ZAGREB PRVAK EUROPE



Naše curke su osvojile prvo mjesto i u seniorskoj i u juniorskoj kategoriji. Juniorke su osvojile baš sve indexe 1, njih 16, dakle konkurencija nije bila ni blizu. Drago mi je i da seniorke ovaj puta nisu pobjedile na tjesno, da se nisu gledali indexi nakon 1. mjesta. Čak pet od osam sudaca dalo je Zagrebu inex 1 i to rumunjski, srpski, jedan hrvatski, poljski i češki sudac. Ovo samo pokazuje da je ocjena opravdana i da nije stav tek pokojeg suca.

Kako god bravo cure. Sve ste se puno trudile i rezultat nije izostao. Istinsko i ogromno bravo! Ogromna hvala svim curkama, a posebna hvala Dodić koja je plesala ravno iz bolnice, Pivač koja je plesala u enormnim bolovima, te Arijana koja je došla na prvenstvo u petak nakon visoke temperature.

Jednako tako veliko hvala svima koji su bili uz tim. U prvom redu Moniki koja je sve ovo odvodila i istinski se enormno trudila (treninzi po 6 sati na dan). Potom hvala mamama Kekelj, Vlašić i Vokić na ogromnoj pomoći. Hvala i Mladenu na pomoći oko Dodić, hvala Žacu na fotkama i svekolikoj pomoći. Hvala Suzi, Dudaš i Nikolini koje su sve pripremile u Zagrebu. Ogromno hvala svim roditeljima i drugim navijačima koji su bili uz cure. Bili ste istinski super. Naravno hvala i drum lineu koji je išao sa nama.

I ne bedirajte se radi onih koji sada pokušavaju omalovažiti vaš uspjeh. A oni koji sada traže izlike neka pogledaju naš baner "pobjednici ostvaruju ciljeve, a gubitnice traže izlike". Nevjerojatno mi je da i naš blog bombardiraju glupostima. Na stranu što je to protivno elementarnoj pristojnosti, ali ne mogu vjerovati gdje je obraz takvim ljudima. Kada god je Zagreb izgubio, a izgubio je ne jednom, uvijek je pošteno čestitao. I da, i onda kada je rezulat, za razliku od ovog puta, bio istinski tjesan, kada su svi indexi bili isti, a gledao se index za 3. ili čak 4. mjesto. Nisu se svaki puta sa tim rezultatima slagali niti treneri, niti djevojke, ali su sportski prihvatile praz, baš svaki puta čestitale pobjednicima. Tako se ponašaju kulturne djevojke. A od nas niste pročitali ni jedan jedini negativan komentar na tuđim blogovima ili drugim medijima. To je stvar elementarne pristojnosti, kulture i bontona.

Da je Zagreb mogao ili htio nešto namjestiti sigurno mu juniorska neformacije ne bi bila 4. ili seniorska 3. Cure su isplakale oči. Zar mislite da im ne bih namjestio prvo ili bar drugo mjesto, da sam to htio ili mogao. Dakle, ljudska glupost nema kraja. Istinski nema kraja. Konačno kako imaš utjecaj na 5 sudaca? Na koji način, do vraga? Stvarno, svašta.

I zato nedajte se isprovocirati. Vi ste svoje zlato zaslužile. Idući puta čete izgubiti i ponovo ćete čestitati boljem. A to što tako što ne mogu oni koji izgube, govori o njima, ne o vama.

Curke moje, jako vas volimo, danas se dobro protulumarite na tulumu i neka zagrmi i sa juga i sa sjevera: "CIJELA ZEMLJA ZNA EVO ZAGREBA".







Audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 6.10. u 20 sati ili subotu 8.10. u 15 sati, u Palmotićevoj 30









- subota 1.10. u 8:00 Javna vatrogasna postojba Zagreb, Savska 1 (dani otvorenih vrata), o/o Šef

- subota 1.10. u 17:30 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Slaven Belupo), o/o Šef





DANAS TULUM

Danas se sprema ogroman tulum. Biti će tu svega i svačega, i cateringa, i ogromna torta, i cuge, i razno-raznih navijačkih rekvizita...

