subotom od 9:00-10:30 na Maksimirskom stadionu
- D1 subotom od 12:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- D2 subotom od 13:15-14:15 na Maksimirskom stadonu


- subota 1.5. u 11:15 SRC Jarun (Svjetski veslački kup), o/o Šef

NELI IZAŠAO ALBUM

Neli Borovnjak, našoj povjerenici za navijače, je izašao album. Naime Zdenka Kovačiček na svom albumu "Konstatacija jedne mačke" od 11 pjesama ima 7 pjesama naše Nele. Među pjesmama je i "Jaka" na kojoj sa Zdenkom Kovačiček pjeva i Gobac. Idu tantijemi, idu... Bravo Nela!!!!

KOLIKO HULAHOPKI POTROŠIMO

Zagrebačke mažoretkinje hulahopke dobivaju od sponzora. Godišnje potrošimo oko 510 pari hulahopki boje kože.

Uz to u VIP loži Maksimir cure u haljinama nose crne hulahopke kojih se potroši oko 45 pari godišnje.

SPECIFIČNOST RADA SA POJEDINIM SASTAVIMA

Svakako ne može biti ista metoda u radu sa dječjim i seniorski sastavom. Sa mlađim sastavima treba se više igrati, više se posvetiti djevojkama. Sa starijim sastavima mora se više raditi ex katedre.

Još je veća razlika u kvalitativno različitim sastavima (početnicima i 1A sastavu). Pri tome trener vodi brigu:
• početnike treba više motivirati (manje se derati, manje ih kažnjavati, više ih nagrađivati, više sa njima pričati i zabavljati se) jer još nisu stvorili „ovisnost o mažoretkinjama“

• sa početnicima treba više truda i individualnog pristupa
- treba češće ispravljati pojedine greške (viši sastavi mogu sami ispravljati greške, niži to ne znaju)
- treba više raditi na elementima koji su trenerima banalni (npr. vrtnja osmice) jer je to njima teže nego višim sastavima bacati lanse sa 2 okreta
- treba se posvetiti formaciji i zajedničkom plesanju jer tome nisu prirođeno skloni (ljudi su individualnci po prirodi)
- treba izbacivati navike sa kojima su došli (poglavito ako su plesali folklor, balet, jazz isl.)
- treba ih odgajati kako ne bi kasnije na protokolima radili probleme

• U višim sastavima treba više forsirati kvalitetu, biti perfeksionista i iz njih izvući i zadnji atom snage.

Početnicima su koreografije prekomplicirane stoga ih se pojednostavljuje, no pritom:
• treba voditi brigu o tome da se isto kasnije može vratiti na uobičajno
• treba naglasiti da to nije pravilno, već pojednostavljeno izvođenje, i pokazati im kako se to ispravno radi (kad dođu u više sastave)
• naglasite treneru višeg sastava kako se promijenila koreografija

ZAGREBAČKO STOČARSTVO

Kao i sa poljoprivredom, Zagreb na svojim rubnim prostorima ima i uzgoj stoke i to:
- 8195 svinja
- 2816 ovaca
- 2614 goveda
- 611 konja
- 555 koza

DIREKCIJA UGARSKIH DRŽAVNIH ŽELJEZNICA

Uprava državnih željeznica u Zagrebu je počela sa radom 1881. i od tada su najavile velebnu zgradu koja će biti ponos i Željeznice i Zagreba. Gradsko poglavarstvo je htjelo zgradu na Harmici (današnjem Trgu bana Jelačića), a Željeznici u blizini Glavnog kolodvora. Konačno je postignut dogovor pa je zgrada napravljena preko puta Esplanade. Zgrada je dobila naziv Direkcije ugarskih državnih željeznica, i otvorena je 1903. godine. Zgrada je napravljena u neoklacističkom stilu i ima historicitičku fasacu, a svojim prekrasnim detaljima na žutoj podlozi istinski privlači pozornost. Krovište zgrade ima posebne detalje uz forme piramida, kupola i obeliska.

Danas se u zgradi nalazi sjedište Infrastrukture Hrvatskih željeznica.


LEKTRIKA

Lektrika = elektrika
Šteker = utičnica
Štek-doza = kutija sa više utičnica
T-štek = T-utičnica koja se gurne u utičnicu da bi se u nju mogla utaknuti dva potrošača
Uštekati = priključiti potrošač
Šalter = prekidač
Zavužgiti = upaliti
Ziherung = osigurač
Probirštift = ispitivač napona
Izolirband = izolir-traka
Drot = žica
Cvikcange = klješta za žicu

"Metni probirštift u šteker" = Stavi ispitivač napona u utičnicu
"Zavužgi svetlo na šalter" = Upali svjetlo prekidačem
"Zgorel je ziherung" = Pregorio je osigurač


MURJA

Je murje (policije) smo se ono fakat bojali. Zvali smo ih murja, drotovi, mileki, panduri... S što su oni lupali. Pendrekom si dobio bez upozorenja, mogli su te privesti bez da su ikoga obavijestili, držati u zatvoru par dana bez obješnjenja, ubiti boga u tebi. Oni su doslovce bili bogovi. Za sebe su govorili da su oni zakon. I bili su. I nikome nisu polagali račune, nisu se morali opravdavati za svoje postupke.

Nedo ti bog da se sudariš sa policajcem, čak i kad je bio u civilu. Uvijek si ti bio kriv. Ali uvijek. Oni su mogli divljati po cesti, piti i voziti, nitko im ništa nije mogao.

Ako si bio murjak, mogao si sve. Ako nisi bio murjak čuvao si ih se. I izbjegavao ih svagdje i stalno. A ako su te našli, bio si manji od makova zrna i ničime nisi izazivao, jer i najmanja provokacija je značila da se nećeš dobro provesti.

KLASIFIKACIJE S1A - 1. dio...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 30.04.2021. u 20:42) komentiraj (0)

MORAMO SE TESTIRATITim se morao testirati protiv Covida-19 zadnji puta na Europskom klupskom prvenstvu u taekwondou u XI. mjesecu. Tada smo se testirali svaki 3. dan. Na našem timu je napravljeno 22 testa. I sada se ponovo moramo testirati, ovaj puta za Svjetski veslački kup. Svi koji će nastupati na Svjetskom veslačkom kupu će se testirati u četvrtak u 16. sati.


Krenuli smo sa treninzima i to na MAKSIMIRSKOM STADIONU, prema slijedećem rasporedu:

- S1A ponedjeljkom 19:30-22:30 Maksimirski stadion i srijedom 19:30-22:30 Filipovićeva 1
- S1B utorkom i četvrtkom na Maksimirskom stadionu od 19:45-22:00
- J1A subotom od 8:30-11:30 na Maksimirskom stadionu
- J1B subotom od 11:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- J2 subotom od 10:15-12:15 na Maksimirskom stadionu
- J3 subotom od 9:00-10:30 na Maksimirskom stadionu
- D1 subotom od 12:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- D2 subotom od 13:15-14:15 na Maksimirskom stadonu


- subota 2.5. u ???? SRC Jarun (Svjetski veslački kup), o/o Šef

- nedjelja 3.5. u ???? SRC Jarun (Svjetski veslački kup), o/o Šef

NOVAK POLOŽILA VOZAČKI

Mažoretkinja prve formacije Laura Novak* je došla u klub vozačica S1A. kojih sa njom sada ima 10. Naime, Novak nam je položila vozački. Čestitamo!!!!!
KOLIKO NOVACA POTROŠI TIM

Zagrebačke mažoretkinje su u 2019. po završnim računima imale promet od 1.114.744,14 kuna.
U 2020, Covid-19 godini promet nam je ozbiljno pao i imali smo 668.635,66 kuna prometa, dakle pad od 40,1%. U 2020. smo istim imali gubitak od 81.042,49 kn.

Zagrebačke mažoretkinje ni po kojoj osnovi nisu dobile pomoć od države za Covid-19, čak ni za plaće zaposlenika.

MOTIVACIJA I ZABAVA NA TRENINGU

Trening u prvom redu mora biti zabavan, a mažoretkinje motivirane.

Trener može izdvojiti vremena za čistu zezanciju (protračati, otići na cugu, igrajti se neke zabavne igre). Ovo se mora svako toliko dešavati. No, kontraproduktivno ako se isto dešava prečesto.

Odlasci na cugu nakon treninga su i više nego dobrodošli (naravno osim ako nije vrlo kasno i ako se radi o seniorkama). Sve ostale vidove druženja izvan sastava (tulumi, proslave rođendana, zajednički ili grupni izlasci suboto, izleti...) i više su nego dobrodošli i treba ih se potaknuti jer učvrščuju zajedništvo i sam sastav!

Dječji sastav mora zabavu imati kao osnovnu metodu djelovanja. Ovo je nužno jer:
• su naviknuti učiti kroz zabavu (vrtić, kod kuće)
• im isto treba za vraćanje koncentracije (nisu u stanju koncentraciju držati svih 60 minuta)
• ih se tako motivira na rad (igranje je dio motivacije za dolazak na treninge)
• ove igre moraju biti zabavne i metodične

OBAVEZNE METODE MOTIVACIJE:
• pravilo da se slave rođendani (slavljenik počasti cjelokupni sastava) no vodi se briga da:
o si većina članova ne može priuštiti neka velika čašćenja pa neka sva budu skromna
o pokloni nisu opcija jer postaju obveza koja se financijski ne može idržati (35 djevojaka x 10 kn)
o svi imaju isti tretman, a ne da se neke djevojke izljubi, a drugima se ne pruži niti ruka
o na slavljenje rođendana možete potrošiti najviše 10 minuta treninga
• obavezno posljednji trening prije kraja 1. polugodišta (pred Novu godinu) je superzabavan
o božične CD-ovi
o ukrašena dvorana
o igranje zabavnih igara
o pjevanje
o svaka mažoretkinja i trenerica donese po neki manji poklon (zapakiran) na koje se stave brojeve i napravi tombolu (mažoretkinja izvlači broj i taj je poklon dobila) – ovo je izvrsna metoda
• motiviraju se djevojke do idu sa Zagrebačkim mažoretkinjama u Gardaland, na prvenstva (kao navijači), da dolaze na nastupe kao gledatelji
• pred duže stanke (ferja, blagdani) posebno se obraćamo djevojkama
• pred prebacivanje se mažoretkinje posebno pripremaju
• smanjuju im se šokovi nastupa na koncertima, a posebno prebacivanja i klasifikacije
• trener pokazuje svoju umješnost – to ih fascinira i motivira:
o pokazuju se teški elementi u tehniciranju sa štapom
o otpleše im se koreografija
o trener u uniformi
o predstavljanje predvodnice (objašnjenje kako je teško doći na mjesto predvodnice i koje sve privilegije ima predvodnica radi toga)

POLJOPRIVREDA

18.096 poljoprivrednih parcela 7716 ha površine od čega:
- 10614 oranica
- 4201 livada
- 1622 voćnjaka
- 928 vinograda
- 473 staklenika
- 138 pašnjaka
- Zagreb ima 260 ekoloških poljoprivrednika

Grad ima
- 2098 parcela u 14 gradskih vrtova koje koriste 1742 osobe
- najviše parcela u gradskim vrtovima ima u Borovju II (591), Stenjevcu (478) I Sopotu II (229)

PRIRODOSLOVNI MUZEJ

Palaču Prirodoslovnog muzeja Hrvatske podigao je 1796. grof Antun Pejačević. Od 1797. do 1834. u njoj je bilo prvo zagrebačko javno kazalište, tzv. Amadeov teatar, koji je ime dobio po njegovom vlasniku Antonu Amadeu de Varkonyu, velikom zagrebačkom županu. 1869. u palaču se seli prirodoslovna zbirka Narodnog muzeja. Od 2000. upravo radi toga u atriju Muzeja djeluje Kazališno-glazbena scena Amadeo.

Hrvatski prirodoslovni muzej je središnja nacionalna ustanova koja se bavi razvojem prirode na području Hrvatske. Fundus čini 1,5 milijuna primjeraka. Muzej je osnovan kao Narodni muzej 1846.


OBLOK

Oblok = prozor
Oberliht = prozor na kipu
Forangli, forange = zavjese
Žaluzine = prozorski kapci

"Otpri oberliht" = Otvori prozor na kipu
"Krivo si metnula forangle" = Pogrešno si objesila zavjese


SOKOVI S TETRAPAKA

Ko klinci smo znali samo za sokove u tetrapaku. OK, bilo je cole, kokte, Pipi, Inke i drugih sokova u bočicama, ali ipak se u školi, na izletima i drugdje pilo sokove iz tetrapaka. Bili su praktičniji. Ti sokovi su dolje bili zadebljani, a gore vrlo tanki, tako da su zapravo išli u trokut. I uz njih ste obavezno dobili slamku. Kad bi popili sok, frajerčići bi napuhali tetrapak do krajnje granice i onda nagazili na njega, a on bi eksplodirao vrlo bučno, što je plašilo curice. A mi smo si bili face. U piramidalnom tetrapaku ste kupovali i čokoladno mlijeko. To je bila baš ultimativna delicija.

Obično mlijeko smo kupovali u plastičnim vrećicama od litre koje su se onda stavljale u plave plastične držače kako bi mogle stajati u frižideru. I na koncu jogurti. Nije bilo ovih tekućih današnjih, nego ste ih kupovali u čašicama koje ste onda bar minutu-dvije morali tresti (dok vam ne otpadne ruke) da postanu iole tekući i da ih možete popiti. Nije bilo tada kefira, kiselog mlijeka, acidofila, AB-kulture, proteina… Jogurt uz sendvič i fajront!

LJETNI KAMP 2020. - 8. dio
foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

7. dan (petak)


Čao 8. dan... (subota)


Kraj!

(objavljeno: utorak, 27.04.2021. u 11:58) komentiraj (0)

NASTUPI KAO I PRIJE COVIDA-19Naš tim ima u desetak dana (od ove srijede do iduće nedjelje) čak 5 nastupa. Kao nekada yes

Prvo smo odradili Trenersku školu, dva i pol sata sa 6 kandidata. Onda smo jučer odradili WRC svjetski rally, pa u nedjelju imamo dodjele, da bi idući tjedan u subotu i nedjelju radili Svjetski veslački kup. Iskreno već smo se odvikli od toliko nasupa, ali baš smo si svi zadovoljni.


Krenuli smo sa treninzima i to na MAKSIMIRSKOM STADIONU, prema slijedećem rasporedu:

- S1A ponedjeljkom 19:30-22:30 Maksimirski stadion i srijedom 19:30-22:30 Filipovićeva 1
- S1B utorkom i četvrtkom na Maksimirskom stadionu od 19:45-22:00
- J1A subotom od 8:30-11:30 na Maksimirskom stadionu
- J1B subotom od 11:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- J2 subotom od 10:15-12:15 na Maksimirskom stadionu
- J3 subotom od 9:00-10:30 na Maksimirskom stadionu
- D1 subotom od 12:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- D2 subotom od 13:15-14:15 na Maksimirskom stadonu


- nedjelja 25.4. u ???? Kumrovec (WCR svjetski rally, dodjele medalja), o/o Šef

- subota 2.5. u ???? SRC Jarun (Svjetski veslački kup), o/o Šef

- nedjelja 3.5. u ???? SRC Jarun (Svjetski veslački kup), o/o Šef

3 NAŠA TRENERA ZAVRŠILA TRENERSKU ŠKOLU

Tri naše trenerice su u srijedu uspješno položile završni ispit na trenerskoj školi. Laura Rašić** i Dajana Borovnjak* Čufta su dobile odličnu ocjenu, a Nikolina Sertić* Noklica vrlo dobru. U komisiji je bio prof.dr. Anti Marki, Alen Šćuric i Maja Žigman.

Iskrene čestitke cure. Sad ste i licencirane trenerice!

POVIJEST ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA

Za Wikipediju smo napisali povijest Zagrebačkih mažoretkinja. I ispala je istinski interesantna.