Himalaja - ples - himalaja - plesa... u boj, u boj plave plave, u boj za Zagreb svoj...






KOLIKO PROZORA IMAMO

U uredu imamo 6 prozora
Skladišta nam imaju 3 prozora
Baza u Zagoru nam ima 16 prozora
= sve zajedno naši objekti imaju 25 prozora






SEGMENTI TRENINGA

U Zagrebačkim mažoretkinjama definirani su segmenti treninga, koji različito traju ovisno o nivou grupe. Pa tako imamo:

- proizvanje i asministracija (svaki tim po 5 minuta, S1A 15 minuta radi čestih nastupa)
- zagrijavanje (dječji 5 minuta, Seniorski sastavi 15, J1A i S1A 25 minuta, ostali 10 minuta)
- ponavljanje (5-20 minuta po sastavu osim 1A timova oni to nemaju)
- tehniciranje sa štapom (dječji 10 minuta, 1A 30-40 minuta, ostali 20-30 minuta)
- ispitivanje štapa (jednom tjedno 1A i S1B sastavi)
- nove figure (dječji 10 minuta, ostali 15, 1A nemaju)
- motivacija i zabava (dječji 10 minuta na svakom treningu)
- istezanje (po 5 minuta svaki sastav)
- formacijski treninzi (ostatak vremena)





BOLNICE

Ordinacije:
- 227 koje imaju ugovor sa HZZO
- 11 koje nemaju ugovor sa HZZO
- 213 u Domovima zdravlja
- 64 ordinacija za dojenčad i predškolsku djecu

Ambulante:
- 311 ambulanti obiteljske medicine
- 314 stomatoloških ambulanti
- 103 ginekološke ambulante
- 228 ljekarnica

Korisnika primarne medicine: 652.565
Broj pregleda: 1,3 milijuna





DVORAC BREZOVICA

Dvorac Drašković je kasnobarokni dvorac u zagrebačkom naselju Brezovica. Brezovice se prvi puta spominje 1277. godine. 1551. spominje se burg na mjestu dvorca, koji je bio okružen bedemom i zidanim tornjem.

Za posjed su se godinama borili nasljednici Nikole de Brezovica. Na kraju je Grof Ivan Drašković uspio u sporu sa Nikolom VII. Zrinskim doći u posjed imanja. Polovicom 18. stoljeća Josip Kazimir Drašković je na imanju izgradio dvorac. Dvorac je ukrašen freskama o sedmogodišnjem ratu u kojem je i sam sudjelovao. Dovrac ima predivnu plesnu dvoranu.
Danas dvorac pripada Zagrebačkoj nadbiskupiji.






ŽENSKE
Ženske = žene
Pucica, curičak, curičkica = djevojčica
Puca, pucka, cura, treba, riba, butra = djevojka
Frajla, frajlica, gospodična = gospođica
Stara frajla = usidjelica, starija gospođa koja se nije udavala
Milostiva = gospođa
Komad = zgodna djevojka
Gabor = ružna djevojka
Flundra = djevojka sumnjivog morala, drolja
Junferica = djevica
Mužača = muškobanjasta žena
Viksl = menopauza

„Je to je feš ženska“ = to je lijepa žena
„Kaj je to za pucku“ = ona je baš prava djevojka
"Od onog curička postala je ovakva cura" = Od one djevojčice postala je djevojka
"Viš onu trebu tam" = Vidiš onu djevojku tamo
"Suseda je stara frajla" = Susjeda je usidjelica koja se nikada nije udavala
"Klanjam se milostiva" = Moj naklon, gospođo
"Ta cura je fakat komad" = Ova djevojka je baš lijepa
"Bogte koji gabor" = Stvarno je ružna