Zagrebačke mažoretkinje su osnovane u kolovozu 1993. Prve audicije su bile od 6. do 11.10.1993. u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sesvetama i Zaprešiću. Prvi trening je bio 18.10.1993. u dvorani August Cesarec (današnji Exit). Prvi nastup tim je imao 8.12.1993. na Zagrebfestu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Uniforme su se doslovce šivale još taj dan ujutro. Tijekom prosinca 1993. nastupali smo svakodnevno na Božićnom sajmu Zagrebačkog velesajma. Prvi televizijski nastup je bio na Turbo Limach Showu Hrvatske televizije 29.12.1993. Prvi humanitarni nastup smo imali 31.12.1993. za projekt Hrvatske televizije „Dobro je činiti dobro“. Prvi veliki nastup tim je imao u projektu „Made in Croatia“ Ljudevita Grgurića Grge, u Domu sportova 27.1.1994. gdje smo nasupali sa popularnom hrvatskom pjevačicom Doris. Prvi nastup izvan Zagreba je bio 19.3.1994. u Opatiji na izboru za Porin i Doru, Hrvatske televizije. Prvu nogometnu utakmicu smo obavili na finalu Hrvatskog nogometnog kupa, NK Croatia (Dinamo) – NK Rijeka, 1.6.1994. Samo četiri dana kasnije nastupali smo prvi puta i za Hrvatski nogometni savez na utakmici Hrvatska-Argentina. Od tada Zagrebačke mažoretkinje su više od 1000 puta nastupale za Hrvatski nogometni savez i GNK Dinamo. 14.6.1994. Zagrebačke mažoretkinje su prvi puta nastupale na koncertu godine Olivet-Gibonni, na Maksimirskom stadionu.

12.9.1994. smo nastupali za Svetog Oca Papu Ivana Pavla II na Preradovićevom trgu. Idući dan smo prvi puta otvorili Jesenski zagrebački velesajam. Prvi međunarodni nastup smo imali u Klagenfurtu, Austrija, 13.5.1995. 30.5.1995. Zagrebačke mažoretkinje su predvodile Vojnu paradu koja je bila uvod u „Oluju“. 26.8.1995. Zagrebačke mažoretkinje su sudjelovale u cijelom putu Vlaka Slobode Zagreb-Knin-Split, zajedno sa svim čelnicima Hrvatske. 17.2.1996. Zagrebačke mažoretkinje su prvi puta nastupale na Venecijanskom karnevalu. 8.6.1997. Zagrebačke mažoretkinje su prvi puta postale Prvakinje Hrvatske. 8.6.1998. Zagrebačke mažoretkinje su dočekale Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Epinalu, Francuska, gdje su osvojili 3. mjesto. 20.8.1998. tim je nastupao na koncertu Rolling Stonesa.

Prva inozemna turneja je bila organizirano od 2. do 4.10.1998. u Lyonu i Montbrisonu, Francuska. Od tada Zagrebačke mažoretkinje su održale više od 340 inozemnih nastupa u 24 zemlje Amerike, Europe i Azije. U kolovozu 1999. Zagrebačke mažoretkinje su odradile preko 10.000 sati na svim borilištima 2. svjetskih vojnih igara. 26.9.1999. Zagrebačke mažoretkinje su prvi puta osvojile Europsko prvenstvo mažoretkinja. U listopadu i studenom 1999. tim je bio na Matiz Road Showu, prvom od nekoliko road showova koje je radio za Daewoo, Toyotu i Suzuki. 20.9.2000. Zagrebačke mažoretkinje su snimale popularni film „Blagajnica hoće ići na mora“ (Matanović).

Od 6. do 13.2.2001. su imale prvu turneju izvan Europe, na Martiniku u Središnjoj Americi. 20.3.2005. tim je po prvi puta izveo mažoret-bajku „Carstvo začaranog štapa“. Od tada svakog ožujka izvodi se novi nastavak ove bajke u nazočnosti nekoliko stotina gledatelja. 22.6.2005. Zagrebačke mažoretkinje su nastupale na velikom koncertu Bijelog Dugmeta (70.000 gledatelja). 26.6.2005. tim je nastupao na povijesnom otvaranju autoputa Zagreb-Split. U siječnju 2008. tim je radio na UEFA Kongresu. Zagrebačke mažoretkinje su radile na više od 100 svjetskih i europskih prvenstava u različitim sportovima, no najveće je bilo Svjetsko rukometno prvenstvo, koje se održalo u siječnju 2009. 26. i 27.6.2009. Zagrebačke mažoretkinje su nastupale na AirPower Zeltewe Air Showu sa akro-skupinom Krila Oluje.

Od 26.6. do 5.7. 2011. Zagrebačke mažoretkinje su bile na turneji na Tajvanu. 15.8.2012. tim je nastupao na 100. godišnjici Hrvatskog nogometno saveza, na stadionu Poljud u Splitu. Od 23.7. do 5.8.2014. tim je po drugi puta bio na Martiniku. 16.7.2018. Zagrebačke mažoretkinje su bile glavni i odgovorni organizator dočeka u zračnoj luci i povorke do Trga bana Jelačića (500.000 gledatelja) Hrvatske nogometne reprezentacije sa Svjetskog nogometnog prvenstva, gdje je osvojila 2. mjesto. U listopadu 2018. Zagrebačke mažoretkinje su imale turneju u Shanghai, Kina, a u studenom 2019. u Peking i Nanchang, Kina.

NOVE FIGURE I ELEMENTI

Nove figure se uče sukladno odluci trenera i to u obujmu kojem on smatra potrebnim, no:
- na svakom treningu se mora učiti nešto novo (da timu ne postane dosadno)
- treba se držati Plana rada (kašnjenje sa koreografijama i pojedinim elementima nisu dozvoljena)

To znači da trener može na nekom od treninga raditi manje novih elemenata, no tada mora voditi računa da ima zadan rok za pojedine elemente i koreografije, te isto mora naknaditi na slijedećim treninzima.

Na klasifikacijama se ispituju odrađeni plesni koraci, stupanje, te tehniciranje sa štapom, sukladno postavljenim standardima Plana i programa rada. Trener ne može imati izgovor „to nismo stigli napraviti“.

UPRAVLJANJE GRADOM

GRADONAČELNIK
Gradonačelnik Zagreba je bio g. Milan Bandić, no nakon njegove smrti tu funkciju obnaša Jelena Pavičić Vukičević. Grad ima zamjenike gradonačelnika i radna tijela gradonačelnika.


GRADSKI UREDI
Grad Zagreb ima 25 ureda (u državnoj upravi to su ministarstva)

Ured pod koji spadaju Zagrebačke mažoretkinje je Ured za sport i mlade čiji je pročelnik Milan Pavelić.
Unutar tog ureda spadamo u Odjel za mlade, čiji je načelnik Petar Latinčić.

Ali surađujemo još i sa nizom drugih ureda a najviše sa Gradskim uredom za kulturu, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe sa invaliditetom, Gradskim uredom za obrazovanje, Uredom gradonačelnika, Stručnim službama gradonačelnika, Gradskim uredom za zdravstvo, Gradskim uredom za mjesnu samoupravu, te Ured za međugradsku i međunarodnu suradnju


OSTALE INSTITUCIJE GRADA
11 područnih ureda gradske uprave
17 gradskih četvrti (bivše općine)
218 mjesnih odbora (bivše mjesne zajednice)
Skupštinu Grada sa 6 stručnih službi

Gradske ustanove i uredi imaju 3165 zaposlenih, od čega 2030 žena.

10 javnih poduzeća
- u 9 ima 100% udjela
- u 1 ima većinski udio
- među kojim je najveći Zagrebački holding (100% udjela) koji ima 7.794 zaposlenika i 14 podružnica

335 ustanova i agencija
- 20 zdravstvenih ustanova
- 37 kulturnih ustanova
- 60 predškolskih ustanova
- 114 osnovnoškolskih ustanova
- 65 srednjoškolskih ustanova
- 12 ostalih obrazovnih ustanova (domovi i za obrazovanje odraslih)
- 19 ustanova socijalne skrbi
- 8 ostalih ustanova i agencija

GRADSKA UPRAVA

Zgrada Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića 1, izgrađena je 1958. godine prema projektu Kazimira Ostrogovića. Zgrada je ključno ostvarenje hrvatske poslijeratne arhitekture i simbol je razvoja grada nakon II. svjetskog rata. Zgrada ima 6 krila, prizemlje i 4 kata, a osim stotina ureda ima nekoliko vijećnica i dvorana, te veliku kantinu i predvorje.