DUGE
Duge su bile švercane karte koje su preprodavači redovno prodavali ispred kina, koncertnih dvorana i sportskih objekata, tj. na svim predstavama za koje se tražila „karta više“. Prodavanje duga je bio ozbiljan business u sivoj zoni. Naime, preprodavači su imali dogovor sa šalterskim prodavačima koji su im ostavljali predviđeni broj karata sa strane, te im ih ustupali uz određenu financijsku naknadu. Preprodavači bi tada te karte prodavali netom prije događaja uz bitno višu cijenu. Što su imali manje karata to je cijena bila viša, a one posljednje su dostizale astronomske cijene. Kako se tu radilo o nezakonitom i nemoralnom djelovanju, preprodavači su više pazili na policiju, inspekcije i rukovodstvo institucije (kina, koncertne dvorane, sportskog objekta), nego na kupce. Radi toga su bili poluprimjetni (stapali su se u masi) uvijek kod ulaza, polutihim glasom su vikali „duge, duge“ ili „ajmo karte“, tako da bi ih čulo samo u krugu par metara. No, svi smo znali kako ih naći.

Preprodavači duga su imali i svoj kodeks. Prvo mjesto za preprodaju si morao zaslužiti ili kupiti od bivšeg preprodavača. Ako je novi preprodavač došao na nečiji teren dobio bi ozbiljnih batina ili čak završio u bolnici. Drugo, preprodavači duga su imali zlatno pravilo: „ne prodaj duge po redovnoj cijeni, ili ispod nje makar su ti sve ostale neprodane“. To se nije radilo ni 15 minuta nakon početka predstave jer da su to radili svi bi čekali zadnji čas da uštede novac. Treće pravilo je bilo zaštita kupaca, tj. sami preprodavači duga su pazili da se ne pojave falsificirane duge, jer bi tada cijeli business pao pod rizik. Stoga su oni sami anulirali one koji bi pokušali preprodavati falsifikate.

Preprodavači duga su bili prilično bezobrazni, drski i nekulturni, poglavito ako ste imali nekih zahtjeva ili pokušali skinuti cijenu. No, to je i razumno jer su morali odavati dojam opasnih igrača, što česti i jesu bili. Preprodavači duga na najisplativijim lokacijama (Dinamo, Dom sportova, najbolja kina) su bili i organizirani kao kriminalistička skupina, sa hijerarhijom, vezama u institucijama i policiji, zaštitom iznutra i izvana, te infrastrukturom i logistikom. Te organizacije su na platnom spisku imale relevantne ljude Zagreba.

Preprodavači duga su nestali sa internetskom prodajom karata, bar u onom klasičnom smislu, iako i danas, bez obzira na sve limite prodaja, registracije kupaca i kompjuterski nadzor karata, još uvijek postoje preprodavači, no oni su danas IT stručnjaci i prodaju vrše preko interneta bitno sofisticiranije.





SA SOCIOSA

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
























Legenda Mlinka


I druga legenda Deverić












I jedna s treninga


(objavljeno: srijeda, 28.09.2022. u 14:25) komentiraj (0)

IDEMO NA EUROPSKO



Idemo na Europsko prvenstvo, koje je ove godine u Zadru. U Zadru će nas biti preko 200, samo sa timom ide 70 osoba, što tima, što navijača. Sprema se ludilo! Sa timom ide i navijačka skupina (liderice), te drum line.



Drage moje curke,
sve ste se jako puno trudile, odradili smo istinski puno treninga. Puno hvala svima koji su sudjelovati u izradi koreografija i uvježbavanju tima, poglavito Moniki koja je na treninzima bila dan i noć. I ja sam prezadovoljan.

Kako god, to je sad to. Što smo napravili, napravili smo. Stoga pokažite u Zadru što znate, uzmite ono što je vaše. Još jednom napominjem nikome od nas nije bitno koju medalju osvojite, bitno je da ste dali sve od sebe. Nadam se da Seniorke ovaj puta neće imati nesreću kakvu su imale prošli puta na Državnom i da ćete otplesati bitno bolje, onako kako one znaju i mogu.