Sadašnja zgrada je tek 1. faza zamišljenog projekta koji bi trebao dobiti još i kongresnu dvoranu, te neboder od 17 katova za sve urede gradske uprave. U ovaj neboder bi se preselili svi uredi koji su sada razbacani na nekoliko desetaka lokacija diljem grada.

ŠLAFENCIMER

Šlafencimer, šlafcimer = spavaća soba
Nahtkasl = noćni ormarić koji stoji pokrej kreveta, na njemu je noćna lampa, vekerica, a u njemu čarape, gaće i maramice
Psiha = niži ormarić u spavaćoj sobi sa ogledalom
Šlifer = navlaka za poplun
Termofor = gumeno grijalo za noge
Lampa = svjetiljka
Vekerica = budilica na navijanje
Kauč = otoman s naslonom
Kinderbet = dječji krevetac sa ogradom

"Friške čarape sam ti menula u nahtkasl" = Stavila sam ti čiste čarape u noćni ormarić
„Zavužgi lampu“ = zapali svjetiljku
"Daj si navi vekericu" = Nemaj zaboraviti navidi budilicu


BEZEC

Kad ste si u školi kupili sendvič postali ste meta svih onih gladuša koji su bili oko vas u razredu. Stoga ste sendvič pokušali pojesti brzo i efikasno. No, ako je netko zaurlao „bezec“ morali ste ju dati griz sendviča. Takvih bezeca je bilo prilično, pa ste lako mogli ostati bez gableca.

Druga stvar koju ste redovno dobivali u školi je bila „čvrga pali“, tj. opalili su vam čvrgu kad bi se ošišali. Ovdje nije bilo baš nikakve logike ali to su svi radili. Uz čvrge mogli ste dobiti još i macolu (jedan ili dva ispružena prsta koji se ko poluga sa drugom rukom udare na glavu), te koks (udarac u tjeme sa skupljenom šakom).

Ako bi imali nove cipele ili tenisice, obavezno su vas školske kolege morale nagaziti da vam „krste cipele“.

U vojsci ste dobivali klempe, tj. sa četiri prsta bi vam zavinuli ušnu školjku, a što je bio dokaz da ste vi stari vojnik, koji je to radio mladoj vojsci.

LJETNI KAMP 2020. - 7. dio
foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

7. dan (petak)
...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 23.04.2021. u 10:00) komentiraj (0)

CURE U SRIJEDU POLAŽU ZAVRŠNI TRENERSKI ISPITNaše trenerice polažu sutra, u srijedu 21.4. završni ispit za trenere u Trenerskoj školi. Ispit polažu sa godinu dana zakašnjenja radi Covida-19.

U komisiji su im prof.dr. Antun Marki, Alen Šćuric i Maja Žigman.

Sretno sutra!


Krenuli smo sa treninzima i to na MAKSIMIRSKOM STADIONU, prema slijedećem rasporedu:

- S1A ponedjeljkom 19:30-22:30 Maksimirski stadion i srijedom 19:30-22:30 Filipovićeva 1
- S1B utorkom i četvrtkom na Maksimirskom stadionu od 19:45-22:00
- J1A subotom od 8:30-11:30 na Maksimirskom stadionu
- J1B subotom od 11:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- J2 subotom od 10:15-12:15 na Maksimirskom stadionu
- J3 subotom od 9:00-10:30 na Maksimirskom stadionu
- D1 subotom od 12:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- D2 subotom od 13:15-14:15 na Maksimirskom stadonu

- srijeda 21.4. u 20:00 Filipovićeva 1 (Završni ispit Trenerska škola), o/o Viki

- četvrtak 22.4. u 17:00 KD V.Lisinkog (WRC svjetski rally, NSB), o/o Šef

- nedjelja 25.4. u ???? Kumrovec (WCR svjetski rally, dodjele medalja), o/o Šef

- subota 2.5. u ???? SRC Jarun (Svjetski veslački kup), o/o Šef

- nedjelja 3.5. u ???? SRC Jarun (Svjetski veslački kup), o/o Šef

U POSEDARJU IMAMO RADOVE

Imamo velike radove u Posedarju. Mijenjamo 200 četvornih metara laminata u ploćice. Majstori su u punom poslu! Sve će biti gotovo do 1.5. tako da će ovogodišnji Ljetni kamp biti u novoouređenim prostorima.

OGRADE

U Zagrebačkim mažoretkinjama imamo vlastitih ograda, ali imamo uskladištene i ograde Saveza, pa u skladištima imamo:

- 20 metara vlastitih ograda na razvlačenje
- 100 metara niskih ograda (za stolni tenis)
- 100 metara ograda HMS-a
- 50 metara ograda EMA-e
- 50 čunjeva
TEHNICIRANJE SA ŠTAPOM

Ponavljanje elemenata tehniciranje sa štapom JE OVEZA i nakon zagrijavanja NAJBITNIJI SEGMENT TRENINGA.

Važno je posvetiti se od prvog dana tehniciranju i krenuti ozbiljno i kvalitetno učiti mažoretkinje osmici i kuhanju. Naime, ukoliko zanemarite učenje abecede, ne možete očekivati savršeno čitanje engleskog jezika u budućnosti. No, isto tako savršeno izvježbana abeceda ne znači da ćete automatski savršeno čitati engleski. To znači da sa mažoretkinjama treba raditi konstantno na tehniciranju, u svim fazama njihovog razvoja u Zagrebačkim mažoretkinjama.

KRAJNJI CILJ programa je da pad štapa bude iznimka.

Ispitivanja tehniciranja sa štapom se vrše jednom tjedno, a S1A, S1B i J1A imaju i dodatni trening tehniciranja za svaku mažoretkinju koja ne odradi zadani standard.

ZAGREBAČKE INVESTICIJE

31,4 milijardi investicija u dugotrajnu imovinu
- 3,5 milijardi prerađivačka industrija
- 3,5 prijevoz i skladištenje
- 3,4 informacije i komunikacije
- 3,3 javna uprava i obrana
- 3,2 financijska djelatnost i osiguranje

ZGRADA TVORNICE DUHANA

Zgrada Tvornice duhana Zagreb sastoji se od tri različite zgrade u L obliku. Osnovna zgrada je napravljena 1882. kao neorenesansna zgrada. Zgrada je jedna od najbolje očuvanih industrijskih građevina druge polovice 19. stoljeća. Proizvodnja duhana u Zagrebu počela je 1819. Iako je Tvornica duhana Zagreb držala i 60% proizvodnje cigareta, 1998. prodana je Tvornici duhana Rovinj, da bi 2007. proizvodnja duhana u Zagrebu bila zatvorena.

U zgradu je trebao biti smješten Hrvatski povijesni muzej, najstariji zagrebački muzej, no ove godine je odlučeno da će Hrvatski povijesni muzej ići u zgradu Hidrometeorološkog zavoda (koji se seli u novu zgradu), a da će u Tvornicu Duhana useliti Hrvatski restauratorski zavod. Još jedna od većih zagrebačkih gluposti. Zgrada je doslovce savršena za muzej, a ne za administrativno-uredske štakore, čime će ovaj vrhunski prostor umjesto da služi cijelom narodu postati ekskluzivna građevina za uredske djelatnike.


KAJKATI
kaj = što
kajkavci = koji govore kajkavicu
kajkati, kajgariti = govoriti kajkavicu
kajgot = svašta
kajgotarije = svaštarije, što god

„Čuj daj naj kajkarit nejde ti“ = Hajde nemoj pričat kajkavski, ne uspijevaš
„Ma to je baš kajgot“ = baš svašta
„Naj pripovedati kajgotarije“ = daj nemoj govoriti što god


ŽEMLJE

U ono vrijeme u pekarnicama nije bilo toliko proizvoda kao danas. Ni izblizu. No, oni koji su bili su stvarno bili prefini. Nešto od tih proizvoda se još ponegdje može naći, ali teško sve na jednom mjestu.

Žemlje su bile mala peciva za sendviče koje su na sredini bile urezane. Tijesto je bilo prhko, a sama žemlja lagano hrskava. Veće pecivo za velike sendviče dužine oko 30 cm je bio talijan. Talijan je bio vrlo mekano pecivo. Hrskava varijanta talijana zvala se lizika. Pekarnice su prodavale i lepinje. Uz sve ovo smo imali i varažinske klipiće slanu deliciju koja se mogla jesti i sama. Kasnije, krajem osamdesetih došli su i slanci.

Pecivo koje se jelo samo, ali kao desert bio je perec koji je na sebi imao sol a bio je ispleten u specifičan oblik. Svaka iole bolja pekarnica, te trgovine imale su piroške, specifično teško pecivo punjeno sirom. Uz to prodavale su se i krafne isključivo sa pekmezom (bitno kasnije je došla čokolada, vanilija i drugi nadjevi). Od slatkijih deserata imali smo i Fri-fri, specifičan desert od čokolade.

LJETNI KAMP 2020. - 6. dio
foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

6. dan (četvrtak)


...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 20.04.2021. u 18:48) komentiraj (0)

JOŠ SAMO DVA DANA ZA PRIJAVE ZA LJETNI KAMPObzirom da Ljetni kamp sigurno ide jer se prijavilo 38 osoba (sa 5 osoba koji su u pranji to je 43 osobe), svi koji su zainteresirani mogu se i dalje prijaviti, a sve do 1.6.
Svi koji se prijave do 1.5 isto mogu platiti u dvije rate po 1245 kn, a ako se prijave nakon toga moraju platiti odjednom 2490 kn.

VAŽNA NAPOMENA: Sigurno se možete prijaviti do 18.4. Nakon toga će "višak kapaciteta" JVP Zagreb dati svojim korsnicima, pa ne možemo garantirati da će biti mjesta. Vrlo vjerojatno neće!

U Ljetni kamp smo išli i prošle godine, usprkos Covidu-19, bilo nas je 44 i bilo je prezakon. Nitko se nije zarazio u ljetnom kampu.

Do sada je u 7 godina Ljetnog kampa bilo 303 oduševljenih polaznika!

U Ljetnom kampu imamo treninge:
- svaki dan 2 treninga po 2 sata
- male grupe = veća mogućnost učenja
- najbolji europski treneri
- vrhunski program
- nakon ljetnog kampa biti ćete daleko volji i imati daleko veću šansu napredovanja u svojim timovima (jako puno djevojaka iz ljetnog kampa napreduje)

...ali u Ljetnom kampu u prvom redu uživamo:
- smještaj u vrhunskom objektu
- odlična klopa
- grupe organizirane kvalitativno i u svojim bojama (majce i puno toga vam poklanjamo)
- vlastita plaža unutar smještaja, svaki dan sati kupanja i zabave na plaži
- tulumi svaku večer
- niz zabavnih igara, prezabavnih natjecanja, društvenih igara

ROK ZA PRIJAVU 19.4.

Da bi povećali flajer pritisnite na sliku:
NAJMAŽORETKINJA VELJAČA-OŽUJAK

Ariana Kovačić*
Kovacic1
Radi velikog broja nastupa koje je odradila, uvijek vedrog duha i što je uvijek na dispoziciji timu, te radi najvećeg broja nastupa

ODAZIVANJE NA NASTUPE U PROSINCU

1. 2,25 Ariana Kovačić
2. 2,00 Martina Šćuric**
3. 2,00 Laura Pozaić**

4. 2,00 Vanessa Ujević
5. 2,00 Andrea Ačkar
6. 1,50 Klara Budić
7. 1,50 Paula Sičaja
8. 1,50 Adriana Pivač
9. 1,25 Dajana Borovnjak
10. 1,25 Paula Perak

Lista se računa kao zbroj u kojem
1 bod - bila je na nastupu
0,5 bodova - rekla je "da", ali nije bila na nastupu
0,25 boda - rekla je "ako baš moram", ali nije bila na nastupu


Krenuli smo sa treninzima i to na MAKSIMIRSKOM STADIONU, prema slijedećem rasporedu:

- S1A ponedjeljkom 19:30-22:30 Maksimirski stadion i srijedom 19:30-22:30 Filipovićeva 1
- S1B utorkom i četvrtkom na Maksimirskom stadionu od 19:45-22:00
- J1A subotom od 8:30-11:30 na Maksimirskom stadionu
- J1B subotom od 11:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- J2 subotom od 10:15-12:15 na Maksimirskom stadionu
- J3 subotom od 9:00-10:30 na Maksimirskom stadionu
- D1 subotom od 12:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- D2 subotom od 13:15-14:15 na Maksimirskom stadonu

- nedjelja 2.5. u ???? Arena Zagreb (UEFA Futsal, final 8 Liga prvaka), o/o Šef

LORENA NAM DOŠLA NA TRENING

Mažoretkinja naše 1. formacije Seniorskog 1A Lorena Radić je nakon vrlo dugog izbivanja u bolnici, došla kući. Pa je iskoristila priliku i posjetila tim već na prvom treningu u srijedu 14.4. Svi smo bili oduševljeni i izuzetno razdragani! Lorena djeluje presuper, full je raspoložena i entuzijastična ko i uvijek. Samo se vrlo brzo umara, pa nije mogla ostati dugo.

KOLIKO VRATA IMAMO

U prošlom postu smo utvrdili da naši objekti imaju 25 prozora. A vrata?

Ured nam ima 4 vanjska vrata (ured, podrum, skladište, garaža) i 1 rolo-vrata od 5 metara širine na garaži. U isto vrijeme ured ima 7 unutarnjih vrata.

Baza ima 9 vanjskih vrata, te 10 unutarnjih vrata.

To znači da nam objekti ukupno imaju 14 vanjskih i 17 unutarnjih vrata, tj. 31 vrata sveukupno.

PONAVLJANJE KOREOGRAFIJA I ELEMENATA

Ponavljanje starih koreografija je obvezno na svakom treningu osim 1A sastava zbog:
- male frekvencije treninga, dočim dolazi do zaboravljanja cijelih ili pojedinih dijelova koreografija
- izostanaka mažoretkinja sa treninga koje nakon dva ili više tjedana zaborave koreografiju
- utvrđivanja znanja i usavršavanja plesa (isplesavanje)
- izvježbavanje i ispravljanje grešaka pojedinih mažoretkinja
- forsiranje na formacijskom plesu (izbacivanje individualnog razmišljanja)

Ponavljanje nije samo sebi svrhom! Tijekom ponavljanja trener i asistent obilaze formaciju i ispravljaju greške.

Ispravljanje pojedinaca ima za cilj:
- ispraviti konkretne greške
- isticanje greške kako bi i ostale mažoretkinje naučile na istoj
- umanjenje mogućnosti da neka druga mažoretkinja kopira grešku
- jednom naučena i potvrđena greška daleko se teže ili nikako ne ispravlja

Ukoliko više od 10% sastava radi istu grešku, trener je teško pogriješio u radu.

NAZAPOSLENI U ZAGREBU

14.964 je nezaposlene osobe u Zagrebu (17.450 u 2018.)
- od toga 7.789 žena
- od toga 3.069 osoba ima završen fakultet
- najviše nezaposlenih je bez posla više od 36 mjeseci (24,5%), pa 1-3 mjeseca (21,7%), i 3-6 mjeseci (14,5%)
- najviše nezaposlenih je staro 55-59 godina (2170), pa 25-29 godina (2036) i 50-54 godine (1705)

OSTALE KAPTOLSKE PALAČE

Uz sve palače na Kaptolu koje smo do sada obradili, postoji i niz manjih palača koje su više nego upečatljive, kao i velik broj kurija kojima upravlja Nadbiskupija, a koja svaka ima neku priču, povijest i znamenitosti, a stara je više stotina godina.

U prvom redu treba izdvojiti palaču Turističke zajednice grada Zagreba na Kaptolu 5. Palača je tlocrtna u obliku slova L i sagrađena je 1743. U unutrašnjosti su sačuvane stropne štukature. Palača se nalazi preko puta Katedrale, ima prizemlje i prvi kat, te urede u potkrovlju, kao i skladišni prostor u dvorištu. U prizemlju je kongresna dvorana koja prima tridesetak osoba. U dvorištu zgrade je i poznati zagrebački restoran „Kaptolska klet“. Turistički savez Zagreba je od 1967. član Mediteran-kongresa, a od 1992. funkcionira kao Turistička zajednica grada Zagreba.