Dršte se curke, razvalite i pokažite.ko je najbolji. Zagreb poludi! Himalaja ples!!! Izađite na balkone, pozdravite šampione - Zagreb šampiooooon!!!!

Curke svi vas JAKO JAKO VOLIMO. Ma kaj volimo OBOŽAVAMO VAS. Učinite nas ponosnima. Ma ne, to ste već napravili, mi smo opako ponosni. Sad samo uzmite ono što je vaše! OBRANITE TITULU PRVAKA EUROPE!

Šef







Audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 6.10. u 20 sati ili subotu 8.10. u 15 sati, u Palmotićevoj 30




BLOG OD UTORKA NORMALNO

Zbog obveza vezanim uz Ligu Prvaka, Hanžeka, Audicija i Europskog prvenstva (sve u tri tjedna), zapostavili smo blog. Sorry, ekipa ali radili smo 20 sati i spavali 3. Od utorka blog će opet krenuti ustaljeno svaki utorak i petak. Ovaj petak neće biti posta jer smo na Europskom.



AUDICIJE

SVIH 70 MAŽORETKINJA JE PROŠLO NA AUDICIJI

1. trening
- seniorki, utorak 20.9. u 20-22 sata, stadion Maksimir
- juniorki, subota 1.10. od 9-11 sati, Hecegovačka 111
- dječji sastav, subota 1.10. od 10:45-11:45, Palmotićeva 30






- četvrtak 22.9. u 9:00 Maksimirski stadion (Europsko prvenstvo mažoretkinje), o/o Monika
# neformacije juniorke petak 23.9. u 16:55, dvorana Mocire, Brune Bušića bb
# neformacije seniorke petak 23.9. u 17:55, dvorana Mocire, Brune Bušića bb
# otvaranje prvenstva, subota 24.9. u 11:00, Zeleni trg (Forum), stari grad kod Sv.Donata
# formacije juniorke defile subota 24.9. u 16:10, Široka ulica (Kalelarga) kod Sv. Donata
# formacije juniorke defile subota 24.9. u 16:50, Široka ulica (Kalelarga) kod Sv.Donata
# neformacije dodjele medalja, subota 24.9. u 18:15, Široka ulica (Kalelarga) kod Sv.Donata
# formacije juniorke statička koreografija, nedjelja 25.9. u 14:55, dvorana Mocire, Brune Bušića bb
# formacija seniorke statična koreografija, nedjelja, 25.9. u 15:35, dvorana Mocire, Brune Bušića bb
# formacija dodjele medalja, nedjelja 25.9. u 17:20, dvorana Mocire, Brune Bušića bb

- četvrtak 22.9. u ??? Maksimirski stadion (Hrvatska-Danska), o/o ???





TINANA DIPLOMIRALA

Naša predvodnica Maritina Šćuric Tinana je diplomirala i postala je prvostupnik psihologije. A sad na dodiplomski studij!






KOLIKO DRUŠTVENIH IGARA IMAMO

Zagrebačke mažoretkinje imaju 42 različite društvene igre među kojima i Riziko, Monopoli, Pictionary, Scotland Yard, Igra života…

No na team-buildinzima i Ljetnom kampu najčešće se igraju:
- Uno
- Uno flip
- Jenga
- 5 sekundi
- Alias
- Bela
- Remi
- Bus
- Pogodi tko sam






ZABRANE NA TRENINZIMA

U dvoranama Zagrebačkih mažoretkinja najstrože je zabranjeno:
- pušenje
- nošenje naočala (radi opasnosti da štap razbije staklo u oči)
- treniranje u trapericama, mini suknjama isl. (radi ozljeda)
- žvakanje žvakača
- unošenje hrane, grickalica isl.
- uvođenje životinja
- šaranje po zidovima
- paljenje vatre
- prisustvo gledatelja
- bacanje smeča
- ugasite mobitele!
- obavezno preskidanje obuće!!!