Druga značajna palača je zgrada Glasa koncila na Kaptolu 8, koja je također u obliku slova L. Zgrada je stara 400 godina, a obnovljena je 2006. godine. Jezgra kurije je zagrađena 1701., portal dvorišnog zida sagrađen je u 18. stoljeću. Glas koncila izdaje se od 1962. godine.

Kurija na Kaptolu 26 je jednokrilna jednokatna zgrada. Kurija ima sačuvana kamena vrata iz 15 stoljeća. Kurija je proširena u 18. stoljeću, a prezidana 1867. Kurija na vratima i u dvorištu ima niz vrhunskih kipova, među kojima i kipovi Sv.Barbare i Jana Kamenskog.

Kurija na Kaptolu 15 je jednokatna zgrada koja se naslanja na kaptolski obrambeni zid iz 16. stoljeća. Kurija je adaptirana u 18. stoljeću. Kurija spada među najstarije na Kaptolu.

Jedna od najvećih zgrada na Kaptolu je zgrada Osnovne škole Miroslava Krleže koja je jedna od najstarijih i najelitnijih zagrebačkih osnovnih škola. Škola je osnovana 1830. godine is stara je 191 godinu. Od 1878. je na sadašnjoj adresi.


CUGA

Cuga = piće
Cugati = piti
Spiti =popiti
Žestica = žestoki alkohol
Pivkan = piva
Žuja = Ožujsko pivo
Betonirana piva = koktel pive i žestokog pića
Gembač = gemišt, 2 mjerice mineralne vode na 7 mjerica vina
Babi, bambus = crno vino sa kolom
Musolini = Bijelo vino sa malinovcem
Votka C = koktel od votke i soka od naranče
Špeci = koktel Coca-cole i Fante
Dum-dum tekila = sprite i tekila koji su udare prije posluživanja
Himpersaft = malinovac (sok od malina)
Aplsaft = jabučni sok
Tringlt = napojnica

„Kaj se je nacugal“ = napio se
„Bum si presekel to s žesticom“ = popit ću jedno žestoko piće
„Bumo si spili žuju“ = hoćemo li popiti Ožujsko pivo


IDEMO NA MORE
Nije prije bilo ko danas, kad se na godišnji ide 7 ili 14 dana. Prije smo išli na more sa starcima mjesec dana, pa još i sa bakom i djedom mjesec dana, pa smo na moru (obično u kamp-kućici) bili bar dva mjeseca. Tamo smo upoznali ekipu vršnjaka koja je isto bila dva mjeseca na moru i zapravo smo imali jedan drugi život 1/6 godine izvan Zagreba.

Kad se kampica (kamp-kućica) selila na more pripreme su bile nekoliko dana da se opere i uredi, da se slože sve stvari (a preselilo se pola kuće), te da se sve pripremi. Stari bi stavio one dugačke retrovizore, spojio kućicu na auto i onda brzinom puža 6-7 sati do mora. Tamo se jedan dan sve pripremalo (tenda, namještaj, frižider, ljetna kuhinjica, televizor…), pa ste zapravo nakon svih tih višednevnih priprema bili mrtvi ko konji, i odmarali se od priprema bar 2-3 dana.

Još prije toga na mora se išlo sa fićekom koji je bio pretrpan. Svaki centimetar auta imao je stvari za more, a na krovu je bilo mali milijun stvari pa je fićo narastao još bar metar.

Za zimske praznike, ali i dio ljeta smo obično odlazili kod baka i djedova ili prabaka i pradjedova na selo ili u njihove kuće u gradu. I uživali punim plućima.

Za prvi maj išlo se na 3-4 dana negdje bliže na mali odmor (u krugu 100 km), a za Dan Republike se obavezno imalo dvodnevno kolinje.

LJETNI KAMP 2020. - 5. dio
foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

5. dan (srijeda)
Karaoke većer
...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 16.04.2021. u 09:34) komentiraj (0)

KRENULI SU TRENINZIKrenuli smo sa treninzima i to na MAKSIMIRSKOM STADIONU, prema slijedećem rasporedu:

- S1A ponedjeljkom 19:30-22:30 Maksimirski stadion i srijedom 19:30-22:30 Filipovićeva 1
- S1B utorkom i četvrtkom na Maksimirskom stadionu od 19:45-22:00
- J1A subotom od 8:30-11:30 na Maksimirskom stadionu
- J1B subotom od 11:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- J2 subotom od 10:15-12:15 na Maksimirskom stadionu
- J3 subotom od 9:00-10:30 na Maksimirskom stadionu
- D1 subotom od 12:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- D2 subotom od 13:15-14:15 na Maksimirskom stadonu


Obzirom da Ljetni kamp sigurno ide jer se prijavilo 26 osoba, svi koji su zainteresirani mogu se i dalje prijaviti, a sve do 1.6.
Svi koji se prijave do 1.5 isto mogu platiti u dvije rate po 1245 kn, a ako se prijave nakon toga moraju platiti odjednom 2490 kn.

VAŽNA NAPOMENA: Sigurno se možete prijaviti do 18.4. Nakon toga će "višak kapaciteta" JVP Zagreb dati svojim korsnicima, pa ne možemo garantirati da će biti mjesta. Vrlo vjerojatno neće!

U Ljetni kamp smo išli i prošle godine, usprkos Covidu-19, bilo nas je 44 i bilo je prezakon. Nitko se nije zarazio u ljetnom kampu.

Do sada je u 7 godina Ljetnog kampa bilo 303 oduševljenih polaznika!

U Ljetnom kampu imamo treninge:
- svaki dan 2 treninga po 2 sata
- male grupe = veća mogućnost učenja
- najbolji europski treneri
- vrhunski program
- nakon ljetnog kampa biti ćete daleko volji i imati daleko veću šansu napredovanja u svojim timovima (jako puno djevojaka iz ljetnog kampa napreduje)

...ali u Ljetnom kampu u prvom redu uživamo:
- smještaj u vrhunskom objektu
- odlična klopa
- grupe organizirane kvalitativno i u svojim bojama (majce i puno toga vam poklanjamo)
- vlastita plaža unutar smještaja, svaki dan sati kupanja i zabave na plaži
- tulumi svaku večer
- niz zabavnih igara, prezabavnih natjecanja, društvenih igara

ROK ZA PRIJAVU 19.4.

Da bi povećali flajer pritisnite na sliku:

- nedjelja 2.5. u ???? Arena Zagreb (UEFA Futsal, final 8 Liga prvaka), o/o Šef

OŽENIO SE IVAN RUSAN

Za sve one koji ga znaju oženio se Ivan Rusan, naš proizvođač štapova za tim. Ivanova odabranica je Jasmina. Vjenčanje je bilo ovu subotu u Bartolovcu, a naš Šef je Ivanu bio kum.

KOLIKO PROZORA IMAMO

U uredu imamo 6 prozora
Skladišta nam imaju 3 prozora
Baza u Zagoru nam ima 16 prozora
= sve zajedno naši objekti imaju 25 prozora

ZAGRIJAVANJE NAJVAŽNIJI SEGMENT TRENINGA

Nepravilno ili nedostatno zagrijavanje imat će slijedeće posljedice:
- mažoretkinje neće biti u stanju plesati
- mogućnost traumatskih povreda je daleko veća
- imat će teške posljedice u kasnijem životu
- u mladost nepravilno zagrijavanje znači pogrešan razvoj mišićne mase, ligamenata, kostiju…

Zagrijavanje je najvažniji segment treninga:
- ako se nepravilno ili nedostatno zagrijavaju u nižim sastavima ostat će im ta navika i u višim sastavima
- jednom uništeni ligamenti ili mišići kasnije se ne mogu ispraviti pravilnim zagrijavanjem
- kod viših sastava veća je mogućnost povrede

Jednako je važno kvalitetno zagrijavanje provesti i kod početnika i kod mlađih sastava, kao i kod prvih sastava i kod seniorskog 1A!