BOLNICE

Ordinacije:
- 227 koje imaju ugovor sa HZZO
- 11 koje nemaju ugovor sa HZZO
- 213 u Domovima zdravlja
- 64 ordinacija za dojenčad i predškolsku djecu

Ambulante:
- 311 ambulanti obiteljske medicine
- 314 stomatoloških ambulanti
- 103 ginekološke ambulante
- 228 ljekarnica

Korisnika primarne medicine: 652.565
Broj pregleda: 1,3 milijuna





NAJVIŠE ZAGREBAČKE ZGRADE

Najviše zagrebačke zgrade su:
1. Poslovni centar Strojarska, 25 katova, 96,2 metra
2. Eurotower, 26 katova, 96,0 metara
3. Zagrepčanka, 26 katova, 94,6 metara
4. Cibonin toranj, 25 katova, 92,0 metra
5. Zagrebtower, 22 kata, 82,5 metara
Ipak najviša građevina u Zagrebu nije neboder, nego Sljemenski toranj koji je visok 92 metra, no sa antenom ima 169 metara.







FRENDOVI

Frend = niži oblik prijetelja (često kada kaže se za nekog da je frend iako je samo poznanik)
Pajdaš = dobar prijatelj
Amice, intimus = jako dobar prijatelj
Kamarad = kolega iz vojske
Kamaradi = bratstvo
*Amice i kamarad se vrlo rijetko danas upotrebljavaju (još samo najstariji živući purgeri to govore), a frend je postao izraz za sve oblike poznanstva i prijateljstva, dok se umjesto amice uporablja "jako dobar frend"
Starina, Stari = stari prijatelj
Brati = braćo
Ekipa, rulja, raja = društvo
Cimer = sustanar
Špicnamen = nadimak

"On mi je frend iz škole" = Mi smo poznanici još iz školskih dana
"To mi je jako dobar frend" = Mi smo najbolji prijetelji
"Ej amice, di si ti celi život" = Zdravo stari prijatelju, dugo se nismo vidjeli
"To je moj kamarad, skup smo služili" = Nas dvoje smo zajedno služili vojni rok
„Di si stari“ = Kako si prijatelju
„To je moja ekipa“ = To je moje društvo






ZAGREBAČKI VELESAJAM

Zagrebački velesajam je bio prije nešto drugo nego ovo danas. On je bio istinska veličina, ovo danas je tek ostatak ostataka, blijeda slika. I dok su nekad najveće velesajamske priredbe okupirale sve paviljone, čak štoviše, izlagači su se „tukli“ za atraktivniji prostor ili bili na listi čekanja jer su bili manje važni i za njih nije bilo mjesta, danas je većina paviljona iznajmljena komercijalnim projektima (tenis, karting, zabavne igre, dječji centri…).

Najveća godišnja priredba je bila Jesenski Velesajam na kome su se okupili izlagači sa kapitalističkog zapada i komunističkog istoka, pa je to bilo jedna od rijetkih destinacija gdje su mogli doći bez problema i razgovarati, te ugovarati poslove. Stoga je na Jesenskom Velesajmu bilo nekoliko tisuća izlagača i stotine tisuća posjetitelja (samo Jesenski Velesajam je imao više posjetitelja nego danas svi sajmovi zajedno). Dva tjedna oko Jesenskog Velesajma u Zagrebu i okolici nije bilo hotelske sobe, taxija, karte za vlak, autobus ili avion, mjesta u restoranu, ni jedan prevoditelj ili vodič nije bio slobodan, a tisuće ljudi su honorarno radili za izlagače ili Velesajam.

Ostale velike priredbe su bile Proljetni sajam i novogodišnji sajam koji je bio niz štandova, sadržaja, igraonica, pozornica, lunaparkova i zabave u novogodišnjem duhu. Svi zagrepčani su bili svake godine na novogodišnjem sajmu.





SA DRŽAVNOG PRVENSTVA - 9. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja






































































...nastvak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 20.09.2022. u 11:26) komentiraj (9)

Krenuli treninzi



Krenuli su trenizi za sve sastave.

Stoga će i postovi od danas ponovo biti dva puta tjedno utorkom i petkom.






Audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 15.9. u 20 sati ili subotu 17.9. u 15 sati, u Palmotićevoj 30







- petak 9.9. u 16:00 Trg bana Jelačića (Hanžekovićev memorijal, skok u vis i dalj), o/o Šef

- subota 10.9. u 15:30 Palmotićeva 30 (promotivni nastup, centar grada), o/o Šef

- subota 10.9. u 17:00 NSB (Hanžekovićev memorijal, kugla), o/o Šef

- nedjelja 11.9. u 15:30 Mladost (Hanžekovićev memorijal), o/o Šef

- četvrtak 15.9. u 11:00 AutoHrvatska (godišnjica), o/o Šef

- četvrtak 15.9. u 17:00 Kazalište Vidra (Miss kids), o/o Monika

- četvrtak 15.9. u 18:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- petak 16.9. u 11:00 AutoHrvatska (godišnjica), o/o Šef

- subota 17.9. u 13:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef





PAKLENIH 15 DANA

U 15 dana imamo istinski pakao:
- petak 2.9. Dinamo-Rijeka
- utorak 6.9. Liga prvaka
- petak 9.9. Hanžekovićev memorijal
- subota 10.9. Promotivni nasupt
- subota 10.9. Hanžekovićev memorijal
- nedjelja 11.9. Hanžekovićev memorijal
- četvrtak 15.9. AutoHrvatska
- četvrttak 15.9. Miss kids
- četvrtak 15.9. Audicije
- petak 16.9. AutoHrvatska
- subota 17.9. Audicije

Dakle, 11 nasupa u 15 dana. Skoro svaki dan. Majko mila!!!!



KOLIKO PEĆI IMAMO

Zagrebačke mažoretkinje u uredu imaju dvije plinske peći, za svaki ured po jednu.

U Bazi u Zagoruju imamo 5 električnih grijalica i jednu plinsku peć

U dvoranama imamo centralna grijanja.






BACANJA ZA DODATNI TRENING

S1A i J1A Zagrebačke mažoretkinje imaju bacanja za dodani trening i to
- 10 lansea sa 2 okreta
- 10 lansea sa 3 okreta
- 3 lansea sa 4 okreta
- 10 kuhanja sa 2 okreta
- 10 kuhanja sa 3 okreta
- 3 kuhanja sa 4 okreta
- 10 ispod noge sa 2 okreta
- 3 ispod noge sa 3 okreta
= 59 bacanja
- smije im pasti 8 štapova

I S1B ima bacanja za dodatni trening:
- 10 lansea sa 1 okretom
- 10 lansea sa 2 okreta
- 10 kuhanja sa 1 okretom
- 10 kuhanja sa 2 okreta
- 10 ispod noge sa 1 okretom
- 5 ispod noge sa 2 okreta
= 59 bacanja
- smije im pasti 7 štapova

Kome padne više štapova iz S1A dolaze na dodatni trening od sat vremena četvrtkom u 20:30, a iz S1B i J1A ponedjeljkom u 20:30, sve na Maksimirskom stadionu.





BOLNICE

U Zagrebu ima
- 18 bolnica
- 169 izvanbolničkih poliklinika
- 4 doma zdravlja
- 45 ustanove za njegu i skrb
- 4 ostale zdravstvene usluge
- 275 trgovačkih društva za zdravstvenu djelatnost
- 2 zavoda za javno zdravstvo

Od bolnica ima:
- 2 klinička bolnička centra
- 3 kliničke bolnice
- 3 klinike
- 10 specijalnih bolnica
- 6444 kreveta u bolnicama
- 199.799 bolesnika u bolnicama
- 1,4 milijuna dana u bolnicama
- 5818 umrlih u bolnicama