Svrha zagrijavanja:
- vježbe rastezanja – kako ne bi došlo do traume uslijed naglih ili intenzivnih pokreta
- jake fizičke vježbe za povećanje i učvršćivanje muskulature – manji pritisak na ligamente, tetive i kosti
- kondicione vježbe – radi povećanja kondicije
- fizičke sankcije – djeluje psihološki, ali istovremeno pomaže u zagrijavanju i kondiciji i to:
# marinci sa skokovima
# fazanovi letovi
# trbušnjaci
# sklekovi
# za dječje sastave čučnjevi

PLAĆA U ZAGREBU

Prosječna mjesečna plaća u Zagrebu:
7.510 kn neto (7.243 kn u 2018.) ili 1001 EUR
10.572 kn bruto (1410 EUR)

Najveća prosječna plaća:
11.363 kn u rudarstvu i naftnoj industriji
10.408 kn financija i osiguranje
9.573 kn opskrba električnom energijom, plinom idr.
9.483 kn informacije i komunikacija
8.243 kn znanstvene, stručne i tehničke djelatnosti

Najniža prosječna plaća
4.902 kn smještaj i priprema hrane

DOM SPORTOVA

Dom sportova je višenamjenska sportska dvorana u Zagrebu. U Domu sportova prvenstveno se održavaju treninzi i natjecanja klizanja, hokeja na ledu, tenisa, rukometa, stolnog tenisa, odbojke, košarke, malog nogometa idr, ali i niz koncerata. Dvoranom upravlja Zagrebački holding.

Gradnja Doma sportova je započela 1964, a kompleks je otvoren 1972. Dvorana 2. je otvorena 1974. U Domu sportova održala su se Europska prvenstva u košarci, odbojci, rukometu, umjetničkom klizanju, mačevanju, karateu, te svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu. U njemu su svoje povijesne utakmice održali košarkaši Cibone, rukometaši Zagreba i hokejaši Medveščaka. U Domu sportova gostovale su svjetske veličine poput Rolling Stonesa, Iron Maidena i Queena.

Dom sportova ima 32.000 kvadratnih metara površine, od čega je 10.000 kvadrata poslovnog prostora, a 22.000 kvadrata je namijenjeno sportu. Dom sportova se sastoji od osam dvorana, od kojih su dvije velike, najveća sa 6358 sjedećih i 1000 stajaćih mjesta na galeriji, Za koncerte broj mjesta se povećava na 8.500 sjedećih mjesta (sa parterom), odnosno na 10.500 mjesta ako je na parteru stajanje. Dvorana 2 ima 3100 sjedećih mjesta.


FLAŠE

Flaša = boca
Fraklec, fraklić = mala flašica za oštro piće
Demižonka = opletena boca za čuvanje rakije
Štefan = baca širokog grla za vino
Štoprl, štoprlin = čep
Štamprl, štampl = mala čašica od 0,5 dl za rakiju
Tokanče = izdužena mala bočica od oko 0,5 dl za ispijanje rakije
Kupica = velika ovalna čaša od 2 dl za gemišt
Traktur = lijevak
Džezva = lončić za kuhanje kave

„Zvelči štoprl s te demižonke“ = Izvuci čep ili opletene boce
„Svako jutro si gotnem štamprl rakije“ = Svako jutro popijem čašicu rakije
„Si spijemo kupicu“ = Hoćemo li popiti jedan gemišt
„Daj mi kupicu gembača“ = Molim jednu čašu gemišta


PER-NEPAR

Bile su to te odvratne godine, početak do sredina osamdesetih prošlog stoljeća. Tito je umro, nedostajalo je deviza za uvoz, nedostajalo je svega. Čekalo se u redovima za prašak i kavu, nije bilo čokolade, uložaka i povremeno niza osnovnih namirnica. Oni koji su imali para odlazili su u inozemstvo (Trst, Graz) i od tamo donosili blagodati kapitalizma. Kilogram kave vrijedio je zlata. Kad se kava skuhala na zoc se dodala još žličica i malo cikorije pa se „reciklirala“. Umjesto čokolade jeli smo šećerne ploče.

Redukcije struje su bile svakodnevne. Struje nismo imali po 6 sati dnevno. Jedan dan od 6 do 12, drugi od 12 do 18, treći od 18 do 24 i četvrti od 24 do 6 ujutro. Najgore je bilo kada nismo imali struje od 18 od 24. Bez televizora, svjetla, učilo se uz petrolejke i svijeće. Bili smo sretni ko mala djeca kada bi padala kiša jer je to značilo da će biti struje.

I na kraju smo imali par-nepar. Utorkom nisu smjeli voziti automobili sa parnim registracijama, a četvrtkom oni sa neparnim. I ako vas je policija zaustavila dok vozite a niste smjeli dobili ste opake kazne i prilično Vas je mrcvarila. Kasnije su par-nepar zamijenili bonovi, sa kojima ste mogli kupiti 40 litara benzina mjesečno, pa su ljudi dovijali na razne načine, švercali, kupovali bengu na crnom tržištu, kupovali bonove.

LJETNI KAMP 2020. - 4. dio
foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

4. dan (utorak)


...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 13.04.2021. u 08:51) komentiraj (0)

OD PONEDJELJKA REDOVNI TRENINZIJoš ovaj petak i subotu imamo praznike, a od ponedjeljka počinjemo sa redovnim treninzima i to na MAKSIMIRSKOM STADIONU, prema slijedećem rasporedu:

- S1A ponedjeljkom 19:30-22:30 Maksimirski stadion i srijedom 19:30-22:30 Filipovićeva 1
- S1B utorkom i četvrtkom na Maksimirskom stadionu od 19:45-22:00
- J1A subotom od 8:30-11:30 na Maksimirskom stadionu
- J1B subotom od 11:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- J2 subotom od 10:15-12:15 na Maksimirskom stadionu
- J3 subotom od 9:00-10:30 na Maksimirskom stadionu
- D1 subotom od 12:00-13:00 na Maksimirskom stadionu
- D2 subotom od 13:15-14:15 na Maksimirskom stadonu


Obzirom da Ljetni kamp sigurno ide jer se prijavilo 26 osoba, svi koji su zainteresirani mogu se i dalje prijaviti, a sve do 1.6.
Svi koji se prijave do 1.5 isto mogu platiti u dvije rate po 1245 kn, a ako se prijave nakon toga moraju platiti odjednom 2490 kn.

VAŽNA NAPOMENA: Sigurno se možete prijaviti do 19.4. Nakon toga će "višak kapaciteta" JVP Zagreb dati svojim korsnicima, pa ne možemo garantirati da će biti mjesta. Vrlo vjerojatno neće!

U Ljetni kamp smo išli i prošle godine, usprkos Covidu-19, bilo nas je 44 i bilo je prezakon. Nitko se nije zarazio u ljetnom kampu.

Do sada je u 7 godina Ljetnog kampa bilo 303 oduševljenih polaznika!

U Ljetnom kampu imamo treninge:
- svaki dan 2 treninga po 2 sata
- male grupe = veća mogućnost učenja
- najbolji europski treneri
- vrhunski program
- nakon ljetnog kampa biti ćete daleko volji i imati daleko veću šansu napredovanja u svojim timovima (jako puno djevojaka iz ljetnog kampa napreduje)

...ali u Ljetnom kampu u prvom redu uživamo:
- smještaj u vrhunskom objektu
- odlična klopa
- grupe organizirane kvalitativno i u svojim bojama (majce i puno toga vam poklanjamo)
- vlastita plaža unutar smještaja, svaki dan sati kupanja i zabave na plaži
- tulumi svaku večer
- niz zabavnih igara, prezabavnih natjecanja, društvenih igara

ROK ZA PRIJAVU 19.4.

Da bi povećali flajer pritisnite na sliku:

- nedjelja 2.5. u ???? Arena Zagreb (UEFA Futsal, final 8 Liga prvaka), o/o Šef

U ARIZONI SE NAŠLI INES I PERO

Naše mažoretkinje od prije 25 godina Petra Sovulj (bivša zamjenica predvodnice) i Ines Mehremić (bivša razvodnica i prva tajnica ureda), koje obije već dugi niz godina žive u SAD-u su se našle u Arizoni i podružile se, iako Petra živi u New Yorku, a što je 3900 km razdaljine. Precool!!!!


KOLIKO DRUŠTVENIH IGARA IMAMO

Zagrebačke mažoretkinje imaju 42 različite društvene igre među kojima i Riziko, Monopoli, Pictionary, Scotland Yard, Igra života…

No na team-buildinzima i Ljetnom kampu najčešće se igraju:
- Uno
- Uno flip
- Jenga
- 5 sekundi
- Alias
- Bela
- Remi
- Bus
- Pogodi tko sam

SEGMENTI TRENINGA

U Zagrebačkim mažoretkinjama definirani su segmenti treninga, koji različito traju ovisno o nivou grupe. Pa tako imamo:

- proizvanje i asministracija (svaki tim po 5 minuta, S1A 15 minuta radi čestih nastupa)
- zagrijavanje (dječji 5 minuta, Seniorski sastavi 15, J1A i S1A 25 minuta, ostali 10 minuta)
- ponavljanje (5-20 minuta po sastavu osim 1A timova oni to nemaju)
- tehniciranje sa štapom (dječji 10 minuta, 1A 30-40 minuta, ostali 20-30 minuta)
- ispitivanje štapa (jednom tjedno 1A i S1B sastavi)
- nove figure (dječji 10 minuta, ostali 15, 1A nemaju)
- motivacija i zabava (dječji 10 minuta na svakom treningu)
- istezanje (po 5 minuta svaki sastav)
- formacijski treninzi (ostatak vremena)

ZAPOSLENI U ZAGREBU

437.624 zaposlenih
- od čega 29.578 obrtnika i 518 poljoprivrednika, a drugi u pravnim osobama
- od čega 222.476 u privatnim kompanijama, 134.551 u državnim organizacijama i 10.425 u ostalim institucijama
- 215.668 žena
- 221.956 muškaraca

Najviše zaposlenih
- 78.359 trgovina i popravak vozila
- 45.015 prerađivačka industrija
- 38.846 znanstvene i tehničke djelatnosti
- 35.434 javna uprava
- 32.775 zdravstvo i socijala

14.964 nazaposlenih
- 7.789 žena
- 7.175 muškarca

BAZILIKA SRCA ISUSOVA U PALMOTIĆEVOJ

Isusovci su od 1606. do 1773. bili u Isusovačkom samostanu na Jezuitskom trgu (danas Galerija Klovićevi dvori) gdje su imali crkvu Sv.Katarine.

Bazilikom Srca Isusova upravljaju zagrebački Isusovci. Gradnja crkve je počela 1898. godine, a dovršena je u neobaroknom stilu 1902. godine. Iako je gradnja trajala samo godinu dana, a pripreme skoro 40 godina, unutarnje uređenje same crkve trajalo je još 10 godina. Bazilika je od 1941. godine. Bazilika je ozbiljno stradala u potresima 2020. Svete mise u Bazilici pohodio je i blaženi Ivan Merz, gdje je i danas njegov grob.

Isusovci su u Zagrebu od 1606. godine, pa do ukinuća 1773. U Zagrebu su 1607. osnovali gimnaziju, 1662. Akademiju, a 1669. Sveučilište. U Zagreb su se Isusovci vratili 1860, no rezidenciju su napravili tek 1902. 1941. u Zagrebu je osnovana i Provincija. Kako su Isusovci specijalizirani za katoličku znanost i proučavanje vjere u Zagrebu imaju Fakultet filozofije i religijskih znanosti, Filozofsko-teološki institut, Znanstvenu knjižnicu, Kolegij Družbe Isusove, Studentski katolički centar, te tiskaju časopis Obnovljeni život i drže Radio Mariju.

Isusovci u Palmotićevoj 33 imaju Provincijalat i rezidenciju (samostan), na Jordanovcu 110 imaju fakultete i znanstvene institucije, a još jedan samostan imaju i na Fratrovcu 38.


BEŠTEK

Beštek, escajg = pribor za jelo (žlica, nož, vilica, šeflja, male vilice i žlice…)
Šeflja = kutljača
Ruler , valer, njudvaler = valjak
Hakmeser = sjekirica dugačke oštrice za sječenje kostiju na mesu
Šrajer = oštrilo za noževe
Posuda = posuđe
Rajgla = zdjela
Protvanj = tepsija
Vandl = limeno korito
Tacna = oval
Cediljka = cjelilo
Trajbačica = pjenjačica ili mutilica (naprava za ručno miksanje)
Trajbanje = umučivanje
Perilek, perilak = krpica za pranje suđa
Zubotrebec, canšteher = čačkalica
Širajzl, šerajzlin = žarač

„Daj mi šeflju da si zemem juhu“ = Dodaj mi kutljaču da zagrabim juhu
„Ak te opalim s tim hakmeserom, mam te hmorim“ = Ako te udarim ovom sjekiricom, ubit ću te
„Napravila mi je celi protvanj štrudlih“ = Skuhala mi je punu tepsiju štrudla
„Metni nareske na tacnu“ = Stavi nareske na oval


FIĆEK I STOJADIN

Glavni auto sedamdesetih i osamdesetih je bio fićek, ili Zastava 750, minijaturni autić (dug tek 2945 cm i širok 1320 cm) u koji se nekim čudom nastiskalo 5 osoba, i gomila prtljage, što u prednji minijaturni prtljažnik jer je motor bio iza (maksimalno jedan kofer), što na krovni nosač kojeg si svi fićeki pod obavezno imali. Znači fićo je imao tek 30 cm više i bio je uži za 30 cm od današnjeg Smarta. Iskreno danas mi nije jasno kako smo se uspijevali toliko nagurati u taj mali automobilčić, pa sa njim do mora, Trsta, Makedonija, čak i do Njemačke… Motor je bio istinski slab tek 765 kubika i 21,5 konjskih snaga, te je auto mogao potegnuti maksimalno 100 km/h. Kasnije se razvio i jači motor od 30 konjskih snaga koji je mogao potegnuti i 120 km/h. Fićo je imao i svoju kombi varijantu Zastava 850.

No, baje su vozile Stojadina ili Zastavu 101. Stojadin, stojkan ili šajkača bio je već ono ozbiljan auto sa troja ili češće petorim vratima. Auto je imao 3762 cm dužine i 1590 cm širine, 1100 kubika i 55 konjskih snaga. Tu se već moglo putovati na ozbiljnije razdaljine. Imao je stojadin i vrlo simpatične inačice, primjerice jedan model se zvao SNO što je značilo sedišta na obaranje (ili lige-zicevi). Zadnji model prije raspada Jugoslavije zvao se GT (grand turist), a bolja varijanta je bila GTL (grand turist lux) koja je imala čudo luksuzne opreme: desni retrovizor, maglenke i grijač zadnjeg stakla. Klima, električni podizaći stakala, ABS i slično bili su totalna napoznanica u stojadinu. Kasnije se razvio model sa 1300 kubika i 70 konja, te stojadin sa ravnim prtljažnikom (4 vrata) koji se zvao Zastava 128.

1978. se razvio i manji model Yugo 45 (dug 3485 cm). Yugo je bio vrlo popularan i imale su ga razne firme i privatnici. Motor od 45 konja kasnije se povećao na 55 konja. Ovaj manji autić je mogao bez brige ponijeti 5 osoba sa prtljagom što u malom prtljažniku, što na nosaču na krovu. Yugo se izvozio i u SAD, gdje je bio predmet sprdnje.

U to vrijeme kod nas su se još masovno vozili Zastava Florida, Golf, Wartburg, Zaporožec, Folcika (Volkswagen buba), Renault 4 kasnije i 5, Renault 18, NSU Prinz (ljes na kotačima), Hiljadutristač (Fiat 1300), Moskvič, Lada, Škoda, Polski Fiat 125, Peglica (Fiat 126), Minimoris, Fiat Ritmo, Žaba (Citroen DS) Citroen Spaček i kasnije Dijana, Citroen BX, rjeđe Java, Passat, Dacia 1300, Polonez i Volga.

LJETNI KAMP 2020. - 1. dio
foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

3. dan (ponedjeljak)
Lov na blago
...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 09.04.2021. u 12:28) komentiraj (0)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.