Najviše bolesnika u bolnicama ima
- KBC Zagreb 66.218
- KBC Sestre milosrdnice 44.720
- KB Dubrava 17.610
- KB Sveti Duh 19.694
- KB Merkur 15.719





DRŽAVNI ARHIV

Hrvatski državni arhiv je središnja arhivska ustanova nadležna za prikupljanje informacija o arhivskom gradivu u Hrvatskoj i svijetu. 1643. Sabor odlučuje da se izradi škrinja povlastice Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije u koju se pohranjuju zemaljske isprave, zakoni, povlastice i popisi. 1744. Sabor postavlja prvog arhivara. 1767. počinje sustavno arhiviranje.

Današnja zgrada HDA je otvorena 1913. godine. Palača je najvažnija zgrada hrvatske secesije. Do 1996. u zgradi je bila i Nacionalni i sveučilišna knjižnica, a nakon što se ista iselila, cijelu zgradu je preuzeo Državni arhiv. Unutrašnjost zgrade uređuju najveći hrvatski umjetnici. Zgrada ima niz ureda, laboratorija, skladišta i dvorana. Velika čitaonica namijenjena je proučavanju arhivske građe. Profesorska čitaonica manja je ali bitno ugodnija dvorana za proučavanja. Zgrada ima 2 velika i 51 manji secesijski luster, te 130 stolnih svjetiljki.






MURJA

Murjak, drot, pajkan, pandur = policajac
Murja = policija
Ninđe = interventna policija
Specijalci = specijalna policija
Marica = vozilo za prijevoz zatvorenika
Legitimacija = osobna iskaznica
Legitimirat = provjera osobnih iskaznica
Čitaba = dozvola
Bajbuk, vrešt, rešt, čuza, prdekana = zatvor
Zbajbučariti, zaprti = zatvoriti u zatvor
Zlisičarit = stavit lisice
Pendrek = policijska palica
Spendračiti = izudarati policijskom palicom (pendrekom)
Šturc = staviti sa strane, kad policija zaustavi automobil

„Su to bile ninđe ili specijalci“ = Je li to bila interventna ili specijalna policija
„Metnuli su me vrešt“ = Priveli su me u zatvor
„Drot me zlisičaril, spendračil i onda zbajbučaril“ = policajac mi je stavio licice, izudrarao pendrekom i potom zatvorio.
„Murjak me tak spendračil“ = policajac me pretukao pendrekom






KVISKOTEKA

TV Zagreb (danas Hrvatska televizija) je imala niz kvizova, no ipak još danas legendarna je Kviskoteka koja se emitirala 15 godina. Kviza je uređivao Lazo Goluža, a voditelji su bili Ivan Hetrih (4 godine) i Oliver Mlakar (11 godina) a imao je popularne rubrike: ABCD pitalice, Bliski susreti (spajanje pojmova), asocijacije (koje smo svi igrali i u školi), detekcija (tri zanimljive ali nepoznate osobe A, B, C i sve tri kažu „ja se zovem Iva Jerković“, a natjecatelji kroz pitanja pokušaju otkriti tko je zapravo ta osoba), i finalna igra pitanja i odgovora sa 24 pitanja općeg znanja. Maskota Kviskoteke bio je Kvisko kojeg je dobivao pobjednik. Ovo je bio prvi show-kviz u povijesti domaće televizije.

Brojke i slova bio je još jedan kviz Laze Goluže u kojem su natjecatelji u igri „brojke“ matematičkim operacijama pokušali doći do tog broja ili što bliže njemu, a u igri „slova“ su od nasumično odabranih samoglasnika i suglasnika igrači pokušavaju složiti najdužu riječ koju je provjeravao prof. Klaić.

Lazo Goluža je, nažalost, 2020. preminuo u 85. godini života.





SA DRŽAVNOG PRVENSTVA - 8. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja








































...nastvak u idućem postu...

(objavljeno: subota, 10.09.2022. u 22:43) komentiraj (11)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.